19494
  • Thanatos
    szerintem semmi köze sincs hozzá... amugy meg használjon valami normális viruskeresgélőt pl nod32-t :P
  • shrek82
    ha már itt vagyok, lenne még egy kérdésem!
    Bnőmnek is ajánlottam a firefoxot böngészéshez.teccett is nekik, meg minden, de ma kiderült, hogy mióta ezt használják (kb másfél hó) azóta a NAV nem frissítette magát! A kérdésem az lenne, hogy vajon lehetséges-e, hogy azért nem frissített rendesen a NAV, mert a firefox volt az alapért.letöltési könyvtár?!?!
    Egyébként az explorerrel amúgy is valami gáz volt, mert miután elindították, egyből dobta a hibaüzit, hogy le fog állni, és le is állt, tehát használhatatlan volt...

Na csak ennyi..
  • Thanatos
    énis köci, majd melgesem miylen :)
  • shrek82
    köszi szépen!!

Thanatos: igen azt értettem!

thx again
  • Sil78
    Egy kis érdekesség: írjátok be a címsorba, hogy about:mozilla, és nyomjatok egy entert... (És egy kicsit bővebb infó erről: katt ide...)
  • Sil78
    Enhanced History Manager, azon belül az Advanced Search (vagy a hozzá tartozó gomb lenyitható menüjéből a Search History...).
  • Thanatos
    hm, ez engem is érdekelne, előzmények alatt a history-t érted ugye?
  • shrek82
    sziasztok!
    Lehet, hogy volt már róla szó itt, de nincs most kedvem visszaolvasni 500 üzenetet >fáradt vagyok hozzá<, szóval van olyan kiterjesztés, amivel az előzmények között tudok mondjuk egy kulcsszó megadásával keresgélni?
    Előre is köszi
  • Thanatos
    probálok "felnőni" hozzád gondolkodásmodba erre neked ez se teccik, bah... :P
  • FTeR
    csak a magad nevében... ;)
  • Thanatos
    lehet , de legalább nem vagyok ezzel egyedül :)
  • FTeR
    annyira hülye vagy hogy már fáj :D
  • Thanatos
    én kérek elnézést... ;)
    és mint mondtam nekem spec nincs benne ilyen téren ami nem tetszik..., szoval pls te is inkább a magad nevében beszélj mert nem hiszem hogy te is belelátsz mindenki felyébe... (amugy emgjegyzem ezért van az hogy orvosok legalább fele használhatatlan gyk :P)

ui.: még egy, hallotad már azt a mondást hogy öndicséret büdös? :)
  • FTeR
    hihetetlenűl nehéz a felfogásod...

#527: míg egy átlag júzer, csak az érzi, hogy nem tetszik neki, addig én megmondom, h mért nem tetszik neki és hgoy lehetne javítani rajta. Tudod ez olyan szakmai dolog. Tod, amikor odamész a dokihoz, hogy fáj...

És itt fejeztem be, ne is válszolj semmit.
    Elnézést is kérek az utcsó pár fölösleges kommentér.
  • Thanatos
    "figy, nekem szakirányú tantárgy volt a felhasználói interfész. el tudom dönteni, hogy egy UI jó vagy nem."

nagyon olyan hangvételü volt mint ha te akarnád mindenkinek diktálni hogy mi a jó és mi nemaz... :)
    amugy tényleg le kéne zárni mert szvsz hiába kapcsolotik FFhez valamenyire eléggé offtopic :)
  • Thanatos
    te nyüglödsz itt hogy mér a consol köré épül...
  • FTeR
    eh már gépelni sem tudok rendesen...én itt le is zárom a témát
  • FTeR
    tuti nem olvastad el amiket írtam.
    maga a linuxos GUIk közvetlenűl nem testreszabhatóbba, csak a hogy mondtad mélyebben bele nyúlva - és itt a pont.
    ja és kitünő példa vagy arra, amit amita #498-asban írtam a másofik bekezdés középtájára zárójelben.

Elmész FF hivatalos oldalára és nagy betűkkel írja a fícsöröket.

