19494
  • SoDI---
    Validátoron átfuttattad őket? (Pl Web Developer / Tools / Validate HTML...)

Igen, egy csomó hibát talált benne. :)

De miért kell ilyesmivel törődni, amikor úgy is mindenki IE-t használ... Ja hogy fejlesszek szabványszerűen. Akkor meg pont a böngészők 95%-a nem látja úgy, ahogy elterveztem, mert IE nem ismeri az újabb CSS dolgok többségét.

Vagyis ez a nagy Firefox-őrület csak arra jó, hogy aki hozzám hasonlóan weblapokat készít, az szívjon az egésszel, dupla annyi munkája legyen a nagy semmiért, és ezért a pokolba kívánja a nem-MS-kompatibilis dolgokat.
  • SoDI---
    Az IE csak egy böngésző a sok közül

90% feletti részesedés.

nem ez fogja meghatározni, mi legyen a szabvány

Évek óta benne van a scrollbal-színezés. A szabványban meg nincs. Scrollbar színezés jó dolog. Jó lenne követni azokat a jó dolgokat a szabványban, amelyeket milliók használnak már évek óta. Ez lenne a minimum.
  • Sil78
    Azért, mert nem szabvány. (És valószínűleg soha nem is lesz a szabvány része.) A görgetősáv egyébként sem a honlap része. Színes görgetősávok nélkül egyébként szerintem van élet. Ezzel az erővel azt is belerakhatnák a szabványba, hogy a böngésződ egész felületét átszínezgethesse bárki. Mellesleg az IE pl egyes CSS1 elemeket sem támogat 100%-ban (azaz hibásan jeleníti meg őket), a CSS2 támogatása is erősen hiányos benne, a CSS3-ról meg ne is álmodozz IE alatt...
  • Sil78
    Nem vagyok mazochista (meg birka sem), ha az lennék, akkor IE-t használnék. A böngészőváltás pedig az utóbbi évek legjobb döntése volt részemről, nem bántam meg, és nem tudnék már visszaállni IE-re, mert a jót nagyon könnyű megszokni. Szenvedni meg épp az IE korlátoltsága miatt szoktam, amikor nem képes kezelni egyszerű, évek óta létező, teljesen szabványos technikákat.

(Egyébként nem egészen értettem az előző hozzászólásodban pl azt a részt, hogy miért is rossz az, hogy az alternatív böngészőknek jóval kevesebb ismert, és még kevesebb nem javított sebezhetőségük van, mint az IE-nek... Szerintem ez előny, nem hátrány.)
  • Sil78
    > Hát a francokat néz ki ugyanúgy!
    Persze, mert egy bizonyos böngésző nem követi a szabványokat, és hibásan jeleníti meg az oldalakat.

> A Firefox nekem csak a developer pluginja miatt van fent a gépen,
    > az isten, de különben netezésre éppen a korridor.tv, meg hasonló
    > helyek miatt nem szívesen használom.
    Ha videókat akarsz nézni, van hozzá ActiveX plugin külön erre a célra.

> Az ActiveX nem veszélyes. Ha az lenne, mint IE-t gép folyamatosan
    > összeomlana, ami nincs így. Előfordulhatnak biztonsági hiányosságok,
    > mint minden más böngészőnél, de ha összeadjuk, hogy mennyi a hiba az
    > alternatív böngészőkben, és ezt megszorozzuk tízzel, akkor
    > alacsonyabb felfedezett hibaszámot kapunk, mint IE esetében.
    > Márpedig a 9-1 arány miatt így kell számolnunk.
    > IE is biztonságos, csak fel kell telepíteni mindig a frissítéseket.
    Az ActiveX veszélyes, mert ellenőrizhetetlen. A segítségével bármilyen kód futtatható a gépen, át lehet vele venni az irányítást is a gép felett. A Java pl a sandbox technológia miatt sokkal kevésbé veszélyes, mint az ActiveX. És az ActiveX az, aminek a segítségével a spyware-ek túlnyomó többsége bejut a gépre. Mellesleg ha megnézed a biztonsággal foglalkozó cégek ajánlásait (vagy pl az US-CERT jelentéseit), ők is többször felhívták a figyelmet az IE veszélyeire, és általában az IE sebezhetőségeire adott megoldások (amíg ki nem jön rájuk javítás) úgy kezdődnek, hogy kapcsold ki az ActiveX-et, és tedd magasra a biztonsági szintet az Internetes zónában.

