34
  • NEXUS6
    #34
    Ez a hordós példa egész ügyes.
    Asszem tökéletesen sikerült összefoglalnod a dolgokat.

    Én úgy látomk viszont, hogy a szabadalmak pontosan arra jók hogy a jelenlegi helyzetet konzerválják, a nagy cégeknek soha ne kelljen félnie a kicsiktől.

    Ez nem fair!!!!

    A M$ ugyan úgy kiscégként kezdte, mint szinte mindegyik mai nagy.
    Ez nem igazság mert a szofver ipar NEM autóipar. Itt az induláshoz nem kell hatalmas tőke állóeszköz több ezer alkalmazott.

    5-10 valóban tehetséges programozóval/szakemberrel + némi menedzsmenttel akár ugyan olyan minőségű terméket állíthat elő minden kis cég mint a nagyok!

    Semmi értelme a nagypapa korú egyre hülyébb exhekkerek számára dollár milliárdos nyugdíjat biztosítani a szoftverszabadalmakkal a technológiát meg gyakorlatilag befagyasztani az ő kedvükért, hogy nehogy elveszítsék a fonalat.

    Szerintem
  • BlackRose
    #33
    nem te találtad ki sem a villát sem a kést, ezért nem volna szabad, hogy a szabadalmi hivatal akárkinek is elismerné ezt a találmányt, mert a feltalálója már régen halott.
  • Gabest
    #32
    már=más
  • Gabest
    #31
    Ha már példálózunk, én levédetem a villát, valaki már meg a kést. Hogy a fenébe fogunk így késsel villával enni? Szerintem baromság a tudást apró darabokra felszabdalni és kiosztani az emberek/cégek között, alapvetően gátolja a fejlődést.
  • BlackRose
    #30
    Persze, hogy megfelelő intézkedéseket kellene véghezvinni, hogy működjön... de hát nem így van ez mindennel?
    Na most van egy hordó tele kövekkel, itt ugye másik követ csak úgy tehetsz bele, ha kiveszel egyet ami benne van, de kavicsot viszont tehetsz bele jócskán. A kiscéget köveket nem is tudnak beletenni csak kavicsokat (és ebböl jól meg is élnek) a nagycégeket meg a kavicsok nem érdeklik (ha igen - ritkán akkor meg felvásárolnak és megint jól jártál). Na most a baj ott van, ha egy micro cég a köveket veszi szemügyre (ezt felejtse el, mert nem az ő kategoriája), akkor persze, hogy a nagycég lefogja söpörni... de ez így van mindenben töltsd a hordót kavicsokkal, amikor meg már sok kavicsod van akkor a sulyad megegyezik a nagy cégéve amelynek 1-2 köve van, és akkor már egyenrangúan tudsz vele boldogulni. Tehát nem kell mindjárt a nagyokra törni, ez egy ökölvivómeccsen is így működik, ha beállsz a nagyok ellen akkor kiütnek, de az közelről sem jelenti, hogy nem tudsz megmaradni a kategóriádban... na de mindegy itt már csak mi ketten maradtunk és nincs sok értelme így a topicnak.
  • Troppauer
    #29
    Koszi
  • NEXUS6
    #28
    Amit írtál szerintem akkor működne ha minden egyes progit kötelezően be kellene vizsgáltatni, de mint céloztam rá szerintem még akkor sem!

    De a helyzet nem ez.

    Nem kötelező kiadás elött levédetni a progikat. Anélkül meg mint azt az eddigi sok bírósági űgy is bizonyítja, önmagában semmire nem mennek azok akiknek lenne mit levédetni, mert nekik kell a másik lopását bizonyítaniiuk!!!!
    Manapság is hiába képez szellemi tulajdont a forráskód, még azt is lopják, még a legnagyobb cégek is.

    És vissza is tértünk, ahhoz hogy ha nincs pénzed akkor nem leszel képes a jogaidat érvényesíteni. Nem tudsz szembeszállni a nagyokkal, csak a hozzád hasonló kicsiket tudod izélgetni a bíróság elött. Ha meg kezdesz átcsúszni abba a kategóriába, hogy felfigyelnek rád a nagyok akkor is simán lemosnak.
    A baj az hogy nem piaci versenyben, hanem a bíróságon!!!!

