25347
  • Alexease
    Ez inkabb poen;)))) Amugy az iRacingTV-ben valoban van 1-2 masodpercnyi video az ejszakai futamrol (nehany napja irtam is rola).
  • HaZso
    Sziasztok! Egy kérdés: Ha most fizetek elő egy évre, akkor már nem kapok 30 iRacing dollárt? Vagy ha kapok, akkor mennyit?
  • pointer4
    Éjszakai futam :D

Ez most komoly? Vagy a Júli4 olyan május1 is náluk ? :D
    iracingTV
  • symbol
    jólvan srácok, nyilván valaki használná. de nézzük már meg a tényeket, egy normális futamot nem tudunk ligában összehozni és ez nem azért van mert nincs pilótaváltogatás. :)

jó móka lenne ligában csapatokkal meg etc, jó hosszú futamokon. sőt akár azt is meg lehetne húzni hogy az iracing hetente, kéthetente, havonta indít egy nagy futamot, nevezhetne egy csapatba mondjuk három pilóta, etc. etc, úgy tuti lenne elég résztvevő. :) vagy egy 24h-s amit irtok. jó buli lenne igy belegondolva.

mindegy, én azt mondom vannak még sajna sokkal fontosabb dolgok is. igazából erről még nem is hallottam, hogy tervezik megvalósítani, bár aztán ki tudja. :)

f1-ben igazad van, de azért van egy PRO liga, ahova még mindig elég könnyű szerintem bekerülni, ott úgyis az f1-el fognak menni, ha megjelenik. remélem jó sokáig. mondjuk az szivás lenne, ha megjelenne más, és hirtelen az lenne a PRO járgány...

a legkomolyabb, nagy nevű és sok embert megmozgató autóknak kellne egy külön "pro" versenynaptár (amin akárki indulhatna, teljes futamhosszal meg etc. persze a sima bajnokság mellett azon felül :)

nah megyek gyors gyaksizni :D aztán meló
  • Alexease
    Thompson - nehogy Keammer beragjon:D
  • Alexease
    Megjelent Thomson Speedway (ingyenes) es az SK Modified erosebb valtozata, a Tour Modified - ez is ingyenes, annak, akinek mar meg van az eredeti SK. Az uj vasarlo pedig, termeszetesen, mindkettot megkapja;)
  • Alexease
    A hosszutavu futamok (6/12/24 ora) - amihez a pilotacsere is szukseges lenne -, divatosak (voltak), es az egyik legelismertebb, megbecsultebb a reszvetele, az elert eredmeny. Korabban tobb Magyar siker is szuletett!
    En nem hasznalnam, de vannak akik igen. Liga is lenne, mert regebben volt. Kozvetiteni, nepszerusiteni az iR-t teljesen jo lenne (foleg ha mar liszenszekkel es laserscan-ekkel puposra van rakva:P).
  • pointer4
    "maradjunk is ennél, nem kell bonyolítani. felesleges."
    Tegyük hozzá, hogy szerinted, és mivel a játék minden szimulátorosnak szól, azért mindenki igényeit kell megpróbálniuk kielégíteni.
    LFS-ben van index, valakinek az is kell, ők megoldották. Ha meg valaki akkora FAN, vagy gyogyós (nevezzük aminek akarjuk) hogy ez kell neki, akkor neki az lesz a legjobb.
  • csige791
    Szerintem aki akarta az már kipróbálta. Aki akarta és nem próbálta annak nincs rá pénze, persze ha idővel olcsóbb lesz akkor jöhetnek még páran. Viszont ha az olyan dolgok mint pl a rajtnál a segítség meg amiket Alex is írt lentebb, bent maradnak, akkor néhányan "kiröhögik" a programot.

