1481
Utálom azokat, akik 60- 70 -nel vánszorognak előttem egyenes úton.
-
COFair #80 nem voltam, de írtam is -
#79 Tányleg, a baleset folyamán be voltál kötve? Nem szemrehányást akarok tenni csak kérdem. -
#78 Ja, meg sztem ezek a törésmodellek nagy hülyeségek, mert sajnos nem tudják meghatni az embert:( Szóval hiába látja hogy mi történhet vele, esetleg családjával-még lehet hogy egy két napig be is kötik magukat, de utána már minden újra a régiben.- -
COFair #77 jaja, öv azóta még mielőtt elindulnék automatikusan kattan, sőt, zavar a hiánya
amúgy meg én is így vagyok vele, ha baj van, egy dolog fog megvédeni: az autó tömege
na jó, a kasztni is számít, hogy ne gyűrődjön rád, de 900kg nem érhet fel 1800-al.. -
#76 Hú bazz :( Nagy mákod volt hogy ennyivel megúsztad. Gondolom azóta bekötöd magad mindig.
Egyébként akárki akármit mond az x csillagos ncap töréstesztekre, azért az is marha sokat számít, hogy milyen az autó. Ha teszem azt COFair nem ilyen BMW-vel ment volna, hanem egy kisautóval ami kapott 5 csillagot törésteszre sztem nem úszta volna meg súlyos sérülés nélkül. Azért az nem mindegy, hogy 80 centi vagy 1,5 méter anyag van a sofőr előtt. Az ncap csillagozást azért útálom, mert hamis biztonság érzetet ad az embereknek a sok csillag, és hajlamos azt hinni, hogy abban az autóban nem sérülhet meg, mert az milyen jól teljesített a törésteszten ugye (amúgy ugyanez a hamis biztonságérzet igaz a 3 betűs csodákra - ABS, EBD, ASR stb). -
#75 Nem, az offenzív vezető az a #54-ben leírt dolgoknak felel meg. Offenzív vezető hogy is lehetne béna vezető? Ha ezt gondolod akkor meg nem értem hogy esetedben mit jelent az offenzív? -
#74 Egyébként még annyit tennék hozzá, hogy mindenki kösse be magát, MINDENKI, és MINDIG, mert az életedet mentheti meg, Te érted készült! Nagyon fontos! Ha bekötöd magadat akkor nem repülsz ki az ablakon! És aki veletek utazik az is kösse be magát! Mert Téged megfog a légzsák, de hátul ki is reülhetnek! Jó most biztos ovisnak néztek meg minden, de higyjétek el van jópár olyan helyzet, ahol csak a cselekmények alanya vagy, nem védheted ki. Ezért is nagyon fontos. -
COFair #73 ja igen, egyszer már vmelyik topicban leírtam -
Devla #72 Szerintem te nem érted az offenzív szó jelentését. Aki jól méri fel, az a rutinos offenzív vezető, aki ütközik, az pedig a béna offenzív vezető. -
#71 Juuuuuuuuj.. Ez csúnya baleset. Ismerős.. -
COFair #70 amúgy egyszer én csúnyán beszoptam.. az én haladási irányomban 2 sávos, szembejövőknek 1 sávos úton.. én az esti forgalomban mentem a belső sávban (városban) mikor elértem egy olyan kereszteződéshez, ahol nekem jobbra (vagyis a szembejövőnek balra..) volt egy mellékutca. na mármost egy hülye barom (Fiat Tempra vagy mi a szösz volt) aki szembe jött úgy döntött, hogy abba a mellékutcába bekanyarodik, miközben én mint mondtam, a belső sávban mentem olyan 70-80 körül (alig találkoztam 1-2 kocsival, nagyon gyér volt a forgalom, lámpák már rég villogtak, stb..). nos nekem annyi időm sem maradt, hogy rálépjek a fékre! balról nekimentem a Fiatnak, az megdobta a kocsit, jobb oldalon meg nekiszálltam egy jó nagydarab beton lámpaoszlopnak, az tőböl dőlt ki.. na akkoriban még nem nagyon kötöttem be magam, uhogy szerencsésen megúsztam egy kis vágással a fejemen (amit amúgy a belső tükör csinált, mert lefejeltem), a légzsák rendesen odab@szott, másnap azt hittem meghalok, úgy fájt mindenem, stb.. ja, az persze hozzá tartozik, hogy aki bekanyarodott elém, úgy be volt rúgva, mint az albán szamár! eztért nem is nagyon firtatta a dolgot a rendőrbácsi hogy mennyivel is mentem.