    Még jól is jársz ha a peren kívüli megegyezés után szélpen felvásárolják a cégedet.

    Jó példa ez a warezolás.
    A kiadók szempontjából a helyzet rosszabb mint a szélessávú internet elött. A szélessávú internet viszont fejlődést jelent.

    Szerintem a dolog jogi úton való megoldásának eröltetése, az amit a kiadók csinálnak, pontosan a fejlődés ellen hat.
    A kiadók mennyenek fel a netre és piacilag nyomják le a warezt!
    Ez lenne a fejlődés!

    Ha lehetőséget teremtesz a cégeknek az üzlet bíróságon való eldöntésére, akkor azt használni is fogják, a nagy cégek meg pláne fogják használni!
  • BlackRose
    #27
    Mindent átlehet játszani... de ez nem ok, hogy lemondjunk a fejlődésröl... a többség követné a rendszert, és ha nem ha átjátszod a dolgot akkor meg perelhet a sértett fél, én itt az adott cég megvédését kötöttem ki célul, vagyis, hogy biztos legyél benne, hogy nem szeged meg valaki szabadalmát, tehát ha nincs szabadalmazva akkor OK, ha van akkor is OK csak éppen az a különbség, hogy a szabadalmi jogok tulajdonossához kell fordulj licenszért, és ez így OK. ... ez olyan mint a szoftver licenszek, sokan warezolnak, de attol még nem megy tönkre az szoftver ipar (habár sokszor sírnak a veszteségekről, de az csak duma).
  • NEXUS6
    #26
    Ez az egész a számomra is olyan, mint a biometriai adatok digitális tárolása.

    Csak szerintem miközben az ecceri jóhiszemű állampolgár életét nem egyszsrűsíti, emellett arra sem alkalmas, hogy a tudatosan rosszalkodókat kiszűrje.

    Mi van ha direkt progizok szarul, tele ugrásokkal minden struktúra nélkül és addig addig szórakozok amíg már semmit nem jelez a nyilvántartó progi, és teszek rá, hogy közben kinek a szabadalmait sértem?

  • BlackRose
    #25
    P.S. egy szabadalom bejegyzésénél bizonyítani kellene, hogy az adott algoritmust még sohasem használta senki (nem mint a kerék peldája) vagyis csak az tudja szabadalmazni aki tényleg kitalálta. Akkor az a sok algoritmus amit 1000 kitaláltak mindjárt amikor a számítogép elé ültek már automatikussan kiesik a keretből. Na de mindegy nem hiszem, hogy nem lehetne megoldani...
  • BlackRose
    #24
    Azt hiszem, hogy meglehet oldani... nem kell mindent mehanikusra csinálni, komoly szakkemberekből összerakott ellenörző csoportok ezt meg tudnák itélni... ennek alapján mondhatod azt is, hogy ki dünt arrol, hogy megszegted e a törvényt, vagy pedig ki dönt arrol, hogy valami egyáltalán törvényes kell legyen vagy nem...
  • NEXUS6
    #23
    "Hidd el nem csak kötözködésből írom, de ki dönti el, hogy mi az a tényleges algoritmus, mert nekem a legegyszerűbb sem az?"

    Akarom mondani már a legegyszerűbb is az.
  • BlackRose
    #22
    P.S. elnézést berogyott a billentyűzetem elkezdte keverni a betűket és kihagy is egy párat... :( ideje cserére.
  • NEXUS6
    #21
    Hidd el nem csak kötözködésből írom, de ki dönti el, hogy mi az a tényleges algoritmus, mert nekem a legegyszerűbb sem az?