Ez a pilóta csere csak példa volt. Egyébként hidd el ha lenne gy tényleges 24 órás futam mondjuk fél évente akkor a nagy csapatok mint mondjuk a redline örülne neki. LFS ben működik, miért ne működne itt is. Jelenleg kb az van, hogy menyél időmérőt, utána meg egy versenyt, ez kb a WTCC szint. Semmi taktika a boxkiállásal vagy az üzemanyag súlyával. Ha megcsinálják az F1-es verdát azért ilyesmit kéne mellá "prezentálni" különben csak egy újabb autó lesz, de nem F1.
  • symbol
    ennek a pilótacserélgetésnek mondjuk annyira nem látom értelmét, meg sem fordul a többség fejében egy ilyen lehetőség. Miből gondolom ezt? Abból, hogy már rég követelve vagy emlegetve lett volna a fórumon, mint a szektoridő. meg a motorsportok 95 %-ában szerintem egy pilóta vezeti végig a kocsik, maradjunk is ennél, nem kell bonyolítani. felesleges.

a marketing meg a pénz kérdés is túl van komplikálva.

az iR sok pénzbe kerül, pénzt kell szerezni. A logikus (vagy inkább laikus?) ember azt hinné, hogy ezt megpróbálja Kaemmer egy kicsit könnyedebb szimulációt tálalva elérni, amire akár egy kezdő vagy egy addig főleg arcade játékokkal foglalkozó fiatal srác is rácuppanhat.
    De igazából ez szerintem nincs igy. Ebben nincs pénz. Logika azt diktálná, hogy legyen vezethetőbb, könyebb, egyszerűbb, úgy több ember megveszi, úgy lesz pénzünk. DE értitek, mindenhol őgy harangozzák be az iracinget mint a szimulátorok csúcsa, folyamatosan kiemelik az előnyeit, meg etcetc, ha egy ilyen reklámot, előzetes, interjút meglát az ember, nem hinném, hogy könyedd szórakozásra számítana, magyarul ez az egész totál ellentétes.

Ami nincs a játékban az azért nincs, mert még nem csinálták meg. Nem azért mert a pénzre és a felhasználókra fáj a foguk. Az iRacingnek sokkal jobban megtérül majd az, ha tényleg igazi, komoly, professzinális szimuláció lesz, mondjuk 5 év múlva. Addig folyamatosan fog nőni a felhasználói bázis, és addigra elég sok hivatalos versenyző is tolhatja majd, hiszen addigra, rengeteget komolyodik majd a cucc.
  • csige791
    Ha már ennyire belemelegedtem, akkor még valami. A probléma az lehet, hogy ha ugye nem a pénzre mennek rá akkor nincs keret a lézeres pályákra, amik viszont k*rva jók. Szóval úgygondolom, hogy az lehet a gond, hogy kevesen vagyunk, akik értékelik a HC szimeket, és ebből nem él meg egy akkora fejlesztő gárda mint jelenleg Kaemmerék, a technika költségéről nem is beszélve.
    Szóval jelenleg a Codemasters "szarjainak" áll a zászló, mert azokat sokan szeretik, mert szépek, de legalább szarok.
  • csige791
    Az a baj, hogy a versenyszimuláció is igen elmaradott. Az LFS-ben (amit kb 3 ember hegeszt) már évek óta van olyan lehetőség, hogy egy autóval egy egész csapat versenyzik (Endurance), beáll a boxba az egyik, egy-egy gombnyomás a cserélendő versenyzők részéről, és már bent ül az autóban a másik versenyző.
    Az alap box kiállás tankolás részről, vagy az olyan finomságokról mint mondjuk a megadott számú gumi használata egy-egy versenyhétvégére, már ne is beszéljünk. (Mondjuk az uccsó, nincs lfs-ben sem.)

