88
-
#48 Tény az is: a "pofátlan" Matáv / Axeleró költ most jelenleg magyaroszágon a legtöbbet az internet fejlesztésére, és elterjesztésére. Észre kellene végre venni: ezeknek a pofátlan cégeknek az érdeke egybeesik az emberek érdekével. Az itthon megtermelt nyereségből és egy csomó felvett hitelből költ fejlesztésre is. Ha ez kevesebb lenne, akkor a fejlesztés üteme is kisebb lenne.
DT meg jogosan elvárja a hasznot, bevásárolta magát az országba, szeretné a pénzét visszalátni.
Mi a fejlesztés? Vagy minek kellene lennie? Interneten kívül van még egy országban csomó dolog amire figyelni kell. Nem az internet hajtja a gazdaságot (sajnos), így érthető, hogy a politikusoknak nem az első gondolatuk ébredés után. A fejlődés lineáris, egyik lépcsőről a másikra, sehol nem adtak 384 kbit után 5 megabitet.
-
#47 Itt magyarországon élnek még a kommunizmusból örökölt reflexek: "de szemét cég, mekkora nyereséget tesz zsebre, lehúzza szegény embereket". Egy magánkézben lévő cégnek ez a dolga: a profit maximalizálása.
Tudomásul kell venni, hogy a befektetésnek mindig meg kell térülnie. Ha megtérült, utána következhet a következő beruházás. Értelmetlen lenne 3-5 megabitet adni. Minek? Pár warezos gyorsabban töltögessen? Lesz még az is, de most felesleges lenne a piaci egyensúlyt ezzel felborítani. -
termi #46 Nem hinnem hogy olyan draga lenne mert itt mar lehet 5 mbites adsl modemet kapni amire mar 4 computert lehet egyszere kotni (router is egybe) Es tudja mindezt zsinor nelkul (802.11g).6300 -
termi #45 Nem tom menyit birnak az otthoni modemek amitt a matav fele cegek eladogatnak. De ha keveset birnak. Miert nem vasaroljak oket visza es adjak oda olyanoknak akiknek keves savszeleseg kell. Es nekik mar ugy irni a szerzodest hogy nincs belepesi dij amenyibe a matav vissza kapja modemjeit a a szolgaltatas megszakitasakor. Es azoknak akiknek meg nagyobb savszel kell miert nem adnak el jobb modemet. -
termi #44 En azt nem ertem miert nem lehet az egeszet ugy csinalni mint itt canadaba 3mbit adsl vagy kabel (te valasztasod) 45$ hazi korlatlan teloval 60$+ 15% ado. Vagy 5MBIT kabel vagy adsl 60$ 75 $ teloval. Nincs belepesi dij szerzodes is csak anyira ker hogy ad vissza a modemet miutan mar nem kell a szolgaltatas. Belepesi dijra azert nincs szukseg merthogy, telefonon elmondjak hogy kell bekotni lepesrol lepesre vagy bealithatod. Ugye bar ha szerzodes fol tunteti hogy vissza kell adnod a modemet ha nem kell mar a szolgaltatas. Es azt a modemet a ceg odaadja az uj elofizetonek es ezaltal a cegnek mar az elso honapja nyereseges rajtad. De a matavosoknak nincs ennyi eszuk. -
AtisH #43 Nem akarok a Matáv pártjára állni, de ha belegondolunk és a tulajdonos, azaz a D-Telecom azt látja, hogy a Matáv gazdasági mutatói -és ezáltal a nyeresége- évről-évre jobb nem fog azzal foglalkozni, hogy gőzerővel felhozza az itthoni infrastruktúrát a nyugateurópai szintre. Na meg szerintem még mindig balkán vagyunk a számukra és azt mondják: bőven elég ez nekünk.
Másik nagy probléma, hogy a magyar lakosság többségénél csak most kezd elterjedni a pc (pl. Sulinetnek és a cégek által "kidobott" gépeknek köszönhetően) és hol van még az egészséges igény a szélessávú internethez. Sokan örülnek, hogy lyuk van a seggükön és kicsengetik a részletet a házra, lakásra, kocsira, stb. Az ismeretségi és rokoni körömben sokan megeléxenek pár oldal megnézésében, fórumozásban és a levelezésük lebonyolításában. Ehhez nem kell 1Mbit... A kisebb és annál fanatikusabb, letöltögetős réteg meg kevés ahhoz, hogy az ISP-ket, Matávot nagyobb fejlesztésre ösztönözze.
