26
  • Johnny d
    amúgy cat írta
  • Johnny d
    "szándékosan csak adagolják a technikát, igy több bőrt tudnak lehuzni az emberekről"

jesz aranyszabály!
  • dez
    Néhány hónapon belül semmivel sem lesznek ezek drágábbak, mint a mostaniak. És előbb-utóbb úgyis le kellene cserélni a grafkártyát, alaplapot, procit. Csak az a nehézség, hogy most egyszerre kell.

Az AGP csak egy irányban volt erős, és annak tényleg nem sok értelme volt, de a kétirányú sebességgel lehet érdekes dolgokat kezdeni. A DX 10/Next/nemtudommiazújneve-ben állítólag érdekes virtualizálások lesznek, amikkel nagyságrendekkel több poligont és textúrát lehet kezelni.
  • arty
    én spec nem szeretek "ipari felhasználási célra jó" dolgokért OTTHONRA fizetni, márpedig ezt IS kénytelen leszek megvenni, ha továbbra is akarok PC-t használni :(

PCI-E értelmetlen, ugyanugy eljátszodik majd az az értelmetlenség, mint AGP1-2-4-8 esetén, s lof*szt nem érünk vele a GYAKORLATBAN ugysem :(
  • dez
    És egy PC csak otthonra való? Home Computer? ;)
  • BiroAndras
    Azért ez nem épp otthoni felhasználás. Én legalábbis nem láttam még 6 MPixeles webkamerát...
  • dez
    Mint írtam, PCI-E-nél nem ugyanazon a buszon ülnek a slotok, hanem minden slotnak saját vonala van (illetve a x16-osnak 16). (Az persze más kérdés, hogy a proci győzi-e az adatmennyiséget.)

Tényleg, talán itt is van olyan, mint az AGP/PCI-nál, hogy pl. a grabber közvetlenül a grafkártya memóriájába dolgozik. Vagy fel is kell dolgozni a képet? A pixel-shaderrel is sokmindent lehet csinálni.
  • dez
    Hopp, itt már a 2-es sávszélét vettem alapul, pedig még csak 1-es van a piacon.
  • Yfel
    Kartyank nincs, azt az olyanok gyartjak mint National Instruments, Matrox, Coreco, Epix, stb. Mi csak a kamerakat adjuk.

Regebben is volt egy ilyen problema... par eve mikor kiadtunk egy 6MPixel/18fps kamerat akkor is ebbe a problemaba utkoztunk de akkor meg lehetett oldani, hogy egy dual processzoros gepbe tettunk egy olyan alaplapot, amelyiken mindegyik processzornak diszkret PCI busza volt es mindket buszra ket-ket framegrabber kartyat ultettunk. Mindegyik kartya a teljes kep negyedenek a kamerabol valo kiolvasasara/osszeallitasara volt beallitva, majd a vegen osszeraktuk az egesz kepet a ket processzorra erkezo adatokbol es megjelenitettuk a kepernyon.

Azt hiszem, hogy most is ez lesz a helyzet ha tobb kamerat akarunk egy gepre rakni. dupla-procis gep ket diszkret PCI Express busszal, mindegyik buszon egy kartya egy kamerat kezel es mindegyiknek a kulon processzora feldolgozza a framegrabberbol jovo adatokat... kar, hogy ilyen alaplap nincs. Azzal a rohadt adatatviteli sebesseggel csinalhatnanak vegre valamit, hogy ne kelljen mindig ilyenekkel szorakoznom :o)

Y

PS: Ezeket a peldakat csak olyanoknak irtam ide, akik azt mondjak, hogy nincs olyan felhasznaloi terulet ami miatt erdemes tovabb fejleszteni az adatatviteli sebesseget.
  • dez
    Szép kamerák lehetnek... :) Van olyan alaplap, amin 4db (egymástól független, nem úgy mint a PCI) x1 slot van, az tehát 4db kamerát tud kiszolgálni (vagy ha van egy újraelosztó rendszer, akkor többet is). Vagy elvileg megtehető az is, hogy egy PCI (/PCI-E x1, ha lesz ilyen) slotban van egy grafkártya, és a x16 slotba kerül a kártyátok.
  • Yfel
    Ahol dolgozom nehany kamerat nem reg jelentettunk be es azoknak ez eppenhogy eleg lenne (531MBps) ... tobb kamerat egy rendszeren meg el is lehet felejteni... szerintem van ott meg mit fejleszteni :o)

Y
  • dez
    (csúcskártyákon)
  • dez
    Persze ez még mindíg kevés ahhoz, hogy a csúcskártyák saját memóriáját kiváltsa, de az nem is várható. (De ahhoz képest szép eredmény, hogy ez 16 vonalon 10GB/s, miközben a grafkártyákon 256 vezeték köti össze a cuccokat.)
  • dez
    Tényleg, létezik már egyátalán az PCI-E x1 portokba való kártya?
  • dez
    Az 5 Gbps-t egy vonalra kell érteni, és a x16 port (amibe általában a grafkártya kerül) 16 vonalat egyesít, az már 80 Gbps, azaz 10 GB/s.
  • toMpEr
    sott...pl 6800 Ultra ramjai most kb 35.2 GB/s sebessegre kepesek, szoval meg ez mindig loszar
  • toMpEr
    es mimasnak kell ekkora savszel (amugy vga-nak ez is keves lesz mire kijon)
  • Dredd
    Jaja, pont ez a PCI-E lényege, hogy nem csak a VGA-t lehet bele tenni
  • tehen_m
    Olvasd el még1x amit írt.
  • Yv@n
    Szót sem ejtett VGA-ról, nem csak az rakható bele :)
  • Gugger
    s ugyan minek kellene egy szerverbe fullos VGA?
  • Akuma
    ma még fölösleges, 2007-ben már talán ki lesz használva
  • [HUN]PAStheLoD
    Nem fölösleges ekkora sávszél, de nem is "létkérdés" főleg desktop piacra, lévén szervereknél már létezik PCI-X , ami 64bites és ott jól működnek az X gigabites hálókártyák.. amik nem jönnek majd rosszul asztali gépekbe sem, de hol van az még ?!
  • Cat #3
    szándékosan csak adagolják a technikát, igy több bőrt tudnak lehuzni az emberekről
  • Akuma
    teljesen fölösleges ekkora sávszélesség
  • Yv@n
    Akkor mi a f@szért nem ezzel kezdték?