Félreértés ne essék, ez nem fikázás, mert én is szeretem az iR-t, csak nem tudom, hova fog eljutni, félek, hogy kicsit - szigorúan szimulátoros szemmel nézve - casual lesz, a bevételek előtérbe hozása miatt.
  • mkn
    Szerintem is jól látod. Kaemmer már egyszer csúnyán belebukott anyagilag egy maximalista koncepcióba, és most megpróbál előbb rászoktatni pár embert mielőtt bekeményít...
  • Alexease
    Abszolut nem zavaros, az iR megjelenese ota egyertelmuen latszik, hogy elsosorban a versenyszimulaciora mennek ra. A lenyege, hogy ha mar gurul az auto, akkor palyan kell tartani, a kezelese masodlagos. Szerencsere azert a kezelese fejlodik, de meg messze van az elvarttol:
    1. Meg nincs kesz, folyamatosan kerulnek bele a dolgok.
    2. Ugy-ahogy kesz van, de a fokozatossag miatt ezt is adagoljak:
    2/a. Tanulas: a sok versenyzessel, az egyre erosodo autokkal, a fejlodo (komolyodo) kezelesi technikaval, meghibasodasokkal fokozatosan szoktatjak hozza az embert a komoly cuchoz.
    2/b. Marketing: penz.
  • csige791
    Viszont az iR-től legalább lehet koppintani. A tervezett netKar.hu bajnokságban, megpróbálom bevezetni az Safety Rating leegyszerűsített változatát. (az egész még kezdetleges, mivel egyedül próbálkozom, elég lassan haladok.
  • VO101 tvr
    Tökéletesen igazad van.
    Az iR egy a virtuális szimulátorvilágba beállított nyerőgép :) Egyértelmű, hogy a netKar szimulációja jobb. De nincs mögötte tőke.
  • csige791
    Ezért játszom egyelőre netKar-al. De a papírforma szerint (több pénz, több fejlesztő) előbb utóbb az iR-nek kellene lennie a legjobbnak.

Viszont van egy félelemem ez ügyben. Ha a netKar PRO-ból indulok ki ami szerintem ultra király jelenleg, akkor azt gondolom, hogy az iR-t nem csinálják meg sosem ultra realisztikusra. Megpróbálom érthetően elmagyarázni, hogy miért gondolom ezt:
    Mikor LFS bajnokságban nyomtam (lfs.hu) sosem voltam top versenyző (mondjuk máshol sem ). Viszont amikor hívtam netKarozni pár embert voltak akik azt mondták, hogy nekik az túl nehéz, pedig mint írtam lfs-ben lenyomtak.
    A netkar közösség jelenleg kb 100 aktív játékosból áll (az egész világon), pedig szerintem ultra realisztikus, viszont nem egyszerű.
    Na most, ha az ir-t is megcsinálják rendesen, akkor sok embert elriaszthat, és az nekik pénz kidobás, mert kevesebb előfizető.
    Tehát rengeteg pénzt költenek fejlesztésekre, viszont ha ultra real-ra költik akkor azzal nem hogy nyernek, veszítenek, anyagi szempontból, és szerintem ezt ők is tudják.

Bocsi ha kicsit zavaros az okfejtésem.
  • VO101 tvr
    Szerintem szépet álmodhatott valaki...
    Alapvető hiányosságok vannak még addig. Törésmodell, hajtás és motorfizika rendbetétele...
    A netKar-ban lehet kockásra fékezni a gumit, itt nem... Csak egy virtuális százalékot látsz gumikopásként. De hogy az elfékezésből vagy "normál" kopásből ered-e azt nem kezeli...
  • Alexease
    Idojarasrol (elsosorban esorol) semmi hir, foleg nem dinamikusrol. Az alap meg mindig "NR2003-szeru", igy nem csak "bekapcsolni" kell, annal sokkal komolyabb valtoztatasok kellenek (foleg az online miatt).

Talan a kovetkezo update-ben mar lesz 1-2 ejszakai palya (videon mar latni lehetett:P). De azis valszeg fix, shadowmappos, palyankent kivalaszthato, mint a nyomvonal, csak 1-2 oval palyanal (mashol necces lenne, mert akkor dinamikus fenyszorokat (fenyforrasokat) kellene csinalni, ami megintcsak erdekes...:)

Esetleg lesz allithato/veletlenszeru palya/levegohomerseklet, szelirany, -ersosseg. Ezek statikus adatok, hozzaszamolhatok a fizikahoz (gumik tapadasa, kopasa, melegedese; motor melegedese, nyomateka; legellenalasok, leszoritoerok stb.).
    Innen mar egy lepes a dinamikus homerseklet es szel, de az mar annyira nem erdekes.

