18
-
BiroAndras #18 Ja, a lényeg lemaradt : három és fél éve van AMD procim. Régebben TBird 1.4GHz volt, most A64 3000+, és mindkettő atomstabil. -
BiroAndras #17 "Valószinüleg semmi igazi ok, de mégis pl. a komolyabb fejlesztési cégeknél az AMD-t kerülték, de az AMD64-el ez már nem eset..."
Ez majdnem minden nagyobb cégnél így van. Többnyire inkább a megszokás miatt. Akik 20 éve kizárólag Intelt vesznek, nehezen szoknak le róla. Az ő szemükben az AMD még mindíg valami ismeretlen garázscég, és a termékeik megbízhatósága kérdéses. Nálunk is ez van. Az A64 azért más egy kicsit, mert egyrészt egyértelmű az Intel procikkal szembeni technológiai fölénye, másrészt hatalmas reklámkampánnyal népszerűsítették.
Egyébként meg a tapasztalat szerint a stabilitás a legkevésbbé a procitól függ. Inkább a jó minőségű alaplap és a jól megírt driverek számítanak. És persze vigyázni kell, hogy nehogy selejtes RAM-okat sózzanak ránk.
Elég sok géppel volt már dolgom, de hibás procit ödsszesen 1-et láttam, az is egy Intel Pentium 1 volt.
Ja, még egy dolog : A hőmérsékletre is figyelni kell. Egy hibátlag gép is instabil lesz, ha túlmelegszik. A múltkor hoztak hozzám egy P3-as gépet, hogy néha lefagy. Kiderült, hogy a proci hűtő nem megy, és emiatt a proci 80 fokon üzemel... -
BlackRose #16 Valószinüleg semmi igazi ok, de mégis pl. a komolyabb fejlesztési cégeknél az AMD-t kerülték, de az AMD64-el ez már nem eset... tehát könnyen lehet, hogy a következő gépem AMD64 lesz.
Az E0 core Prescott az igazi... a többi jó de nem feltétlenül szuper (nekem sajna nem ilyen van, de megvagyok vele elégedve, mert eddig mindég jól működik, és atomstabil ez pedig a fontos számomra.
Az Itanium 1.5 GHz vagy 1.6 GHz között nem igen csinlnák különbséget, ha nem is pontossan ugyanaz az órajel de nem különböznek érezhetően... egyébként lehet, hogy tévedtem az órajel és cache számokkal, de valahol olvastam a teszteket és a cache mértéke nagyon hozzájárult az eredményekre persze a 6MB-os győzött fölényessen, na de mindegy. -
#15 miért dolgoznak fejlesztők intelen?
nekem haverom programozo, és már a pentiumos érában is cyrixeken forditgatták az akkor még C (talán c++) programjaikat, mivel azon nagyságrendekkel hamarabb megvolt. utána is elmékszem, hogy az akkor már valami visual elnevezésű C eszközön szintén AMD vas melozott, mivel tesztjeik szerint bevált/gyors volt. P4 vonal pedig a "nagy" oldalak tesztjei alapján még nagyobb hátránnyal küzd az axp/a64 architekturával szemben ...
szal, nem lehet, hogy ez csak a megszokás miatt alakul/alakult igy?
feltételezem, nem csak a forditási idő számit, de akkor mi az amiben feljesztésre jelenleg jobb egy p4, mint egy axp/a64 ? -
BiroAndras #14 Nekem a cégnél 2.8GHz Prescott van. Intel alaplappal, és gyári hűtővel. Ha valami CPU igényes feladatot indítok, perceken belül túlmelegszik. A házon nincs hűtő, lehet, hogy ez a baj. Majd rakok bele. De a tesztek szerint is igen durván melegszenek a P4-ek. Otthon A64 3000+ van, és tökéletesen müxik. Az az érdekes, hogy HD-DVD lejátszásnál az A64 legalább 2x gyorsabb.
Egyébként az A64 igazi erejét akkor fogjuk látni, ha lesz végre 64 bites win hozzá. A linuxos tesztek szerint a 64 biten akár 30%-kal is gyorsabb lehet. -
Power #13 Ez csak azonos késleltetés esetén lenne igaz, de a prescott cache-ei jelentősen lassabbak a northwood-énál.
A 2M cache pedig már L3, és ott norjtwood alapon is van 2M cache-ű Xeon.
