19494
  • FTeR
    ha a spec fülön megnyomod a kis kérdőjelet és aztán rényomsz a kérdéses sorra, kis tooltipben kiírja röviden érthetően, hogy mire való.

A kihasználtságra meg már írtam az 5. pontot
  • FTeR
    teljesen igazad van. ilyen is kell, de én nem ezekről beszéltem.
  • FTeR
    akkor én kérnék egy options extensönt.
    Ne keverjük a beállítást, a funkció bővítéssel. Utóbbinál általában még további beállításokra van szükség.

A lecsupaszított, dologgal semmi bajom. Sőt ez az egyik oka, hogy átjöttem operáról. Sőt úgy gondolom az extensönös dolog a legjobb benne, a gond csak az, hgoy kevés az official cucc hozzá és azok sem 100%ig illeszkednek bele.
  • FTeR
    Megragadtad a két végletet. Nem azt mondtam, hogy a legkissebb beállítás is ott legyen az optionsban, hanem csak azok, amik előjöhetnek igényként. Erre a témakörre szakma is van. M$nek külön részlege. Ez lenne a felhasználói interfész. Aminek az a dolga, hogy megkönnyítse az ember és a gép közötti kommunikációt. A beállítások nem arra vannak, hogy az ember a naponta belepiszkáljon, de ha szükség van rá legyen ott.
    Egyébként épp nemrég psizkálgattam IEben a speckó fület...
    Ez ilyen beállítás panelok segíthetik megtanúlni a hsználatot is, én is ezek segítségével sajátítottam el a használatot. A fájlba írásoknál azért jobb, mert egyértelműen jelzi, hogy mit mire lehet állítani sőt a user errort is elég jól szűri, mert képes ellenőrizni saját magát és rögtön szól is. A fájlba bele írsz esetleg rosszúl és csak később veszed észre a hibát és talán utána már nem is tudod megváltoztatni.

"gyanez igaz a Windows-ra.[...]"
    Ezzeol nagyából egyet értek, csak megkérdezném te egy ilyen széles körben használt programnál, hól húznád meg a közvetlen beállítási határt? A win ha rendszerre közvetlenűl kiható beállításba nyúlsz bele, akkor 2x is figyelmeztet, ez elég arra, hogy az átlag júzert elilyessze. A beállítási lehetőség fel nem tüntetés nem a legjobb megoldás a védekezésre! Nem hiszem, hogy meg tudnál győzni az ellenkezőjéről. A bellátó progik jó példák erre, mert ha nem lenne, te se nagyon állítgatnád a dolgokat. (btw, progik is bizonyítják, hogy winben is mindent át lehet állítani, ellentétben azzal a hiedelemmel ami 1-2 linuxosban él). Ha csak a fájlos beállításra hagyatkozunk, azzal pont az ellenkezősét érjük el egybites júzernél, mert hamar rákényszerűl arra, hogy ott piszkálódjon és felügyelet nélkűl átbarmoljon amit csak akar. Míg a programos megoldásnál még a pro user sem ronthat el nagyon semmit, az 1bites meg a létezésükről sem tud, tehát nem jelent veszélyt, és még az igénye sem merűl fel, mert mindent megtalál a beépített optionsban.

"Nálam egy Windows-telepítés[...]"
    Én egyszerre 2-3 óránál nem szoktam többet tökölni, sok beállítást akkora hagyok, maikor az igény felmerűl rá. De ez az idő még így is kevesebb a linuxos 1-2napnál. És ebben biztos sokat segít az, hogy a beállítási lehetőség ott van a szemed előtt és látod hogy lehet állítani, sőt azt is, hogy mire. Ellentétben azzal amikor utána kell mindennek nézni. Az ember nem tanúlja meg fejből a beállításokat, mert minek?, de ha ott van a szeme előtt, akkor átfutja, hogy ez igen, ez nem, ja ezt el is felejtettem stb. Konzolnál meg fájlnál nincs ilyen, ott külső segítségre van szükség (pl egy leírás). És mint mondtam és te is említetted, a beállításokra nincs naponta szükség így, az, h konzolba gépelve gyorsabb nem jelent semmit (főleg, hogy mivel az ember nem vágja fejből még lassabb is). A parancsok futtatása más kérdés, az valóban gyorsabb és sűrűn is kellenek, de graf felületnél erre van a nyomó gomb, és itt is lehet villámgyorsan navigálni billentyűzetről, ha másnem a hotkey miatt (amit ugyan úgy lehet fejből tudni).