A többség gondolkodásán is kéne változtatni akár olyan szolgáltatásokkal, amelyek ésszerűek és indokolják a szélessávú netet. Ja, és a jövedelmi viszonyokon is... Ezek után talán felkeltené a DT figyelmét és valóban fejlesztések történnének.
(Egy jó pozícióban lévő Matávos barátomtól megkérdeztem mennyi pénz megy ki az anyacégnek, mire mosolygot és azt mondta: Sok....) -
#42 Nem akarok most vitatkozni.. részben igazad van.
De ami tény: A Deutsche Telekom magyar része (Matáv, T-mobil, Axelero, Freemail, Origo)
egy pofátlanul részrehajló piacon kinyírja versenytársait, más levetett technológiáit használva felháborítóan magas haszonnal user oldalról előnytelen feltételek mellett bocsájtja közre szolgáltatásait.
Tény az is hogy Mo-n a politikusok és a nagyvállalati vezetők mind korrupt gengszterek akik célja csakis a karrier és saját pereputtyuk harácsolása az ország (nép, átlagember..) fejlődése ellenében. -
#41 Ez elég szűklátókörű gondolkodás, egy internet szolgáltatónak nem csak annyi dolga van, hogy "postaköltséget" fizet, amivel a számlát kiküldi...
Mire egy axelero szintű cég eljut odaáig, hogy szolgáltat, több tíz (száz) milláért beruház, felépít egy infrastruktúrát: műszaki hátteret, adminisztrációs rendszert, ügyfélszolgálatot, értékesítési hálózatot (ugye milyen jó ha kijön az üzletkötő házhoz...?). Továbbá költenie kell marketingre, hogy az egyszeri mezei júzer is megtudja, hogy a világon vannak.
Aztán amikor nem kell belépési költséget fizetned, akkor a csatlakozás pillanatában és utána még néhány hónapig rajtad csak vesztesége van (hardver, szerelő), utána meg vagy fizetsz tovább, vagy nem (a hazai felhasználók átlag 4-6%-a nem fizet), tehát még a behajtási kockázatot is vállalni kell. És ezt még sokáig sorolhatnánk, nem véletlenül volt mínuszban jóideig az Axelero (gondolom nem csak azért, mert a "töketlenek" rosszul gazdálkodtak...)
Nyilván fog még csökkenni az előfizetések ára, de meg fog állni egy egészséges szinten (sztem olyan 6000-7000 ft között az alap adsl csomag), ahonnan nem fog tovább csökkenni, mivel egy magántulajdonban lévő cég jellemzője, hogy profitért szolgáltat és fejleszt, nem szeretetből és ez így van jól. -
#40 jó lesz az fél Mbitnek is ... -
#39 nem drágább , és kb havi költsége egy felhasználónak nem lehet több 1000ft-nál . postaköltség a rá jutó foglalt sávszél .. energiaköltség (de ezt már be is fizeti a vonalért) .. .szóval gyakorlatilag a havidíjon tiszta haszna nagyobb mint 8000 ft /ha a csomag 9000-es/ ... de ha úgy számoljuk, hogy megveszi a szolgáltató a dsl modemet meg a beszereltetést is ő fizeti , akkor is pár hónapon belül megtérül a biznisz ... nagyon kevés olyan befektetés létezik ami ilyen hamar megtérül .. egy befektető vakon ölné a pénzét az axeleroba, ha nem ilyen töketlenek vezetnék... -
#38 nem csak ezexerint , hanem ez már jópár éve így megy ... már az ISDN reklám/szereld magad-at is a dt-s cuccokkal csinálták.. -
Sityi #37 Lehet, hogy picit off leszek, de leírom:
Akkor ezexerint a Matáv a DT pénzszivattyúja? Miért kezd el engem emlékeztetni ez az egész a Cyberpunk / Shadowrun világában zajló céges életre? -
BiroAndras #36 Bocs, sajtóhuba : Természetesen csak 13 telephelyünk van... -
#35 az tök mind1 nekik, hogy mekkora sávot adnak, kb. ugyannyiba kerül ezen a szinten. -
BiroAndras #34 Még egy Fatáv érdekesség:
Én egy nagyobb cégnél vagyok rendszergazda, és most szeretnénk a brutálisan drága 64K-s bérelt vonalakat DSL-re csrélni. 133 telephelyünk van plussz a központ. Ez már elég ahhoz, hogy picit jobb pozícióból tárgyaljunk, mint egy átlag halandó. Szóval mondtuk a Fatávnak, hogy szépen menjenek ki minden telepre, és mérjék fel, hogy mit lehet bekötni. Aztán jöttek a furcsa telefonok a telepekről sorban : Nem csak felmértek, de be is kötötték az ADSL-t. Némi kérdezgetés után kiderült, hogy egyszerű bürokratikus hibáról van szó, mivel a rendszerükben a "felmérés" szó nem szerepel, csak a "megrendelés". Így mire a szerelőkig elért a kérésünk, már beszerelésről szólt. Ilyenkor úgy érzem, mintha még mindíg kommunizmus lenne...
