Véget ért a VHS-korszak
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Tesztelo.hu -- Hardver, digit.fényképezőgép, MP3-lejátszó, mobiltelefon, autó és sok minden más... Csengőhang, oplogó, képüzenet, háttérkép, hangos üdvözlet, videó, JAVA játék. Írható CD és DVD
Szal, kedves TeszteloPontHu, sajnos még mindig nem érted (de ne félj, nem vagy egyedül). De úgy tûnik, el sem olvasod, amit belinkelsz. (Feltételezem, tudsz angolul.)
Egy idézet az 1. linkedrõl:
"These lines
Továbbá (kapaszkodj 😊 ):
"It is determined by observing how many discernible vertical lines are able to be reproduced by the device under test."
Ez azt jelenti, hogy úgy határozzák meg a vízszintes (tehát egy soron belüli) felbontást, hogy megnézik, hány függõleges vonal (magyarul oszlop) különböztethetõ még meg tökéletesen. Namost, x vonal (oszlop) megkülönböztethetõségéhez 2x akkora (pixel)felbontásra van szükség. (Egy fehér pixel, majd egy fekete, stb.) Lásd pl. "Analog TV Broadcast 330 lines"(2. linked) -> 660 pixel. Tehát, VHS-en a 240 vonal megkülönböztethetõsége ~480 pixeles horizontális felbontást jelent! Egy PAL VHS video pixelfelbontása 480(H) x 576(V, látható).
Kezd már összeállni a kép?
A félreértés onnan jön (leszámítva a technikai ismeretek hiányát), hogy az angol ajkú szakemberek a horizontális (vízszintes) sorokat is line-nak mondják (néha scanline-nak), és a horizontális (egy soron belüli) felbontás meghatározására használt föggõleges oszlopokat is. (Õk nem keverik, de arra nem gonoltak, hogy a nem-szakembereket összezavarják. Ha gondoltak volna rá, akkor az utóbbit pl. columnnak mondták volna.)
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
http://hometheater.about.com/cs/television/a/aavideoresa_2.htm
http://www.questronix.com.au/info/info_resolution.htm
Tesztelo.hu -- Hardver, digit.fényképezőgép, MP3-lejátszó, mobiltelefon, autó és sok minden más... Csengőhang, oplogó, képüzenet, háttérkép, hangos üdvözlet, videó, JAVA játék. Írható CD és DVD
"A legjobb VHS videó sorfelbontása is csak 240, a DVD-é (mint a TV-adásé) pedig 576."
Ez így hibás kijelentés! A 240 nem a video-sorok száma. Ez most biztos furcsán hangzik, de elmagyarázom. A félreértés oka egy rossz fordítás. A video-sorok száma fix, és csak a képszabványtól függ (PAL: 576, NTSC: ~480). A kérdés a vízszintes felbontás, mert az az analóg jel sávszélességétõl függ. Angol nyelvterületen élõ videotechnikusok tesztábrákkal szokták mérni az átvitt videojel minõségét, többek között a vízszintes felbontást: arra egy olyan ábra szolgál, amin többféle vastagságú föggõleges vonalak (lines) vannak. Minnél nagyobb a rendelkezésre álló sávszélesség, annál vékonyabb, azaz sûrûbb vonalak is megkülönböztethetõk maradnak (nem olvadnak össze egy szürke felületté).
Tehát, a fenti esetben a 240 a vízszintes felbontásra vonatkozik. De szerintem ez már elavult adat, pl. az én videóm (egy éves, jófajta, "6 fejes" típus, bár nem SVHS) biztos, hogy többet tud ennél: teljesen jól elolvashatóak akár apróbb szövegek is a felvett képen. Inkább egy pici horizontális "ricegés" az, ami elõjön. Azt nem mondanám, hogy ne romlana kissé a minõség a TV-adáshoz képest, de magam is meglepõdtam, hogy mennyivel jobb, mint amihez régebben hozzá voltam szokva! Ne felejtsétek el, hogy a VHS direkt úgy lett kitatálva, hogy gyorsan romoljon a minõség egyik VHS magnóról a másikra történõ másolásnál. (Akkor még nagyobb volt a befolyása a kiadóknak.) Nem egy (fõleg többszöri) másolt kazettából kell kiindulni (sokszor a "gyári" kazettákat is elég ügyetlenül másolják, és amúgy is általában a "master" is VHS), és a legrégebbi VHS magnókból.
