95
  • dez
    Egyébként szerintem a Commodore vezetőinek az egész inkább csak üzlet volt, és nem fogták fel, milyen felelősség van a vállukon (vagy nem akarták) és lehetőségek vannak a kezükben, így nem is tudtak igazán élni vele.
  • dez
    (Meg az én "végefelé"-m is pontosabban 86-87.)
  • dez
    (Szerintem ott 1-2 évazám nem igazán pontos. Pl. tuti, hogy az Amiga 1000, 2000 és 500 nem egy évben jött ki. És mintha a +4 is késöbbi lenne, mint '84.)
  • Zozo76
    Na itt talan az internet legjobb muzeum oldala a HCM Home Computer Museum. Itt vannak a gepek fobb adatai es az evszamok!

www.homecomputer.de
  • dez
    Hja, már akkoriban ('80-as évek végefelé) tököm kivolt azokkal a tanárokkal, akik azt hitték, értenek hozzá. Aztán néztek bamba képpel, amikor az ember mutatott egy asm effektet.
  • GABOR16
    Jaa, és Boldog Újévet mindenkinek!!!
  • GABOR16
    Elnézést kérek tudatlanságom miatt.
    Nekem még az egyik tanárom mondta az iskolában, hogy annak 2x64kb ja volt (elvileg programozta is) én megvoltam győződve róla addig a pilanatig, hogy 64kb ja van (ezekszerint én tudtam mégjól, de mégis csak ő ismerte régebb óta a gépet, ezért inkább azt hittem el) mindegy, lényeg, hogy mostmár tudom a valós adatokat .
    Én már a Commodore letünésének idején (1992) ismerkedtem meg e csodával (5 éves voltam akkor, és hamarabb megtanultam használni mint az apám ) . 2 hetente kellet nekem is új dzsojt venni hozzá, mert tönkrement a régi. Sajnos 1999 egyik reggelén nem lehetet többet bekapcsolni (biztosítékcserével sem).

Újévi ajándéknak szánom azon Commodore rajongóknak ezt az oldalt akik szeretnének kicsit nosztalgiázni:
    C64 ;-)
  • Zozo76
    Na, csak en vagyok mar gep elott?

Minden Commodore rajongonak kivanok boldog uj evet!!!
  • Zozo76
    Azert a lemezcserelgetes se volt semmi. Neha tobbet csereltuk a lemezeket es tobbet toltott a gep mint amennyit jatszottunk... :)

De megbocsatottuk neki mert imadtuk!!!
  • Macc
    c64 orok csucs marad. Nekem az egyik kedvencem a Head over Heels volt, aminek letezik Mac/PC verzioja is mar. De anno az a kozel 300 szoba, csucs grafikaval es hanggal mind belepreselve 64K-ba az volt az optimalizalas... Ma ezt mar nem ismerik...
  • Aramir
    "nem kellett rá percekig várni, mint a mai szar PC-kre"

Azért egy kazis játék turbó nélkül fincsi volt :D
  • atlagember
    Szerintem egyszer 64K RAM-ja volt csak, de abból csak 38 K használható. Viszont bekapcsolás után bejött azonnal, nem kellett rá percekig várni, mint a mai szar PC-kre. Ja és megbízható is volt, nem úgy mint a mai szar gépek.
    Egyébként a C128-nak volt 2x64K RAM-ja. A ROM volt a második, amit átlapolt. A bővitőmodulban szintén ROM volt, már csak azért tudom, mert magam is csináltam ilyeneket (Fastload, stb.), ami gyorsította az amúgy k..a lassú floppyt. Persze a karakterkészletet is ki lehetett benne cserélni, én a hátuljára raktam is egy kapcsolót, amivel váltogatni lehetett.
  • [HUN]PAStheLoD
    Nosztalgia ? Hmm , öregapámnak van még mindig egy C64-e .. öcsémmel tönkre is vágtuk a joy-okat pár év alatt ... de ott hogy örültünk a zöld-fekete [plusz árnyalatok] színkompozícióknak .. ma meg ati9800pro és fúúj randaa .. pixeles ... hol a shader .. meg ráadásul újrajátszhatósági ráta is a nullát súrolja .. alulról! :C
  • dez
    Nem dicsekvésből írom, de előbb csináltam ilyen teljes képernyő betelítést, mint hogy megjelent egy ilyen demócska (és mindenki "hüledezett" miatta). Én csak úgy megcsináltam magamnak, 1-2 ismerősnek megmutattam, de nem nagyon foglalkoztam vele. Ráadásul az enyém nem csak állt, hanem egy gyors egészképernyős mindenirányú scroll-t csinált. A keretleszedésre is magam jöttem rá. (Apám meg el akarta adni, mert nem írtam neki nyilvántartóprogramot, meg "kisajátítottam" a gépet. Floppy-t is csak akkor vett volna hozzá. Ezért nem is fogtam bele nagyobb projectbe, csak ilyen kis "hülyeségekkel" szórakoztam. Úgyhogy nálam ez eléggé "vegyes érzelmek" kategória.)
  • blackeagle
    Ja ott kapásból lehetett pötyögni a basic kódot.
  • dez
    Talán azzal kevered, hogy C64-re később megjelentek bővített BASIC-ok, azok persze a RAM-ba töltődtek.
  • dez
    Esetleg fordítva. C64-nél biztos nem volt becsomagolva, és nem másolodott a RAM-ba. Pont.
  • Athlon64
    Pedig én úgy tudtam, hogy a C64-ben a BASIC rész tömörítve volt a ROM-ba és, hogy használni tudd ezért ki kellet csomagolni a RAM-ba.
    A C+4 és C16, C116, C16+ esetén már az egész (itt már nem is a v2.0 hanem a v3.5 volt) BASIC kicsomagolva volt.

