48
  • haxoror
    #48
    Ja erről van szó, ilyen kevés idő alatt még egy fejlett ország sem tudta volna biztonságba helyezni a teljes érintett lakosságot de az áldozatok száma kevesebb lett volna és a segítségnyújtás is sokkal korábban érkezik a helyszínre hogy mentse a menthetőt és megakadályozza a járványok kitörését. Szomorú de ez is benne van a pakliban, ha valaki a tengerparton él akkor számolnia kell ezzel mint ahogy pl. a magas hegyekben jöhet a lavina (bár az ellen könnyebb védekezni) de Los Angeles és San Francisco is bármelyik pillanatban beleborulhat a Csendes-óceánba...
  • Cat #47
    nem 13-14 ora, hanem 2, azaz kettő óra max., és ez is csak indiánál!
    szumátrára, indonéziába 1 orán belül odaért a szökőár
    de a cikkben is itt van a kép, felül ott van hány perc telt el a rengés óta, és hol tart a hullám
  • Mice
    #46
    azért azt se veszem be, hogy egyáltalán nem lehetett volna szólni

    ott van egy sys ami 13-14 órával előre tud jelezni, nehogy már ne lehessen elereszteni egy font valami seregtelefonon

    ok hogy már 150K körül áll az áldozatok száma, de kizárt, hogy egy ekkora államnak mint Indiának ne tudott volna vmit csinálni a katonasága

    szerintem inkább az amcsi észlelők tojtak az egészre...
  • Mice
    #45
    épül, csak 2-2.5 év alatt lesz meg
  • haxoror
    #44
    Nem a földrengés vagy a szökőár volt a katasztófa hanem az hogy ilyen magas az áldozatok száma, ha van megfelelő infrastruktúra akkor az áldozatok száma is lényegesen kisebb lett volna szvsz.
  • Kelta
    #43
    Akkor is ennyi lett volna,megközelitöleg.
    1: a helyi lakosok tojnak az ilyen nyugati civilizácios baromságokra (tapasztalat)
    2: a sok hülye turista nyomult volna a partra, filmezni...
  • atlagember
    #42
    A katasztrófát a földrengés okozta, az áldozatok magas számát az előrejelzés hiánya. Nem mindegy.
  • haxoror
    #41
    A jelzőrakéta nem jó ötlet mert az ilyesmi vonza az idiótákat és a sok barom azzal szórakozna hogy lő egyet a levegőbe és röhög ahogy mindenki menekülni kezd, egy idő után az emberek immunissá válnának a rakétára. Más módszerre meg nincs pénz. Erre a hírre tényleg csak azt a példát tudom mondani hogy amikor Norvégiában volt egy kompbaleset annak csak egy halottja volt (pedig az északi-tenger nem éppen meleg vízű) és az is már a parton halt meg mert nem bírta az izgalmakat és infarktust kapott. Malajziában egy ilyen balesetnek több százas áldozata van. Ha nincs pénz akkor nincs civilizáció és ezért biztonság sincs, szar ügy de ez van. Ha jövőre jön egy újabb szökőár akkor annak ugyanennyi vagy még ennél is több áldozata lesz :/
  • ThePartyFace
    #40
    Nepszabadsag cimlapja:
    http://iaro.srv.hu/kep/IMG_2389.jpg

    En a tragedia elott 3 nappal jottem el Phuketrol. Sajnalom:(
  • BiroAndras
    #36
    Ez esetben 1-1.5 órával eőre lehetett tudni. Normális esetben ez bőven elég. Sokszor néhány másodperc is sok életet megmenthet.