"U.i.:[...]"
    erre már írtam, hogy nemcsak a házirendre gondoltam. az egyszerű jűzer meg ne is mászkáljon arra, ha véletlenűl oda téved akkor úgyis elijeszti a sok beállítási lehetőség. Erre a részre ugyan az igaz, mint amit a külső programokra írtam.
  • Garfield
    4. ponthoz:

Ha megnézed, Sil78 mindig olyankor ajánlotta az a:c vagy más config fájlok buzgerálását, amikor valami szélsőségesen speciális felhasználói igény merült fel. Általában olyasféle problémák ezek, amikor a júzer elhatározza magában, hogy egy adott folyamatnak így és így kell lefutnia, különben FF száksz. Sil78 ilyenkor jön és jól beletúr a FF lelkivilágába.

IE, Opera: a FF is böngésző, akárcsak a másik kettő, egy aprócska megközelítésbeli különbséggel szerintem. A FF fejlesztői úgy gondolták (talán is IE-hez fejlesztett tengernyi utility láttán?...), hogy adnak egy lecsupaszított böngészőt, amely a feladatát amúgy kiválóan ellátja, és ezt az alapböngészőt kiegészítik egy masszív extension-rendszerrel, hogy ha valakinek kell valamilyen plusz szolgáltatás, azt meg tudja írni. Többször találkoztam már azzal az indokkal, ami jól alátámasztja az általam írottakat: azt mondják néhányan, hogy a tökük telivan azzal, hogy mindenféle extension kell a FF-hoz, amikor úgymond a többi - részben - tartalmazza ugyanazokat a funkciókat. Nem, nem kell. Egyéni elmebaj kérdése, hogy valaki a statusbarban akar-e látni 3 napos időjárái előrejelzést.
  • FTeR
    1. nem mondtam meg, hogy mibe szólj bele, hanem kérdeztem.
    újabb példa a szövegértési hiányosságaidra
    2. "szerintem alatalaban nem ugy hasznalja a gepet, hogy nem tudja hogy kell hasznalni."
    szerinted

a lényeg az lett volna, ha nem tűnt fel, hogy konzolos alkalmazásban nehezebb eligazodni. ezen meg nincs mit vitázni, mert tény.
    //flame off
  • tomo
    az ember szerintem alatalaban nem ugy hasznalja a gepet, hogy nem tudja hogy kell hasznalni.
    es szerencsere nem te mondod meg mibe szolok bele :P
  • FTeR
    Minek szólsz bele, ha nem vagy képbe?

//--
    Még mindig nem érek rá, majd du, jövök :)
  • tomo
    6. nem ertem mi az hogy a hangsuly a tudod on van. amit az ember nem tud az tokmindegy, hogy konzolon, vagy csicsan nem tudja.

kizarolagossag , ugy erted linuxon csak konzol van? van ott egy zsag gui is. csak nem biztos, hogy ha hasznalni akarod, akkor erdemes.
  • FTeR
    gyorsan pontokba szedve írom, nehogy elfelejtsem, mert sietek
    1. nem a vezérőpúltra magára érttettem hogy elvan dugva, hanem a funkcióra amiről írtam
    2. alapbeálítással a vezérlőpult mutat vagy 3-4 lehetőséget és kész, atöbbi el van rejtve...
    3. garfieldnek sok pontban igaza van (nincs időm kifejteni)
    4. nemcsak finomhangolások ffbe
    - sem IEnél sem Operánál nem jutott eszembe mélyebben belepiszkálni, egyszerűen jó volt úgy ahogy volt
    - ffnél már rögtön about:config...
    5. az office példa, hogy hány %ban használjék ki:
    az hogy az emberek a word 20% (se) használják nem azt jelenti, hogy a program 80% fölösleg, mert nem ugyan azt a 20%ot használják.
    6. az nem baj ha van konzolos beviteli lehetőség, de ne aköré fókuszáljon a program..
    -a konzolos bevitel valóban gyors, ha tudod mit kell bevinni. a hangdúly a tudodon van
    7. nemcsak a házirendet lehet állítani, nem is csak arra gondoltam