De amit végképp nem értek, hogy ők jönnek folyton azzal, hogy "nem biztos, hogy kiépíthető, felmérés szükséges", és közben nincs is nekik olyan, hogy "felmérés".
Ja, és a sávszélesség emelést azért kapjuk ingyen, mert az áremelés adminisztrációs költsége túl nagy lenne. -
Cat #33 azért nincs "olcsó net", mert a cégeknél dolgozó emberek kiszámolták, hogy nem éri meg. Ha havonta nem 10e, hanem csak 3-4e ftot fizet, akkor ugyanugy fizetni kell az odaadandó kábelmodemet/dsl routert, ugyanugy ki kell mennie egy szerelőnek, illetve arányaiban növelni kell a supportnál jelenlévő kollegákat, ugyanakkorák az adminisztrációs terhek stb. Tehát egy csomó fix költség, ami egy uj felhasználónál adódik az ugyanakkora marad, csupáncsak jóval később térül meg, és jóval kisebb haszon van rajta, mint ha tizezerért adnak 1 megabitet. Ha a jelenlegi árért már nem fognak tolongani a tömegek (mert jelenleg az akciók hatására ezt teszik), akkor biztos hogy el fognak godnolkodni a szolgáltatók, hogy áttérnek a sok felhasználó/kis haszon/lassu megtérülés forgatókönyvre. Ez fél éven belül biztos nem következik be. -
#32 Dec 1-től 3Mbit-es chello 17-ért (bruttó) rulz :) 20Mbit meg kapja be. Ha tőtögetni akar az ember, akkor szinte bárhol lehet már tizenezer Ft-ért 100MBit-es szerver hostingot kapni... -
Robko #31 Érthetetlen az is hogy nem adnak olcsó kisebb sávszélességet
Mondjuk 128 vagy 256kbit/s 1-2ezerftért adslt
Sok embernek ez is elég lenne weblap nézegetésre
Így lenne olyan réteg, aki most az ára miatt nem kíván belépni
Tv nézésre úgyis kevés, ami van nálunk adsl
Töltögetőknek meg van az, ami van..
-
MuldR #30 Tavaly augusztusra sikerult elerni az azeves eloiranyzott nyereseget, 100 milliard forintot.
Tavalyelott szeptemberre lett meg az eloiranyzott 75 milliard.
Rakovetkezo evben mindket esetben emelkedtek a telefondijak.
A penz az megy ki szepen a dajcse telekomnak, mert ott nagy a versenges, es innen finansziroznak. -
Cat #29 2004 harmadik negyedévében a Matáv bevétele a vezetékes szegmensben 228,3 milliárd forint volt. Nyilván ennek csak pár százaléka a nyereség, de akkoris tizmilliárdos összegről van szó, ráadásul szerintem az országban lévő 200ezer ADSLesből többezer (ha nem többtizezer) van, aki csak azért tartja meg a vonalas telefont, mert anélkül nem lehet szélessávon netezni -
Sityi #28 Ne mondd már, hogy az ára miatt nem netezik. Én is olvastam a cikket, de az én véleményem az, hogy ha olcsóbb lenne a szélessáv, és kellőképpen beharangoznák, hogy a Nagy Ő-t, a Szigetet (úgy Pepsi mint Szőrvájvör), meg a többi walóshágshowt 24/7 tudja nézni, azonnal köttetné be, hidd el. Amúgy a Sulinet Expressz is valami ilyesmiről akarna szólni (legalábbis Magyar Bálint ezt mondta a résztvevő cégeknek tartott tájézoztatón az induláskor), hogy PC-t és netet minden otthonba, hogy az egész életen át tartó tanulást megvalósítható legyen. A Sulinetről már tudjuk, mi lett belőle, de egy haszna volt: azért a digikamerák mellet gépeket is vettek a népek (és hogy Bucsert idézzem: "És ugye ahova a PC betör ott erősen felfut az internethasználat"). Innentől fogva a Matávnál a labda: ha a hülye "a-semmiből-akarok-pénzt-csinálni"-mentalitását