Az uj toresmodel erosen ketlem hogy a leszakado alkatreszekrol fog szolni;) Valszeg olyan sem lesz egy joideig;)

Egyelore, meg alap problemak vannak: pl. meg mindig nem lehet lefullasztani, automatan tapossa a kuplungot/feket megallasnal (az elozo miatt:P), valszeg ezzel osszefuggo problema a hajtaslanc modell hianyossaga (felkesz, nincs, egyszerusitett stb.), hogy pl. sebessegben, tempoval haladva, benyomva a kuplungot, engedve leforogni a motort alapjaratra, aztan kiengedve a fordulat ott marad, es "uresben" gurul tovabb az auto, amig hozza nem er az ember a gazpedalhoz:DDD

De igazabol, meg az ulespoziciot sem lehet allitani minimalisan elore-hatra, fel-le:D Valto es egyeb hangok sincsenek (bar uj hang-enginet mar igertek 1-2 update-tel ezelott...).

Telemetria valszeg lesz, de az is sajat, tuti hogy a rendszerbe integralva (hasonloan a visszajatszasokhoz).
  • symbol
    bár lehet a jövőre az túlzás. jövőre mondjuk már kellene időjárásnak lennie, koszolódó bukósisaknak, jobb grafikának, ideális és poros ivnek, valamit felhős égnek, hőmérséklet-változásnak és szélnek. eső még tuti nem lesz egy ideig. bár a fórumos nép, ha az f1 2010-ben tényleg klassz lesz az eső (grafikailag tuti az) állandóan fel fogják hozni, hogyhát pedig "a hardver bírná, a fizika lebutítva és buherálva ott is tök élvezhető esőben, de nem itt nincs már évek óta semmi..." lol
  • symbol
    szerintem jövőre. semmi hivatalos. hivatalosan meg se emlitették.
    idén gumi és törésmodell. azért már ezekkel is durván kacagtató lehet egy egy karambol. Tegyük fel autórészek szétszóródnak a pályán... gumik leszakadnak... gumi túlmelegszik, elkopik, esetleg hólyagosodik. ezzekkel már egy nagyságrenddel feljebb léphetnek. ezután szerintem kapunk valami telemetriát. az időjáráshoz fognak legkésőbb hozzáálni.

gondolj bele, most adtak pár pályának szép égképet, de még azok is fixek. a régieken még mindig ugyanaz van.

mondjuk azért kiráz a hideg ha belegondolok hol fog tartani ez a szim 5-10 év múlva... :D még 60-70 évesen is tolni fogom :D max röhögök hogy sikerült egy fiatalt megszopatnom az utolsó előtti helyért folytatott ádáz csatában.. :D

• csige791
    " Amikor beindul az időjárás modellezés, és vmi live track jellegü dolog."

Van valami infó erről, hogy mikor várható?
  • symbol
    wow. most is egész jó futam volt, és volt pár eset amikor szerintem fűre mentem kicsit (Silverstone-ban ki kell használni ugye :D) és futam közben volt egy lost control-om, amit végülis megfogtam úgy, hogy menetiránnyal szemben lecsúsztam az egyik menekülőútra, és nem is néztem biztos voltam benne, hogy felirja a rendszer, de MÉGSEM. 0 inc. ez régen minimum 4 lett volna futam végére. Frankó, igy nyugodtan lehet tolni neki, akit eddig zavart az SR, az felejtse el, ezzel bárki 4-es felett tud lenni mindig. :)

az egy dolog, hogy én 1 egészre lebaromkodtam. :DD
  • symbol
    mazdával aki tudja tolja. tegnap olyat meccseltem első blikkre, hogy ááááh. ma tuti letolok még négy futamot. :) és sok jelentkező volt. nagyon jó volt látni. :) ha a forma1 nem lesz életképes (bár kétlem) akkor majd ez :)

megj: a tegnapi forma1 vicc, hamilton elég sok mindent megúszott eddig, de ez a büntetés vicc. a biztonsági autót megelőzni szerintem elég súlyos dolog. súlyosabb mint egy rajtkiugrás, mert miért küldik be? baleset elkerülése végett. szóval minimum 10 sec-es büntetés, vagy máskor kizárás.