A bajom a kizárolagossággal van. Linuxosnál konzol van és kész. Winben van a grafikus plusz (asszm win2000óta) a Run...-ban (vagyis a cmd-ben) mindenre van parancs

Most nem érek rá többet írni, holnap még visszatérek.
    I BE BACK ;)
  • Sil78
    A Gyorsítótár aktuális tartalmát úgy tudod megnézni, ha a címsorba beírod, hogy about:cache, és megnyomod az entert. Ugyanitt kiírja, hogy pontosan hol is kell keresned (egyébként a Profilodon belül van, a Cache nevű mappában).
  • DeadManWalking
    Azt a mappát keresem a FireFox-nál, ami az IE-nél a c:/win/Temporary Int.Files
  • Sil78
    Mármint amiket lementesz az adott oldalról? Amit megadtál neki az Eszközök / Beállítások / Letöltések -nél, vagy amit kiválasztottál a letöltés előtt, amikor megkérdezi. Alapból az Asztalra ment minden fájlt, ezt érdemes átállítani.
  • Sil78
    Garfieldnak igaza van, az about:config-os cuccok a finomhangoláshoz tartoznak. Sőt, általában ezeknek is kb 90%-át meg lehet csinálni kiterjesztés segítségével, grafikus felületen (lásd pl a Tweak Network, vagy amit tegnap mondtam, az Inline Autocomplete - csak épp van, amikor az about:config -os megoldás gyorsabb). Ha megnézed, a kifejezetten Windows-os IE-ben, ha a Firefox about:config -os cuccaihoz hasonló beállításokat szeretnél csinálni, ott magában a Registry-ben kell hozzá turkálni. Az meg azért valamivel bonyolultabb, mint az about:config.

Egyébként megjegyzem, én pl még soha nem láttam Linuxot közelről, így nincs konzolos szemléletem. Még csak programozó sem vagyok, de szerintem gyerekjáték a Firefox kezelése.
  • DeadManWalking
    Sziasztok!
    A firefox melyik mappába menti le a képeket a meglátogatott weblapokról?
  • tomo
    grafikus (világ)nézetet , na ne vicceljunk kerem, ne mondd nekem hoyg konnyebb korbekarikaba kattingatni, mint par sort beirni egy konozolba...
    ha hatekonyan akarsz dolgozni igenis hasznos a konzol. sosem fog semilyen grafikus felulet a nyomaba erni.

es minek lasd a lehetosegeket, ha van egy program kismillio kapcsoloval ket lehetoseged van 1. 1oldalon latod az osszeset ehhe elkepzelni is szornyu. 2. valamilyen rendszer szerint menukbe rendezik oket, akkor meg keresgelhetsz, ha nem a te logikad szerinti a menuk felepitese.

szal ne mondd hogy a grafikus felulet az ergonomia csucsa.
  • Garfield
    Az IE "sok" beállítási lehetősége kapcsán pl. kérdés: mi a harcikukit jelent az, hogy "Megjelenítés nélküli képösszeállítás kényszerítése terminálkiszolgáló alatt is (újraindítást igényel)"? (Eszközök -> Internetbeállítások -> Speciális, középtájon)

Értem én, hogy kezemben a lehetőség, csak azt nem tudom, mire.
    Az Office a legtöbbet hangoztatott példa arra, hogy a Windows-os alkalmazásoknál sokszor csak a rendelkezésre álló funkciók töredékét használják ki. Lásd fenti példa.