    Vagy egyszerűen meghatározzák, hogy 20 sor alatt nem lehet bejegyeztetni.
    Illetve mennyire vonatkozik a szabadalmi védelem az algoritmusok kisebb részeire.
    Mer ha pl kidobják a M$ duplaklikkjét a szabadalmak közül akkor visszacsempészi egy bonyolultabb alg. részeként és megint csak ott vagyunk!
  • BlackRose
    #20
    Tegyük fel, hogy mindkét esetben milliós számu szabadalmakkal lesz dolgunk... (amit nem tartok annyira valószinűnek), na ekkor is lehet megoldás (ime egy ütlet... vagy inkább szabadalmazzam ) kifejleszthetsz egy szabadalmi kezelő rendszert, idüvel mindenki azt használná (he he) XML-el standardizált formában bevezetnél valami Patent Description Language-t, aztán amikor ez megvan akkor másodpercek alatt üsszehasonlíthatod az algoritmusodat a szabadalmazottakkal (kb. int az FBI az ujjlenyomatokat, pedig mondhatták volna, hogy nem fog működni mert sokmillió ujjlenyomat van)... érted mire gondolok, ha valamit a jelenlegi formában kezelhetetlennek találunk, nem biztos, hogy a megszüntetése a megoldás, hanem meg kell oldani a kezelhetőséget...
    HA VALAMI NEM EGYSZERŰ AKKOR NEM JÓL CSINÁLOD punktum.
  • BlackRose
    #19
    Ha csak a tényleges algoritmusokat (mármint azokat amelyek nem tök logikussak és mindenki rájöhet hanem azokat amelyek kemény munkát és befektetéseket igényeltek) szabadalmazzák akkor nem fog nagyra nőnni a számuk... ha továbbra is minden szart szabadalmazni lehet akkor viszont igazad lenne... ezért kell változtatni a dolgokon.
  • BlackRose
    #18
    Valahól olvastam (azt hiszem az évi jelentésükben az MSFT-n), hogy a Microsoft évente 400-600 millió dollárt fizet a szabadalmakért (többnyire kis cégeknek, mert a nagyokkal kölcsönös szabadalmi megállapodást kötöttek). Ez az összeg a szabadalmak megszüntetése esetén ahelyett, hogy a sok kis cégnél kössön ki megmaradna a Microsoft zsebében!
  • NEXUS6
    #17
    Háj BlackRose!

    Oks aláírom az marha jó lenne ha csak úgy műxene ez a dolog hogy jogi védelmet ad a kisvállalatoknak is a nagyokkal szemben.

    De van még másik szempont is!
    Indítasz egy kisvállalatot, pár progizó, meg max egy titkárnő. Nincsenek nagy terveitek.

    Ha most kiszabadítják a szellemet a palackból, akkor 5-10 éven belül nem szaázezerek de millió levédett algoritmusok lehetnek. Ez még a bejegyzéskor is nehézséget fog okozni egy idő után, nem hogy a gyakorlati munkában.

    Hogyan fogtok dolgozni az előbb említett kisvállakozásotokban? Kitalálsz egy algoritmust és rohansz a hívatalba lecsekkolni, nehogy az legyen hogy valaki már bejegyeztette csak nem tudsz róla, és biztos ami biztos megpróbálod elkerülni nehogy a másik bepereljen?
    Vagy már eleve a szabadalmakat bújod és csak a bejegyzett algoritmusokat használod?

    Mind két verzió marhára "kreatívnak" ígérkezik!!!!

    Összegezve, ha kezelhetetlen szintre emelkedik a szabadalmak száma, akkor hogyan fogod elkerülni az akaratlan plágiumot?


