50
  • Csaba
    Akkor erre a problémára tudsz valami megoldást, ha megkérlek? Az új gépem (xp-vel)királyul megy, de! Néha újraindítja magát (úgy 3-4 óra géphasználat után) ezzel: Irql not legal. Memória kiíratása blablabla. A virtuális memóriára gyanakodtam, és kitöröltem, majd engedtem, hogy automatikusan kezelje a gép. 2 hétig nem is volt probléma, újraindítási gond nem volt, de egy idő után megint csinálja. Most ott tartok, hogy kikapcsoltam teljesen a virtuális memóriát, eddig minden oké. (Egyébként hogy mi a fenének kell virtuális memória 512 mega ramnál, nem tudom, mikor 5-6 ablakom van, megnézem a szabad memóriát, több, mint 200 mega szabad. Minek nyúlkál a virtuálishoz, ha van sokkal gyorsabb fizikai szabadon??) Memória hibára nem is gondolnék, mert 1,5 hónapos samsung modul egy asus alaplapban.
  • Janek81
    Nem, nem használok gyors gépet. Proci 900-as szeleron, lapon 3x128 MB mem (2x133 és 1x100, így 100-on megy mindhárom). Sajna közelében sincs a mai átlag(on aluli) hardcore gamer gépeknek (bár én sem vagyok hardore gamer, nem szoktam játszani). És XP fut rajta, előtte 98, ME, 2000. Pár hónapja kötöték be az ADSL-t, azóta leszámítva a restartokat (3-4 naponta, korábban legfeljebb újraindtást igénylő prg telepítése miatt, legutóbb a VGA ventit olajoztam, mert elkezdett megen zümmögni) gyakorlatilag nonstop be van kapcsolva. Hozzá kell tenni, hogy a gépemben megvétlől számítva csak a VGA lett lecserélve, ezen kívül minden az eredeti configot tartalmazza. Így alkalmam volt egy confin kipróbálni és használni a fent sorolt vindózokat (bár a 2000 nem sokáig volt fent, azt nagyon nem szerettem). Szal van összehasonlítási alapom, nem csak a levegőbe beszélek, amikor kijelentem, hogy XP a nagyobb gépigényét leszámítva szinte mindenben jobb elődeinél.

A longhornt én is mindenképp ki fogom próbálni, de ha a megjelenéséig nem tudok hardverre költeni, akkor valszeg megmaradok az XP mellett.
  • h4x0r
    Ha lattal volna BrainFuck Hello World progit, akkor nem mondanad :-)
  • Csaba
    Ha olyan gépet használsz, ami gyors (ez kb. olyan 512 mega ramnál kezdődik és a csillagos égnél végződik), és nincs benne semmilyen hardverhiba, akkor nemcsak az xp stabil, hanem mondjuk a 98Se is (Csak tudom már, 3 éven át nyomtam 98-Se-n 1 installal, és akár 10 órán át is ment netezés meg játék közben restart nélkül). Az xp-re csak azért tértem át, mert hardvert fejlesztettem. Eredmény: Xp-vel is meg vagyok elégedve, de attól még nem fogom azt mondani, hogy a 98 szar, mert nekem az is bevált.
    Csak 1 példa: Ismerősömnek egy ezeréves agyonhasznált noname alaplapra és 64 mega ramra telepítettem 98-at, és tele van kék halállal. Érdekes módon a régi gépemen, ami Mercury alaplappal és 512 mega rammal rendelkezett, nyoma sem volt kék halálnak. (Na jó, ha türelmetlenségből töltés közben vettem ki a cd-meghajtóból a lemezt, akkor előjött, és restart, de az már az én hülyeségem volt) Szóval nem az oprendszer a ludas kék halálokban, hanem inkább a hardver, vagy valamilyen elfajzott rossz install...:-)

Longhorn? Hmm. Várok vele azzal is annyit, amennyit az xp felrakásával vártam. Használható csak úgyis akkor lesz (kb. 2-3 év megjelenés után) Nem kell elkapkodni (Pl. a nagy Blaster inváziónál én még csak tűzfalat is elvétve használtam 98 alatt, és sosem volt vele gondom. Az csak az xp-t szereti előszeretettel.)
  • Janek81
    Érdekes, hogy ilyet csak linux usertől lehet hallani. :)

