11852
 • Herbalista
  #11852
  haladtunk a multival:
  Francia-ország és Belgium is elesett a tél folyamán indított német offenzíva hatására. Vichy megalakult. Portugália a kommunista Spanyolok kezére került. USA megtámadta a szövetségeseket és partraszállt Angliában miután annektálta Kanadát. India és Ausztrália nemsokára teljesen Japán kézre kerül. Szovjetek pedig Perzsia felé terjeszkednek és elfoglalták Irakot is (miután annektálta a megmaradt balti államokat).
  Lehet, hogy kimaradt pár esemény, nehezen tudom követni az események, annyira lekötnek a saját hadműveleteim Ázsiában.
  Pattanásig feszültnek tűnik az Európai helyzet.

  1940 március 10
 • Herbalista
  #11851
  kis szünet után folytatódik a multis játékunk.

  USA kitért a hitéből és eltávolodott a demokráciától, Portugáliát és gyarmatait ostromolja.
  Spanyolok szövetkeztek a Szovjetekkel, és a korai (39 szept) Finn-Sovjet háború miatt a Szövetségesek háborúban állnak a commiternnel. Mivel a kommunisták kicsit beleharaptak dél-Franciaországba (és Afrikában is terjeszkednek), Hitler válaszul a balti államokból csípett le kicsit. Hollandia is németkézre került. A paktum ellenére elég feszült a helyzet a két nagyhatalom között.
  Japán eközben vígan terjeszkedik dél és nyugat felé az egyre szaporodó kínai önkéntesek segítségével.
  1939 nov. 19.

  Single player kampányban meg most az AOD CORE modot tolom. Egész jó lett. Tech treet szokni kellett, de amúgy jól megcsinált mod. Ezután meg rámegyek hoi3-ra.
 • Renegade
  #11850
  AOD:

  csatahajok max 41-ig:

  es akkor romma verheto a brit flotta:

  9 LC AA+radar
  4-5 BB (bismarck)
  4 BC +fegyverzet, radar, computer, AA

  a flotta sebessege legyen 24-25!

  minden kiegeszitovel, ami rajuk fer.

  39-re sorozatgyartasban boven megvan

  a trukk:

  12 SS randalirozik Angliatol delre, minnel tobb Hevy leyen kozottuk, 40-ben meg durvan megtepik onmagukban is a brit flottat.

  ot van a kozelukben a 18 hadihajo, ami sebesseg elonyuk miatt szarra veri a britteket, ha van a briteknel CV es nappal van, akkor usgyi, ejjel vissza, reggelre rajuk masznak es porra lonek mindent.

  En 40-ben szoktam partszalani, igaz hogy a flottam nagyresze addigra mar szarazdokban, de a briteknek mar gyakorlatilag nincsen flottajuk. :)

  CV-k meg ahogy meg va a 38-as, az mar aszem 24-el megy, szepen 2*5, csak a moka kedveert, de mivel amerikaban partra kell szalni 42-ben, relativ keves szerepuk lesz a haboruban.

  Ja es adott ev elejere mindig legyen meg a jo tengeri doktrina. kell a jo pozicio meg org.


  ez a taktika az amcsik ellen is mukodik, amig vannak lassu hajoik. utana mar CV-ke mennek a BB-kl, vagy mogottuk, es a CV csatat megkerulve, varni a visszavonulo amcsi flottara es meszarlas :)

  illetve amint 0 az ellen CV-k orgja, akkor is mar be le het kuldeni a kulonallo, gyors BB-BC flottat
 • Malarki
  #11849
  Anglia megszállásának legegyszerűbb módszere:
  Legyártasz egy rakat transzportot, berakod valami közeli kikötőbe, pl Calaise. Felraksz rá annyi egységet amennyit csak elbír. Utána fogsz egy ejtőernyős egységet, felrakod a szállítógépre, keresel egy üres tartományt ahol van kikötő(pl Dover vagy Southampton), ledobatod oda, aztán átviszed oda gyorsan a szállítóhajókon lévő egységeket. Ennyi. 1 nap alatt partra lehet tenni 20-25 hadosztályt is. Innentől csak idő kérdése, mert az angol haderő elég hulladék szokott leni. Amire még figyelni kel, hogy legyen elég konvoj ellátni az egységeket.

  Hajókból meg kettő típust éri meg gyártani: tengeralattjáró és romboló. viszont mindkettőből töménytelen mennyiséget. 50-60 u-boottal már halálra lehet éheztetni Angliát, rombolóból meg kell 300 és bármit ledarálnak. A többi hajótípus teljesen felesleges, mert drágák, és sokáig tart fejleszteni és megépíteni őket.
 • Kotomicuki
  #11848
  Be lehet állítani, hogy álljon meg az idő és jelezze, ha tengeri ütközet kezdődik - de egy idő után ritka idegesítővé válik, így inkább a save(-load) az ajánlott, egy-egy, nagyobb hadművelet megkezdésekor...

  A HoI 2 AoD-ban már a lebombázott légvédelmi állások újjáépítéséért is gyártókapacitással kell fizetni!
  Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2015.03.28. 11:27:49
 • Kotomicuki
  #11847
  A techtree-jük adja a hatalmas mínuszt, azon a miniszterek sem segítenek!
 • Sippie
  #11846
  akkor le kell cserélni a minisztereket. (A doktrina váltás meg alap, a fejlesztés nem sokkal vészesen lassabb a CV-s skillek nélküli manuszokkal sem) Meg egyébként lényegtelenek, 10 CV egy flottában szétver bármi mást akármilyen bónuszai vannak, mivel a szövik ritkán raknak 3-4-nél többet egy helyre.
  Utoljára szerkesztette: Sippie, 2015.03.28. 11:17:54
 • Kotomicuki
  #11845
  Csak a német hadvezetés erős mínuszokat kap a CV-kre, míg a csatahajókra, csatacirkálókra pluszokat ad!