Szóval, ha romlik is valamennyit a minõség a TV-adáshoz képest, azért még élvezhetõ marad. Persze, ha normális áron látok nem gagyi DVD-recordert, valószínûleg átváltok majd arra.
Megértem a problémád, engem is bosszantott ez a kérdés. De szerencsére rátaláltam erre a párosra, amit most is használok.Egyrészt atomstabil, másrészt minden külsõ encodert kezel, tehát xvid-tõl, divxen át egészen mpeg2-be is fel tudok venni, tényleg akármibe, amihez létezik encoder codek 😊. A csatornákat is szépen befogja, s a felvételnél külön is sok apró figyelmességgel kedveskedik a szoftver (kép formátum (én YUY2-be veszek fel, de van más is, bitráta, felbontás, frame/sec, beállítható hogy milyen legyen a hang, én pl lame mp3-at használok 128kbites bitrárával stereo adásokhoz). Emellé a divx ben beállítom a bitrátát (általában 1500kbit/sec, illetve hogy deinterlacelje a képet). Természetesen alaklams idõzített felvételre is, s asz is kielégít mindenemû igényem.
Nem akarok senkit temészetesn a FlyTV2000-re rábeszélni, de talán érdemes kipróbálni, mert elég sok kártyával elboldogul (Phillips tunner chipesek elõnyben). Fagyás SOHA nem fordult elõ! 😊
Az igazi kolléga nem csak ígér, hanem be is tart...
Nekem sose mûködtek rendesen az alternatív szoftverek. A tunerem saját programja müxik, meg a mellé adott WinDVR. Az összes többi instabil, és a többnyire nagyon kényelmetlen kezelni.
Jó lenne egy olyan kártya, aminek a gyári szoftvere is atomstabil, és jól használható.
Nekem a WinDVR bevált, de az csak mpeg-et vesz fel.
A proci nem probléma : Athlon64 3000+, 1GB Kingston DDR400.
Csak a mostani tuneremnek már minden baja van, így nem nagyon tudok felvenni vele, és nem tudtam kipróbálni, hogy tényleg bírja-e.
Kipróbáltam egy csomó ingyenes, meg demo cuccost, de mind erõsen fagyogat, 1 percnyi normális felvétel se jött össze.
A mostani kareszom hardveresen vesz fel mpeg2-be, már ha épp jó napja van.
"A VHS-nél nem változik nagy mértékben a minõség" - ezt arra értettem, hogy a TV adáshoz képest. Igaz eléggé videó függõ, de nekem egy komolyabb videóm van és egy nem túl sokat használt kazettára felvesz olyan minõségben, mint ahogy élõben látnám az adást.
Hide and fear, Cobra Commander is here !
Ugye ezt csak viccbõl írtad? A VHS-nél nem változik nagy mértékben a minõség??? A legjobb VHS videó sorfelbontása is csak 240, a DVD-é (mint a TV-adásé) pedig 576.
Olcsóbb a kazi? Egy márkás újraírható DVD 400-450 Ft, noname-t olcsóbban is kaphatsz.
Egyedül maga a készülék olcsóbb, de van már márkás DVD-felvevõ 50e Ft-ért is.
Én nekem konkrétan Real-Time -ban veszek fel vele (ha úgy tartja kedvem) DVD-RW -re!
Így ha valami mûsort esetleg az asztali DVD játékosomon akarok megnézni (Yamada 2100)akkor REC to DVD-RW 😊
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
Ha mondjuk felveszek 1, 2, 3 mûsort és meg akarom tartani átmenetileg a 2-est akkor ha törlésre kijelölöm az 1-est és 3-at akkor a felszabadúlt helyre feltud venni a DVD recorder!