ja, illusztrálom is az eredményt: http://www.sg.hu/galeria/10332364001093964686.JPG
szóval az is hozzátartozik a közlekedéshez, amikor olyan szituációba keveredik az ember, amire abszolút nincs felkészülve, így olyan váratlanul éri, hogy nem is tud mit tenni. (lsd. engem) és sajnos sokszor a vétlen szívja meg! az ittas vezetőket meg tárgyalás nélkül le kéne lőni a helyszínen, mert a balesetek JÓnagy hányadában ők a ludasak.
az meg hogy ki mennyire tud jól vezetni, az egyrészt adottság kérdése, nagyobbrészt pedig a tapasztalaté. nekem még nincs 3 éve hogy van jogsim, de már 100000km környékén járok, nagyon sokat vezetek, láttam egy-két dolgot. saját hibámból viszont még nem okoztam balesetet, (sőt, csak ez az egy volt) leszámítva azt, amikor a dugóban araszolgatás közben 2vel nekikoccantam az előttem satutó Suzuki Szarnak, annak meg úgy ahogy van leszakadt a hátsó lökhárítója (miért hívják annak?) -
#69 Én annyit tudok javasolni a nem túl rutinos vezetőknek gyakorlásképp, hogy ha jön szembe egy autó, nézzenek ki egy fix tereppontot az út mentén azon a környéken, ahol szerintük találkozni fognak. Folyamatosan ezt játszva egyrészt nem alszik el az ember hosszú utakon, másrészt elég jó gyakorlatot tud szerezni az előzéshez való elegendő hely felmérésében (huhh de jól megfogalmaztam, azért remélem értitek :) ). -
#68 Nem,nem,nem,,nem,nem,nem.
Már mondtam, az offenzív vezető teljesen mást jelent, maga a szó is.
Ezt egyszerűen máshogy nem tudom elmondani.
Aki meg nem tudja befejezni az előzést az nem offenzív vezető. Na érted már? Az offenzív vezető JÓL méri fel, nem rosszul, hanem JÓL, vagyis számításai sikeresek. Aki rosszul méri fel, az nem offenzív. -
#67 Sajnos a gyorsabb autó egyszerűen csábít. -
Garfield #66 offenzív vezető = debil állatok ütköznek, akik 1000000-rel mennek.
Én ugyanis nem látok különbséget.
Hogy egy előzésnél sikeresen mérte-e fel a körülményeket, az már csak az előzés befejezése után derül ki. -
Garfield #65 Ez a beengedés-dolog érdekes.
Az autósok cirka 50%-a (ha nem több) vagy azt hiszi, hogy az index valami olyan dolog, ami arra való, hogy megkeserítse az életét, vagy azt, hogy egy teljesen felesleges formalitás a kar pöcögtetése.
Ebből kifolyólag általában előbb megindul, aztán amikor már a kocsija egyötöde belóg elém, akkor kirakja a villogót. -
#64 Eddig egyszer egy lada akart levillogni a saját sávomból, egy vad hóesésben meg egy barom előzött egy kamiont, neki jobbkanyarban. Én satu, kormányrángat, majdnemárok -
#63 Hohó! Nekem is van wagonom és én is Szegeden vezetek.
Csak a wagont elcseréltem anyámék Toyotájára azt is csak hétvégén me drága meg mindek munkába csak gond van vele. -
#62 Sajnos aki szert tesz egy jó autóra az azt képzeli, hogy az én autóm mivel 2x biztonságosabb ezért kétszer gyorsabban is mehetek. Na és megbeszli okosan, hogy még előzhetek 130-al főúton mert nem jön senki. Csak ekkor fordul ki egy autó vagy traktor akik fele olyan biztonságos autóban ülnek és általában ők is halnak meg. :(
A megengedettnél gyorsabb hajtás minden esetben elítélendő. Nem hiába vannak a szabályok. Van aki erre egy baleset árán jön rá van aki amúgy idővel baleset nélkül is.
Na meg nem elég ha te vagy offenzív vezető hanem az lenne az ideális ha mindneki az lenne. Viszont attól, hogy te lendületesen és körültekintően mész 70-80-al településen belül még neked mehet egy "láma". Ekkor meg cseszheted a nagy tudásod ilyenkor kell mérlegelni, hogy nem lett volna jobb esteleg lassabban menni. -
#61 Én még friss jogsis vagyok, de a magyarországi autósokkal nem az a baj, hogy lámák, hanem hogy a tolerancia teljes mértékben hiányzik belőlük. Mindenki rohan, mint egy vadállat és az ilyen már csak azért sem engedne be valakit maga elé, mert "nehogymáőelőrébblegyenmintén". Múltkor Szeged külvárosában vezettem és fél percig kellett hadakoznom egy rohadt Wagon R+-ossal, hogy a szélső sávban beengedjen maga elé. Nem tudom autóztatok-e már Ausztriában vagy Svájcban. Teljesen más az autósok mentalitása. Fater véletlen rossz sávba sorolt be egy kereszteződésnél. Sebaj, kirakta az indexet, kormányt alászedte és a melletünk lévő sávba simán beengedtek maguk elé.