"meg szeretnélek kérni hogy ne te döntsd el hogy nekem mi a jó gui és mi nem az"
    nem is akartam, nemtom honnan veszed...
  • FTeR
    mégis szted kinék kéne olyan?
    ebből látni, h nem vagy képben.
  • Thanatos
    jah és még azt megnézném hogy mikor fognak egy full multiplatform progit only gui, no console (legalábbis az egyszeri user szemében, tehát max nagyon eldugva és amit szinte senki nem használ) megcsinálni :P
  • Thanatos
    hát nemtom én közvélemény kutatáshoz nem értek én csak azt tudom modnani ami az én szemszögömböl nézve jó és igy tekintve nekem semmi bajom se FF-el se linuxos guikal (pl kde teljesen jó), hogy másnek mi a bajuk vele nemtom (bsőplayer tényleg nem tul jó abban azért még énis egyetértek :P) az meg hogy FF nem testreszabható szerintem anyira mint VS.net (tom meglepő de láttam már...) szeirntem nem olyan háde nagy probléma... (jah és azt emgjegyzem hogy egy linux gui ezerszer testreszabbhatóbb mint a win alapból már csak a célközönség miatt is..., akik azt hazsnálnják belemernek nyulni mélyebben és ált sikerül is nekik mig winbe a célközönsége nem, vagypedig összeomlás lessz a vége :P) és mint mondottam ez az én véleményem, azt én nem tudom kitalálni hogy másnak pontosan mi hogy jó..., ellenben ehez kapcsolodoan meg szeretnélek kérni hogy ne te döntsd el hogy nekem mi a jó gui és mi nem az :)
    jah és én erről a "reklámozásrol" még nem is hallotam amit emlitesz bár lehet azért mert én reklámokat auto átugrom és pl ff-et se reklámok miatt használok :)
  • FTeR
    figy, nekem szakirányú tantárgy volt a felhasználói interfész. el tudom dönteni, hogy egy UI jó vagy nem.
    Ha értenéd, hogy mit írtam, nem szóltál volna be.
    Vannak iratlan szabályok egy UI készítésénél, hiába van kismillió gui linuxhoz, ha csak 2-3at használ a többség. Nem véletlenűl van ez. De még ezek sem ütik meg a szintet. Nem véletlenűl teccik az egybites júzernek a win és óckodik a linuxtól. Winnél komoly munka van az UI kialakításá mögött, ellentétben a linuxal, ahol inkább az érezhető, h olyan lett amilyenre sikerült. Az FF fő felülete üdítő kivétel (érdekes módon kisértetiesen hasonlít az IEre). A bsplayer meg példának okáért hihetetlenűl rosszúl van felépítve (átláthatatlan az egész, ömlesztett menük stb. pl nem normális, hogy helyi menünek (jobbkatt) annyi minden jön be, hogy el sem fér a képernyőben).
    És mint mondtam nem a konzol van bajom, az is kell, én is használom. De ha egy GUI-s alkalmazásról az virít, hogy konzolról portolták, akkor az egy rosz megoldás. Megint csak ismétlem magam, winnél úgy 10 évvel ezelőtt voltak ilyenek, amikor megpróbálták a DOS alkalmazásokat átrakni és pl a menüs szerkezetet úgy ahogy van win komponensekkel megoldani. (konzol alkalmazásnál a menü képezi a központi elemet, azon keresztűl navigálsz és csak azt látod egy időben, míg GUInál a menű csak a bal felső sarokba eldugott kiegészítés.) Nem olyan rég, linuxos atyafiak azt hangoztatták, hogy a GUI teljesen fölösleges, a konzol tökéletesen jó mindenre. Aztán pillanatok alatt elszaporodtak a GUIk, ami magában nem gond- sőt -,de sajnos a minőségük elég silány.

Visszakanyarodva az FFhez. PL nagyban reklámozták, hogy highly customizable toolbar, mintha feltalálták volna a spanyolviaszt. Nézd meg pl M$ vördöt, már az sokkal jobban átalakítható és testreszabható, vagy ha van lehetőséged nézd meg a VS.Net felületét, na az igen, az testreszabható. Az FF nem, csak annyit tud, hogy megjelenít különböző sorokat és egy palettáról ikonokat lehet rá húzni és itt kész (alapból).