  Leginkább a haditengerészeti bombázók és a hosszútávú vadászok érik meg a németeknél, a tengókon kívül.
  Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2015.03.28. 11:17:05
 • Sippie
  #11844
  csatahajóknak nincs értelme. CV-k OPok, főleg ha 5-10-et teszel egy flottába.
  Utoljára szerkesztette: Sippie, 2015.03.28. 10:56:23
 • gooooliath
  #11843
  a számítógép logikája is olykor érthetetlen nekem.. 2 évig bombázta pársziban egy ott állomásozó HQ hadosztályom..de soha semmi kárt nem csinált vele.. se az infrastruktúrában se a légvédelemben se az iparban..de még az egységben sem..de 2 évig szórta rá a hadianyagot..ellátmányt üzemanyagot pazarolta.. értelmetlenül. Ezt nem értettem mért csinálja...

  A hajóimat el vesztettem 42-43 alatt.. rá szaldtak a britt flottára és annyi volt.. mondjuk ott is zavar h csak kapok egy értesitést h csatát vesztettünk itt meg ott és bumm.. a Bismark csatahalyó amit 2 évig gyártott az ipar.. elsülyed egy csapásra.. habár a valóságban Churchill sem panaszkodhatott mikor reggel értesitették h a princ of walles elsülyed a japán repüllők által...
 • gooooliath
  #11842
  alap hoi 2-tőt játszok..2 patch-el.. 1.3-as a játék így..de gondolkodok hogy át megyek doomsday-be mert az végülis ugyanez és ahhoz vannak ilyen olyan kis esztétikai kiegészítőim is.. meg taljes magyarítás is.. de majd ez a kampány után..én lassan játszom nagyon. Sokszor nagyobb csata hullám esetén leglasabbon.. szeretek el veszni a részletekben.. ami hiányzik nekem a játékból az a statisztika a szárazföldi egységeknél...jó lenne egy folyamatos kimutatás az elvesztett hadosztályokról..a felhasznált elátmányról..üzemanyagról..és emberanyagról is.. ezt hiányolom,tanulságosabb lenne és jobban átérezhetőbb lenne a játék! Mondjuk a flottánál van..ott mutatja az elvesztett hajokat.
 • Kotomicuki
  #11841
  Angliát még '40-ben illik elfoglalni, akkor a fél "francia" sereg elegendő hozzá és akkor még a flotta is (ha megépítésre került a 2 csatacirkáló és a 2 csatahajó) számottevő erőt képvisel.
  A játék utolsó verziójában már komoly károkat tud okozni a stratégiai bombázás, mert ott a gyárak helyreállítása is viszi az erőforrásokat, nem is kicsit!
 • gooooliath
  #11840
  óó..akkor jól el számoltam magam. No nem baj,mivel ez ugyis egy tanuló kampány számomra,majd gyártok ujra hajókat és ujra megpróbálom..gyakorlat teszi a mestert.. viszont a szállító hajóimat csak Riga-ban tudom le tenni mert a szövetséges légierő a kikötőben mindet le bombázza azon nyomban!

  Egy másik észrevétel! - azt számolgattam hogy a stratégiai bombázás Angliára alkalmazva nem épp egy jó biznisz.. magyarán azért hogy én le faragjam az IK-ból 20IK-t például..vagy 30-at..nekem a stratégiai bombázóim hatalmas károkat szenvednek..nem beszélve az ellátmányról..üzemanyagról.. mindössze 20-30IK-ért nekem 8 stratégiai bombázómnak az ereje felére esik vissza..amit újra fel kell töltenem és jól meg húzza az iparomat ám,azok nagyon drágák. A tengeralattjáróim meg minduntalan rá szaladnak a brit flottára.. van hogy 4 tengeralattjárómat süllyeszt el egyszerre..

  Amúgy nem tűnik erősnek a játék.. mondjuk az erősségen nem bántottam semmit és különösebb gondom nem volt a kampány során..ez volt a legnagyobb vereségem eddig..8 hadosztály süllyedt el.. a szovjetuniót sikeresen legyőztem,nem képviseltek nagy erőt szerintem..
 • Kotomicuki
  #11839
  Partra szállni csak ott lehet, ahol azt jelzi az adott provinciánál ("öböl") - és mint a valóságban: egy tengeri deszant sikere nagyban függ a légi- és tengeri fedezettől.
  A 8 transzport-egységet kevesellem, sokkal több kell, mindenből (írtad, hogy jelentős fölényben van a flottája: egy kirakodás sem megy egyik pillanatról a másikra, így bőven odaérhet a flottája és szétverheti a csoportosítást) - ha meg veszteségekre is kell számítani, akkor még annál is több: inkább az üres hajók vesszenek el, mint az évek alatt kiképzett és sokkal nagyobb élőerőt (ezt a legnehezebb pótolni) jelentő hadosztályok.
  A visszafordulás akkor is bekövetkezik, ha csak egy egységnek a beállítható szint alá esik az ellátmánya: ilyenkor az egész kompánia visszatér feltöltődni a kiindulási kikötőbe - és ki is rakodnak, ami megint egy csapás, mert azután (megint) meg kell várni, míg feltöltik a szárazföldi egységek is a készleteiket (újra - és csak fogy, fölöslegesen az a drága hadianyag, meg az idő). Viszont, ha ezt az értéket (az indulásnál módosítható) túl alacsonyra állítva komoly veszteségeket is szenvedhetnek az egységek, mert akkor az utolsó töltényig, -emberig harcolni fognak.
  Azt még hozzátenném, hogy érdemes már előtte megfelelőszámú konvojt is legyártani, hogy a partra vetettek sem maradjanak ellátás nélkül (meg a zsákmányolt hadianyagnak is el kéne jutnia a saját gyáraikhoz) - ehhez a légi- és tengeri biztosítás megléte sem hátrány, mert eléggé sokáig tart azok elkészítése is és jelentős hadianyagkészlet veszíthető, ha ezek gyártására (is, "fölöslegesen") a szükségesnél nagyobb hangsúlyt kell fektetni -> a folyamatos konvojrombolással fektethető két vállra Anglia is; nehogymá' ezt játsszák el az ezt kitalálókkal is...