levetkőzné, és belátná (akár a koreai példán keresztül), hogy ha most PÉNZT FEKTET BE A FEJLESZTÉSBE, akkor azzal _SOKKAL-SOKKAL TÖBBET KASZÁLHAT_, mint ezzel a mostani helyzettel. Én nagyon jól tudom, hogy ehhez sok pénz kell, de [ízeset káromkodik] egy rohadt kvázi monopolhelyzetben lévő cégről van szó, akinek az üzletága biztos, hogy sikeres, mert igény van rá, és az eddigi pénzekből is KELLENE, hogy jusson a befektetésekre - esetleg egy bankkölcsönt is meg lehetne ejteni, mert biztos, hogy a pénz visszatérül. -
GABOR16 #27 de nagyrészük nem otthonról -
#26 Az igazi helyzet az, hogy Koreában be van tiltva a Japán import. Így nem lehet japán terméket bevinni az országba. Ebből következik, hogy rengeteg PC van az országban mivel egyáltalán nincsennek konzolok (csak az Xbox de az meg nem nyerő a koreaiaknak) És ugye ahova a PC betör ott erősen felfut az internethasználat és ahol magas a népsűrűség és az állam jól megtámogatja elmaradhatatlan a komm hálózatok fejlődése -
gregor #25 gelkas:1,8 millió ember internetezik hazánkban,ezt épp pár hete olvastam itt az SG-n,ez szerintem már szép szám.Sok embert ,nem is érdekel a net,és nem az ára miatt. -
gelkas #24 Kedves! Na hogy kicsi lelked megnyugodjon UPC-re gondoltam de a szar kifejezést nem akartam leírni. Upszar. Monopolhelyzettben lévő cég.
De azért köszi hogy elolvastad és okosan hozzászóltál.
"Két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi butaság (embertelenség,pofátlanság,rablás) de az elsőben nem vagyok biztos." -
SADIS köszi az idézetett!
NÁLUNK A GAZDASÁGI ÉS VERSENYHIVATAL MINEK VAN!
FELJELENTÉS NÉLKÜL NEM LÉPNEK.
SAJÁT GAZDÁJÁBA NEM HARAP A KUTYUS -
#23 Az nem lopás, hanem rablás... -
#22 Gondolom UPC az a UPS... :/ -
kicsizoz #21 UPS pedig csomagküldő szolálat :)
(ha jók az emlékeim..) -
#20 Itt vidéken az ADSL 12e (384/64):( Ez már szinte lopás. -
#19 hát ez azért nem teljesen így van :-) (( én is falusi vagyok és 1 Mbites netem van )) -
gelkas #18 Na,Kezdjük a legelején kedves Matáv biztosít számunkra szélessávot.. De már itt rögtön áljunk meg.! ( Sima modemes kedvezményes 15óra internet 2.200Ft. 40ó 5.500Ft. 56kb/3kb
Ha! ISDN na alapban 5.500Ft. telefon/hó + az internet előfizu. tehát min. 7.700Ft. 150kb/15kb
Adsl: 8.000Ft. akcióban 375 kb.
SKYNet: min 12.000Ft. 250-500 kb. + földi vezetékes 2.200 Ft. = min.14.200Ft.
Kábel: UPC 9000Ft. kb.700/kb.)
Na most a simát,isdn-ent hagyom. A többi szinte elérhetetlen a nem nagyobb városokban és annak vonzáskörzetében élő embereknek. A Matáv technikai okokra hivatkozva nem terjeszkedik. Képzeld magad elé egy 2500 lakosú községben elvárja, hogy 15-30 előfizetője legyen természetes egyszerre egyidőben vagy hónapokkal előbb már jelentkezzen.
A Skaynet CSAK LETÖLTÉSRE HASZNÁLHATÓ!!!!
Nem húzom tovább!
VAN A POFÁJUKON EZÉRT A SZARÉRT ENNYI PÉNZT ELKÉRNI!!! ÉS MÉG MI LEGYÜNK MEGLEPŐDVE AZON HOGY TÖBB ÉVES KÉSÉS UTÁN KEGYESEN HAJLANDÓ A MOCSKOS DAJCSE TELEKOM T-MOBIL APUCI 1MB-RE EMELNI A KUNKORENCIA HATÁSÁRA.
NEM A SEBBESÉGGEL VAN A BAJOM HANEM MEGFIZETHETETLEN!!! A NAGYTÖBBSÉG MÉG MINDIG SULIBAN VAGY OTTHON MODEMESEN netezik TISZTELET ÉS SEMMI BAJOM A KIVÉTELEKKEL.