a szabályok már több éve lófaszt nem érnek SC ügyben. a legnagyobb vicc, viszont az, hogy kivárják, mig hamilton kiautózza az előnyét a pályán, aztán mehet vissza. sirni tudnék. egyszerűen nem hiszem el. alonso és massa felháborodása teljesen jogos, a sport megbeszülésének nem tudom mennyit használ, hogy ilyenek jelennek meg, másnap az újságokban, portálokon, hogy alonso szerint manipulálták a versenyt.

az agyam eldobom. sportot lassan nem éri meg nézni. miért?
    mert felbosszant ha nem megy a kedvencednek vagy megszívja valami miatt. aztán ott vannak az ilyenek amikor jól mennek, de közben jön egy ilyen amit még el is néznék, de NNEEEE nézzenek hülyének. az rühellem. az igazságtalanságról meg ne is beszéljünk.
  • symbol
    hehe :)
    nah kössze Tilus, igazából túl sok a hobby, aztán van amiben el voltam maradva, meg jók voltak azok a letöltött setupok. Most is azzal megyek Star Mazdával, de olvasgatom a leírásokat, meg most itthon leszek három napot, akkor majd próbálkozok totál egyedül a nulláról. :)

Ha minden versenyen kicsit más lesz az időjárás, hőmérséklet, meg ilyesmi, és tényleg komolyan lesz megcsinálva, akkor tényleg durva lesz.
    Nagyon várom már, hogy időjárás is legyen valamilyen szinten... :)

• idevman
    Szervezodik itt valami:

http://forum.gtr-masters.hu/showthread.php?3048-iRacing-bajnoks%E1g-%F6tletel%F5

Hatha osszejon.
  • tilus
    Még egy utolsó dolog setuppal kapcsolatban. Amikor beindul az időjárás modellezés, és vmi live track jellegü dolog. Na onnantól aztán reszelheted a többiek setupját, ha nem tudod beállítani az adott viszonyokhoz az autót...akkor semilyen letöltött setup sem fog segíteni.
  • tilus
    Iracingban fokozatosan szoktatnak hozzá a beállítások elsajátításához. Kezdetben a guminyomást sem választhatod meg, aztán a skippin csak a nagyon alapvető dolgok állithatók, és ahogy haladsz előre a rendszerben egyre bonyolultabb a dolog. Az indycar és a F1 autók beállítása az igazi versenyzőket is szinte lehetetlen feladat elé állítaná teljes telemetria és versenymérnők nélkül..

Ugyanakkor:

Te már elég rég nyomod ezt...rettenetes mennyiségü setup guide készült. Pont a mazdához olvastam tegnap egy végtelenül részleteset az iracing forumon.

http://members.iracing.com/iforum/thread.jspa?threadID=90175&tstart=0

Másodsorban:

Ha elsajátítod a képességet (ami egyébként rohadt egyszerü alapelveken nyugszik) akkor magadnak állíthatod be az autót, a saját stílusodhoz, aprolékosan. Ez óriási előny, és nem értem hogy voltál képes eddig más setupjával küzdeni...más alsógatyáját is elhordanád? :) Kb hasonló a dolog...