Egyébként amit leírtál többnyire igaz. Legalábbis az a része, hogy a vindóz user is fikázza a régi vindózokad, és ráadásul joggal. Az meg talán a fejlődés jele, hogy mindig a régebbieket fikázzák, és nem az épp aktuális legújabbat. Tény, hogy az XP minden korábbi vindóznál stabilabb, nem fagy, nincs kék képernyő - feltéve, ha olyan használja, aki nem ragadt le a pasziánsznál. Tény az is, hogy ez sem tökéletes (mármint az XP), de az elődjeinél nagyságrendekkel jobb. SP2 óta meg (ha SP2 integrated CD-ről van telepítve) igen jól muzsikál, a pasziánsz szinten ragadt usernek is jó esélye van, hogy 2-3 hónapnál tovább húzza egy telepítéssel. Szal nem értem, amit írtál. Van benne igazság, de ezek olyan igazságok, amivel mindenki tökéletesen tisztában van.
    Bár itt sokan nem ismerik el, a longhorn is fog annyi újat hozni, ami miatt igenis megéri váltani XP-ről - és lehet kezdeni majd az XP fikázását a longhorn tulajdonságaihoz képst. Ha ezzel MS-ék nem lennének tisztában, nyílván nem adnák ki a longhornt.
    No mindegy, ezen hosszasan el lehetne vitatkozni, de nem áll szándékomban, csak "hangot adtam" a véleményemnek. :)
  • neonlight
    Érdekes, hogy a windows felhasználók amikor felteszik a legújabb windowst akkor az a legjobb operációs rendszer és amit eddig használtak az egy kalap szar. (lásd amikor mindenki xp-re valtott 98/Me-rol). Aztan használják egy darabig, rájönnek, hogy ez is szar. De akkor már kussolnak, kivárják a következő win-t, attérnek rá és elkezdik fikázni a régit, hogy instabil/fagy/lassu/stb.

Nyilván ez a hátulütője egy olyan rendszernek, amit a felhasználói nem azért használnak, mert ők ezt választották és nekik ez tetszik, hanem mert rá vannak kényszerítve, hogy ezt használják.
  • Razgon
    Semmi sem marhaság, ha tornáztatja az agyat.
  • h4x0r
    Megnéztem. Sztem egészen igényes. Meg láttam ott másik HUPos nevét is :-)

Szal én drukkolok :-)
  • strogg
    Nem.:)
    A blog nem a világom:) Az biztos, hogy a strogg.hu például rendkívüli módon elhanyagolt. De épp csak áll a page. Szóval elöször azt szeretném helyreütni.
    Egyébként lehetséges, hogy összefutottunk már.
    [email protected]
    :))))
  • h4x0r
    Igen, és egyre több egyetemen kezdik a kutatások eredményeképp születő programokat valamilyen OSS liszenszel kiadni. Ez pedig az innováció miatt jó. A tudomány mindíg is szabad volt, a gondok a technológiáknál vannak.
    Amúgy lehet, hogy találkoztunk már, bár még nem nagyon vettem részt semmilyen projectben. HUPon nem vezetsz véletlenül blogot?
  • strogg
    h4x0r
    Látod ettöl szép a nylt forrás, és a GPL/LGPL/BSD licencszek. Te is mással tudod elütni az idödet, meg én is. Más és más lehet a hobbink. Muindketten lehet csak 1 témakörben leszünk kurvára otthon, de abban nagyon, a többiben csak úgy mint simán kell. ÉS ha egyszer összefutunk egy közös projecktben, akkor kettönk tudása egy harmadik programot fog eredményezni. Nah ezért növekszik redmond felett a sok fekete felhö. Egy szellemi innováció van a nyílt forrásban. Méghozzá igen nagy. Ez amit nem ért rendmond, nem i akar érteni, és ettöl néz ki úgy a vwin, ahogyan. (színes-szagos, de csak gondod van vele)
  • strogg
    L3oN igen, érdemes öket legalább nagyjából kiismerni. Mondjuk linux disztribeket elég "csak" tesztelni, mert linux mindegyik, tehát elégegyszer kiismerni, és utánna kész. De mondjuk évekig vacakoltam BeOS-al, hónapokig QNX-el, és így tovább. (BeOS-t nagyon siratom.:)
    winnel nem foglalkozom semmilyen szinten. Okai már simertke, sokszor elmondtam. Nem tölthetem le csak úgy, hogy feltegyem, és ez alapból nehézség. Nem fogok 30 pénzt fizetni egy OEM winre, amikor szinte sosem hazsnálnám. Lószart.
  • L3oN
    ja jó dolog az op systemekkel foglalkozni csak ugye te is oda tartozol hogy ok hogy teszteled de nem ismered. Egyetemen pont erről győzőtt meg egy linux agyafurt. Előszőr ismerd ki a rendszert aztán probálj mást majd azt is ismerd ki és hasonlitsd össze,majd jöhet a következő, igy tovább igy tovább. ezért ragadtam le a windowsnál. Mert ugy érzem nem ismerem igazán. Mire jó ez? nem csak félévig marad fenn 1 setuppal.
  • h4x0r
    Igen, maximálisan egyetértek. GPL/LGPL/BSD liszenszek szerintem is kurva jók. Az én mániám meg az abszurd programnyelvek (whitespace, BrainFuck, stb.) tanulása. Ez kb. hasonlóan nagy marhaság, de szerintem kikapcsolódásnak jó :-)
  • strogg
    "Tenyleg elmebeteg vagy. 60 OS. Na mindegy."
    Mit csináljak? Hobbim:) Tényleg szenvedélyem az informatika. Élvezem az új dolgokat.
    És a GPL, LGPL, és úgy általában a szabad szoftverek miatt szabad vagyok, megtehetem, hogy gyüjtserm öket. Én sosem fogadtam el az m$ EULA-t.Ha ehhez le kell mondanom egy winröl könnyü szívvel teszem.
  • h4x0r
    Tenyleg elmebeteg vagy. 60 OS. Na mindegy.

