A Titán felett lebegve
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
A különféle alrendszereknek saját memóriájuk van, de az föld felé küldendõ tudományos adatok pl. 2db 2Gbites (250Mbyte-os) DRAM-ban vannak eltárolva, amelyek (noha a sugárzástól való védelem miatt 1.2cm vastag aluminium dobozban foglal helyet) a küldetés végére várhatóan annyira károsodnak a napból és az ûrbõl érkezõ sugárzástól, hogy tárolókapacitásuk 10%-al csökken.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Tessék, ha már errõl szól a diskurzus, akkor itt egy (valódi) színes kép a Titánról by Cassini:
És itt a magyarázó szöveg:
"Images taken through blue, green and red filters were combined to create this natural color view."
A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce
Szerintem meg a te hozzászólásodnak nem volt értelme. A CCD lát színeket? Nem. Akkor meg mirõl is beszélünk? Még szép, hogy színszûrõkkel lehet színes képet készíteni, ezt szerintem senki sem vonta kétségbe.
Azért "poénos" volna minden figyelemre méltó Naprendszeri égitestrõl rendelkezni legalább egy ilyen "kisebb" felbontûsú (nem hamis, mert.. csak :) - illetve, lehetnek hamis színesek is, csak ne utólag színezett monokróm kép legyen, hanem pl. 3 bármilyen színszûrõs kép vörös-zöld-kékké alakítása) színes képpel. Az a laikusoknak (mint pl. én) talán jobban bejönne, ami által még jobban a köztudatban lenne az ûrkutatás.
Vagy túl kevés a fény hozzá, hogy még színszûrõkkel is élvezhezõ legyen? A fenti kép is kicsit zajos, pedig úgy tûnik, színszûrõ nélküli. (A színszûrõ kizárja a beérkezõ fény nagy részét a csak egy hullámhossz(-sáv) átengedésével.)
(errõl anno volt egy szép kis flame egy másik fórumban, ahol egy illetõ berakott egy tényleg szép HST képet, hogy lám, milyen szép szines képeket is csinál az ûrtávcsõ. Erre valaki meg becopyzta az eredeti weboldalon lévõ angol kisérõszöveget, mely szépen kifejtette, hogy egy hamis szines képet látunk... :)))
hátö .. az elõzõ aláírásom sokkal jobb volt :]
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...
A Cassini-nek két kamerája van, egy széles látószögû (WAC) 200mm-es fókusztávolsággal és 3.5°-os látószöggel, valamint egy keskenylátószögû (NAC) 2000mm-es fokusztávolsággal és 0.35°-os látószöggel. Mindkét kamerának egy-egy 1024x1024 pixeles CCD-je van. A CCD-k ugye csak egy 'szint' látnak, ezért a WAC-nek 18 szûrõje van (380-1100 nm közötti hullámhossz), az NAC-nek pedig 24 (200-1100 nm közötti hullámhosszon). Ugye az ember a 400-700 nm közötti hullámhosszon lát (400nm az indigó, 700nm már vörös infrába hajló része), tehát a szonda "szeme" többet képes látni, mint az ember.
Az "egyszerû" fotón, amit te itt mondasz ugye (minimum) három szûrõvel kell felvételt készíteni, ez pedig 3x annyi idõ, 3x energiafelhasználás és a többi. Ettõl függetlenül tévedésben élsz: a Cassini több szines képet is készített, mondjuk nézd meg a Jupiterrõl készített képeit....
mért nem hagyományos képeket csinálnak? olyan átlagosat, mint amilyet a földön állva nyomsz egy gombot a digit gépeden??? egyszerü képet ember által láthato átlagos tartományban??? ,ért keell ilyen bonyolultan összerakni a képet?
jo persze kell elemzöknek ilyen kép is, de még soha nem láttam egyszerü fotot....
Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...
Természetesen digicam, hiszen az ûrkutatásban gyakorlatilag a kezdetek óta azt használnak bolygóközi szondáknál (elég bonyolult lenne visszahozni a filmet...:)))
Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!
hány csillagászati egységre van a Szaturnusz Földtõl?
Ez igy biztos igaz?
Ha a Huygens leszall o is feketefeher kepeket fog nyomatni ? :\
Itthagytam a forumot! Ne irj privatot!