    Ja és még egy, szerintem manapság azért lehetséges viszonylag könnyen visszafejteni a kódokat mert senki nem azzal foglalkozik hogy direkte elhomályosítsa.
    Egy több tízezer soros alaposan összekócolt programot gondolom már igazán nehéz lenne visszafordítani.
  • BlackRose
    #16
    Van olyasmi, hogy Patent Pending és amikor az megkezdődik (még nincs szabadalmazva, de megkezdődött a process) és amikor ezt megvan (erre csak 1-2 napra van szükséged és egy szabadalmi ügyvédre, de ha érted a dolgot akkor még ügyvéd sem kell), szóval amikor megvan a patent pending akkor már nem jegyezheti be senki sem helyetted, különben ez évekig elszokott tartani mire a szabadalmat bejegyzik... ezután perelheted a tolvajokat, de nem a perben van a tudomány, ha egyszerüen megkéred a céget aki használja, vagy használni ohajtja az algoritmusodat, hogy fizesse ki a licenszet, 99% szó nélkül megteszi azt, csak akkor jön a probléma amikor te ezt nem akarod megtenni, hanem vársz és aztán többmillios vagy többszázmillios pereket inditasz a multi ellen, hogy örületessen meggazdagodj... pl. mint az a Californiai cég a Microsoft ellen az IE esetében. Persze telyessen normális, hogy az MS ennek ellenáll, de ha kérték volna a licenszdijjakat akkor 100% az MS kifizette volna, mert ez így működik a nyugaton (ha nem akkor perelsz, de az ritkaság). Egyszerű, nem kell egy-két rodhadt alma miatt kivágni az almafákat.
  • Tpe
    #15
    Sajnos a te felvázolásodnak pont a fordítottja fog megtörténni. :( Mire én szabadalmaztatnám a jó kis algoritmusomat, addigra a multi már el is lopta és be is jegyezte helyettem. Mivel sokkal több pénze és eszköze van ezt megtenni. Azt még fizethetnék is azért, hogy saját okosságomat használhassam. :(
  • Vers
    #14
    részben igazad van , csakhogy melyik kis cég bir ki egy pert a m$-al szemben?
    ha a m$ azt akarja hogy tönkre menj akkor tönkremész
    mert lehet hogy kitaláltál 1 algoritmust, de a m$ lesz a tobbi 1 millio, és neked muszáj használni
    talán az összeadás szorzás is levan védve röhej
  • BlackRose
    #13
    Gyerekjáték kódot irni ha megvan az algoritmus... hidd el én fejlesztő vagyok, és Donald Knuth könyvein (The Art of Computer Programming) nőttem fel... az algoritmus a fontos, a forráskod az semmi különös, ha megvan a z algoritmus akkor nem a Microsoft hanem akárki meg tudja írni.

    A Duplaklik meg stb. az baromság és nem lenne szabad szabadalmazni... a user vizuális kommunikációját az Apple szabadalmazta és azért volt a Windows 95 előtti Windowsoknak olyan baromi UI-je mert az Apple nem akarta licenszelni amikor az Apple elvesztette a pert a Microszoft ellen (mert a bíroság baromságnak tartotta a z Apple szabadalmát) akkor a Microsoftnak lehetősége lett, hogy az Apple-hez hasonlóbb UI-t tegyen a Windowsba... ekkor jött a desktop meg a taskbar meg a start ami a Macintoshokon már elejétöl kezdve megvolt.
  • Macc
    #12
    Ha az MS meg tudja irni, akkor megerdemli. Ha nem akkor ellopta a kodot, es az mas teszta. Vagy nem?

    De azert a Duplaklikk az megint mas teszta. Jo hogy nem szabadalmaztattak meg a softwer-user vizualis kommunikaciojat.
  • Macc
    #11
    visszafejtese egy adott algoritmusnak... na de mindegy. Ez kb olyan, hogy formazok egy kocsogot, es onnantol azt akarnam, hogy soha senki ne csinalhasson olyat, vagy fizessen. Sztem valaki akkor erdemli meg hogy egyedul maradjon a piacon, ha olyat alkotott, amit nem tudnak utana csinalni
  • BlackRose
    #10
    Tegyük fel, hogy te Razgon, két évig dolgozól egy pl. beszédfelismerési algoritmuson, ami jobb lesz minden létező algoritmustól. Mondjuk rá, hogy évente 1.000.000 (kevés de mondjuk rá) dollárt kaphatsz azért mert ezt az algoritmust licenszeled a Microsoftnak, IBM-nek stb. Na most ha nincs szabadalom akkor a Microsoft holnap bedobja az algoritmusodat a Windowsba és megnöveli a Windows eladását 1% mert soknak tetszik a TE szuper beszédfelismerő algoritmusodon megirt uj dolog a Windowsban, az hogy tökéletessen tudnak diktálni a Wordba. Ez az 1% mondjuk rá 20 millió dollár plusz bevételt jelent a Microsoftnak, te meg nem kapsz egy büdös vasat sem az algoritmusodért, persze az IBM is bezsebel még vagy 10 milliót meg a többiek is még 30 milliót és pl. az egész világ cégei keresnek 50-60 milliót évente csupán a te algoritmusodon és neked ebből semmi hasznod. Na most persze te is megírtál egy programot ami az algoritmusodon alapszik és diktálhatsz vele a Wordba, de nem birod eladni mert ugye a Windows alapból csinálja ugyanazt, és mégpedig a TE algoritmusoddal... na ha ez nem változtatja meg a véleményedet akkor vagy én vagyok hülye vagy te.
  • Razgon
    #9
    "A szerzői job, védi a forráskódot de nem az algoritmust, ha az algoritmus nincs szabadalmazva, nyugottan megírhatja mindenki más."