Amugy sztem a lilo is egy nagyon jo boot manager. Amugy VMWareval sem nagy trukk megoldani a sok OS / gepet.
  • strogg
    Ez a kérdéskör attól függ, hogy milyen OS-ek. MErt némelyik beéri egyetlen particióval, (skyOS, menuetos,qnx,beos) de van amelyik többet. pl: a linuxoknak kell swap partició (megoldható fájlban is, de nincs sok értleme), bár ha több linuxot raksz fel, mindegyik használhatja ugyanazt a swap-et.És még mindíg nem bonyi a dolog. A trükközés tényleg ilyen Solairs, aix mókáknál kezdödik.:)
    A többi meg jó boot manager kérdése. Én a BeOS indítónál jobbat még nem láttam, az indít mindent.
  • Cat #33
    láttam egy honlapot, ahol a ficko bemutatta egyetlen gépen lévő 17 db operációs rendszerét hogy csinálta meg
    mindegyik bootolható, müködöképes
    ja, és nem egy win és 16 féle linux (az viszonylag egyszerű), hanem volt ott minden, beos, solaris, os/2 stb.
  • strogg
    Folyamatosan két sys van a gépemen. Én elmebeteg vagyok, és míg más bélyeget, én OS-t gyüjtök.(60-nál járok, beleszámolva a disztrinbutókat is. Értsd csak linuxból van kb: 40, BeOS-ból 4-5 féle, és így tovább.) De mondjuk csak azt, ami free. (tehát nem win-t:)
    A default rendszerem a linux. (most éppen UHU, elötte suse volt.) A kis vinyómon meg mindíg változó, hogy mi van fennt.Ott próbálom ki az "új szerzeményeket." Ott jelenleg Gentoo figyel, de igencsak kifél áll a rúdja, mert most szedtem le a ReactOS, és a Syllable OS iso-kat:)
  • L3oN
    strogg te milyen sys-t használsz?
  • blackeagle
    Miőta kijött a m$ 95 ,azóta nincs fejlődés. Én nem nevezem fejlődésnek ,ha az azóta megjelenő újabb hw-t támogatja -természetes- , az se fejlődés ,hogy esetleg stabilabb - ez is természetes - mármint annak kéne lenni. Maradt a 4 ikon az ablakon és annyi.
  • strogg
    Én is megnézegettem a képeket, elolvastam a "nyers" longhorn-ról a leírásokat, elemzéseket, stb... Hát szvsz semmi komoly fejlödést nem fog felmutatni. WinFS nem lesz benne, de nagyon nincs is rá szükség, mert az XFS, JFS azért ráverne. 3D-s ablakkezelö nem vág fejbe, mert a SUN az év elején GPL alá helyezte a sajátját. Szvsz nem a longhorn miatt fogok visszaállni win platformra.
    Én amit egy "komoly fejlödésen átment" winnél elvárnék, 1/4 ár mint jelenleg, kultúrált shell, remek skálázhatóság, moduláris rugalmasság. És nagyon szeretném elfelejtve látni a registry-t. :)