> Részemről azt mondom, hogy vannak az IE-kompatibilis böngészők, és
    > vannak az idegesítő hülyeségek.
    Egy böngészőnek nem az IE-vel kell kompatibilisnek lennie, hanem a szabványokkal. "Idegesítő hülyeségek" az IE-ben vannak.

> Bocs, ha kemény a hangnem, de unom, hogy már a negyedik oldalammal
    > veszem észre, hogy helyenként teljesen máshogy néz ki Firefox alatt,
    > holott IE alatt nem volt velük semmi probléma!
    Validátoron átfuttattad őket? (Pl Web Developer / Tools / Validate HTML...) Egyébként ha megmutatod az oldalat, talán tudok segíteni, van gyakorlatom a hibakeresésben.

> Menjenek már a francba! Ezek már évek óta jól jelennek meg IE alatt,
    > miért tudja ez a fos is ugyanúgy megjeleníteni őket!
    A Firefox úgy jeleníti meg az oldalakat, ahogy azok meg vannak írva. (Mellesleg ha Firefoxban nem úgy jelenik meg az oldal, ahogy szeretnéd, akkor valószínűleg az összes többi alternatív böngészőben is ez lesz a helyzet, merthogy hibás a kód.) Kisebb hibák esetén pl nem szokott tőle kiakadni sem. Az IE viszont ha hibás az oldal, megpróbálja kitalálni, mire gondoltál. Ezzel eltussolja a hibákat, ha pl rá akarsz jönni, miért nem azt csinálja az oldalad, amit kéne, tovább tart megkeresni a hibát. Ráadásul így rögződhetnek a rossz szokások, pedig egyszerűbb megtanulni a szabványoknak megfelelően megírni a kódot, mint utólag szenvedni vele. Az IE csak egy böngésző a sok közül, nem ez fogja meghatározni, mi legyen a szabvány, ebbe jobb, ha beletörődsz.
  • SoDI---
    Például mi a francért nem lehet színezni CSS-ből a görgetősávot Firefox alatt, amikor az IE már hosszú évekkel ezelőtt is tudta ezt?

Azért, mert nem szabvány?

Akkor szar a szabvány, építsék bele a CSS3-ba mondjuk!
    Nem sírni kell, hogy "nem kell M$-találmány", hanem szépen átvenni, ami jó!

Utálom ezt...
  • SoDI---
    Milyen hülyeség már, hogy szenvedni kell azzal, hogy minden ugyanúgy működjön, mint eddig?

Mindek ez bárkinek?

Szídja mindenki az MS-t, de mégis az van, hogy leülsz elé, oszt működik, mint a többivel csak szívod a fogad, kizárólag azért, mert túl büszke vagy, hogy a tömeget kövesd.
    Sok mazohista. :)
  • SoDI---
    Meg nem tudom érteni, mi értelme van ennek a nagy szabvány-mániának.
    Jó, persze a hivatalos magyarázattal tisztában vagyok, átolvastam a W3C propaganda-agitációit, hogy milyen költségkímélő már, ha nem kell külön minden böngészőre optimalizálni alternatív kódokkal, hanem csak a szabvánnyal kell törődni, ami mindenhol ugyanúgy néz ki.

Hát a francokat néz ki ugyanúgy!

A Firefox nekem csak a developer pluginja miatt van fent a gépen, az isten, de különben netezésre éppen a korridor.tv, meg hasonló helyek miatt nem szívesen használom.

Az ActiveX nem veszélyes. Ha az lenne, mint IE-t gép folyamatosan összeomlana, ami nincs így. Előfordulhatnak biztonsági hiányosságok, mint minden más böngészőnél, de ha összeadjuk, hogy mennyi a hiba az alternatív böngészőkben, és ezt megszorozzuk tízzel, akkor alacsonyabb felfedezett hibaszámot kapunk, mint IE esetében. Márpedig a 9-1 arány miatt így kell számolnunk.
    IE is biztonságos, csak fel kell telepíteni mindig a frissítéseket.

Részemről azt mondom, hogy vannak az IE-kompatibilis böngészők, és vannak az idegesítő hülyeségek.

Bocs, ha kemény a hangnem, de unom, hogy már a negyedik oldalammal veszem észre, hogy helyenként teljesen máshogy néz ki Firefox alatt, holott IE alatt nem volt velük semmi probléma!