    Egyébként érdekes, hogy a sokat szidott modern technika mennyit is számít ilyen esetben. Az elmaradottabb országokban jellemzően tízezrek halnak meg, de előfordult már több millió halott is. Ellenben a fejlett országokban inkább az anyagi kár miatt aggódnak, mert a legrosszabb esetben is legfeljebb néhány tucat ember hal meg.
  • Kelta
    #35
    Hehe az elöbbi a 24# nek ment, bocsi....JTBM-nek
  • Kelta
    #34
    Ebben igazad van, de nmégse lehet 10m magas falat épiteni Bp-n a Duna mentén, képzeld el :)))és ha 12m viz jön?? akkor 15m magas fal??? és ha 20?? nos???
  • Kelta
    #33
    Azért ne bizd el magad..
    Afrika évente 2cm-el közeledik Europához. Elöbb utobb itt is elkezd rengeni a föld, elörejelzések szerint az Alpok magasabb lesz mint a Himalája.. :)
  • Kelta
    #32
    Ha ott lettél volna, lehet másként gondolnád......
  • echo
    #31
    nekem is épp ez jutott eszembe: katasztrófa szempontból legalább nem panaszkodhatunk. folyton látni a tvben a mindenféle dolgokat, itt meg semmi. ..
  • echo
    #30
    nagyon tetszik ez a szó: tsunami
  • mechorg
    #29
    Mikor ezt mondtak a Hiradoban, en eppen kajaltam. Gondolkodtam hogy milyen hulye helyzet ez...

    Ilyen szempontbol jo kis hely azert ez az orszag, eleg nyugis...
  • FTeR
    #28
    semmit nem értek volna az előrejelzéssel. nem lehet olyan hamar előrejelezni, hogy értelme is legyen...szal ezen kár siránkozni
  • Cat #27
    a szumátrai földrengésnek? az égvilágon semmi
  • BomBa
    #26
    Hát ez szörnyű.
    Szerintetek van valami köze a globális felmelegedéshez?

    Amúgy télleg igazad van. És sajnos ez nem fog változni.
    Meg a mostani hatalmon lévő pártot csak a pénz érdekli, biztos majd mondják, hogy tesznek valamit, azt nem történik semmi. De a politikát mellőzzük.
  • Zsoltika 007
    #25
    Sajnos igazad van.
  • JTBM
    #24
    Magyarországon mennyit fordít a kormány árvíz védelemre?
    Pedig a környező országokból az erdőírtások miatt a csapadék egy az egyben lezúdul hozzánk és minden évben új rekordok születnek. A legutolsó árvíznél lementem a Duna mellé és csak fél méter hiányzott, hogy elöntse Budát és Pestet a víz.

    Mi lesz, ha jövőre 2 méterrel magasabb lesz a víz, mint akkor? Pl. azért, mert a Tátrában egy vihar kidöntötte a fák nagyobbik részét.

    Felelőtlen kormányért nem kell Ázsiáig menni, van az nekünk saját...
  • Kelta
    #23
    két nagy igaszság van ebben a történetben.
    1: abban a térségben az emberélet a legolcsobb, szarnak a dzsunkán és szeméttelep szerü viskokban élökre
    2: ha lenne is rakéta vagy bármilyen figyelmeztetés, azok ott tojnának rá...egyszerüen nem érdekli öket az ilyen civilizácios hülyeség...
    személyes tapasztalat:(((
    egyébként lehet ha van figyelmeztetés, akkor több az áldozat, mert a sok okos turista odacsödült volna bambulni, meg filmezni....
    szerintem.
  • Killgore
    #22
    Teljesen egyetértek veled.
  • Thrawn
    #21
    Nem hiszem, hogy országonként többe kerülne a jelzőrendszer, mint mondjuk 2-3 sugárhajtású vadászrepülő. Amiből nyilván van a katasztrófa sújtotta országoknak is, jóval több, mint 2-3. Csak hát ugye a prioritások... Legalábbis, ahogy a vezetőik gondolják.
  • TeszteloPontHu
    #20
    A kb. 700 évente nem azt jelenti, hogy mondjuk 1300-ban volt az utolsó, és kb. 2000 körül jöhet a következő, hanem akár azt is, hogy pl. 100 éve volt egy, és 1300 év múlva jön a köv. Ennek az átlaga is 700 év. Azaz fogalmuk sem volt, hogy mikor jön a következő.
  • pite
    #19
    pontosítok, ott lőjenek fel jelzőraksikat, ahol fennáll a veszély (nem egy helyen, ezt te sem gondoltad komolyan ), akár többször is megismételve.

    (azért sejted a balatonon miért vannak villanófények, miért nem emberek ordibálnak a parton vagy miért nem _csak_ a sziréna visít, ha jön a vihar?)

