V-22, avagy a Halászsas nehéz születése

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Újabb soha megvalósult terv -> több száz ehhez hasonló igéretes terv rekedt meg a tervezési fázisban.
Az meg maximum laza haslövés, hogy bármi köze lehet/lehetne az XV-3-hoz (ugye az XV-3 esetén csak a rotor tengelye fordult el, nem a szárny), mert ezzel az erõvel akár fel lehetne hozni az Focke-Wulf FW 61-et is, hiszen az XV-3 alapvetõen "csak" annyiban tér el tõle, hogy a rotorok forgathatóak.

Focke-Wulf FW 61
Focke-Achgelis Fa 61

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

milyen újabb?? Ez egy 1938-es tervezet. Szerinted honnan az ötlet az usákoknak?

[NST]Cifu
Egy újjabb soha meg nem valósult terv.... hány és hány ilyen van még...

(1938)

Amire mar tobben utaltak:
Sikorsky S-72

http://www.helis.com/70s/h_s72.php
http://www.russian.ee/star/vertigo/sik_x-wing-r.html
xj700t
Aha, ez jól jön tolatáskor ! <#hehe><#idiota>

Bocs, csak ökörködök. <#nevetes1>

Úgy vagyok a nőkkel mint a zsiráffal. Tetszik-tetszik, de otthonra azért nem kéne. :)

[NST]Cifu
Nem, a Canard Rotor/Szárny profilja úgy van kiképezve, hogy 'elõre' és 'hátra' haladva is termeljen felhajtóerõt (persze nyilván kevesebbett, mint egy hagyományos 'egyirányú' szárnyprofil, de ennek ez az ára...).

xj700t
Talán még ebben van a legtöbb fantázia, de ha repülés közben a törzsre merõlegesen áll a forgószárny, akkor az eggyik fele nem termel felhajtóerõt a repüléshez mert fordítva van.

(Na ez kicsit bután lett megfogalmazva, de remélem érthetõ😊

Úgy vagyok a nőkkel mint a zsiráffal. Tetszik-tetszik, de otthonra azért nem kéne. :)

[NST]Cifu
A Canard Rotor/Szárny elõnye az egyszerûsége, nem tudom, mi biztonsági probléma lehet vele.
A VDTP esetén tényleg megmarad a fõrotor, mint akadályozó tényezõ, de gyakorlatilag csak kibõvíti a bevált helikopter technológiát, így rövid távon ez a talán a legjobb megoldás a helikopterek végsebességének növelésére.

Tetsuo
A Canard-verzió nem 1 életbiztosítás szerintem, a gyûrûházas légcsavarnál pedig a fõrotornak még mindig qrvanagy az ellenállása.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

"Az Osprey képes majdnem mindenre, amire egy helikopter, akár még külsõ függesztésû terhet is szállíthat"
Az ágyú szállítûás télleg jó, pláne ha igy lõni is tudna vele. <#circling>
na ilyenekbõl írjatok sokat SG léci😊)
nekem nagyon bejött!

Hi! I\'m a signature virus. Copy me into your signature to help me spread.

Nyers
Nagyon jó cikk! <#eljen>

My Life for Freedom!

Antigravitacios hajtomuvet neki oszt kesz 😊))))

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

[NST]Cifu
A cikkben is szerepel, hogy vadászgépeknél van megoldás a problémára, de az sem tökéletes, mert nem olyan egyszerû a hagyományos, reptérrõl üzemelõ géppel egyenértékû STOVL gépet építeni (sem a Harrier, sem a Jak-38 nem ér fel mondjuk egy F-16-ossal sebesség, fegyverterhelés vagy hatótávolság terén). Az F-35B lehet (lehetne) az elsõ ilyen. Csakhogy jelenleg az is jelentõs súlytöbblettel küzd, magyarán szólva túl nehéz....