Menjenek már a francba! Ezek már évek óta jól jelennek meg IE alatt, miért tudja ez a fos is ugyanúgy megjeleníteni őket!
  • gyűjtő
    Sil!
    Bejött az ötleted. Ez a flancos X gombos egér kifogott rajtam.
    A beállítható funkciókat kiszolgáló 2 gomb közül az edig Auto-Scroll-ra beállított gombot átállítottam középső gombra.
    Így tökéletesen működik a Firefox alatt és az IE alatt is.

Köszönöm az écát!
  • Sil78
    Szerintem egyszerre csak az egyik gombra legyen beállítva ugyanaz a funkció, bár az ilyen spéci egerekhez nem értek. Az egér beállításainak változtatása után ugye újraindítottad a Firefoxot, esetleg a gépet is? Se autoscrolling-ként, se középső egérgombként beállítva nem működik?
  • Sil78
    Nem kell fájlokban turkálni (általában még az about:configban sem), a kiterjesztéseknek van rendes paneljük a beállításokhoz. Pl a pipelining meg hasonlók beállítására ott a Tweak Network Settings kiterjesztés, kezdőknek egyszerűbb is, ők csak átkapcsolnak a default-ról a power-re, és kész. Az ablakok, böngészőlapok viselkedésére is vannak kiterjesztések, pl a TBE, a Click2Tab, a MiniT meg hasonlók. Ez a rejtett beállítás, amiről szó volt, azért rejtett, mert még kísérleti jellegű, a későbbi verziókban már valószínűleg látszani fog alapból is.
  • Sil78
    Próbáld meg esetleg Auto-scrolling helyett középső egérgombként beállítani.

Screenshot-ot meg vagy valamilyen programmal (pl SnagIt) tudsz csinálni, vagy megnyomod a PrintScreen gombot, tetszőleges grafikai programba beszúrod új képként, elmented, és utána feltöltöd a netre.
  • gyűjtő
    Szervusz Garfield!

Köszönöm a gyors választ.
    Az általad javasolt beállítást már kipróbáltam korábban és most újból ellenőriztem, de nem hozott eredményt.
    A Firefox 1.0 alatt megnyitott oldalak egyikén sem működött ez a funkció, pedig már jónéhányszor megpróbáltam (a gördítősávban is).
    Már azt is megpróbáltam, hogy a két programozható gomb mindegyikén beállítottam, de semmi.

Valami csont marad a rendszerben.

Üdvözöllek:
  • Garfield
    Persze, csak azért némileg civilizáltabb, mint az about:config-ban vagy fájlokban turkálni.
  • Sil78
    A Firetweaker nem csinál semmi olyat, amit a Firefox saját beállításaival vagy pl egy kiterjesztés segítségével ne lehetne megcsinálni, ilyenekre meg szerintem fölösleges külső programot használni. (Meg nem egészen értem, miért ebben a formában csinálták ezt a programot, miért nem hagyományos kiterjesztésként.)
  • Garfield
    Tools -> Options -> Advanced -> Browsing -> Use autoscrolling
  • gyűjtő
    Szervusz Sil!

Bocs, hogy nem egy üzenetben tálalom a problémáimat.
    Korábbi üzeneteket olvastam ebben a témakörben és bevillant, hogy az egerem Auto-Scrolling szolgáltatását a Firefox 1.0 alatt ezidáig nem tudom használni.
    Az egér 4 gombos és azon kívül 2 görgőt tartalmaz . A jobb és bal egérgomb mellett van 2 programozható egérgomb, amelyek közül egyiket Auto-Scrolling módra állítottam.
    Más böngészőben és office programban működik a gomb, de a Firefox alatt nem.

Ha van ötleted, légy szíves segíts.

U.i.: Még a #121 válaszodhoz annyit, hogy az Eszközök menü Beállítások ablak képét a megnyitás után milyen módon lehet képfájlként kiemelni és mozgatni pl. egy könyvtárba . Én csak onnan tudnám egy internetes albumomba betölteni.

Köszönöm.
  • gyűjtő
    Köszönöm Sil!

Mindkét javaslatod bejött.

Üdvözöllek:
  • Garfield
    Vagy letöltöd a Firetweaker nevű progit és abban beállítod néhány más FF-hekkel együtt.
  • Sil78
    Ez egy rejtett opció, alapból nem látszik. A megjelenítéséhez a #109-es hozzászólás első bekezdésében leírtakat kövesd.

