45
  • [NST]Cifu
    Felteszem igen, bár erről nem találtam semmi konkrétat.
  • dez
    (Gondolom, a hibák észrevehetősége, és/vagy az azokkal szembeni nagyobb érzéketlenség végett eleve nem 1:1-ben használják a kapacitást, hanem hibajavító kódolást alkalmaznak, mint pl. az audio-CD-k.)
  • [NST]Cifu
    Ha nem gond az angol nyelv, akkor nézd meg ezt az oldalt, vagy a NASA hivatalos Hivatalos Cassini weblapját.

A különféle alrendszereknek saját memóriájuk van, de az föld felé küldendő tudományos adatok pl. 2db 2Gbites (250Mbyte-os) DRAM-ban vannak eltárolva, amelyek (noha a sugárzástól való védelem miatt 1.2cm vastag aluminium dobozban foglal helyet) a küldetés végére várhatóan annyira károsodnak a napból és az űrből érkező sugárzástól, hogy tárolókapacitásuk 10%-al csökken.
  • Tetsuo
    Kíváncsi vok még milyen cuccok vannak a szondán. Pl memória milyen van s mekkora? Meg stb..
  • [NST]Cifu
    Ne flameljetek már, legyen peace, legalább, itt a Tudományos hírek topicokban már...

Tessék, ha már erről szól a diskurzus, akkor itt egy (valódi) színes kép a Titánról by Cassini:

És itt a magyarázó szöveg:

"Images taken through blue, green and red filters were combined to create this natural color view."
  • Alfa Of NS
    Latom a hazamat!
  • dez
    Már bocs, de szerintem #3 óta te kötözködsz... Csak nem CCD kamera van bennük? Igen? Na és színszűrők vannak-e hozzá? Vannak? Na mostmár lehet kérdezni, hogy miről beszélünk! Lényeg, hogy Cifu mondta meg a valós okot, hogy miért kevés a színes kép.
  • dez
    Ha elfér a memóriájában, készíthet több képet gyors egymásutánban.
  • mrzool
    Látom a kötözködés megy. Szerinted milyen kamera van a Cassinin vagy a Huygensen? Vagy általában bármilyen űrszondán?
  • dez
    Na ja, de Vegeta (#2) nem azt mondta, hogy a CCD miért nem képes színes képet készíteni...
  • HUmanEmber41st
    Ne sírjatok már a színes képek után! Majd arra hajózok a Napvitorlásommal, oszt' küldök majd a telefonomról színeset!
  • mrzool
    "Attól, hogy CCD, még lehetne színes a fotó - a megfelelő színszűrők használatával, mint úgy általában."

Szerintem meg a te hozzászólásodnak nem volt értelme. A CCD lát színeket? Nem. Akkor meg miről is beszélünk? Még szép, hogy színszűrőkkel lehet színes képet készíteni, ezt szerintem senki sem vonta kétségbe.
  • Cat #33
    és közben több százezer kilométert halad a szonda, mindegyik képet más szögből készítve, a bolygó más részéről :o
  • dez
    Hát, érthető, de talán készíthettek volna 1db színes képet róla még távolabbról, amikor még ráfért volna egy 1024x1024-es képe.
    Azért "poénos" volna minden figyelemre méltó Naprendszeri égitestről rendelkezni legalább egy ilyen "kisebb" felbontűsú (nem hamis, mert.. csak :) - illetve, lehetnek hamis színesek is, csak ne utólag színezett monokróm kép legyen, hanem pl. 3 bármilyen színszűrős kép vörös-zöld-kékké alakítása) színes képpel. Az a laikusoknak (mint pl. én) talán jobban bejönne, ami által még jobban a köztudatban lenne az űrkutatás.
    Vagy túl kevés a fény hozzá, hogy még színszűrőkkel is élvezhező legyen? A fenti kép is kicsit zajos, pedig úgy tűnik, színszűrő nélküli. (A színszűrő kizárja a beérkező fény nagy részét a csak egy hullámhossz(-sáv) átengedésével.)
  • [NST]Cifu
    Dehogynem, csak éppen ugye a szonda folyamatosan mozgásban van, tehát ahhoz, hogy szines képet csináljon, egymás után ugyanazzal a beállítással kell (legalább) 3 szinszűrővel készítenie képet, és ebből lehet aztán majd egy szines képet összehozni - és egy kép ekkor még csak 1024x1024 pixeles. A problémát az okozza, hogy egyfelől a képek elkészítése időbe és energiába kerül, másfelől a kész vörös/zöld/kék képeket egyenként kell elküldeni a földre, márpedig az adatkapcsolat egyfelől viszonylag kis sebességű (ideális esetben 365 KB/s), akadnak fennakadások benne (kissebb-nagyobb időre még meg is szakadhat teljesen, így az adatok (itt: képek) egy része el is veszhet) és ezen az összes alrendszer adatainak osztoznia kell, amelyből az ISS (Imaging Science Subsystem) csak egy. A fenti óriásképhez bizony több tucat képet kell készíteni, és ez csak egy színszűrővel készült kép - szines esetén meg 3x ennyi felvétel kellene, ami 3x annyi idő és 3x akkora adatmennyiség, amit sikerrel el kell jutattni a földre...
  • dez
    A 3x annyi időre gondolsz? Az egy másik dolog...
  • dez
    Tehát a sok beszerelt színszűrő nagy részét nem használják? Csodálkoznék. Inkább azt hinném, mindegyikkel csinálnak képeket. Akkor ki lehetne választani a nekünk megfelelő hármat (vörös-zöld-kék).
  • [NST]Cifu
    Nem-nem, a problémát már leírtam: több szinszűrővel kell elkészíteni a képeket (ugye ez a nagy kép több kis képből, mozaikszerűen lett összerakva), ami sokkal több időt és energiát igényel. Valószinüleg azért nem készítettek ilyen részletességű valódi szines képet, mert egész egyszerűen tudományos kutatáshos számukra megfelel a fekete-fehér kép, "átlag" embereknek meg akár utólag is kiszinezhetnék: a hold szineit ismerik, tehát semmi akadálya egy hamis szines képnek, talán elöbb-utóbb valaki azt is megcsinálja - a laikusoknak meg olyan mindegy, hogy eredeti szines, vagy hamis szines kép.
    (erről anno volt egy szép kis flame egy másik fórumban, ahol egy illető berakott egy tényleg szép HST képet, hogy lám, milyen szép szines képeket is csinál az űrtávcső. Erre valaki meg becopyzta az eredeti weboldalon lévő angol kisérőszöveget, mely szépen kifejtette, hogy egy hamis szines képet látunk... :)))
  • [HUN]PAStheLoD
    szerintem ez a kép szép szines is lehetne , de úgyse a valódi , emberi szem számára látható szinekkel lenne tele .. ezért simán fekete fehérbe nyomták ki..
  • [HUN]PAStheLoD
    olvasd el Cifu hozzászólását ..
  • dez
    Már nem azért, de mrzool #3-as hozzászólásának nem volt túl sok értelme. (Attól, hogy CCD, még lehetne színes a fotó - a megfelelő színszűrők használatával, mint úgy általában.)
  • [NST]Cifu
    NC...
  • Kelta
    látom nem értettétek a kérdésem, na mindegy, azért köszi
  • Cat #22
    azt is hozzá kell tenni, hogy kutatási szempontból a klasszikus szines kép használhatatlan, csak számunkra érdekes - csak azért csinálják hogy az egyszeri ember is rácsodálkozhasson, és ne pampogjon ha egy politikus azt mondja hogy több támogatást kell adni a csillagászoknak :)
  • [NST]Cifu
    Miután a (jobb minőségű) digitális fényképezőgépek többsége szintén CCD technológiát használ, a kérdés ugye felesleges - az alapelv ugyanaz.