PROBLÉMÁM A MATÁV (ALA DAJCSETELEKOM) JUPISZI TEJHATALMÁVAL VAN. GYAKORLATILAG KIZSIGERELNEK MINKET. LASSAN AFGANISZTÁNBAN AZ AMCSIK LASSAN A PÁSZTOROKNAK IS SZÉLESSÁNON BIZTOSÍTJÁK A NETET- HOGY NÉZHESSÉK BIN APÓJUKAT.
KIS SÁRGÁKAT HAGYJUK.. AZ ÉLETBEN ÉRJÜK UTÓL ŐKET.
LE A MATÁV-VAL DAJCSE TEKOMMAL UPS -SZEL!!!!
KÜNKORENCIÁT NEKIK.
NEKÜNK MEGFIZETHETŐ ELÉRÉST. MINDENKINEK!!!
-
#17 Valahol olvastam egy remek jellemzést a témáról. Valóban így van. A Deutche Telecom pár éve kidobálta az őségi ISDN alközpontjait, természetesen a FATÁV-nál landoltak az eszközök, és indult az ISDN népszerűsítése kishazánkban.
Az anyacég szemete jön hozzánk, mi meg örülünk mint majom a farkának az "új" technológiának.
Jövőre meg a FATÁV helyett a Magyar Telecom nevű céggel fogunk szemezni. Westel után szabadon... :/ -
#16 megalakulsz mint kis/középvállalat , adóznod kell .. fizetni fizetni bix-ért .. fizetni áramot .. esetleg a kiépítést megoldod valahogy ügyesen beszervezel a társasházból embereket ahova bekötnéd .. etc .. de mire annyi usered lenne hogy kijöjj nullára , addigra már mindent kifizettél . és nincs pénz reklámra/fejlesztésekre , képzett(ebb) rendszergazdá(k)ra ... és úgy jársz hogy .. na pont úgy -
kicsizoz #15 Ezt kifejthetnéd bővebben is.. :) -
#14 mer thx to magyar állam gazdaságpolitikája ... ill. szorosan mögötte (távolság -14 centi) a matávval és a nagyobb telefon szolgokkal meg ispkkel -
#13 az a baj .. [] .. hogy pl. egy matáv vezérigazgató egyrészt nem ért hozzá , másrészt nem hagyja azt dönteni aki ért hozzá, de még annak a tanácsaira se támaszkodik a döntéshozásánál, sőt , sztem meg se hallgatja , csak a PR és egyéb fontos ágaztokkal konzultál miután valami bődületes fejlesztést/baromságot hajtat végre/nyilatkozik ... és egy 1xű "informatikusnak" viszont nem ad az állam / a bankok pár milliárdot hogy akkor nesze eséllyel induljál a matáv ellen .. így kapásból csak egy lavór vizet kapsz , hogy kicsit még tölts hozzá és fojtsd bele magad.. -
kicsizoz #12 Cat: Vannak ilyen megoldások, nem tudom, miért nem terjed jobban.... -
#11 azért , mert az analog az csak 560 sor vagy mennyi és 700 oszlop . ugye a PAL szabvénynak megfelelően .. NTSC nél kicsit más , de ott csak asszem mégkisebb a felbontás, de nagyobb a képfrissités sebessége.. -
Cat #10 szerintem magyarországon ugyanugy megoldható lenne a nagy lakótelepeken a 100 mbit sima ethernet hálózattal. Egy lépcsőházban 32 lakás van, és az ethernet 100 métert tud áthidalni köztes erősítő nélkül, szóval ha lépcsőházanként leraknak egy 24es switchet (feltételezzük hogy nem mind a 32 lakás akar netezni, de ha igen, akkor max. nagyobbra kell cserélni), és a lépcsőházak közötti pár méter is áthidalható. Tehát annyit kell tenni, hogy a hatalmas tömbházakig vinni 1 gbites koaxot, onnantól meg simán tovább 100 mbiten. Ezt miért nem csinálják meg? Többszázezer ember lakik nálunk is betonpanelekben. -
#9 Na most akkor az analóg tévéadások azért néznek ki olyan kakin Plazma TV-ken mert analog?
Amúgy szerintem 2005-re már nálunk is 10 ezer lehet szerintem a 3Mbites vonal. most 25, egy év alat eshet az ára. De király lenne amúgy egy ilyen digitális társadalom mint Koreában vannak, ez tök lol.