A másik kedvencem az olyan "dinamikus" vezető, aki kereszteződésben balra kanyarodik, de 5 másodpercet nem képes várni, hogy a szembe egyenesen haladó átmehessen. Inkább jól megcsikorgatja a gumikat, kerülgeti az autókat, csak hogy megmutassa, milyen fasza vezető.
Van még egy nagyon jó típus, a "lopakodó": szürke vagy fehér autóval, ködben, világítás hiányában tökéletesen észrevétlenül tud balesetet okozni.A másik véglet pedig, aki este városban csakis ködlámpával hajlandó elindulni, merhogy az milyen faszán néz ki, hogy nem 2 lámpa világít a pofádba, hanem 4 pff...
Na asszem most hirtelen ennyi elég lesz :) -
#60 Viszont úgy tartják be a szabályokat, hogy közben bénák. Felőlem tartsák be, ez lényegtelen, de vezessenek lendületesebben. Jó példa erre amit írtam #12-ben, a lámpás dolog. -
#59 Nah figy: Az igazi offenzív vezetők ezt jól mérik fel. Akik nem tudják felmérni ezt, azok nem offenzív vezetők. Egyszerűen ennyi az egész. Frontálisan meg csak a debil állatok ütköznek, akik 1000000-rel mennek. De még közöttük is van olyan aki offenzíven vezet! Csak az már elég ritka. -
#58 Pfff... Talán azért, mert nem akarnak meghalni? Ne hibáztasd már őket, azért, mert betartják a szabályokat!!!!!! Pffff -
Garfield #57 jól tudom felmérni hogy adott autót adott távon meg tudom e előzni,
A már említett előzéses frontális ütközések is így indulnak; nem úgy indul neki a sofőr, hogy na én most meg akarok halni. -
#56 Igen, ez teljsen igaz, viszont sajnos ha 50 a megengedett határ, akkor biztos hogy az illető Tanuló nem fog 30-nál gyorsabban menni sajna. -
#55 A mazsolák nem azért mennek pl lakott területen belül 50nél kevesebbel, mert annyira ráérnek, hanem mert nem mehetnek gyorsabban. Ott van mellettükk az oktató, aki nem engedi gyorsabban menni. És pont. Először szól aztán kiabál majd nyomja a féket, mert ez a szabály.
A mazsoláknak még nincs olyan reflexük a vezetéshez, hogy a megengedett abszolut sebességhatárnál gyorsabban haladva megfelelő döntést hozzanak. -
#54 Nem igaz, az ofenzív vezetés nem az hogy el vagyok magamtól szállva, hanem hogy mindenre számítok, minden eshetőséget átgondolok, mindezt gyorsan teszem, jól tudom felmérni hogy adott autót adott távon meg tudom e előzni, vagy ha nem akkor nem, várok a következő egyenesig stbstb...
Édesapám is ezek közé tartozik akik offenzíven vezetnek, bevallom néha ő is megy gyorsan, de jól vezet! Több mint 20 éve van jogsia, egyszer sem karambolozott. -
#53 Hm. Alapjában véve teljesen igaza van, sajnos a mai átlagvezető egy nagy láma, és csak 5m-es körzetben lévő dolgokat észleli, és csak a gázt meg a féket tudja nyomni, motorfékről még életében nem hallott stb... Szóval minden embernek el kéne gondolkoznia azon, hogy jó lenne dinamikusabban vezetni, mert ami az utcákon megy az egy szánalom :( -
Garfield #52 Tévedés.
Az offenzív vezetési stílus miatt következnek be az előzéses frontális ütközések. Az előző ugyanis meg van győződve arró, hogy milyen jól vezet, tuti jó, amit csinál, ez a szemét mazsola meg mit mászik előtte 90-nel. -
#51 az igaz de azért a témaindító LittleL-nek nem adog igazat az első két hozzászólásával! -
Garfield #50 Hát ez tényleg nagyon ciki.
Ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.