    Erre azt mondnaém fejlödés történt. De egy tovább tuningolt XP-t látok jelenleg, ami semmi extrát nem fog tudni, csak nagyob hardveren játsza a Jedi trükkjeit a kiskutya, meg isten tudja milyen animációkkal:) Magyarán parasztvakítás, amire a sok agyatlan megint az m$-nek ad egy csomó zseton.
    Nem fikázásból. De tényleg szeretnék már fejlödést látni a pénzemért.
  • L3oN
    Nekem tökéletes az xp. a longhorn-ra még nem mondok semmit. 1-2 béta verziot feltettem hááát nagoyn nyers még és feleslegesen indulnak el processek. Alapból 300mb-ot megeszik hát na az sok. 100 alá nemtudtam vinni alapértelmezésben. Ebböl arra tudok következtetni hogy 512 lesz neki a minimum követelménye. Reméljük nem.Én amikor kijön nem teszem fel mert megeszi a gépem. Feleslegesnek tartom
  • L3oN
    Nos nekem meg az erre a véleményem hogy az xp otthoni felhasználásra a legjobb. Aki itthon hálozatot is kezel illetve több gépe van és mondjuk az egyik server akkor windows 2000 server nagyon jó with sp4 vagy win2003. Az xp-t "megunni" valaki itt említette. Hát operációs rendszerekkel foglalkozom mit ne mondjak én még nem ismertem ki még eléggé.Mindent probálok ki-be kapcsolgatni és várom a hatást. Tuti hogy még nem láttam benne mindent. Referencia könyvét akarom majd elolvasni ami nem áll meg 500 oldalba. Tehát én nem merem mondnai hogy unom. Amugy meg az xp (pas the lod irására válaszolva) hogy több ideig fenn maradjon félévnél 1 setuppal, jól bekell állitani. nekem 1 évet bírt ki de akkor is a net,meg a regje miatt szedtem le mert már szó szerint belassult. Mondjuk ennek ellenszerére nem jöttem rá. Aki abszolut kihasználja a rendszer multitaskjét az ne várja hogy az xp 2 évnél tovább bírja. Na talán ez a windows általános hibája kivéve az NT.Az xp is igaz nt alapú de sztem nem 100% az .
  • Laalee
    végülis akkor nyomtál egy gombot és pár másodperc mulva ujra tudod használni a gépet :D
  • Bucser
    A lgjobb akkor is az amikor kiírja, hogy "A rendszer erőforrásai foglaltak kérem várjon vagy nyomjon meg egy gombot a folytatáshoz":D Szóval azért ez sem LOL:D Megfagy a rendszered sem a vinyó semmi nem dolgozik üresjáratban van közben meg azt mondja, hogy várj. Megundo a banánt és nyomsz egy gombot erre elkezdi ismételgetni ezt az üzenetet majd ezzel megtölti:D ÉS mit tudsz tenni??? nyomsz egy restartot...
  • Bucser
    Akkor még nem láttál életedben műtrágyát mert az színtelen szagtalan és ha úgy akarják akár virágillatú is lehet...