Többet nem szólnék a GUIról, mert már igencsak egy külön topik témája lehetne.
  • Thanatos
    erre csak azt tom mondani hogy képbenvagyok, de hagyuk :)
    látszik te a fejedbe vetted hogy minden ami konzol vagy az van előtérben szar minden más az isten... nc... :)
  • FTeR
    Neked is csak azt tudom mondani, mint amit tomo #493 felvetésére mondtam a #494 hozzászólásomban.
    Külön hagy gratuláljak ahhoz, hogy pontosan sikerült azt írnod amit tomo az említett kommentben.
    És mivel végig súróltuk az FFet nem voltam offtopik.
    Sajnos elég sok az egymás utáni írásom, de csak azért, mert garfield/tomo/sil válaszaira egy időben írtam. Ezért elnézést kérek. Rösteltem is magam, de így legalább könnyebben követhető mire mit írtam.
  • Thanatos
    amugy látom sikerült sitenesen szétoffolni a topicot, grat :)
  • Thanatos
    jah, biztos ezé van kismillio gui linuxhoz is... :)
  • FTeR
    átmásoltam az exteket, de valszeg maguknak az exteknek van baja és nekem nincs kedve kitesztelni, hogy melyik-melyikkel akad(nagyvalószínűséggel a session saver szarakodik (még csak 0.akárhányas), de nélküle (még így hibásan is) semmit nem ér)
  • Sil78
    Ha próbáltad a profiltörlős dolgot, hogyhogy nem kellett újratelepítened a kiterjesztéseket? Pont ez a lényege az új, tiszta profilnak.

Egyébként van egy Mass Installer nevű kiterjesztés, ami segíthet a kiterjesztések újratelepítésében: elvileg egy textfájlba össze kell gyűjtened a kiterjesztések telepítési linkjeit, ezt bekéri, és az egészet feltelepíti egyszerre. Vagy mondjuk eleve először a gépedre mented az .xpi fájlokat egy külön mappába, és akkor azokat egyszerre is rá lehet húzni az egérrel a Firefox ablakára, még kiterjesztés sem kell hozzá. (És ha a prefs.js-t is megmented, akkor újrabeállítgatni sem kell őket.)
  • FTeR
    egyébként megvárom az 1.1et az újratelepítéssel, az úgysi kiírtja az exteket (1.0nál is így volt)
  • FTeR
    "A Firefoxnál elég sokat foglalkoztak annak a bizonyos jól használható grafikus felületnek a megalkotásáva"
    Ez meg is látszik rajta. Maga a fő ablak felülete nagyon jól felépített, pont ezért álltam át operáról, de ha bele megyünk a menükbe már káosz van.

"ezért nincs benne minden egyes kis apróság a grafikus részben"
    a kettő nem zárja ki egymást, csak jól kell elhelyezni, nem nem kellene hogy minden szar a főablakon legyen. Csak valahol az options mélyén.

"felhasználókban (és szerintem nem véletlenül), pl sokak szerint túlzsúfolt lett, nem elég logikus a felépítése meg hogy a főbb pontokat oldalról felülre rakták át, túl távol vannak egymástól a gombok, meg hasonlók"
    ez a legbiztosabb jele annak, ha rossz a felépítés. nem véletlenűl mondtam, hogy nehéz szakterület ez. És ha nincs tapasztalat (linux) könnyű hibázni. Még az M$word ben is van 1-2 elveteműlt dolog, de akkora mennyiségnél az már belefér a hibahatárba.
  • Sil78
    A Firefoxnál elég sokat foglalkoztak annak a bizonyos jól használható grafikus felületnek a megalkotásával (komoly viták folynak a használhatósággal kapcsolatban), és hogy mégse legyen túlzsúfolt. A cél az egyszerűség, átláthatóság és könnyű kezelhetőség volt, ezért nincs benne minden egyes kis apróság a grafikus részben. Az új Beállítások panel (ami majd az 1.1-ben lesz, de a nightly build-ekben már ki lehet próbálni pár napja) pl elég komoly ellenérzéseket szült eddig a felhasználókban (és szerintem nem véletlenül), pl sokak szerint túlzsúfolt lett, nem elég logikus a felépítése meg hogy a főbb pontokat oldalról felülre rakták át, túl távol vannak egymástól a gombok, meg hasonlók (pl a Javascriptekkel kapcsolatos beállítások megnyirbálása sem túl szerencsés, de arra már van is kiterjesztés).
  • FTeR
    Igen a Venkmanról beszéltem. Ami egy jól müködő, nagytudású, kifinomúlt program, egy baja van, hogy nagyon a konzolra hagyatkozik.
    Egyáltalán nincs benne options menü, maga az egész menű elképesztően korlátozott, egyszerű toolbaros dolgokat tartalmaz (az a szint). Konzolba ha beírod, hogy /help (mint azt az ember ilyenkor szokta) akkor elvisz egy weboldalra, ahol ömlesztve megtalálható az összes (176db) parancsot abc sorrendbe és lehetőség van parancsnevekre keresni. Tehát ha már ismered a parancsot (vagyis már nincs szükséged a helpre), akkor itt megtalálod a szűkszavú leírását. Ja és nem támogatja a tabbedbrowsot, mindig a legutoljára megnyitott tabot nézi és még a /helpes cuccost is abba hívja le, tehát még el is navigál a debuggalandoló oldalról.