Ez VHS-nél nem nagy kivitelezhetõ.
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
No good deed goes unpunished, outlander. - Azura
NEM A KÁRTYA vesz divx-be, ezt a munkát a procid végzi. Magyarul szoftver és encoder kérdése, és persze nem utolsó sorban processzoré. Nekem egy TerraTec Cinergy 400-as tunerem van, s nem a gyári szoftvert használom hozzá (ezt: FLYTV 2000). Egy 2400+ -os procimmal 2 óránkén 6-8 frame dropp mellett veszek fel 640*480-ban deinterlace mellett divx-be. A frame drop is amiatt van hogy 1 wincsim van, azaz néha a wincsi másfele kalandozik. Lényeg a lényeg az egymenetben készült felvételek tényleg picit gyengébbek a kétmenetes társuknál, de számomra a különbség nem akkora, hogy megérje a pepecselést. Természetesen én is kivágom a felvételbõl a reklámot, ehhez használom a Virtualdub nevü ragyogó szoftvert. Képkocka pontosan vágom ki a felesleges cuccot (többnyire, de néha megtréfál 1-1 key frame helye a reklámok vége után). Az egész utólogas szerkesztés és mentés kb 3 perc. Bitrátának többnyire 1500 kbit/sec-ot állítok be, ez nagyjából elég is, de erõsen függ a minõség az adott csatornán, adott idõben található zavarok nagyságától. Egy viszonylag zavarmentes kép esetében ilyen bitráta mellett készített felvétel TV-n (divx kompatibilis DVD-n) visszanézve szinte TV minõségû, de egy VHS-tõl határozottan jobb. Csak hogy az ár kérdését is boncolgassuk, ilyen felvételbõl 4-5 film fér fel egy DVD lemezre (divx-ben). Egy lemez ára 100 Ft, tehát a filmenkénti rögzítési ár 20 Ft, ez már összehasonlíthatatlanul jobb a VHS-étõl, de mindenképpen egy nagyságrendel kisebb. Egy gond van vele, ehhez kell egy számítógép is (nem kell bika) és némi szoftveres ismeret, tehát nem alkalmazza ezt olyan aki nem járatos ezen dolgokban. Na itt jön szóba DVD recorder, ez már (bocsánat a kifejezésért, de) hülyebarát 😊. Azaz nem kell hozzá elmélyült ismeret, hogy kezelni tudd, kb annyi mint a VHS felvevõkéhez. Azonban én feltétlen várnék az ilyen kütyükkel, mert ugye most állunk kis hazánkban is a digitális mûsorszórás hajnalán. Ez meg ugye azért fontos, mert ott a digitális jel mpeg 2-es formátumú, azaz pont mint a DVD-é, de a bitrátája, azért alacsonyabb, mint egy megszokott jóminõségû DVD filmé. Tehát, ha országosan is elterjedt lesz a digitális mûsorszórás, akor A/D átalakítás (torzításai és veszteségei) nélkül a DVD recorder (már amelyik alkalmas közvetlen fogadni digitális TV jelet) a digitális jelfolyamot rögziti mindenféle tömörítés nélkül lemezre, ami végeredményként nagyon jó minõségû felvételt kölcsönöz. Egyébként hazai tapasztalatok szerint is érezhetõen jobb a minõsége a digitális TV adásoknak, mint a jelenleg használatos analog sugárzású adásoké.
Hopsz hosszú lettem? Bocsi... 😊
Milyen típusú? Egy ideje már gondolkodom a cserén, de nem tudom, hogy milyet vegyek. Amiket néztem, mindnek volt valami hibája.