Saját képek betevéséhez szükséged van saját képtárra vagy tárhelyre az interneten, oda feltöltöd a képet, és a hozzászólás alatti (kép) pontba beírod a linkjét.
  • gyűjtő
    Szervusz Sil!

A Firefox 1.0 magyar verzióját használom.
    A hivatkozott hozzászólásodban levő beállítási képen látom, hogy az új lapok megjelenítése az enyémhez képest még egy beállítási opciót tartalmaz. Az én programomban az Eszközök menü Beállítások menüpontjában a Haladó rész Böngészőlapok opciói közül hiányzik "Az új ablakban megnyílni akaró hivatkozások megnyitása" opció.

A fentiekhez még annyit, hogy a jelenlegi verzió előtt a Firefox 0.9 volt fennt, amit az új verzió telepítése előtt eltávolítottam.

A "Beállítások" képet hozzád hasonlóan be akartam másolni e levélbe, de zöldfülű levelezőként még nem jöttem rá, hogyan lehet.

Szeretném, ha a korábbiakhoz hasonlóan segítenél megfejteni a problémát.

Előre is köszönöm.

Baráti üdvözlettel:
  • Sil78
    Szerintem erre a kiterjesztésre gondolsz. Az "install" linkek közül lehetőleg az alsót használd, az egy javított verzió.
  • Sound
    Olyan kérdésem lenne, hogy tudtok olyan plugint FF-hez, mint ami asszem operába volt funkció, hogy adott egy oldal, és legalulra, az állapotsorba kiírta, hogy az adott letöltés alatt álló oldalon, hány k-t kell még letöltenie hogy az oldal teljesen letöltött állapotba kerüljön, és hány kép-et kell még letöltenie??!
  • Khalid
    Köszi szépen!
  • Sil78
    Akkor a #106-os hozzászólás szerint járj el. ;-)
  • Khalid
    Hello!
    Sil szólt, hogy egy másik topicból jőjjek ide :)
    Az a gond, hogy a Firefox gyakran kihozza a document contains no data, vagy valami ilyesmi üzenetet...
    És igen, Panda Antivirust használok.

Firefox forever! :D
  • Sil78
    A lokalizáció megadása ahhoz kell csak, hogy a kiterjesztéseknél ne kapj ismeretlen nyelvet, hanem magyarul vagy angolul legyenek. (Nekem pl a Thunderbird-höz a Minimize to Tray először hollandul jött be...)

Nem szoktam frissítgetni, ha éppen textboxokba írok (ez még IE-s beidegződés), de megpróbálhatok utánanézni. Azt tudom, hogy van olyan kiterjesztés, amivel a textbox tartalmát el lehet menteni szövegfájlként, meg hogy pl a Session Saver (ill. Crash Recovery) vissza tudja állítani a szövegeket crash után.
  • cSuwwi
    1.0 igen.
    Bekavart a plugin. Leszedtem, most már megjelenik a menüben a füles rész is. A lokalizáció nem kell, alapból megy anélkül is. Az useragentben is "hu-HU"-ként szerepel.
    Thx.

Régebben asszem írtam már ebbe a topicba, hogy 1 gondom van az 1.0-ás Firefoxal, nevezetesen a textboxokba írt szövegek frissítés után egyszer eltűnnek, egyszer nem. :/
    Az 1.0PR-ben még megjegyezte, itt már felejt sajnos. Erre is van valami ötleted?
  • Sil78
    Hmm, de 1.0-t használsz, ugye? Az ilyen tabbed browser kiterjesztések hajlamosak felülírni az alapbeállításokat, úgy tűnik. Egyébként próbaképp feltettem a Tabbrowser Preferences nevű kiterjesztést, és az ad egy tökugyanilyen fület a Beállításokhoz, csak nekem angol nyelven.