A Cassini-nek két kamerája van, egy széles látószögű (WAC) 200mm-es fókusztávolsággal és 3.5°-os látószöggel, valamint egy keskenylátószögű (NAC) 2000mm-es fokusztávolsággal és 0.35°-os látószöggel. Mindkét kamerának egy-egy 1024x1024 pixeles CCD-je van. A CCD-k ugye csak egy 'szint' látnak, ezért a WAC-nek 18 szűrője van (380-1100 nm közötti hullámhossz), az NAC-nek pedig 24 (200-1100 nm közötti hullámhosszon). Ugye az ember a 400-700 nm közötti hullámhosszon lát (400nm az indigó, 700nm már vörös infrába hajló része), tehát a szonda "szeme" többet képes látni, mint az ember.

Az "egyszerű" fotón, amit te itt mondasz ugye (minimum) három szűrővel kell felvételt készíteni, ez pedig 3x annyi idő, 3x energiafelhasználás és a többi. Ettől függetlenül tévedésben élsz: a Cassini több szines képet is készített, mondjuk nézd meg a Jupiterről készített képeit....
  • Kelta
    Csak egy buta kérdés:
    mért nem hagyományos képeket csinálnak? olyan átlagosat, mint amilyet a földön állva nyomsz egy gombot a digit gépeden??? egyszerü képet ember által láthato átlagos tartományban??? ,ért keell ilyen bonyolultan összerakni a képet?
    jo persze kell elemzöknek ilyen kép is, de még soha nem láttam egyszerü fotot....
  • mrzool
    Természetesen használnak színszűrőket, nem is keveset - soha nem állítottam ennek ellenkezőjét.
  • dez
    És egyébként akkor miért is nem használnak színszűrőket (mint úgy általában a színes kamerákban)? Csak nem monokróm fény jön az égitestekről? (Legalábbis a "közelebbiekről".)
  • Gabest
    jaja, de a szgépbe azé' még jól ütöttem be :P
  • Freddy TNT
    Azért nem semmi dolog, hogy egy átlagember is láthatja, hogy mi van innen 1,4 milliárd kilóméterre. Ez a kacat több száz kilómétert megtesz, mialatt én csak kiállok a garázsból
  • mrzool
    Bocs a kötözködésért, de sárga helyett kéket.:)
  • Cat #14
    ha raknak elé egy zöld, egy sárga meg egy piros színszűrőt, akkor visszaküldve össze tudnak rakni egy szines képet, de korántsem biztos hogy az emberi szem azt és ugy látja, ahogy a kamera
  • Anteris
    jaja, 1.43 milliárd kilométere van a cucc.
  • mrzool
    "h mi van a cassinibe"

Természetesen digicam, hiszen az űrkutatásban gyakorlatilag a kezdetek óta azt használnak bolygóközi szondáknál (elég bonyolult lenne visszahozni a filmet...:)))
  • Macc
    1.3 - 1.4 millio km??? az nek keves? Milliard ugye:)
  • _Vegeta_
    Ujdonsagot mondassz, mivel halvany lila segedfogalmam nincs h mi van a cassinibe.
  • Davidus
    Mitől rejtályes a Titán?
  • Gabest
    Rákerestem, úgy néz ki 1.3-1.4 millió kilométerre van tőlünk jelenleg. Leosztva 300e km/s-mal kijön a kicsit több mint egy óra.
  • Gabest
    Nem lehet messze, itt van a mammutban :P
  • nickname
    igen ez az 1 óra 10 perc nekem is feltűnt...

hány csillagászati egységre van a Szaturnusz Földtől?