    ázsiában található a világon a legtöbb pirotechnikai üzem (ergo petárdagyár). nehogy már ne tudjanak beszerezni több tonna jelzőraksit.

    a jelzőrakétát meg nem a pórnépnek kell adni. mindenhol lehet találni embert, mondjuk rendőr, szállodavezető vagy akár egy közösség vezetője.

    a japán történet igaz, mert a világháború előtt még tankönyvekben is kiadták. utánajártam és annyiban tévedtem, hogy nem a tárolót gyújtotta fel, hanem a termést.

    link:
    http://www.bo-sai.co.jp/inamuranohi.htm
    altavista-n le tudod fordítani.
  • Pontius #18
    jaj most látom mit írtam :)
    nem 2500 hanem 1500km...
  • Pontius #17
    Műholdfelvételeket tud valaki?
  • fako
    #16
    Dragabb kieepiteni a rendszert mint felhuzni az uj bodévárost. Ott a kepen az a rengeteg szemet, abbol egy metropoliszt felhuznak. Viszont szemettel nem lehet elorejelezni a tsunamit.

  • Pontius #15
    LOLKA
    3 piros jelzőrakéta... :))))))))))
    CSAK Indiában több mint 2500km-es partszakaszról volt szó. Gondolj bele mennyi jelzőrakétára lenne szükség... :P

    A japános tűzgyujtos dolog egy nagy hülyeség, ha valaki látja a szökőárat akkor annak már nincs semmire ideje, max elmondani egy imát...
  • Ronny
    #14
    nem hülyék csak csórók
  • rolika
    #13
    most meg azért nem építenek ki ilyen rendszert, mert 700 évre megvan az esemény...
  • Killgore
    #12
    Cunami gyakori jelenség azon a partvidéken, csak az ilyen erősségű a nagyon ritka.
  • Killgore
    #11
    Nem is rossz dolog ez :) Jelzőrakéta, és a felgyújtás. De sztem ezeknek nincs pénzük jelzőrakétákra... sztem asse tudják miaz. (Most a nyomorban éló fabódésokról beszélek amit alant megemlített Cat.)
  • pite
    #10
    egyszerű:

    megegyeznek, hogy baj esetén fellőnek mondjuk 3 piros jelzőraksit egymás után.

    érdekes, hogy japánban pl. az 1800-as években egy gazdálkodó egy magasabb dombról vagy tetőről látta, hogy közeledik a szökőár, de már nem ért volna le a partra, hogy figyelmeztesse az embereket, ezért felgyújtotta a gabonatárolót, s partról az emberek rohantak tüzet oltani. korrekt.
  • Cat #9
    én korántsem vagyok ilyen optimista, hogy "15 perc alatt biztonságba mehetnek"

    nézzétek meg a képeket ezek milyen területek - itt korántsem a megfigyelőrendszer a lényeg, hanem a lakosság tájékoztatása. Elmaradott vidékek, bódévárosok a partokon, strandok, őserdő, ocska halászfaluk, dzsunkákon és egyéb tákolmányokon élő családok. Hogy telepítesz többezer kilométernyi tengerpartra hangosbemondókat? Hova fog menekülni a part mentén halászó család? Hova fog futni a parti bungalóban napozó turista? Hova fog menni a tengerből 20-30 méterre kiemelkedő szigeten nyaraló külföldi, vagy ott élő lakos?

    Oké, hogy a hivatalokban, földrengéselőrejelző központokban órákkal előtte lehet tudni, de LEHETETLEN erről értesíteni az istenháta mögötti falvakban lakókat, max. a nagy üdülőkben lehetett volna némi hatása. Ez megakadályozhatatlan volt.
  • Esrohnoil
    #8
    "Charles McCreery, a honolului Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (National Oceanic and Atmospheric Administration) igazgatója ezzel egy időben elmondta, hogy a térségben nincsenek az amerikaihoz hasonló előrejelző rendszerek, mivel a mostanihoz hasonló rendkívül erős földrengések csak nagyon ritkán, körülbelül hétszázévente fordulnak elő."

    Hát talán ezért nem volt semmi hasonló rendszerük...
    De ha tudták h. kb. mikor várható, akkor miért nem építettékki időben?
  • Killgore
    #7
    Amúgy meg sztem nem ez volt az első eset, hogy ilyen cunami söpört végig rajtuk, mégsem tettek semmit :(
  • Killgore
    #6
    Reméljük, hogy lesz, de majd akkor "örüljünk" ha már meg is van.... Én ezekből az ázsiai mindentmagunknak, semmit a népnek politikusokból semmit nem nézek ki... :/