1481
Utálom azokat, akik 60- 70 -nel vánszorognak előttem egyenes úton.
  • Dzsini
    cincin... cincin...

Safranek, maga gúnyolodik velem :) jöjjön csak közelebb
  • gz8
    Elhozzuk a Cincinátust az eke szarvától?
  • Dzsini
    és nem csak anglia vezet a baloldalon :)
  • gz8
    Repcsivel és két kolléganőmmel mentem, aztán a Heatrow-n várt a kolléga. Az első pár kilométeren molyolt az agyam rendesen :) Nem elég ezt leírni és elolvasni, mindezt át kell élni ahhoz, hogy felfogja az a szürke izé ott a koponyában, hogy ez bizony a Far Side, vagy néha a Homályzóna...........
  • LittleL
    nem volt hahlálfélmed amior mentetek néha autóval ?

vagy nem néztél nagyokat, hogy ebből, meg ebből a helyzetből mi fog kisülni ?
  • LittleL
    Láttam tévén, hogy egy csomó tábla van Angliában a kompok közelében, ahol a turisták érkeznek hogy : Balra tarts!!

mert ha üressé válik az út hajlamosak az emberek átmenni a jobb oldalra, megfeledkeznek az ottani helyzetről.
  • gz8
    Este a meló után T-elágazásba mentünk ki.
    Én gondolokodás nélkül a jobb oldalon indultam volna el eleve, és onnan nagy ívben balra.
    Erre a kolléga (jó, apám lehetne), aki már n éve dolgozik kinn, balra tart, majd kis ívben balra kanyarodva tova.

Ez így leírva nem nagy dolog, de odakint, az ő szabályaik szerint... Nem egy leányálom. Kissé nyersebben fogalmazva: k**** nehéz. Amit itt megtanultál, azt odakint felejtsd el.
  • LittleL
    hogyan is van angliában ?

-balra kisívben kanyarodni
    - jobbra nagyívben.

- és kereszteződésben balkézszabály. D
    - autópályán bal oldalon menni, az talán nem nehéz.
    - körforgalomnál bal felé kanyarodni. ÉS jobbról figyelni a kocsikat.
  • gz8
    A váltó nem tükörkép, ugyanolyan, mint a balkormányos járművekben.
  • LittleL
    hát volt itt egy törzsvendégünk, egy magyar bácsi
    aki Angliában lakik és nyáron eljön M.o -ra.

És megmutatta a jobbkormányos Toyota Avensis -ét.
    hát mitmondjak, eléggé rémisztő látvány volt.
    semmi sem volt a megszokott helyén,
    biztos szívbajt kapnék, ha azzal kellene megtanulni közlekednem.

váltó baloldalon, és ha jól emlékszem tükörképe az ittenieknek. D
    index -ek, meg világításkapcsolók ugyanúgy,
    de elég szokatlan volt nekem.

Azt télyleg nem értem hogy miért gazdaságos
    egy autógyárnak minden egyes modellből megépíteni
    a jobbkormányos változatot...
    -nyilván azért mert azért nem elhanyagolandó piac...
  • gz8
    Mondjuk azt, hogy nem a jobb, hanem a bal oldalon drájvolsz, még viszonylag könnyű összehozni, de a többi... az bizony kemény dió.
  • gz8
    Valahogy így...
    Csupán egy hetet voltam kint, furcsa érzés volt beülni a bal 1-esre, és a kormány mégis az anyósülés előtt volt...
    A parkolóból kihajtás, körforgalom, kanyarodás mind-mind olyan dolog, amit egy hét alatt nem lehet csak úgy hipp-hopp megtanulni. Konvertálni kell mindazt, amit eddig tapasztaltál, és csak utána, hosszas gyakorlás után kimenni élesben.
  • Dzsini
    barátném kint tanult angliában egy évig, és legtöbbet biciklivel közlekedett (meg vezetett is néha, azt ritkán)
    kb 2 hónap aktív gyakorlás után (éjszaka tesco-parkoló melletti üres körforgalomban) mert bemenni egy "éles" körbe biciklivel...
  • LittleL
    8 éve van meg már,
    rendszeresen vezetek, minden nap...

mesélte egy haverom, hogy kinnt volt Angliában egyszer, és
    elmentek az unokatesója Jaguar -jával, meg a bandával diszkóba.
    Persze mindenki berúgott, mint albánszamár, és
    hát a barátomnak kellett vezetnie hazafelé.