  Az atombombához (annak tovább fejlesztéséhez) nagyobb szintű reaktor kell: többet kell építeni abban a provinciában, ahol az első elkészült - ezt írja is, ha a fejlesztéseket végignézed.
  Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2015.03.28. 08:46:35
 • gooooliath
  #11838
  és még egy kérdés... csak érdekeségből szeretnék atombombát gyártani és használni..a ttikos fegyvereknél fejlesztek mindenfélét..de sehol sem látom hogy jönne össze a bomba... apropo az atomreaktor mit csinal magában? van egy berlinben..legyártottam,de nem tudom mit csinal..ad energiát? vagy?

 • gooooliath
  #11837
  sziasztok! 2 hónapja kb már írtam..kezdő vagyok...jól jön pár tanács..

  szóval..németország 1945. Oroszország megadta magát..azaz békét ajánlott elfogadtam. Azután mivel az iparom nagyon szépen dolgozik és a szövetségeseknek se híre se hamva rá álltam h megszálom angliát.. megnéztem a brit szigeten 10 hadosztály volt mindössze...fogtam 8 transzport hajót bele 8 hadosztályt és uccu neki! :D Dovernél partra akartam szálni..de valahonnan a semiből mgjelent 8 tengeri bombázó kötelék és rák kaját csinalt mind a 8 transzport hajóból szállitmánnyal együtt.. :( de ami legérdekesebb volt h valamiért nem is akarta ki pakolni az egységeket a hajo..Dovernál megfordult miután megszórták torpedóval őket és indult visssza Bergenbe norvégiába ahonnan indultak..no és akkor kaptak még egy sorozatot.. és minden el sülyedt.. pedig jól fel fejlesztett hadosztályok voltak..harcban edződöttek..a keleti frontról :( ... egy csapásra le esett h partra tenni nem is olyan könnyű hadosztályokat... megjegyzem Dover provinciában nem is vlt egy egység sem az ellenségből..elvileg sima kirakodás kellett volna lennie nem?