A FF esetében a beállításoknál, amikhez azért nem nyúlok, mert nem használom, mint funkciót sem közvetlenül, sem később:

színek
    nyelv

Az összes többi funkciónak konkrét, értelmes, indokolható okai vannak, amelyeket vagy bekapcsol a júzer, vagy kikapcsol, vagy úgy hagyja, mert tudja, hogy a későbbiekben szükség lesz rá: egyszóval tudja, hogy használni fogja.
  • Garfield
    A Vezérlőpult egyáltalán nincs eldugva a júzertől, az direkt azért van, hogy a gép használója maga is el tudjon végezni bizonyos alapszintű rendszerbeállításokat.
  • Garfield
    Viszont azok az apróságok elég sokmindent jelenthetnek a rendszer vagy egy progi működésében. Pl. a "Dokumentumok" mappa átállítása nem nagy cucc, de ha belegondolsz, hogy a progik kétharmada ezt a mappát kínálja fel mentéskor...

Vagy ottvan pl. az általam használt AlwaysUnloadDll registry-módosítás: nem nagy cucc, de azért érzékelhető hatása van, különösen a több memóriarezidens progit futtató gépeknél.

U.i.: Az egybites júzer képességeiből kifolyólag otthoni használatra nem fog jogokkal korlátozott fiókokat létrehozni akár magának, akár a családtagjainak, úgyhogy a felhasználók tetemes részénél alapból adott a lehetőség a rendszer szétcseszéséhez.
  • Garfield
    Na, ez így, ahogy van, nem igaz.

Amiket te ugyanis számonkérsz a FF-on, az nem más, mint a "finomhangolás"-nak nevezett tevékenység. A FF már önmagában is jól elfut, a mezei júzernek meg bőségesen elegendő az a beállítási csokor, ami a progiban van (Mellesleg halkan megkérdezném: jó, hogy elsőre soknak tűnő beállítási lehetőség van pl. az IE-ben, de megkérdezném: cirka 2/3-ukhoz mikor nyúltál utoljára? Mennyiben változna meg az életed, ha az IE következő verziójában ezen cirka 2/3 egyszerűen eltűnne?). De vannak olyanok, akik már kicsit értenek a géphez és mondjuk azt akarják, hogy a gépen levő összes böngésző a rendszer TEMP könyvtárába szemeteljen, akkor beletúr a progikba.

Ugyanez igaz a Windows-ra. A programok felkínálnak egy olyan kupac beállítási lehetőséget, amelyeket a júzerek nagyobbik része maga is kezelhet és ha el is barmolja a progit, relatíve egyszerű a helyreállítás. Viszont hihetetlen mennyiségű további beállítási lehetőség van, amolyan "nem baj, ha az egyszerű júzer nem fér hozzá azonnal" hozzáállással "elrejtve". Ottvan az általam is sokszor használt "The Tweaking experience 4.0", ami egy súgófájl több száz vagy inkább ezer ilyen finomhangolási lehetőséggel a Windows-hoz és a gyakrabban használt progikhoz. Mert ha én pl. át akarom helyezni a Dokumentumok mappát egy külön, erre a célra léthrehozott meghajtóra, akkor az az én hülyeségem, viszont az egyszerű felhasználónak semmi baja nem lesz abból, hogy az ő Dokumentumok mappája az eredeti helyén van.
    Vagy ott van pl. az X-Setup Pro, ami hasonló rendszerbuzgeráló, és amelynek segítségével a Nero realtime mutatja az írási sebességet, nem pedig konstans módon azt mutatja, amit az írás előtt beállítottál. Hányan fogják felvágni az erüket csak azért, mert ők eddig nem realtime-ban nézték az írási sebessget? Nem sokan, szerintem. De ha én értek annyira hozzá, hogy ezt megtegyem, akkor miért ne csinálhatnám?

Nálam egy Windows-telepítés 3-5 óra, amelyből olyan másfél-3 óra a progik telepítése, a többi a progik - beleértve a Windows - megfelelő beállítása.

