59
kisgyermekek saját nyelvezete
  • zakika
    hat igen, neha nehez megerteni, ha ugyanazt hasznalja masra is pl. a fiam a bagyolra csak aztmondja hogy ba... multkor valamit feejtett a huto ala (az ugy nez ki, hogy leteszi es betolja) a felesegem meg monta hogy banyasszam ki neki... most azt csinalja hogy benyomja ala es szol nekem hogy ba
  • Vlala #18
    tegnapi sztori: egy édesanya panaszkodott, hogy kétéves kislánya sűrűn alkalmazza a "tuta ée" szókapcsolatot, honnan tanulhatta ezt a káromkodást. Érdekes módon csak otthon alkalmazza.

Poén: szvsz a pici csak azt akarta kifejezni, hogy a kutya éhes... biztos egyszer meghallotta, hogy a kutymuty akkor csóválja a farkát, ha éhes, azóta ahányszor ránéz a kutyusra, ez jut róla eszébe. (rossz, aki rosszra gondol :-) )
  • Vlala #17
    ez nem babanyelv, inkább már gyerekszáj:

A Mikulás az, amikor mindenki vesz csokit, de senki sem a magáét eszi meg.

ztem nagyon aranyos :-)
  • Skiper
    én is akkor tanultam meg a legtöbb káromkodást!
    én kilencedik ker.-i oviba jártam, megvót a "tesó" társaság...
    pl. a g*ci szót mai napig emléxem, hogy a csuszdára felfelmenet tanltam meg baranbőrű testvérsráctól, aki épp az egyik gyerekre ordította eme sokjelentésű hangot :D
  • Loál János #15
    Na ja, sok másként nevelt kisgyerek összezárva egész napra... :/
    Akármi van, akkor is ragad a gyerekre (talán) jó is, de inkább a rossz...
  • Vlala #14
    bocsesz
    a gyermekek szókincse akkor ugrik majd' a kétszeresére, amikor oviba mennek... egyik haver kisfia akkor tanult meg káromkodni :-)
  • Loál János #13
    Ne sértegess, nem nézek tévét, olvastam róla jónéhány éve.
  • Vlala #12
    teisláttadazikersót :-)
    de tényleg igaz, testvérek néha saját nyelvet alakítanak ki, sokat vannak együtt, ugyanaz jut eszükbe bizonyos dolgokról;
    ikertestvéreknél még látványosabb a dolog.
  • Loál János #11
    Még érdekesebb, mikor egy ikerpár kialakít egy teljesen saját nyelvtannal, szókinccsel rendelkező közös nyelvet, amit egymás közt beszélnek, de semmilyen beszélt nyelvre nem hasonlít. Azt hiszem 4-5 éves koruk után általában elmarad, elfelejtik.
    Ha jól emlékszem a Kennedy-család valamelyik ágában is volt 2 lány, akiket komolyan figyeltek, vizsgálgatták őket emiatt.
  • Shadow_THH
    amikor én kicsi voltam, mindig nekem kellett a kishugom szavait leforditanom :) ha valamiért nagyon sirt és mondta, hogy "csöücsi" akkor én voltam a hős aki tudta: ide bizony a kis paplan kell de rögtön :)
  • zakika
    az enyem azt hogy anyu egy eves kora utan monta, most tanitjuk hogy anyuci, de meg csak anyira futja hogy anyuta

sogornak ket fia - lali es zoli, de minkettot ugy hivja hogy jaji
  • Adri
    az én kislányom másfél éves és még ő is most kezd csak néhány szót használni, álltalába inkáb csak mutogat meg bólogat ha megkérdezem hogy az kell -e neki. a kutya -pupa, anya-ányi de persze azt hogy apa azt simán ki tudja mondani meg azt hogy csá vagy hogy szia, a testvére meg dedő /Gergő/. Az a legszebb benne hogy mindent megért és ha valamit szeretne azt igazábol csak én értem meg mert én vagyok vele egész nap az apja meg csak pislog hogy mit is akar a gyerek! igazán szórakoztatóak ilyen korban :)
  • Vlala #7
    Tudod mi a legjobb benne? Az, hogy tök logikusan gondolkodnak a csöppségek, pl. ha Neked testvéred van, akkor nekem énsvérem, neki pedig ősvére.
  • Dzsini
    nagyon kedves kor az ilyen, élmény vizsgálgatni, hogy mi alapján és hogyan alakítja ki a beszélt nyelvet a gyerek, és hogy mennyire logikátlan is az, amit mi használunk (lásd birtokos névmások lent) - türelmesen minden alkalommal érdemes kijavítani, az óvodában ugyanezt fogják tenni, főleg mert ott már nem értik meg a "family only" kifejezéseket :)
  • zakika
    nekem van egy 15 honapos fiam, es most tanulja meg csak a szavakat. igazan vele kell lenni hogy megersd oket. peldak:
    agya - ez akkor hasznalja ha valamit ker, de akkor is ha valamit oda akar adni
    ma - "masik" tehat kell meg valami mas is neki (behozz az egyik cipomet es megy a masikert is... vissza en viszem...)
    brmaty - minden ami berreg autotol kezdve a porszivon at a mixerig. amikor nem mukodik akkor oda mer menni es meg szet is szedi a mixer, de ha bekapcsolom akkor bogve rohan ki...

es amire buszke vagyok - apuci - az en lennek
  • Vlala #4
    A falusi nagyszülők is tudnak ám hatni a gyermekre, engem pl. mindig kijavít a kislány, hogy az nem bolt, hanem bót. A fánkra pampuskát mond (nagymama...) minden macska Jocó (papájáét úgy hívja, bár polgári nevén még Golyó volt.)
  • Dzsini
    ez minden kiskölökkel így van (unokaöcséimen folyamatosan tapasztalom), saját családból is megvannak az anekdoták, hogy én miket alkottam (a tiem szerintem automatikus, sőt teljes ragozással: tiém, tiéd, tié, esetleg enyém enyéd enyé), a "megy a dolgozóba" szintén olyan, hogy azt felnőtt korban is sokan használják, hiszen gyerekként tökéletesen működött...
  • Punkerwork
    tesómnak van 4 és 1,5 éves gyereke, mindent meg tudnak magyarázni az már mellékes hogy nem értek néha mindent meg elsőre, különösen a kicsinél :)
  • Vlala #1
    Sziasztok, van egy 2,5 éves ismerősöm, és elég sajátságos szavakat használ, egy családon kívüli ember aligha értené meg:
    enyém = Tiem (gondolom, a Tiéd szót alakította át)
    labda = dobda (dobd ide a labdát)

egyéb általános szavai:
    "telefonolunk", "számítós(at) gépel", anya "dolgozódik", "megy a dolgozóba", esetenként "dolgol".
    Apa "tévézi a meccset", veszi az autót (vezeti helyett)

Másnak van hasonló korú gyermeke, aki mindent meg tud magyarázni?