Szoftverfejlesztõk a szoftverszabadalmak ellen
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Mer így, hogy klikk az csak egy szó.
De akár funkció és ehhez kapcsolódó algoritmus formájában is meg lehet fogalmazni és akkor meg ugyan ott vagyunk mint most!
Nem fog ez mûködni, vagy 10 év múlva mindenki mindenkit perelni fog és késhegyre menõ tyúk tojás viták/perek következnek.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Nekem egyelõre úgy tünik az IT cégek nem az egymástól való lopástól mennek csõdbe,vagy gazdagszanak meg, sokkal inkáb a rossz vagy jó üzletpolitikától.
És nézzünk szembe a tényekkel: van egy-két cég ami összelopta, meg zsebretette a fél világot. Ezzel/ezekkel a céggel szemben semmilyen papír nem fog megvédeni, ha az útjában állsz.
A kis meg közepes cégeknek meg nincs pénzük erre a lecsekkolom mi kinek a tulajdona játékra. Nem állíthatnak a programozóik mellé még másik 3-at akik folyamatosan azt skubizzák, hogy amit írnak az vajon kinek a jogait sérti, kitõl kell licenszelni.
Nem értem hogy a fenébe tudna ez egyáltalán mûködni!
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Intel.DZ77RE-75K.Core.i7-3770K.32GB.RAM.360GB.RAID.SDD.8TB.RAID.HDD.GTX660Ti.Dual.NEC.Windows.10.Enterprise Apple.Mac.mini.Core.i7-3615QM.16GB.RAM.1TB.HDD.OS.X.El.Capitan
Akkor ezért törölték olyan hamar azt a bizonyos beszélgetést?<#zavart1>#zavart1>
(Feltételezem tudod melyikre gondolok)
De errõl ennyit most befejezem a vitagenerálást, csak ezért nem bírtam ide nem írni...
Kb. 4-5 éve olvastam errõl és azért nem vagyok telyessen biztos, hogy így megy a dolog, de így valahogyan emlékszem rá... le kellene ellenõrizni, na de azért mondom, hogy ide már szabadalmi ügyvéd kellene. :)
A szoftverszabadalmaknak az a baja, hogy minden baromságot szabadalmaznak... ezt kell megváltoztatni. De ez nem csak a szoftvernél van így, pár éve, hogy egy Ausztrál pasi szabadalmazta a kereket, hát ez õrültség... de ezt nem úgy kell megoldani, hogy megszüntessük a szabadalmakat, hanem javítunk a procedurán stb.
Ezt te biztos jobban tudod miért lehet;)
Én a fejlõdésre szavazok.
Na most majdnem egyet értettem veled, de aztán meggondoltam magam;)
Tegyük fel:
Van egy q-rva hosszú algoritmus, amit a szoftverszabadalom alapján licenszelek x cégtõl, az eredetit õ q nyelven írta én meg z-n készítem a forrás kódot, szal a szoftvert szerzõi jogai most irrelevánsak.
Aztán a kis agyammal észreveszem, hogy ha kijavítok benne egy-két sort akkor 3000%-al megnõ a sebessége a proginak.
Az egészbe 0.0001%-ot javítottam, a termék gyakorlati értéke viszont tökéletesen megváltozott.
Na most ilyen esetben akkor mi van?
Tegyük fel van egy orvos-kutató, aki felfedez valami új dolgot egy sejt vagy szerv mûködésével kapcsolatban, vagy mondjuk kitalál egy új múdszertant mûtétre vagy bármi ilyesmire. Publikálja a megfelelõ szakmai magazinokban, más orvosok elolvassák és felkeresik, vitáznak róla, megtanulják õk is és alkalmazzák.
Na puff neki. Én még nem hallottam, hogy egy orvos hisztizni kezdett volna, hogy más is ültet át szívet, pedig azt õ találta fel! Akik a veszekedéseket produkálják, azok a gyógyszergyártó multik - mily meglepõ - hasonló üzletpolitikával mint a M$ vagy bármely más szoftvermulti. És láss csodát, szabad mûteni, aki meg tudja csinálni alkalmazhatja mások technikáját. És adott esetben én sem döglök meg, mert szabadalom védi a betegségem okát, az illetékes meg be van rublikázva 5-6 hónapra elõre (vagy tizenszázmillijó júeszdollárba kerül).
Én leglábbis a saját naív agyammal így hiszem, hogy mûködik.
