57
-
Xantia #14 Nem vagyok egy atomtudos, de szerintem a 238 izotóp a rádióaktív, amely spontán bomlás után lead 3 neutront és 235 izótop lesz belőle, amely már nem sugároz. -
#13 Hát igen. Sajnos ez a cikk még mindíg idő- és szükségszerű. Jó lenne, ha a hadi fejlesztések helyett, valami értelmesebbre költenék a dollármilliókat. Mondjuk békésebb célokra. De hát a világ már csak ilyen. :( -
#12 Valóban illett volna megemlíteni legalább, tökéletesen igazad van. :)
A MetalStrom egy érdekes rendszer, de harci alkalmazása csak speciális esetekben reális. Egy lőfegyvernél (általában) alapvető kitétel, hogy lehetőleg minél pontosabb legyen. A pontosságot alapvetően befolyásolja, hogy milyen hosszú csőből lövik ki a lövedéket. Egy hagyományos lőfegyver (akár ágyú) esetén a csőhossz ugye mindig ugyan akkora, tehát ideális esetben az egymás után kilőtt lövedékek ugyanazt a pályát fogják leírni, és ugyanoda is csapódnak be. A MetalStorm esetén azonban az egymás mögött elhelyezett lövedékek miatt az első lövedék még csak rövid utat tud megtenni a csőben, a következő már egy kicsivel hosszabbat, az az utáni még hosszabat és így tovább. Ezzel az a probléma, hogy mindegyik lövedék egy kicsivel más röppályát ír le, így nagy távolságra nem kellően pontos, ami egy tankelhárító fegyvernél azért illendő dolog lenne. A MetalStormot éppen ezért inkább aféle aknavető módjára használva tüzérségi feladatkörben tervezgetik, illetve olyan feladatokra, ahol a nagy tűzgyorsasága kihasználható, mint például a hadihajók aktív védelmi rendszerében, a Phalanx rendszer lehetséges utódjaként. Az amerikai védelmi minisztérium támogatja a MetalStorm fejlesztését, de én legalábbis nem tudok konkrét tervekről, ahol használni szeretnék, pláne nem járműveknél. Például a MetalStorm propagálja termékét, mint lehetséges nehézgéppuska-utód, de az US ARMY épp pár hete döntött arról, hogy a .50 kaliberes (12.7mm-es) M2 nehézgéppuskát az XM307-el váltja le, amely továbbra is hagyományos működési elvű, és ugyanazt a 12.7x99mm-es lőszer lövi, mint nagypapa korú elődje...
[center]
Az Aknavetőként használható MetalStorm számítógépes grafikája,
láthatóak az egymás mögött helyet foglaló lőszerek. -
#11 Na, ez egy jó cikk .. pedig nem igazán támogatom a militáns dolgokat.. de ez egy nagy grat! -
BiroAndras #10 Rettenetesen lőszerpazarló, így gondolom járműre telepíteni nem érdemes. -
Zedas #9 Cifu rulez foreva! :) -
#8 Ezt a lézeres kísérőt mintha már láttam volna....a Red Alert-ban. -
#7 a MetalStorm rendszer teljesen eltűnt vagy nem életképes alternatíva? pár éve elég látványos kis videokkal találkoztam még vele, és az elv nagyon értelmesnek (már amennyire a pusztítás terén értelemről lehet beszélni) tűnik. -
Chappy #6 nekem teccik -
#5 grat!
jo hosszu, erdekes cikk -
#4 Ezeket a nagyszerű cuccokat öröm lesz bevetni...
Csillanás, féklámpa tankon. Rohangásznak mint állat, farolás tankkal. Egy csodaszép tüzijáték, füstfelhő. Hajó extrabrutkó. Kimondottan vegyél-te-is-ilyet! :)
not
-
#3 Gratula a cikkhez! -
tehen_m #1 Cifu megint alkotott.grat