Végső soron:

Inkább örülni kéne, hogy folyamatosan frissitik a progit, és javítgatják a felmerült problémákat a MI visszajelzéseink alapján. Ez példa nélküli számomra.
  • Alexease
    Megjelent a Ford Mustand, az iRacing Racing School, es nehany update par palyahoz!
  • sajoati
    hey, nalam is volt ilyen, t-online bug, legutobb a DNS-uk benazott, celszeru atirni ilyenkor valami public free-re, pl. Google DNS-e 8.8.8.8 es 8.8.4.4
  • symbol
    biztos. modnjuk az elején az f1-el sem lenne gond ugye, mert jön majd mindenki és szorják a setupokat, idővel lesz gáz talán. de már jó lenne megtanulni ezt-azt... most versenyezgetés helyett akkor rámegyek erre. :)
    egyébként kössze. :)
  • VO101 tvr
    Jóindulatú tanácsként, szerintem először a Mazda setupolásával kezdj ráérezni a beállítások hatásaira. Elég jól állítgatható autó, minden lényegeset tudsz rajta állítani.
    Sejthető, hogy a WilliamsF1 beállítása legalább olyan bonyolult lesz, mint az Indycar-nak. Márpedig az előképzettség nélkül nagyon mélyvíz.
  • symbol
    én nem azt mondtam hogy nem kell. hanem azt hogy találni. és ez igy is volt. csak mióta volker nem szórja a setupokat mazdához meg f1-hez, azóta kicsit szarban vagyok. olver még adogatta a lotushoz, az nagyon jó is volt, de ez már kevés. szétszéled a mezőny. arról nem beszélve, hogy igy az összes setupos oldal egy nagy NULLA. Semmit nem érnek. szezonról szezonra újat kell gyártani.
  • viziloitato
    Ugye ugye, kell a jó set, különben semmit nem ér az ember a pályán.
  • symbol
    nah köröztem egy kicsit silverstone-ban a mazdával. volker régi setupjával. és hát elment. nem volt az igazi. setupot kerestem. aktuálisat találtam? nem. a régivel meg éreztem, hogy nem az igazi.

ez igy azért elég nagy szopás. az iracingnek is.
    miért? ha kevés az ideje az embernek, akkor nem fog hirtelen pár nap alatt megtanulni setupolni. versenyzni akarna. de attól meg elmegy a kedve, mert szenved a pályán a többiekhez képest. nekem is elment kicsit...

aztán egy srác véletlen pont megosztott egy setupot, de még ú is 1,5 seccel le van maradva a hét legjobb idejétől. viszont rögtön sokkal jobb lett minden.

de ez igy öntökönlővés totálisan. az ember nem tud hozzászokni valamihez, nem tud folytonosan valamivel "játszani", mert ennyit változik minden (miközben igazából alig változott ugye).

nah most ez kiknek kedvez? a HC, setupguruknak, meg akiknek cseszett sok idejük van. szal ez igy most felejtős.

nem azt mondom, hogy ne fejlesszenek, de azért jó lenne ha egy mezei user tudna valamibe kapaszkodni ami szórakoztatja és sikerélménnyel is kiszolgálja...

elkezdem olvasgatni az f1-c setup könyvét aztán nekimegyek. ti mit ajánlanátok? star mazdát próbáljam setupolni vagy a f179-et? mármint ugye később melyik hasonlit majd jobban a williamsre ilyen téren?
  • symbol
    azaz menjek :D lol. ég. "akarásnak nyögés a vége." jöhetnek a jelentkezők ki mivel tolja mert végig nem nézem a profilokat iracingben a 90%-a inaktiv úgyis.
  • symbol
    a youtube viszont simán megy. :( ma akartam star mazdát gyaksizni hogy holnap meló előtt mennyek soksok versenyt...
  • symbol
    nem akarom szétooffolni a topicot, de az hogy lehet, hogy most majd minden magyar site bejön, de külföldi egy sem? se facebook, se rateyourmusic, se nascar.com... semmi.
  • Tommy78
    Köszi ez segitett. Az nem volt elég hogy kiengedtem a virusirton az iracing-et, vagy hogy kikapcsoltam. Leuninstalláltam, egyből frissített.
  • tilus
    irj a supportnak!