Ez már nem teljesen igaz. Csak nem gagyi LCD-t kell venni. Minimum 17-est, de inkább 19-est, mert a nagyobb LCD panelek lényegesen jobb minõségûek. Nekem Samsung 910T van (19 colos), és egyszerûen tökéletes. Szépek a színei, a kontraszt kiváló, a kép tûéles (DVI rulez), és bármilyen szgbõl tökéletesen látható, nem sötét, és nem torzulnak a színek. Egyetlen apró hibálya, hogy csak 25ms-os. De az újabb modell már 16-os, így FPS-hez is jó. A régi moncsim 17-es CRT, kicsit öreg már, de a legjobb minõségû (iiyama VisionMaster). Egymás mellett van a kettõ, így jól látható a különbség. Az LCD egyértelmûen jobb. A színek összehasonlítása nem egyértelmû, eléggé különbözõek a két moncsin, de hogy melyik a szebb, azt nem tudom eldönteni.
A digitális video meg akkor fog igazán nagyot durranni, amikor a HDTV elterjed. Az ugyanis eleve MPEG2 adatfolyam, amit csak ki kell írni. Nem kell nagy teljesítményû drága encoder chip, és nincs minõségvesztés. Mellesleg képminõség meg a DVD-hez képest kb. akkora ugrás, mint a DVD volt a VHS-hez képest.
Lehet elütöttem pár szót, nem érdekel így is érthető.
https://ssl.kundenserver.de/s105850828.einsundeinsshop.de/sess/utn;jsessionid=1541a3bf22102ef/shopdata/index.shopscript
alkohol.freeblog.hu Mi csak őszinték vagyunk, de nem állatok!
ha lenne hardveres divx kartyam ami real tomorit, es nem tobb mint 20k az ra, na majd akkor fogom temetni a VHS-t
ellenben a CD jo esellyel temetodik
[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]
nem az a lényeg. felveheted dvd-minõségben is nyilván (1-2 órát) - viszont felvehetsz mondjuk 16-szor ammyit hs minõségben.
én, napi felveszem-megnézem-letörlöm dolgokhoz inkább használok dvd-felvevõt. olcsóbb a lemez, ami ugye újraírható, könnyebben kezelhetõ, mint a kazi, bármikor feltehetem a gépre, stb. egyszerûbb - szerintem.
S-VHS komolyan jobban tetszik mint egy digitális szar kockásodó szemét. Lehet hogy kikopik, de az analóg cuccokról nem vagyok hajlandó lemondani. Egyszerûen jobb.
/mindjárt jönnek az okosok.../ 😄DD
az nem gond, ha egy ideig lesznek még lejátszok, de a rögzitök teljesen halálra vannak itélve ... valamiért sajnos mesterségesen drágák a dvdfelvevõk, nem akar bekövetkezni az egykoron a dvdknél átélt boom ... harmadolodtak az árak ...
sztem dual layer nem lesz asztaliban, inkabb akkor a BR-re fognak koncentrálni a premium készülékeknél 😞 én amugy sem használnék egyszer irhato mediat ilyenben.
Forza.
Minden embernek joga léte valóját neki tetsz? álmokra cserélni
Viszont mindennapi rögzítésre még mindig sokkal jobb a VHS, mivel TV-bõl való felvételnél a minõség nem változik nagy mértékben és mind a videómagnó, mind a kazetta olcsóbb, mint a DVD-nél.
Hide and fear, Cobra Commander is here !
Ez ugyanolyan mint az LCD moncsiknál, hogy a Katódsugaras eltünik, de tévedtek még mindig több katódsugaras van, aminek fényévekkel szebb a képe mint a folyadékos moncsiknak, és ami jó hír hogy kifejlesztették a mini vékony katódsugaras moncsikat, szóval a Katódsugár jövöre visszavág, és olcsobban, és majdnem olyan vékonyan mint az LCD. Azt birnám ha a vhs-eknél is sikerülne ilyen megújulás.
Addig volt jó mig egy szabvány létezett, de hogy most minden évben cseréln kelljen a felvevõt ez sok... utálom a brutal kapitalista nézõpontot
nem lopják = elavult <#idiota>#idiota><#fejvakaras>#fejvakaras>