U.i.: A házirendek beállítására való alkalmazás mennyiben különbözik a FF about:config-jától? Szerintem nem sokban. Ugyanúgy pilótavizsgás cucc mindkettő, amihez az egyszzerű júzer az életben nem nyúl.
    Ja, és az állításoddal ellentétben a fent említett Tweaking Experience leírásai alapján sokkal, de sokkal több mindent be tudsz állítani, amiről még csak nem is álmodhatsz a házirendek beállításainál.
  • Thanatos
    jó de nézd ugy hogy pl valaki vesz egy gépet bálitáják neki jól azt admin joga van mégse ért hozz pl, etc :)
    amugy egm vezérlőpult nagyon nincs eldugva és láttam én má ott turkálni "okos" júzert..., a végén nekem kellet ujraraknom a gépét :P
    de végülis izlések és pofonok, engem nem azvar az iylesmi sőt én szerencsésnek tartom hogy igy van megoldva, másnak más a vléeménye, vanilyen :)
  • FTeR
    a mélyebb beállításokra mondtam, hogy a vezérlőpultba van alkalmazás, ott eléggé el is van dugva az egybites júzertől.
    Azt hiszem, ebben a topikban felmerűlt kérdések nagy része egyszerű felhasználói apróság és nem mélyebb beállítás, mégis bele kell méyledned ahhoz, hogy átállítsd.

Egyébként egybites júzer csak akkor cseszheti szét a wint, ha admin joga van, ha normálisan felhasználói jogot (netán vendég jogot) kap nem sok kárt tehet.
  • Thanatos
    jah ezé van hogy a wint minden lama elalitgatja és utána csodálkozik hogy hetente ujra kell rakni mert összeomlik mig linuxot vagy hasonlokat egyszer felraknak és utána a felhasználo a büdös életben nem fogja megdögleszteni...
    biztos a win a jobb igazad van :) (én valahogy ugy vagyok vele hogy mélyebb bellitásokat az piszkálja aki ért is hozzá... azt meg nem zavarja a konzol...)
  • FTeR
    ha az eszköz a TV, a cél a színmélység állítása, akkor Win a távirányítót nyújta, míg a linux egy csavarhúzót, hogy legyen mivel leszedni a hátát és elérjük a kis színmélység állító csavart a képcső alatt.
    Mint egyszerű tv néző, melyiket választanátok?
  • FTeR
    érdekes, hogy az ilyen linux jellegű (az a tábor által készített) programoknál mindig valami eldugott megoldáson keresztűl lehet állítani dolgokat. Pl Sil mindig írja, hogy milyen beállításhoz milyen sort kell milyen értékkel létrehozni. Ez olyan mintha winben minden kis beállítás a regedit-en keresztűl lehetne megvalósítnai.
    Néztétek már az FF options ablakát? Gyakorlatilag üres. Ha valamit át akarok állítani, akkor valamilyen dokumentációban meg kell keresnem, hogy egyáltalán van e, és ha van hogyan kell állítani, pontosan milyenre, hogy olyan legyen... (vagy kérdezgetni kell minden apróságra).
    Wines alkalmazásban, megnyitom az options és minden ott van, csak végig kell olvasni. Ha semmit nem tudok akkor is kis gyakorlattal sokmindent (bármit ami kellhet) meg lehet oldani. Ha netán valamit nagyon dúrva dolgot akarok állítani winben, akkor sem kell használni az átláthatatlan regeditet, mert van rá a vezérlőpult felügyeleti eszközeiben olyan grafikus alkalmazás, amiben könnyen állíthatom a dolgokat, úgy csoportosítom ahogy akarom (vagy az előre beállított csoportokat hassználom), ÉS minden ott van amit állítani lehet, ha valami ott nem szerepel, akkor nem is lehet állítani.
    Sosem lesz a linuxból tömeg OS ha nem változtat a programozók-programozóknak elven. (Sokan nem is akarják ezt, de mégis folyamatosan pampognak.)
    Épp a minap próbáltam ki a mozzila javascript debuggerét, élképesztő, grafikus alkalmazás létére, a fő alkotó része a konzolos beviteli felület, röhely. Nélküle semmi értelmeset nem lehet benne állítani.
    Ilyen megoldások a DOSról való átálláskor voltak winnél, elképesztőpen béna megoldás (igaz linux grafikus átalakulása ott tart mint win 10 éve - itt nem azt értem, hogy mire képes a felület, hanem, hogy mennyira tükrözik a grafikus (világ)nézetet). Nincs olyan megoldás, amit grafikus felületen ne lehetne sokkal könnyebben és ami fontos átláthatóbban megoldani.
    Ha valaki annál nagyobb geeknek érzi magát, minnél nehezebben tud megoldani egy problémát, akkor legyen boldog linuxal.
    Pl itt a jelen példa, szegény Sil-nek minden egyes gyereknél újra és újra el kell mondani ugyan azt. Nem lenne egyszerűbb ha simán lehetne állítani egy grafikus felületen?
  • Sil78
    Javascript hiba, nézd meg a Javascript Konzolban...
  • Garfield
    Nálam az FF kézenfogta az IE-t és egyik alatt sem műkszik semmi a 3D-s animtól balra (színek, MMS, demo, stb.).
  • shrek82
    és ha rákattintassz a kép mellett a demora, akkor cssinál vmit? mert nekem semmit. Megnéztem IE-vel, és azzal minden ok volt, ha rákatt a "demo be"-re, akkor elindult a demo!ez mért van? itt meg hiába kattintgatok bármire(szinek, vagy pl "MMC ki"-re, nem csinálja).. De a telefon közben már láccik!!
  • shrek82
    nekem nem írta több, mint 5perc várakozás után sem, hogy ismeretlen plugin, de így is segítettél, mert megkerestem azt a plugint, és telepítettem, úgyhogy már műxik is..Hálás köszönet!
  • Garfield