• blackeagle
    Keretre nem tudtam kivinni a spriteokat. Sajnos annyira jó nem voltam. Belegondolva nem volt az olyan gyenge gép. Mai kártyák tudnak spriteokat kezelni ? A hangrendszere se volt olyan rossz.
  • dez
    Be tudtad tölteni az egész képernyőt, + még a kereteket is velük? ;)
  • dez
    Nem egészen. A BASIC interpreter és a Kernel ROM-ban volt, csak rá volt lapolva a RAM-területre, mert max. 64kB-ot tudott megcímezni a proci. Meg még a chipregiszterek is rá voltak lapolva.
  • Athlon64
    Amúgy tőlem csinálhatnak PC-ket, mert én úgyse szeretem az előre összerakott gépeket, inkább magam állítom össze a konfigot!
    Így aztán sose vennék ilyet!
  • blackeagle
    Az örökciklus példája. De jó is volt c64-en sprite okat programozni.
  • Athlon64
    Hát igen! Nekem egy C16+ (64kb-ra bővített memória gépházon belül)-os hever a polcon Datasett-vel meg Comodor 1230-as matrik nyomtatóval.
    Én is annak idején a különféle újságokból irogattambe progikat, na meg persze voltak rendes nagy áruházakban olyan játék válogatások, hogy egy kazin 30 játék is volt... :)

Amúgy a C64 1x64kb RAM-ot tatralmazott amit gépikódú programok ki is tuttak használni, de BASIC progi esetén a BASIC interpetert a RAM-ba töltötte be és így 20kb-val kevesebb azaz 38kb volt használható.
    A C+4 és a C16+ esetén a BASIC Int. már a ROM-ból futott így ott 60Kb ált rendelkezésre.
  • Emmegki
    És a CommodoreOne-nak mi lesz a sorsa? (Volt egy ilyen nevű "támasszukfelaC64-et projekt")
  • Emmegki
    10 ? "Hello"
    20 GOTO 10
  • neonlight
    zozo76: egyetertek.

Nekem meg ma is megvan a Commodore 64-em, a 128-am, Amiga500, Amiga1200, stb...
    Itt vannak a pc mellett. (helyette sajnos mar nem lehetnek...)
  • JackDaniels #28
    Nekem is nagy kedvencem volt!:)
  • Zozo76
    Ezt az eleterzest amit akkor okozott nekunk akik ateltuk azt a korszakot nem veheti el tolunk senki es semmi!!! Soha!!!
  • Zozo76
    PC-k, Konzolok jonnek, mennek.

De a COMMODORE mindig COMMODORE marad!!!
  • Aramir
    Nemrég szereztem egy C116-os gépet, az még szebb, mint a +4, ugyanaz a kinézet, csak kb 2/3-a a mérete a +4-hez képes, és gumibillentyűs :)
  • Alien!
    örök hála a Commodore gépeknek....C64,Amiga ...ezen nőttem fel....sajnálom a mostani fiatalokat,hogy ebből kimaradtak....
  • Aramir
    Asszem 121 szint tudott, viszont nem ezt a szériát szánta játék platformnak (pl sprite-ok hiánya, "köcsögduda" hang :D ), hanem az Amigát, ami megis látszik a gép tudásán :)
  • muerte2
    Az első gépem egy C16-volt, aztán majd leesett az állam az áromvonalas kis +4-es láttán aminek volt beépített szövegszerkesztője is. (valamilyen bill komboval lehetett előhozni.) Ezek mind szigorúan magnóval, aztán a nagyágyú C64, ahoz már volt fdd-m is. Amíg elértem az amigáig ősszeszedtem vagy 30db szar joy-t aztán amigához nem is kellett venni, mindíg összeraktunk a sok rosszból 1 jót. Én csak 2évvel ezelőtt tudtam meg, hogy a C16 2szer annyi színt tudott megjeleníteni mint a c64. Asszem, hogy 32 v 64-et. Azért mert annó ezt szánta játékplattformnak a cég. Bibibí nekem még meg van a BASIC vizsgaoklevelem. A süni magazin hátuljából is mindíg kiírogattam a progikat.
    Wáááá Mekkora kirra volt. pl: California Games és street rod, defender of the crown, wings of furry, fel sem lehetne sorolni.
  • asysoft
    Idén vettem Commodore DVD-R-t. A lemezt elrontottam (rossz ISO), de megtartottam, olyan bizarr:)
  • FTeR
    mi is! :D
    megvolt floppyn és kazettán is!
  • FTeR
    meg se tudnám számolni, hány joyt emésztettem fel, de a 2hetes átlag megvolt :D
    Nekem a impossible mission a kedvencem, még win alá is beszereztem :)
    de test driveot is szerettem
  • mechorg
    Na ez már igen, gratulálunk
  • Tiby
    hàt nekem csak Nintendo 64-em volt.
  • Aramir
    2X64Kb ram? Egy kicsit félretájékoztattak :)