Egyébként az ME után határozott csalódás volt az XP ugyanis Millenium egy olyan szintű kiejhtetelen áhh borzalom volt, hogy ihajj látod le sme tudtam írni, hogy mennyire:) Havonta egyszer reinstall meg beakadt process nem tudtam kiszedni aztán ott voltak a csililivili dolgai brrr... 3 hónap után repült és jött rá vissza eredeti 98SE... (mE is eredeti volt géphez kaptam)

XP határozottan kellemes csalódás volt... azta is csak hardverhiba miatt volt kékhalálom igaz itt is beragad néha néhány process de legalább ki lehet lőni anélkül, hogy a kötsög explorer miatt szétfagyna az egész:D mert az explorer processt is lelőhetem és újrafuttathatom:) De hálózatkezelése nem éppn nagy hálókra van kitalálva... (borzalom volt hálókártyákon keresztüli soros hálót építeni vele... Bridge-ek összehangolása meg NAT megoldása téptük egy ideig a hajunkat... )( megXp nem szerette egymást 98 meg XP prof meg XP home mégannyira sem... Annyira hogy alig voltak hajlandóa kilátni a nere.. meg is untam a sódert és vettem 18-ért egy Routert és szórakozzon vele a support:D

Egyébként Longhorn várhatóan alig fög recegni a magyarországon felsőkategóriásnak számító gépeken és egyébként is erős optimalizációs hibákkal fog küzdeni kell alaptelepítéshez majd egy 20 G-s partíció megeszik induláskor 1 giga ramot és Swappol mint a szorgalmas kisleány... Ez eddig minden XP-ben sőt windowsban benne volt.... De ugye tudjuk.:

"640Kbyte memóriába mindennek el kell férnie" BG
  • fako
    aki erti a hibauznetet hasznos, aki meg nem erti annak meg ugyis mind1 mert a rebooton kivul nem tud mast csinalni:)
  • Slartibartfast
    A hibákat belerakják három hét alatt, most a hasznos hibaüzeneteken dolgoznak, pl: "Általános védelmi hiba", "Veremkiíratási hiba" meg a barátaik.
  • [HUN]PAStheLoD
    hatterkep nelkül be se bootolna a gépem ^.^
  • [HUN]PAStheLoD
    műszar ... a szaga is mű , de a hatás hasonlóan kellemetlen ;]
  • blackeagle
    Persze ,meg még kell várni egy kicsit a 4Ghz-es 64 bites procik és az átlag 1 Giga ram elterjedésére.
  • Jimmyke
    Azért jön majd egy év múlva ki, mert még tele kell rakniuk hibákkal :)
  • nenad
    sztem semmi baj nincs az xpvel, napona hasznalom, kepszerkeszto, renderelo, modellezo, browser fut es nincs fagyi.
    A temakat kikapcsolod es nem zavar, en is jol megvagyok nelkule. Meg hatterkepem sincs :)
  • [NST]Cifu
    Érdekes, eddig úgy tudtam, hogy a műtrágyának elég kevés köze van a "hagyományos" trágyához, és még kevesebb a bélsárhoz... :D
  • [HUN]PAStheLoD
    a szar az egyik leghasznosabb és legegyszerűbben használható dolog .. pl. az egyik manifesztációja a trágya .. mindenki tudja milyen hasznos a gazdáknak .. meg hogy milyen büdös mikor "szezon" van és műtrágyáznak :D
  • [HUN]PAStheLoD
    Szerintem alap XP se volt rossz , mondjuk ha "CSAK" és kizárólag játékra használnám , akkor kihúznám fél évig egy setuppal ..
  • [HUN]PAStheLoD
    kivéve amikor megmakacsolja magát , ill. amikor "extra" igényeket támasztok vele szemben , pl. routolás több hálózat között , meg internet megosztás :)
  • [HUN]PAStheLoD
    pl. ha nem csak 1 programot használsz 1szerre , akkor elég gyengén muzsikál az xp ... főleg hogy egy-egy program esetleg hálózaton is akar turkálni , akkor ott várni kell , mert ugye olyan bődületesen nagy tájmoutok vannak , hogy azt alig veszem észre, csak letellik közbe pár eón ... meg mondjuk 5-6 IE ablak , vagy 1 firefox 6-7 tabbal már elég sok memóriát eszik, és ezt nem mindig viseli jól xp ..

félreértés ne essék, azt nem tagadom hogy stabilabb mint az elődei , de ahelyett , hogy csicsásítanák, inkább a sebességén javítgathatnának .. és remélem hogy Longhonr , mikor kijön majd úgy fog futni , mint egy álom .. olyan szépen és simán..
  • [NST]Cifu
    Én valószinüleg azt fogom csinálni, amit az XP esetén: amikor már kijött az SP1, akkor tértem át az WinMe-ről. Nem bántam meg.