Kiírja, hogy "Click here to download plugin".

Rákatt.

Plugin Finder service molyol. Nem talál semmit, de kiírja, hogy "Unknown plugin" és kirakja a "Manual install" gombot.

Gombra katt.

Cult3D oldal új ablakban bejön ("Cult3D plugin download").

Klikk a "Start installation now" gombra.

Mivel nem történik semmi, így engedélyezed a cult3d.com-nak a szoftvertelepítést (lásd felül sárga csík).

Erre feljön a "Cult3d Viewer installation". Telepíted.

Nokia oldalát újratöltöd (újra sem kell indítani a FF-ot). Megy, mint állat.
  • shrek82
    és még annyit, hogy a flash-, és shockwaveplayerek telepítve vannak!
  • shrek82
    lol
    =>
    vki meg tudja mondani, hogy mien kiterjesztés kellhet ehhez az oldalhoz? pontosabban a négyzetben megjelenő telefon nem jelenik meg..kiírja, hogy kattintson ide a bővítmény telepítéséhez, de hiába kattintok, mert nem csinál semmit, csak megjelenik, hogy a firefox keresi a rendelkezésre álló bővítményeket, de onnan semmi, mintha lefagyna...Sil, nem tucc berakni egy linket, ahonnan kézileg le tudom tölteni a szükséges kiterjesztést? Előre is köszi mindenkinek, aki segít..
  • Thanatos
    nm :) (mielött megkérdezed, itt : nincs mit (magyar környezetben) , angolul: never mind , és picit mást jelent :P)
  • shrek82
    ez igen papuskám..ez az oldal naon [email protected] is könyvjelzőnek!!
    Köszi szépen!!
  • Thanatos
    szerény véleményem szerint
    olyan mint angolul az IMHO (in my humble opinion)
    amugy egy kis segitség ilyen kérdésekben
  • shrek82
    tudom eza most nagyon off!! de mit jelent az "szvsz"? több helyen is hallottam, de nem tom mi lehet az?!
  • Sil78
    Azért nem jön elő a chatablak, mert az oldal úgy van megcsinálva, hogy pl Firefoxban ez a rész ne látsszon. Ki lehet trükközni a User Agent Switcher kiterjesztéssel (hogy IE-nek hazudja magát a böngésző), akkor a kerete fog látszani, de maga a chat így sem működik. Rosszul van ugyanis megírva, nyilván nem szabványos javascriptet használ (a Javascript Konzol pl hibát jelez), így IE-t kell hozzá használni.
  • Garfield

A letöltés-vezérlőben letöltés közben nyomsz egy Cancel-t.

Ha letöltés közben a Pause-ra nyomsz, akkor Cancel, majd Remove.
  • CarajoEsp
    Bocsi ,ha így lehet kivenni szavaimból ,tényleg teccik a cucc,csak ha valamit megszokok nem tudok változtatni:D
    Köszi az eddigi segítséget.
  • Thanatos
    az meg megint más tésztha hogy a letöltésvezérlője igy is fényévekkel jobb mint ez ie letöltögetője :D