  Közben sehogyan sem akarnak partra szálni a szövetségesek.. azt sem tudom hol vannak a hadseregeik..mert a brit szigeten mondom 10 hadosztály van...az iszlám államnak több katonája van attól :D a britt flotta persze kegyetlen erős.. 45re nincs egyetlen egy tengeralatjáróm se! Epekedve nézem viszont az IK-tól duzzadó brit provinciákat.. london liverpool stb... de jó lenne partra szállni... :D
 • Renegade
  #11836
  na ja, ráadásul világosan le van írva, hogy azok között osztanak szét pár bétát, akik 20 embert lespammelnek.
 • Sippie
  #11835
  reflinknél illik ám szólni...
 • Skaternorbart
  #11834
  Ha valakit érdekel a HOI 4 free beta csekkolja! Free Beta
 • Herbalista
  #11833
  Kutatásnál, nagyobb támadásnál, behajózásnál mindig pause van. Én egy komolyabb flottaátszervezésnél is benyomom 1 percre a pause-t. A többiek addig is tudnak kémkedni, figyelni… De volt olyan szitu, amikor több perces azonnali értekezlet kellett a szövetségesekkel. Én az ellenfeleimtől elvárom multiban, hogy mindent megtegyenek azért, hogy ne legyen könnyű dolgom. Ha ehhez sok pause kell, akkor legyen.
  Tegnap belekezdtünk az új gameba. 1 szabály van: nem adunk VP-s földet szövetséges megmentésére.
  USA, GER, CCCP van én meg Japán, így allies miatt nem kell aggódni :). Első évben faston szaladt az idő, így másfél óra alatt eljutottunk 37-ig. Ha beindulnak a komoly harcok, akkor óránként haladunk kb 2 hónapot. Két este közt meg megy az agyalás/tervezés/egyeztetés és jegyzetelés a következő fordulóra.
  Sianking hadúr szövetséget ajánlott, én meg nem gondoltam át megfelelően és belementem. A köcsög meg rögtön kihasználta és hadüzent Kínának… (úgy 37 január körül) :) Nem voltam még 100% felkészülve, de megindultam előre.
  Közben CCCP partraszállt a Spanyoloknál.
 • Renegade
  #11832
  azért szoktak házi szabályokat csinálni (ki mikor léphet be a allieshoz, axishoz, a háborúba, hogy kereskedhet), mondjuk nekem nem menne, kell a sok pause, átgondolni a taktikát, mit kutassak, ilyesmi :)
 • Sippie
  #11831
  Multiban kissé OP a szövetséges hatalom úgy tudom. Szóval egymás ellen a németek úgyis kikapnak. Egy oldalon tolva meg nincs kihívás :D
 • Renegade
  #11830
  az én tapasztalatom az, hogy a Németek szinte mindig leverik a Szovjeteket, Angliába partra szállni szökőévezte egyszer szoktak, a Japók elfoglalják Kína felét, de a kis szigeteket elveszítik, Olaszok, hol hülyére verik az Angolokat Afrikában, hol 1 év alatt kikapnak. Aztán megy Franciaország fölött az égi háború 64-ig.
 • Herbalista
  #11829
  Imádom ezt a játékod, de az ostoba AI soxor elveszi az én kedvem is. Ha ellenfél és bénázik, akkor az a bajom, hogy túl könnyű a győzelem, ha meg szövetséges, akkor meg az idegesít, hogy a bénázása miatt nem úgy alakulnak a dolgok ahogy kellene… Pl Olasz voltam és a Német még csak nem is próbált kelet felé terjeszkedni. Ott álltak és néztek farkasszemet egymással a fronton.
  A Japán meg a másik főbéna. Nem emléxem, hogy lett volna olyan játékom, ahol Japán AI leveri Kína AI-t… AOD-ban is.
  Most feltettem AOD-ra a CORE-t. Végre láttam egy elfogadható Barbarosszát Német-Szovjet AI-tól. De Japán megint nem tudott elrugaszkodni a tengerpartoktól. De legalább nem támadta meg USÁ-t. Még bizakodó vagyok a moddal kapcsolatban.
  Egyenlőre a multiban látom az igazi kihívást. Voltak igazán meleg szituációk, és nem lehet csak úgy besétálni hátulról az ellenfélhez meg 10 szakadt hajóval partra szállni az Angoloknál…
 • Renegade
  #11828
  na 42-ben meguntam, Németek már megint nem voltak a helyzet magaslatán, 41-ben nem mentek neki a ruszkiknak, cserébe az olaszok a szokottnál is hülyébbek voltak, én semlegesként 2 hét alatt elfoglaltam a Törököket, na majd megnézem így védekezésből mit tudnak a Németek, ha nem túl bénák segítek nekik, elfoglalom majd Bakut, hátha annyi elég
 • Renegade
  #11827
  1940 folyt:

  Olaszország hadat üzent Görögországnak, szerencsére Edessától nem messze állomásozik a lovasságunk, ideje bevonulni és utat törni magunknak Kavala irányába, felőlem a többi terület az Olaszoké lehet, nincsenek terveink Afrikával. A Görög hadsereg rekord gyorsan összeomlott, többször próbáltam velük békét kötni, mert nem kívánt annektálni az egész országot, de túl arcátlannak találták a területi igényeimet: Edessa, LarisaSalonika, Kavala. Nem hagytak más lehetőséget, 6 hadosztállyal lerohantam és kifosztottam Athént, és 3 hadosztályukat a tengerbe szorítottam, bár a Nemzetközi jog lehetővé tette volna hogy Annektáljam őket, nem akartam megsérteni az Olaszokat, eredeti követeléseimet kiegészítettem Cyclades szigetével, ahol több görög ipartelep található, nagyvonalú ajánlatomat elfogadták, egy hadosztályt hátrahagyva megkezdem a hadsereg feltöltését és a Románia elleni felvonulási területek kijelölését, kíváncsi vagyok, hogy a meglepően ügyetlenül harcoló Olasz csapatok mikorra képesek elfoglalni a meggyengült Görögország maradékát. Megkezdem egy kis csapatszállító hajóhad és kereskedelmi hajók építését, a gazdaság képtelen ennyi felé szakadni, minden területen komoly akadozások, késések vannak, ilyen ütemű terjeszkedésre nem volt felkészülve az ország ipara. Viszont minden stratégiailag fontos nyersanyagból elhelyezhetetlenül sok áll rendelkezésünkre, ideje újrakötni pár kereskedelmi megállapodást, hisz már a behódolt területeken is, igaz akadozva, megindult a kitermelés. Diplomatáink jelentése szerint országunk megítélése nagyon rossz a világban, így kénytelen voltam több, kedvezőtlen kereskedelmi szerződés megkötésére. Merész lépésre szántam el magam, titkos tárgyalásokba kezdtem a háború sújtotta Kínával, tetemes mennyiségű szenet és acélt ajánlottam fel neki pénzért cserébe, amit elfogadott. Így nem okozott gondot komoly diplomáciai manővereket végrehajtanom, mind Németország, mind Szovjetunió felé. Mindent egy lapra téve fel, még a nyáron megtámadtam Romániát, a könnyű győzelem reményében. Minden felhalmozott katonai felszerelésemet az offenzívának rendeltem alá, számolatlanul szórtam a kincstár pénzét, hogy jó fényben tűnjek fel mind a Németeknek, mind a Szovjeteknek, ennyi puccos fogadás az egész évtizedben nem volt. A Román csapatok szívós ellenállása már-már a háború feladására késztetett, bármelyik percben jöhetett a Német hadüzenet, amikor a Román parlament megtört és visszautasíthatatlan békeajánlatot tett nemzetünknek. Immár Magyar zászló leng 8 olyan megye központjában, amely a háború előtt Román terület volt. Katonáink tízezrei veszítették életüket, a kincstár kiürült, a hadianyag vészesen megfogyatkozott, az év hátralévő része sem lesz elég, hogy rendezzük sorainkat, csak az utókor történészei mondhatják meg, megérte-e mindez. Franciaország novemberben kapitulált, ez az első világháború tapasztalatai alapján rekord gyors győzelem, még úgy is hogy sokszor kellett Észak-Olaszországot felszabadítani, mert a csizma teteje többször volt Francia kézen, mint Olaszon, ráadásul Afrikában több helyen partra szálltak a Britek, úgy gondolom Hitler nagyon rosszul választott szövetségest magának. Év végére az Olasz csapatok Tobruk környékére szorultak vissza, nálunk lassan véget érnek a lázongások, a gazdaság stabil, jövő év januártól kiképzésre kerül egy fronton is bevethető vezérkari egység, sőt, úgy fest több kutatólabort tudunk támogatni mint eddig, egyelőre úgy gondolom, hogy 41-et békében töltöm, meglátom hogy alakul a nagypolitika, de természetesen nem feledem a 150 év hódoltság nyomorúságát.
 • Renegade
  #11826
  egy kis kulissza titok:

  volt egy olyan szitu (de visszatöltöttem), hogy 39-ben lerohantam a Jugókat, senki nem szolt bele, de a ezen megsértődtek az Olaszok, és neki mentek a Görögöknek, ezt nem hagyta Románia, hadat üzent az Olaszoknak, ezen meg a Németek sértődtek be, tehát neki mentek a Románoknak, ettől Románia alapból allied lett. Marha jó katyvasz, viszont ha jól okoskodok, akkor így elég ütőképes Német szövis Magyarokat lehet csinálni = egyedül yugók ellen, tehát a tengeri kijáratot nem veszik el az Olaszok, majd mikor beindul a jobbra-balra hadüzenet, lecsípni kicsit a görögöktől, majd szövetség Németekel és közösen bedarálni a Románokat, na majd azt is kipróbálom, megvan az a mentés is, de ma a tegnapit folytatom. :)

  ja, full IC természetese ki van kapcsolva, de a tech team controllt bekapcsoltam kiváncsiságból
 • Renegade
  #11825
  1939:

  Kenesa Waldemart nevezem ki a légierő fejének, remek ötletei vannak a vadászgépek szakszerű használatával kapcsolatban, közben fura hírek érkeznek Csehszlovákiából, remélem háborúba keveredik és megtámadhatjuk őket, visszaszerezve a szlováknak mondott területeket. Sajnos egy Tiso nevű politikus ügyesen lavírozott, megalakult Szlovákia, és rögtön a Németek szövetségesé vált, de legalább megkaptuk felvidék egy részét. Mivel egyre inkább szén behozatalra szorulunk, ami Németországtól vásárolunk, egyelőre jó képet vágok a dologhoz. Lehet ezért, katonai tanácsadókat küldtek, akik segítettek a hadseregünk fejlesztésében, ezek a srácok aztán értik a dolgukat, ilyen nagy előrelépést mi bizony csak egy év alatt érünk el. Közben döbbenetes dolog történ, Németország lerohanta és hetek alatt elfoglalta Lengyelországot, megtorlásul a Szövetségesek hadat üzentek a Németeknek, vajon be kell szállnom valamelyik oldalon, vagy halászhatok a zavarosban, létrehozva egy nagy és erős Magyarországot? Valami hihetetlen, de megint jött egy teljes csapat katonai szakértő a Németektől, hogy megosszák a tapasztalataikat, mind földön, mind levegőben, komolyan mondom, pár ilyen hét többet ér egy éves kiképzésnél, valamiért nagyon akarják ezek a srácok, hogy erős hadseregünk legyen. Közben a Szovjetek egy villámháborúban legyőzték a Finneket, bár az a hír járja bolsevikok százezrei vérükkel fizettek azért a pár mocsárért ami gazdát cserélt.

  1940:

  A mi évünk, elévültek a Nemzetközi egyezmények, ideje lerohanni Jugoszláviát, bár sok tekintettben erőfölényben van hozzánk képest, hiszen nagyobb az ipara, légiereje háromszorosa a miénknek, a szárazföldi csapatai viszont menthetetlenül elavult harceljárásokkal és fegyverekkel harcolnak, ha sikerül gyorsan elfoglalnunk Belgrádot, a kifutópályákon megsemmisíteni a repülőiket, nem lehet gond. A támadás legkésöbbi időpontja március 1. A harcok a terv szerint zajlottak, széles fronton indítottunk támadást, elejét véve az átcsoportosításnak, Belgrád napok alatt elesett, a motorizált lovasság utat tőrt magának Split repterei felé, több száz gépet semmisítve meg a kifutópályákon. Miénk a légtér, indulhatnak a bombázók. Az országban több nagyobb katlan lett kialakítva, ahol a körbezárt ellenségnek esélye sem volt, földön, levegőben, mindenhol a Magyar csapatok uralták a harcokat, A Jugoszláv vezérkar Zágrádba vonta össze a maradék haderejét, több sikertelen kitörési kísérlet után a katlan ott is bezárult. A háború teljes siker volt, közel ezer ellenséges repülő semmisült meg, szemben a hazai ötvennel, kilencezer bajtársunk veszítette életét, a Jugoszlávok veszteségei elképesztőek voltak, több mint százötvenezer katonájuk halt meg hazájuk védelmében. A nemzetközösség megnyugtatása érdekében, Szlovéniát és Horvát országot felszabadítom, tanácsadókat küldve, hogy segítsenek egy jól működő fasiszta államot kiépíteni. Sajnos nem minden új állampolgárunk érti meg, hogy egy nagyszerű állam szabadította fel őket, ezért neki kell állni helyőrségek létrehozásának, melyek segítik a helyi rendőrök munkáját. Közben kineveztem Kozma Miklóst védelmi miniszternek, remekül tudja motiválni az új területek vezetőit, hogy kevésbé szabotálják a gyárak hatékony üzemeltetését, a háta mögött a terror hercegének hívják, de úgy gondolom ez csak egy alaptalan gúnynév. Hírszerzési adatok szerint Olaszország saját érdekszférájának tekinti Görögországot, viszont nekünk Kavala tartomány létfontosságú, mivel Bulgária szövetségre lépett Németországgal, nincsen más választásunk mint lerohanni Görögországot, Románia így nyert pár hónap haladékot, az, amit az első világháborúban tett az megbocsáthatatlan, folyt köv. :)
 • Renegade
  #11824
  1937:

  Mind a kilenc hadosztály teljes létszámban feltöltve, elkészült egy modern HE-112-es vadászszázad, bár tanácsadóim rávilágítottak, hogy ezek a gépek csak a környező ország tekintetében számítanak újnak, ráadásul megfelelő, modern harceljárások nélkül a hadászati értékük kevés. Sajnos további gondok merültek fel, ugyanis az egész országra kiterjedő úthálózat bővítés rengeteg erőforrást leköt, bár vannak még tartalékok, de egyes becslések szerint bizonyos nyersanyagok 1-2 éven belül elfogynak. Lehet le kell állítani a projektet. Mindeközben Olasz tanácsadók bevonásával elkészült a sorállomány új felszerelése, ami további plusz terhet jelent az iparnak. Tábornokaim javaslatára elrendeltem hat hadosztály páncélautókkal felszerelt lovasság felállítását, az indokuk szerint, egy esetleges háború kezdetére ezek a csapatok már csak névben lesznek lovasság, továbbá a Magyar gazdaság képtelen lenne a kornak megfelelő harckocsik fejlesztésére és gyártására, remélem igazuk lesz. Horthy Miklós nekikezdett egy új katonai doktrína megírásának és javaslatot tett rá, hogy keres valakit a vezérkarból, aki képes lesz nála hatékonyabb, továbbgondolt doktrínák elkészítésére. Ennek nyomán úgy döntöttem, hogy egy kis létszámú magasan képzett hadsereget kívánok fenntartani, utasítottam a vezérkart, egy mindenre elszánt készenléti hadsereg felállítására. Továbbá a Vegyiművek nekilátott még hatékonyabb eszközök kikísérletezésere, mert kémeink jelentése szerint leendő ellenfeleink jobban gazdálkodnak az ipari kapacitásukkal, mint mi.


  1938:

  Úgy döntöttem leváltom Andorka Dezsőt, bár személyében egy, a kutatókat inspiráló vezetőt veszítünk, de jelenleg nagyobb szükség van az ipari kapacitásunk bővítésére, ezen okból kifolyólag Keresztes Fischer Ferencet neveztem ki, aki jobban átlátja a mind az ellenséges mind a hazai ipari szükségleteket. Sajnos kompromisszumot kellett kötnöm, 125%-os kiépítettségnél le kellett állítanom A főváros kivételével az összes úthálózattal és kitermeléssel kapcsolatos beruházást, remélem ez a túlbiztosítás elegendő lesz a háború évei alatt, továbbá szén készleteink annyira megfogyatkoztak, hogy az agresszívan terjeszkedő Németországgal kellett egy drága üzletet kötnöm, sajnos ez elkerülhetetlen volt, mert a tartalékok már csak 10 napra voltak elegendőek. Az új ipari szabványok, kenőanyagok, javítottak valamennyit az ipar hatékonyságán, így bele mertem vágni a szegedi terület fejlesztésébe, na épp csak annyira hogy a majdani felvonulás területen ne sárban gördüljenek Csaba páncélautóink. Jó hír, Szombathelyi Ferenc képében megtaláltam a Magyar stratégák géniuszát, rossz hír az elasztikus védelem csínját-bínját csak Horthy műve után tudja megírni, milyen makacs egy ember. Ez azt jelenti, hogy ha 1939-ben háborúba kell bocsátkoznom, akkor nem leszünk sokkal ügyesebbek, mint 1914-ben, annak meg láttuk a végét. Úgy döntöttem, amíg Horthy be nem fejezi a művét, -minek is bíztam rá, nincsenek is hajóink, ő meg a tenger szerelmese-, addig maximálisan gépesítem a lovasságot és tovább fejlesztetem az ágyúinkat. Érdekes fordulat, Szombathelyi javaslatára Csatay Lajos kezdett bele az elasztikus védelem fejlesztésébe és a hadseregbe történő bevezetésébe. Szombathelyi azt javasolja, hogy miután a Ganz művek befejezi a szükséges csapatszállítók, motorkerékpárok fejlesztését, minden erőforrást a hadügyminisztériumnak rendeljek alá, sőt szorgalmazta 3 hegyivadász század felállítását is, akár a haderő modernizálás rovására. Jóváhagytam, de ez nagy felháborodást váltott ki az ellenzők között, úgy gondolják ezzel kritikus fejlesztések nem valósulnak meg, továbbá a légierőnk a fejlesztések nélkül semmit nem fog érni. Közben itt, ott a világban komoly háborúk dúlnak, bár Spanyolországban helyreállt a rend, Franco tábornok csapatai kapituláltak, de az a hír járja, hogy Japán nagy erőkkel, sikeresen támadja Kínát.
 • kissssss
  #11823
  :-D na erre kíváncsi leszek
 • Renegade
  #11822
  1936:

  úgy döntöttem engedek a háború párti lobbistáknak, így elérték, hogy az állam gyorsítsa a gyártási folyamatok, kiterjessze a besorozható emberek számát. Emellett minden szabad ipari kapacitást az ország infrastruktúrájának fejlesztésére, a hiányos hadosztályok feltöltésére és az elavult vadászgépek felújítására rendeltem alá. Több balti országgal és az Olaszokkal gyümölcsöző kereskedelmi kapcsolatot létesítettem. Hadügyminiszternek Andor Lázárt neveztem ki, Sajnos hosszas betegeskedés után Gömbös Gyula meghalt, A hadsereg élén Shvoj istván vette át a szerepét, míg a Kormányfő Daranyi Kálmán lett.

  Több területen sikeres áttörést értünk át, az új ipari szabványok hatékonyabbá teszik a gyártást, a lyukkártyás gépek nagyban gyorsítják a kutatást, a hadsereg előrejelzése szerint hamarosan új ágyuk feltöltésre kerülnek a hadosztályoknál.
 • Renegade
  #11821
  na, kíváncsiságból kipróbálok egy semleges Magyarországot, nem adva buffot a szövoknek, de a komcsiknak igen (mondjuk +10%-ot.

  Cél egy erős, független Mo, ami lerohanja (lehetőleg egyedül) Jugoszláviát, Romániát, Görögországot, esetleg még a Törököket. Ha lehetséges, akkor szövi Bulgáriával, egy kis Axis létrehozása, talán még flotta is ha belefér. :)
 • Renegade
  #11820
  bár még az új 1.9-es bétával nem próbáltam (a Steam, az 1.7-ig patchel, utána még kell patchelni manuálisan) , meg ez AOD.

  Ja AOD-ban a jó kis eventek (pl, összes surrender) a hoi2.txt-ben vannak

  érdekes lehetne kipróbálni, hogy SZUT- csak 42-ben támadni, azt a plusz évet meg India elfoglalására áldozni, így átírás nélkül is ki lehetne csikarni a Brit kapitulációt és talán a ruszkik is tovább húznák fél-egy évnél.
  Utoljára szerkesztette: Renegade, 2015.01.25. 15:26:28
 • Renegade
  #11819
  kis csalással, alapból Anglia akkor kapitulál, ha a területeinek a 75%-át elveszíti (VP), ha azt átírod mondjuk 50-60-ra, akkor anyaország+ közel kelet, meg Afrika egy része + Szuez + Gibralltár

  én olyan házi szabállyal játszom, hogy normál+ agressive AI, szövi +10% IC, Commiter + 20 % IC,
  Brit core loss-t letekerem 50-60 %-ra
  Szu core lose feltekerem 50+-re. De ez nagyjából bármennyi lehet, mert a 3 gigakatlanban, az első pár hónapban 200+ hadosztályt veszítenek.


  így Anglia 41-ben kapitulál, Szovjetek 42-ben, USA, meg 43,44-ben :)

  #########################################################################
  # Surrender events - Partition of United Kingdom
  #########################################################################

  event = {
  id = 13
  random = no
  country = GER

  name = EVT_13_NAME
  desc = EVT_13_DESC
  picture = "partition_of_england"
  style = 0

  trigger = {
  OR = {
  control = { province = 56 data = GER } #Paris
  NOT = {
  war = { country = FRA country = GER }
  }
  }
  control = { province = 19 data = GER } #London
  lost_VP = { country = ENG value = 75 }
  lost_IC = { country = ENG value = 75 }
  NOT = {
  war = { country = USA country = GER }
  }
  NOT = {
  war = { country = SOV country = GER }
  }
  random = 50
  }

  date = { day = 0 month = january year = 1936 }
  offset = 10
  deathdate = { day = 29 month = december year = 1963 }

  action_a = {
  ai_chance = 50
  name = EVT_13_ACTA
  command = { type = dissent value = -5 }
  command = { type = end_mastery which = SCO }
  command = { type = money value = 5000 }
  command = { type = trigger which = 66 }
  }
  action_b = {
  ai_chance = 50
  name = EVT_13_ACTB
  command = { type = dissent value = -2 }
  command = { type = money value = 2500 }
  command = { type = sleepevent which = 66 }
  }
  }


  Utoljára szerkesztette: Renegade, 2015.01.25. 15:20:17
 • Sippie
  #11818
  "Bitter Peace if you are not at war with the Allies"

  azt meg hogy? amint megtámadod a lengyeleket, onnantól kezdve tuti a háború a szövetségesekkel. Ja vagy esetleg ha az összes szövetséges el van foglalva? :D
  Utoljára szerkesztette: Sippie, 2015.01.25. 13:37:47
 • Renegade
  #11817
  attól függ mennyi az iparuk kapacitása, de ha kevesebb az egysége akkor nem lehet nagy baj, egyébként ahogy nézem pár hónap alatt legyőzheted őket,el kell még foglalnod Bakut, meg Sverdlovskot, hogy megadják magukat.