[NST]Cifu
A rotorral akkor is csinálni kell valamit, mert túl nagy a légellenállást jelentene repülõgép-módban. Jelenleg én két életképes megoldást látok:

1.: Canard Rotor/Szárny (Canard Rotor/Wing). 'A 6. napon' c. swarci filmben is felhozták ezt a technológiát (illetve egy kicsit még megbolondították, hogy látványosabb legyen), gyakorlatilag arról van szó, hogy a gép tetején egy olyan szárnyat helyeznek el, amely le- és felszálláskor rotorként forog. Ezzel kapcsolatban a Boeing-nál évek óta folynak a kisérletek, egyelõre csak pilóta nélküli alkalmazásban, az ötlet amúgy nem új, már az 1960-as években felmerült, de akkor még nem volt olyan szinten a technológia, hogy megvalósíthassák.

A Canard Rotor/Wing mûködési elve.

Fantáziarajz a kész harci változatról.

2.: Tolóerõ-Vektoros, Gyûrûházas Légcsavar (Vectored-Thrust Ducted Propeller - VTDP). Ez kvázi egy "hagyományos" helikopter, de a farokrotor helyére egy tolólégcsavar kerül, amelynek légáramát használják fel a fõrotor forgatónyomatékának kiegyenlítésére, és vízszintes repülésnél olyan 440km/h-s sebességet remélnek tõle. Ez sem újdonság, szintén az 1960-as években tesztgépek is születtek erre a megoldásra, de aztán elhalt a dolog, most viszont fel szeretnék támasztani, már készül az elsõ H-60-ból átalakított kisérleti gép, az YSH-60F.

[center]
Fotómontázs a H-60 'Blackhawk' VDTP változatáról.

Ph03niXx
Mindenre a válasz: F-35 JSF... Gyors, helybõl felszáló, amit akarsz. Csak éppen vadászgép, nem pedig teherszállító. De a technika mûködik.

Class is over.

bld
és ha pont fordítva egy repülõgép testre a szárnyak mögé helyeznének mindkét oldalon egy-egy rotort a felszálláshoz, a megfelelõ magasság elérése közben pedig bekapcsolnák a hajtómûveket és onnanstól gyakorlatilag repülõgépként repülne tovább
(csak kérdezem nm értek hozzá de sztem ésszerû bár elég valószínû h a boeingnél vagy a nasa-nál biztos megfordult már a koponyák fejében..😊

\"Faterral és öcsémmel játszottunk az udvaron, amikor anya kikiabált, hogy ki fogjuk taposni a füvet. Apám visszaszólt, hogy srácokat nevelünk nem füvet.\"

Papirzacsi
Kicsit magyartalan vót sorry.
De amúgy ebben az irányban is rengeteg terv született, és mint láthatod egyik se valósult meg.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

Papirzacsi
pont a helikopter rotorja az ami miatt "trükközni" kell. Na most se a helire szerelt szárny, se a repgép. hmû. nem jó megoldás egészen addig, amíg a rotor ott van a helyén, és forog. De amúgy ebben az is rengeteg terv volt, és mint láthatod egyik se valósult meg. Talán azért mert nem is olyan egyszerû.

Csak a Puffin ad nekem er?t és mindent lebíró akaratot. :-)

es mivan ha egy sima helikopterre kinyithato szarnyakat + valamilyen repulogep hajtomuvet tesznek? tul egyszeru lenne?
[NST]Cifu
Bevett gyakorlat, a különféli légiparádék statikus során be lehet mutatni a sajtónak és a leendõ vásárlóknak, hogy fog (körülbelül) kinézni a gép, ha elkészül. És sokkal olcsóbb, mint az egyik repképes prototípust hurcolászni...

ellenben vicces hogy mi már 87 be repülhettünk osprey-vel még az lhx nevü heli "szimben".... <#bee1>

4 motoros taliga nem lesz rossz ha egyszer elkészül<#vigyor0>

"A BA609 - egyenlõre csak életnagyságú makettként." Mikre nincs pénz.....