Aztán egyszer csak megkérdezi unokatesót útközben, felébrsztette szendergéséből :
    - Te figyelj, jó felé megyünk ?
    - Vááá ! mit csinálsz ???? Miért a jobb oldalon mész ? megőrültél ?
    Azonnal menj a bal sávba !!!

még szerencse hogy nem lett baleset.
  • gz8
    Először arról regélj, hány éve van jogsid!
  • LittleL
    angliában voltál aha,
    mesélj még az ottani közlekedésről lécci.

Mindig érdekelt milyen lenne ha egyszer arra mennék,
    hogy elég lenne -e a mostanmi rutinom a közelkedéshez.

Gondolom nem tudnék közlekedni, legalább még egy embernek kéne
    figyelnie előre, hogy jól vezetek -e, rendes sávban, meg ilyenek.

egyszer olvastam, hogy a baloldali közlekedés,még
    a legrutinosabb jobboldali vezetőt is megizzaszja
  • Garfield
    Ha az index nélküli/indexes (értsd: már a sávodban van, amikor kirakja a villogót) bepofátlankodás mazsolaságnak számít, akkor az ország cirka 3/4-e mazsola.

Én inkább szimpla tahóságnak vagy bunkóságnak nevezném ezt, nem mazsolaságnak.
  • gz8
    Apropó körforgalom.

Angilában (balra tarts!) mind ki-, mind pedig behajtáskor kell indexelni. Számomra a behajtáskori indexelés tűnt szerfelett illogikusnak, és tűnik annak mind a mai napig. No jó, ha szőke vagy, simán bemész a tilos irányba is, volt már kis hazánkban miatta baleset.
    Ehhez tudom mindenki figyelmébe ajánlani a Magic Roundabout c. képet egy létező (kinti kolléga szerint több helyen is meglevő) körforgalomról, ahol egy nagyobb, központi körforgalomba 5 (azaz öt) út vezet, és mindegyik behajtásnak külön körforgalma van. Na, az padló...

A másik érdekesség Hollandiában esett meg.
    Méretes körforgalom, kétsávos - - ez még csak hagyján, de lámpával! Minden egyes ki-, tovább, illetve behajtásnál ott sasolt a lámpa: ha belül akarsz tovább menni, és pirosat kapsz, akkor a kihajtók és az eléd behajtók kapnak zöldet; ha te kapsz a belső továbbhaladásra szabad utat, akkor attól még kifelé mehetsz, de a behajtók kapnak pirosat.

Egy kissé necces elképzelés, mert a körforgalom pont arról szól, hogy ne legyen közlekedési lámpa a környéken, max. közvilágítás.
  • LittleL
    Jah hüje cigányok, kereklámpás merci az kell,
    meg bálna merci, meg mindenféle merci, dolgozni azt nem akarnak..mindegy

de hogy jogsijuk honnan van azt nem tudom,
    talán a bosnyák piacról. DD
    azért is van az hogy a legtöbb cigánynak az utója
    picit össze van törve ?
    meg van húzva az oldala mindegyiknek ?
    merthogy Kreszet még nem olvastak sohasem...
  • Random_
    Velen ilyen azon a napon volt mikor hoztuk haza az új 4 millás kocsit a szalonból. Szélső sávban haladtunk mert tudtam, hogy megszűnik a belső egy csaj belül ment és mellette voltam amikor kapcsolt körülnézés nélkül húzta a kormány lefele. Én ekkor dudáltam és ő észrevett felriadt és satuzott mert a sávja meg megszűnt.

Egy másik esetben a cigány nagymercis csóka mellettem volt kicsit előrébb és elkezdte ráhúzni az autót a sávomra, hogy majd megijedek és beengedem. Én maradtam a sávomban egy kicsit se húzódtam és ezt észrevéva azonnal visszakapta a kormányt. (ez többször is előfordul)
  • clio1616v
    ma is találkoztam egy mazsolával, majdnem megettem ;D

A láma ember majdnem nekem jött mellette voltam a sávban és rámhúzta a suzukiját... ez kivéd hetetlen. SATU és duda épphogy nem jött nekem...