    Igen, és ez jól is van így.
  • BlackRose
    #8
    A reverse engineering az amikor pl. dissasembleren megkapod a program assembler kódját és analizálod és kitalálod hogyan műxik és ujraírod... de lehet más is, pl. decompiling, meg stb. A Java vagy .NET kódokat tökéletessen visza lehet forditani a fejlesztési nyelvre Java, C#, VB.NET stb. és akkor már az algoritmus megfejtése egy könnyű kis séta...
  • Troppauer
    #7
    Mi az a reverse engineering ?
    a Linux kernelben talalkoztam vele az nVidia chipset-be epitett NIC meghajtasanal (egyebkent jol megy)
  • BlackRose
    #6
    A szerzői job, védi a forráskódot de nem az algoritmust, ha az algoritmus nincs szabadalmazva, nyugottan megírhatja mindenki más.

    JZO Software - ha meg nem open source akkor is megoldható egyszerű reverse engineeringel.

    na de hogy most itt ne irjam ujra
    ...

    http://www.sg.hu/cikk.php?cid=34604
  • Razgon
    #5
    Szvsz is elég a szerzői jog. A szoftverszabadalmak csak azért kellenek, hogy a nagy szoftvercégek örök időkre biztosítsák maguknak az extra profitot, és a monopóliumot. Akkor aztán azt tesznek, amit akarnak, úgy alakítják a piacot ahogy nekik tetszik. És még a kormányok sem emelhetik fel majd a szavukat, hiszen az informatika alkalmazása már nem kerülhető ki.

    Egyes politikusoknak kezd már leesni a dolog. Kezdik megérteni, hogy ennek komoly vonzatai vannak gazdaságilag, és politikailag is.

    Szerintem egy európai ország a szoftverszabadalmakkal semmit sem nyer. Akkor meg minek?

    A mi politikusaink persze annyira rövidlátóak, hogy csak a kövér segget látják, amit nyalniuk kell.
  • Tpe
    #4
    A magyarok ebben is faszok! Azt sem tudják, hogy nyalják a segget. :)
  • JZO
    #3
    ez így van, undorító és kapzsi dolog ez az egész szoftverszabadalom. Legyen elég a szerzői jog, az mindenkit automatikusan megillet. Ha meg nem szeretné hogy a megoldási módját bárki is felhazsnlná, ne publikálja, ne csinálja openSource-ra a progit.
  • Vers
    #2
    ez az egész szoftverszabadalom a m$ ötlete az tuti, minden kell neki
    komolyan mondom , 20 éve használom a számitogépet de ami mostanában folyik attol okádni tudnék
  • NEXUS6
    #1
    Monnyuk ezek a szoftverszabadalmak, nem igazán tesznek jót a versenynek.
    Manapság olyan stipi-stop módszerrel működnek.

    Stipistopp duplaklikk!
    És ha elég pénzed van levédeni, akkor holnaptól mindenki neked fizet, aki egeret vesz a kezébe. Mer gondolom a más cégek a szabadalom használati jogát kénytelenek beleépíteni az árba, amit a fogyasztó fog megfizetni!
    Ha meg nem építik be akkor előbb utóbb elfogy a zsé és csődbemennek, aztán felvásárolja őket egy bizonyos cég.