Az Itanium 2-ből pedig van 6M-ás, de 2M-ás nincs pláne nem azonos órajelen. Ráadásul egészen más architechtúra a cache függőség szempontjából.
-
BlackRose #12 Az alaplapomat tavaly szeptemberben vettem, akkor még nem volt rendes a64 választék, viszont a következő upgrade (nemsokára) vagy egy MSI nForce 4 és Athlon64 legalább 3500+ lesz, vagy egy MSI 925XE és egy 64EMT Prescott legalább 3.6 GHz lesz, még nem döntöttem el, persze a fejlesztők álltalában Intelen dolgoznak, ezért egy kicsit az Intelhez állok közelebb, de komolyan gondolkozom az AMD64-en is mert ez és főleg az Opteron kezdi megtalálni a helyét a fejlesztési munkaállomásokban is (tudomásom szerint a Microsoft és az IBM is bevezette a fejlesztési rendszereibe és eddig itt 100% Intelek futottak) na de persze majd még megmérem a dolgokat, szerencsére folyóiratnak szoktam tanácsot adni hardware tesztelésre, és lesz alkalmam a cuccokat elöbb jól kipróbálni -
BlackRose #11 Pár napja vettem (a 6800GT), eddig FX 5900XT-m volt, de azon is szuperul működött -
#10 ha fejlesztesz, nem jobb lenne egy a64/1M ? -
#9 Nem kétséges, hogy a Flight Simulátor hasít rendesen a konfigodban, az MSI_GeForce_6800GT vel. -
BlackRose #8 Mire, jó? Hát lehet, hogy elsőre hihetetlennek tűnik, de a Prescott a nagyobb cache miatt némely alkalmazási területen lesőpri a Northwood-ot, persze egy gamernek ez nem sokat jelent, mert ott a cache ha fontos is, de nem annyira. Adatbázis kiszolgálónál, fejlesztési munkaállomásoknál és grafikai munkaállomásoknál ez rendre igaz, itt pl. a XEON ami 533 FSB-n működik (most már van 800-as is) 2 MB cahce-el elporol minden 800 FSB P4-et ami sőt akár párszáz megahercnél is gyorsabb órajelen működik. A Prescott max 1-2% al lasabb a Northwoodnál ugyanazon az órajelen ami elenyésző, de ha cache intenzív alkalmazásokról van szó akkor a Prescott érzékelhető elönnyel nyer. A másik terület ami egy fejlesztőnek fontos lehet a virtualizáció terűlete, VMware GSX Server vagy MS Virtual Server 2005 jóval többre megy egy nagyobb cache CPU-n, ez pedig nekem nagyon is fontos, de ez mondható egy web szerver alkalmazásra is... a cache sokszor fontosabb az órajelnél. Bizonyíték - egy 6MB cache Itanium 2 ugyanazon az órajelen mint egy 2 MB-s óriási fölénnyel győz egy TPC-C teszten, pedig a CPU-k tökéletessen egyformák a cache méretén kívül.
trabant - ebben igazad van, nagyon ritkán játszom és akkor amikor igen akkor MS Flight Simulátoron ami szuperul műxik a gépemen. -
trabant #7 A logójából ítélve nem játékra használja. -
Chappy #6 nincs is -
Improve #5 Ha lassabb akkor mire jó a nagyobb cache? Mert más előnye tudtommal nincs ... -
BlackRose #4 Volt Northwood-om, most van Prescottom, és a Prescott jobb a Northwoodnál, ja persze ugyanazon a frekvencián ici-picit lassabb, de nem minden a sebességben van... nekem pl. az 1MB cache nagyon sokat jelent, a 2MB még többet fog jelenteni, az SSE3 is csak kezdjék kiaknázni és persze remélem hamarossan az x86-64 is ide jön... a fejlődés néha rögös úton jár de megállíthatatlan.
És ha valaki a hőről beszélne, hát szuperúl műxik a standard box cooler-el, sőt még túlhajtani is lehet, én pl. a 3.0 GHz nyomtam 3.6-ig, stabil volt, de nekem nem fontos ez és ezért visszahoztam a nominális órajelre. -
#3 na, akkor hajrá, ha valaki intel fan ... most még vehet az utolso jo processzorokbol, mert egy ideig nem sok minden lesz :D -
Péntek #2 Most aztán jól megmondtad nekik ;) -
juhand #1 Ökör Intel. A Northwood sokkal jobb a Prescottnál.