Halkan jegyzem meg nő volt, ez nem prekoncepció részemről. Csak ha nekem jött volna még meg se verhetem... ;) mer nőt nem ütünk...
  • Mike at home
    ja, puttyony szar
    kicsi is, es allando baj van csak vele
  • Mike at home
    tok aranyos a cicad :)
  • RelakSfromhome
    Akkor én már láttam olyat. Néztem ezerrel, meg polákos haver is, hogy mi a franc az a lyuk hátul, hogy a fenébe tud ez menni? :D
  • clio1616v
    ausztriába is ez van és nagyon okos megoldás a rendszámon feltüntetni, sőt mondok jobbat a legjobb lenne a város szerinti megkülönböztetés mellett ha az autó renszáma egyben a tulajdonos telefonszáma is lenne... :D
  • [HUN]PAStheLoD
    haverok voltak frienzében , kocsival ;]
    mesélték , hogy ezek mindenhova leparkolnak , de a kéziféket nem húzzák be .. és lökdösődnek :D
  • LittleL
    de Olaszoknál nem sok Mazsola vezetőt láttam,
    ha jól belegondolok nem is emlékszem egyre sem.

De olyan kimondottan vagyány, erőszakos vezetővel sem találkoztam,
    lehet hogy keveset voltam olaszban.
    egy biztos : lendületesen vezetnek.

Viszont szeretik az olaszok az Audikat, BMW -ket, Porsche- kat,
    Jaguarokat, amikkel lehet ám gyorsan tépni. D
  • LittleL
    Igen ezt énis aláírom, Olaszban tényleg fordítva van a körforgalom,
    némelyik meg nem. D

És vannak két-3 dávos körforgalmak is, azok életveszéselyes lehetnek.

Én mondjuk nyaralás alatt nem tudtam rájönni, hogy milyen logika lapján mennek a körforgalomban a sávok között, de mindegy.

Én mindig megvártam amíg szabad a pálya, ezután mentem be a körforgalomba.
  • Vlala #292
    nem megyek Olaszba...
  • Sadist
    Jah tényleg, még a lámpáik is másak. Asszem pirosról azonnal zöldre vált és alig van időd sebességbe tenni a járgányt. Valamelyik országban meg zöld után villogó zöld van, aztán sárga, végül piros. Úgyhogy elképzelhető, hogy ez is országonként változik :)
  • nemcsakfeel
    olaszoknál nincsen semmiféle rend ismeret, lámpa semmit se számít, lehet piros, zöld ,egyformán közlekednek..
  • Sadist
    Ez az amit én sem értek. A körforgalmat arra találták ki, hogy a nagy, több irányból jövő forgalmat egyenletesen vezesse el. Lámpás kereszteződéssel ez nem megoldható. Most képzeld el csúcsforgalomban egy ilyen körforgalmat. Ez egyenesen balesetveszélyes.
  • Vlala #288
    ???
    Ennek tényleg semmi értelme. Az urópai általános KRESZt így elkavarni, a (jól kitalált) körforgalmat ennyire elrontani - mi ebben a logikus?
  • Sadist
    :D

Ha Olaszországban jártok nagyon figyeljetek a körforgalom táblákra, ugyanis náluk a körforgalomba BEMENŐNEK van elsőbbsége! És úgy mesélték, hogy ez is csak néhol. Van ahol a bent lévőnek van elsőbbsége. Figyelni kell körforgalom tábla alatt az elsőbbségadás táblát is.
    Azon a környéken, ahol mi jártunk, ott pechünkre a bemenőnek volt elsőbbsége. Dudáltak is ám ránk, hogy mi a fenét csinálunk. Csak azt nem értem, hogy mi értelme van ennek, hisz egy idő után a körforgalom megtelik és egy szép dugó keletkezik. Vagy ha pl. egy bent lévő kicsit nagyobbat fékez máris kész egy tömeges koccanás.
  • Vlala #286
    aham, van a kispóknak egy BIS nevű, hétszázas, vízhűtéses verziója. Olyat szeretnék. (Mo-ra nem importálták, mire kijött a gyárból, eltemettük a Merkurt) 10-02 szaladgál belőle, azt mondják, az sokkal jobban össze lett rakva, az új motornak köszönhetően megbízhatóbb is.
    Ja, és csomagtartója is van hátul, mivel fektették a motort, jut hely a málhazsákoknak is :-)
    hű, ez itt off...