Ha a firefox.hu-ról szedted le, akkor egészítsd ki az ikonját azzal, amit mondtam. Csak a Mozilla központi oldaláról leszedett változatnál nem kell megadni a lokalizációt.
  • cSuwwi
    Aham. Értem mire gondolsz. Valóban használok egy tabbed browser extrát, bizonyára annak a beállításai, de még nem láttam eddig a setupban.
    A firefox.hu-ról szedtem anno, a firefoxomat, magyar.
    Ennek ellenére nem találom azt, amit a képen mutatsz... O_O

Így néz ki nálam:

Azóta újra lett indítva, nem onfly készült a kép.
  • Sil78
    Nem volt lusta a fordítócsapat, az új opció a Haladó fülön belül keresendő:

Amivel kevered, az valamilyen kiterjesztés eredménye, pl Tabbrowser Preferences vagy valami hasonló, nem tudom, ilyeneket nem használok. A kiterjesztések között pedig ritka a magyarul is tudó (legalábbis én csak a FlashGot-ról tudok), bár párat már magyarítottam saját használatra.

Ha nem a "hivatalos" magyar verziót használod (a Mozilla honlapjáról), akkor előfordulhat, hogy a nem lokalizált kiterjesztések valami más nyelven jelennek meg angol helyett (bár ez a kiterjesztések hibája szokott lenni), ilyenkor segíthet a következő: annak az ikonnak a Tulajdonságainál, amelyikkel el szoktad indítani a Firefoxot, egészítsd ki az elérési utat azzal, hogy -UILocale hu-HU (egy szóközzel elválasztva, azaz így: "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe" -UILocale hu-HU).
  • cSuwwi
    Valóban...
    Esetleg fordítanál is, ha már a magyarra fordító csapat lusta volt?
    Mert nemigazán vágom a cseh/szlovák nyelvet.

• Sil78
    Ilyet még nem hallottam, hogy a középső egérgombos módszer ne működne... De van egy rejtett beállítás arra, hogy az új ablakban megnyílni akaó linkek új tabban nyíljanak meg helyette: a címsorba írd be, hogy about:config, és enter. Keresd ki a browser.tabs.showSingleWindowModePrefs -t, és állítsd az értékét true-ra. Utána ha bemész az Eszközök / Beállítások / Haladó -ba, akkor látni fogod az új választási lehetőséget.

A javascript linkeket ne nyisd meg új tabban, azokra bal egérgombbal kell kattintani. Én az Állapotsorban szoktam figyelni, de pl a kurzort is meg lehet változtatni az ilyen linkekhez a következőképpen: nyisd meg mondjuk a WordPad-et (Start menü / Programok / Kellékek / WordPad), másold be a következőt, és mentsd el userContent.css néven:
    /* Change cursor for JavaScript links */
    a[href^="javascript:"] { cursor: move; }
    Ha kész a fájl, másold be a Profilodon (C:\Documents and Settings\[User Name]\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\ vagy C:\Windows\Application Data\Mozilla\Firefox\Profiles\, operációs rendszertől függően) belül a chrome nevű mappába, és indítsd újra a böngészőt.
  • Zozo76
    Kicsit szivok ezzel a bongeszovel. Hiaba nyomok kozepso egergombot a linkeken neha nem uj fulon, hanem uj ablakban nyilik meg. Van olyan oldal (nem is keves) ahol vagy hatastalan a kozepso gomb, vagy ha mukodik akkor uj fulet nyit de abban nincs megnyitva oldal, csak a fulon van egy javascript felirat. Tehat marad a bal egergomb, de akkor uj ablakot nyit :(.
  • Mr Manson
    mükszik, de ki kellett szednem a dll-t
    van valami info miért van ez?
  • Sil78
    Akkor az lehet a gond. A következőt próbáld ki (ezt a Panda ügyfélszolgálata javasolta): töltsd le
    innen az lspfix.zip-et, csomagold ki, és futtasd az lspfix.exe-t. Szólni fog, hogy mit javít, azokat fogadd el, utána indítsd újra a gépet és próbálj meg feljönni a netre. Ha ettől sem oldódik meg a probléma, akkor futtasd le még egyszer, jelöld be az "I know what I'm doing" mezőt, a bal oldalról vidd át a PAVLSP.DLL fájlt jobbra (az eltávolítandó bejegyzések közé), nyomd meg a Finish gombot, indítsd újra a gépet, és telepítsd újra a Pandát.
  • Mr Manson
    Panda van!
  • Sil78
    Próbáltad törölni a Cache-t? Nem használsz véletlenül Peer Guardian-t vagy Panda Antivirus-t? (Esetleg milyen tűzfalat használsz?)
  • Mr Manson
    #97?
  • Lupán
    KÖszi! Ezt még nem próbáltam, s lőn csoda! Sikerült! Köszi!