Tudod, ezt a "mazsolaságot" már csak egyvalamivel lehet fokozni: amikor "mit nekem tilos jelzés" felkiáltással belehajtanak a vasúti átkelőbe. Oszt csodálkoznak, hogy beszáll melléjük a gyorsvonat. -
#49 Ja, meg autópályán ugye két sáv, plusz leálló. Amint valami dugó van (sávlezárás, akármi), a sok hülye barom ladás, varnyús, kisbuszos TrógerTravel a leállósávban megindul. Aztán persze a helyszínnél már bepofátlankodnának.
A másik szép hely meg a Margit-híd budai hídfője. Van 4 sáv a buszsávval együtt. Persze már a Lajos utcától áll a sor, mert a sok eszes bemegy minden sávba, még a buszsávba is (Kandó-Batyi kb 45 perc volt ilyenkor), majd a híd alatt rájönnek, hogy egyenesen mennének. Így persze feltartják a buszokat, a két kanyarodósávban azokat, akik kanyarodnának, meg a két egyenes sávban, mert a piros alatt úgy betolakodnak, hogy 5 autó 7 felé áll... -
#48 Hát ha velem ilyesmi történne biztos eltörném a soför mind a 4 végtagját szilánkosra.
Menjen gyorsan,hajtson neki a falnak de másokat ne veszélyeztessen. -
#47 A lendületes vezetés nem feltétlenül jelenti a szabályok áthágását. Pont ezt beszéltük, hogy az emberek vezessenek lendületesebben, de mindig ofenzíven, és felesleges helyzetek vállalásától mentesen. -
#46 Megjegyzem városban butaság 55-nél gyorsabban menni mert a lámpák 50-re vannak beállítava. Sok okostóni azt hiszi az a dinamikus vezetés ha kirajtolok lámpától és lenyomva másokat első vagyok a köv pirosnál. Persze csak arra nem gondol, hogy ha 50 körül haladna nem kellene pirosnál lefékezni meg újra elindulni.
Néhány hete Cora-ban voltam és 2x2 sávos úton megyek be város másik felébe egy kisárúszállító nyom le mindenkit zikázik ide-oda amelyik sor rövidebb. Csak a szentem azt nem figyelte, hogy kik vannak melyik sorban és lámpánál beállt egy skoda, trabant, tanulóvezetős sorba ami tény, hogy rövidebb volt (mások gondolkoztak és nem álltak be), de lassabban is értek át a lámpán végül én szabályosan mellé kerültem és le is előztem.
Sok vezető nem tekint előre hosszú távon csak nézi, hogy ki megy közvetlenül elötte vagy éppen melyik helyen van kevesebb autó. -
#45 minket egy ilyen "lendületes" vezető miatt majdnem elütöttek a járdán! ugyanis ő lendületből bekanyarodott és nem adta meg az elsőbséget a szembejövőnek, aki feljött a járdára ahol az öt éves fiammal álltunk! annyi időnk volt hogy elrántsam hátra a fiamat de elestünk és az autó vagy tíz centire állt meg a lábunktól, a jelzőlámpa amit kidöntött az meg mellettünk egy méterrel esett le, a gyerek fejét valami úgy eltalálta egy kisdarab csont kitőrt a koponyájából és tizen öt öltéssel kellett összevarni! és nem azt mondom hogy ne vezessenek lendületesen,de azért a szabályokat be kéne tartani! -
#44 Engem akkor kerülgetett az ideg, mikor vaksötétben, max 50m-es látótávban mentem. 50-60-at sikerült összehoznom, de egy-egy éles kanyarnál még így is kiugrottam a hajam alól, hogy "hogyaf@szbakerülezide?!", pedig 97 óta van jogsim. Nem vezettem 100000 km-eket, de azért már tudom, holmerreahánylépés.
Mindenesetre egyik nap főnök kocsijával ki kellett menni kolegához, egy hülye kiscsaj meg úgy bevágott a Suzukijával a ©koda SuperB-nk elé, hogy majdnem matrica lett belőle. Aztán a leközelebbi kereszteződésben is gúvadt a szemem, mikor a liba visszafordult a pesti csúcsban -
#43 Nincs jogsim... De ha lesz is én megígérem magamnak hogy sose leszek olyan mint az átlagos vezető(mivel már vannak tapasztalataim, és jobban vezetek mint a többi átlagsofőr) -
#42 Szerintem voltak páran az első jogsis napodon akik ugyan ezen gondolkoztak. -
#41 Hát először is ha rendőrt lát az ember akkor miért ne lassítana le? Ki az a hülye aki azt akarja hogy megbüntessék? Nem az a jó vezető aki a rendőrök előtt száguldoz,hanem aki jól(most nem fejteném ki megint, hogy ki a jó vezető) tud vezetni. Mellesleg a rendőrök is megérik a pénzüket az biztos.:)