Igo - talán akkor az EU megkénne kérdezze magát, miért kell 50e EUR fizetni a szabadalomért? Ha jól tudom az USA-ban ez kb. csak 1 tizede ennek az összegnek, de lehet, hogy tévedek... különben a multiktól álltalában kis összegekért megveheted a licenszet, sokszor különbözõ partneri kanálisokon, ami engem bánt az nem a multik, azokat egyáltalán nem kell sajnálni, hanem a kis cégek akik most eladhatják jó pénzért munkájukat, magukat stb... na ezek után megszönik majd pl. a startup-ok létrehozása majd akviziciója a nagyobbaktól mert mi a fenének alapítsak céget uj ötleteken ha holnap azt mindenki használhatja ingyen, és miért venne meg valaki egy kis perspektív céget, ha nincs perspektívája a cégnek... pelda - a Microsoft sok kis céget felvásárol a technológiájuk miatt (olvasd szabadalmaik miatt) na hi nincs szabadalom akkor nyugottak elveheti a technológiát annélköl, hogy fizessen érte na akkor ezt még csak lopásnak sem nevezhetjük, mert ugye a szabadalom nem más mind tulajdon, és ha nincs tulajdon akkor nincs lopás sem... ez nekem kommunizmusra kezd bûzleni, persze ahogy már mondtam nem vagyok egyik oldalon sem.
Ez az egész olyan dologra hasonlít, hogy tiltsuk be az esõt mert megázik a fejünk... abban, hogy a szoftverszabadalmak jelenlegi formában károssak egyet értünk, de viszont én úgy gondolom, hogy a szabadalmak telyes megszüntetése még károsabb lenne, na itt te nem értesz velem egyet, és ez OK, vagy nem szabad mindenkinek saját álláspontja legyen, tehát én nem állok egyik oldalon sem, hanem követelem, hogy a két oldal megegyezzen és mindkét félnek elfogadható megoldást dolgozzon ki, és ekkor leszünk mindannyiak elégedettek... ha nem így lesz akkor az egyik fél örülni fog a másik meg nem és ez nem lehet jó!
A szoftverek jelenleg a szerzõi jog oltalma alá tartoznak, és nem a szabadalmi jog alá. A cikk pont arról szól, hogy míg az EU-ban egy szoftverszabadalmat igen drága bejegyezni (30-50e EUR) addíg a szerzõi jogi bejegyzés ennél sokkal olcsóbb. Így a jelenlegi gyakorlathoz képest a szoftverszabadalom jelentõsen megdrágítaná a saját szellemi terméked megvédését. Innen már csak egy lépés belátni, hogy a szoftverszabadalom a multiknak kedvez, a kisvállalatokkal vagy az egyszerû programozóval szemben.
Talán pont ezért szólal fel ellene három ilyen ismert programozó.
(lásd: hobbija+honlapja<#nezze>#nezze>)
[Asrock K7VT2][AMD Athlon Xp 2200+][640 DDR][Maxtor 40GB+80GB][Club3D 6600GT AGP][WinFast 2000XP deluxe TV tuner]
Nos látom ezek után is meg lehet fogadni e tanácsot:)) Csak "egy kicsit drágábban" igaz?:)) És mint tudjuk amilyen oprendszert használ egy ország vezetõsége olyat kell hogy használjon sok cég vezetõje... Még hogy nem kötelezõ használni:) LOL!
Ez a mondat persze az életben mindenre érvényes, meg helyénvaló, csak nem tudom miért kell vele ilyen badarságok létjogosultságát megpróbálni bizonygatni vele, mint pl. a szoftverszabadalmat. És ami a "legszebb": Mindez egy olyan cégtõl ami szinte mindent lopott és ezen másoktól átvett funkciókat joval gyengébben vagy inkább meg sem tudta valósítani persze természetesen az eredeti kifejlesztõk kárára tett ezzel hatalmasat (meg a mi kárunkra is). Ne kelljen már ezért tapsolni!
Nah látom megint elõvetted a szokásos "pártatlan"kodó szövegedet. Persze tudom ez sokakra még hat de egyre gyengébb.
"Tehát szoftverszabadalmak IGEN, de nem ílyen formában ahogyan most van, hanem sokkal de sokkal jobb regulációval."
Na most akkor mégis hogy gondolod ezt megvalósítani??? Mi alapján??? Csak nem azért van ez a nagy igenezés a szoftverszabadalomnak nevezett iszonyatos baromságra mert az m$ féle barátok most ezzel próbálkoznak?? Persze ezt közben természetesen úgy téve mintha pártatlanul figyelnénk az egészet, nameg egy kicsit "el is ítélünk belõle" valamit:) Szvsz unalmas próbálkozás de csak csináljátok:))
Tehát szoftverszabadalmak IGEN, de nem ílyen formában ahogyan most van, hanem sokkal de sokkal jobb regulációval.
Én is.