Még tavaly a SBTC előtt frissen épült körforgalomban jött velünk szembe egy Trabis, a buszsofőr elég nagy szemekkel nézett rá... Hiába, szokni kell az új dolgokat.
  • Hellhammer
    Én teljes erővel lebeszélnélek a kispókról. 4 évig volt nekem, de nem bántam meg, hogy eladtam (havernak 30e Ft-ért, de még próbált belőle alkudni) :) Lehet, hogy csak sikerült egy szar példányba belenyúlnom, de sztem a világ legmegbízhatatlanabb autója, hiába törődsz vele és tartod karban.
    Aham Alkotmány útról van szó. Velem is volt ilyen, hogy szembe jön a birka. Én is birka voltam és ráérős és megálltam vele szemben. Nem csináltam semmit, csak pislogtam ott rá okosan :) 2:50 perc után unta meg és tolatott vissza (azért tudom pontosan, mert pont akkor kezdődött egy ilyen hosszú szám, és mire vége lett akkor indult el a csóka vissza). Na erre írtam, hogy van amikor offenzív az ember és van amikor defenzív :)
  • Vlala #284
    inkább ne mondd, tavasszal készülök polákot venni :-)

Alkotmány ót? Egyeseknek nem esett le, hogy egyirányúsították. jön a csóka Omegával, villogva dudál, hogy mit kereserk az ő sávjában, és integet, hogy most azonnal tolassak vissza (poén: elfértünk volna egymás mellett, ha egy picivel eltért volna az út közepétől) Megsúgtam neki, hogy ez egy egyirányú út, és ő jön a rossz sávban, nem vette a lapot. Okos enged alapon kapcsoltam egy hátramenetet :-)
  • Hellhammer
    Rám is elég erőteljes nyomást gyakorolt a családom és barátnő is, hogy mi a faxnak veszek 25 éves "roncsot". Hiába magyaráztam nekik, hogy a fíling, meg klasszikus meg stb. nem értették, aztán amikor először hazavittem a verdát, minde elcsendesedtek :)))

Az alapjárat nekem is 450 körül volt, de sajna el kellett állítani, mert akkora volt az előgyújtás, hogy nagyon akadva indult, néha alíg bírta megforgatni az önindító. Most kisebb előgyújtással pöccre indul, viszont eltünt az a jellemző alacsony fordulatú rotyogás (rotty-porotty-protty-po-po-rotty-protty-... gondolom ismerős :) ), és tök normál hangja van :(

Az a 18 centis vég hihetetlen brutál lehet. A Camraos haver meg azon szokott jókat derülni, amikor tuning oldalakon ott osztják, hogy 55-ös meg 60-as sport kipuffogó rendszer az mekkora már, neki meg gyárilag 10 centis átmérőjű végig az összes cső az autó alatt :)
  • Borg
    Hátja, a firebirdben csoda ha 2500at pörög a motor :D
    Az alapjárat 300 körül van, és ott is bekap 16L körül :DDD
    De persze megy mint a barom. 100mph-nál még le lehet füstölni a hátsó kereket. Vagy pl hátramenetben 150m-es csikot is huztam vele :DD
    "90mph na akkor váltsunk kettesbe.."

Annak az autónak nem szabad a fogyasztását nézni. Az egyszerűen feeling autó. A rezgése, a motorhangja, minden. Nem azt mondom, hogy húdekényelmes, vagy modern, de megy...
    Hátul két 18cm-es vég van rajta, és a felirat, hogy mögötte tartózkodni tilos :) Egy padlógáznál hanyatt is basz a füstje.
  • zakika
    masodik eleg kemeny helyzet nekem, plane ha nem tudm eppen merre kanyarodok