  ezek a feltételek egyébként a Szovjet megadáshoz:

  The Bitter Peace

  Conditions that must be satisfied to trigger bitter peace:
  Germany controls Paris.
  Germany is not at war with Italy and Japan.
  Do not sign the Tripartite pact with Japan if you intend to attack the USSR without them. Just sign it with Italy.
  Soviet does not control these provinces:
  Leningrad (one of the northern provinces, very close to Finland)
  Moscow
  Stalingrad
  Baku (southern province, next to Persia)
  Sverdlovsk (in Trans-Siberia railway, quite far away)

  If you fulfill those conditions, there is 5% chance every week that Stalin may sue for peace. When the event triggers, there is 90% chance USSR will surrender and Germany will obtain a large amount of provinces. Unfortunately if Soviet refuses, the war goes on and you may need to annex USSR to claim victory. The refusal message is: Soviet Union went with Fight to the bitter end! in Sue for peace with the Germans

  There are two Bitter Peace chains, one with Japan in the Axis and one without.
  Without the Tripartite pact being signed by Japan and without Japan in the Axis, # Sue for peace with the Germans, event 2624 SOV starts the event chain which is completed by the Germans accepting it: event 2024 GER # Stalin sues for Peace (Japan is not Axis).
  Providing Japan is in the Axis (and at war with Soviet), Sverdlovsk is not required. But Soviet must lose Vladivostok (next to Japan's Korea). Event 2645 SOV which triggers event 2046 GER
  There is a third and somewhat unusual Bitter Peace if you are not at war with the Allies (UK, France and USA), you only need to conquer 25% of the Soviet national provinces (note that Eastern Poland provinces are not Soviet's national provinces).
  [edit]
 • gooooliath
  #11816
  nos,az a helyzet h kezdő vagyok azért én! De nem bántottam az erőséget..ugy játszom ahogy alapban be van álitva az erősség. Piszkáltam a csuszkákat a politikusoknál..de sajnos nem sok lövésem van hogy melyik mire hat ki..lehet ez is lett a baj! 18 a lázongás..mert azért kisérletezgettem mindenfélékkel..svájcot meg akartam támadni..és akkor fel szaladt kicsit észre vettem..mikor le vettem a meg nem támadási szerződést! az oroszokkal nincs gond..tolom őket keletre,elesett moskva leningrad stalingrad..olajam szinte nincs..az kell még! :) A légierőre rá feküdtem,de a szövetséges légierő mind erősebb! A vadászaik sokka lmodernabak mint az enyémek és igen meg meg varják az én repüllő kötelékeimet. A tengeren totális vereség! Egy hajom nem maradt! 2 db tengeralatjáróm van,de azok is az atlanti oceanon el vannak veszve..

  El készitettem 6-8 szállítóhajót,de le sem birom rakni őket mert egy óra mulva a szövetséges légierő puhára bombázza őket rögtön! Bárhová teszem egyből lecsapnak! A tengeri bombázóim relativ jól harcolnak,egy két hajót is el sülyesztettek.. repüllőhordozót is! De a tengert át engedtem már a briteknek.
  43ban elesett afrika is! 44ben vagyok és várom a partraszállást..mert biztos h partra szálnak a szövetségesek. görögországban már kisérleteztek de vissza verem...

  összeségében az oroszokból nem nézem ki hogy vissza támadhatnak még.. kb 80-100 hadosztályuk lehet még.. nekem meg 220 körül van..mindent bele értve! Vagy tévedek? még vissza jöhetnek innen?
 • Renegade
  #11815
  meg, ha csak nem easyn játszik, akkor már nagy bajban van, mert sanszos, hogy megvan az ütős doktrínája a Szovjeteknek, meg ha beszálltak a buliba az Amcsik akkor ugye megint nagy a baj, mert az leköti rendesen a vadászokat.
 • Kotomicuki
  #11814
  Politikai fülön a csúszkák mozgatásával, más miniszter kinevezésével (a váltás is nyugtalanságot eredményez!).
  Esetleg nagyobb(!!!) országok önállósításával, ahonnan el lehet vezényelni a partizánvadászokat és némi haderőt is termelne, egy idő után (pl. Franciaország, Ukrajna - mentést tegyél el a "felszabadítás" előttről, mert hátha átállnak az ellenséghez, stb.) .

  Angliát nem foglaltad el: ebből még nagy bajok származhatnak!
  Ha a svédeket is elfoglalod (és Finnországot is - ha a szovjet megszállja), akkor egy nagyon erős szövetségest tudsz kiállítani magad mellett: Skandináviát, ami felér egy Olasz szövetségessel, mind katonai erő, mind gyártó- és kutató kapacitásban.

  A szovjetek elleni hadjárat az ilyen: amíg nem győzöl, addig kemény ellenállásra kell számítani a fronton, de mögötte is - Japán szövetségessel lehet rövidíteni a keleti győzelemhez vezető, eléggé rögös utat!

  *Tényleg!
  A civil cuccok gyártására sürgősen feküdj rá - ha többletet termelsz, akkor csökken a nyugtalanság, nagyon lassan!
  Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2015.01.24. 13:36:08
 • Renegade
  #11813
  Partizán hatás a lázazás is, hogy jött össze az a 18% felszabadítottál országokat és nem tettél eleget a civil csúszkára, hogy csökkenjen?