Egyetlen dolog miatt nem tettem újra az FFet, nincs kedvem a fél délutánt extek telepítésével és konfigurásával tölteni, ezek nélkűl meg még az IEnél is kevesebbet ér. Igazán készűlhetne hozzá egy expensönPack amiben egymással kipróbált (tesztelt/debuggolt) extek vannak. Szal inkább tűrüm a hibákat. A profil törlős dolgot meg már próbáltam.
  • FTeR
    asszem egész idáig arról beszéltem, hogy a linuxközeli alkalmazások (és maga a linux) grafikus felülete hiányos.
    Érdekes, hogy pont azzal az érvvel akarsz megcáfolni, amit eddig bizonyítani próbáltam...
    Az egésznek a lustaság az oka, ezerszer egyszerűbb egy konzolos parancsot létrehizni (nem más mint egy mezei fügvény paraméterekkel), mint felépíteni egy jólhasználható grafikus felületet, ami egyébként mint említettem egy külön tudomány, ami már a pszichológiát is súrolja.
  • tomo
    igen, az ilyen hozzaallassal szoktak a nepek a nagyszeru "RTFM" hozzaszollast kapni.
    szerintem egy hianyos ( ertsd nem minden opciot tartalmazo ) grafikus felulet rosszabb, mint egy konzol, ahol biztos hogy az osszes opciot megnezed,mivel el kell olvasnod a manualt.
  • Sil78
    JavaScript debugger? A Venkman-ra gondolsz? Pedig azt eddig csak dícsérni hallottam... Igaz, nekem a Javascript elég kínai, de nehezen tudnék elképzelni egy ilyen alkalmazást full grafikus felülettel.

Egyébként szerintem nagyjából egy kezemen meg tudnám számolni, hány about:config-ot igénylő beállítást mondtam kiterjesztés helyett, nagyon speciális problémákra. És kettő olyan van, aminek szerintem helye lenne a Beállítások ablakban alapból: az egyik, hogy melyik keresőt használja a címsorból való keresésnél (a Google I'm Feelin' Lucky helyett), a másik meg az autokiegészítéses cucc.

Nem szoktam ilyet javasolni, de mivel nálad elég komolynak tűnő gondok vannak a Profillal: próbáltad már tiszta installal, vadiúj Profillal (úgy, hogy törlöd a jelenlegi Profilt az újratelepítés előtt, és esetleg a fontosabb dolgokat, mint pl Könyvjelzők átmented az új Profilba, és a kiterjesztéseket is újratelepíted)?
  • FTeR
    btw, mint írtam is, most a javascript debugerre váltotta ki belőlem az egészet. Igazából beállítások alatt ennél nem is az optionsosra gondoltam ,hanem egyszerű parancsokra.
    Egy normális grafos felületen az ember könnyen eligazodik és hamar megtanúlja kezelni, anélkűl, hgoy bármi helpet igénybe venne.
    VS.Net-tel hamarabb megbarátkoztam, pedig az egy hangyányit bonyibb program.
    Egyébként nálam most eléggé rájár a rúd az FFre. kb 5 perc még elindúl, popupokra 3-4percre leáll, lépten nyomom kifagy (be is zárja magát), ráadásúl a session saveres cucc se megy, pedig anno az ilyen fícsörért álltam át IEről Operára.
  • FTeR
    most belejöttem, szal válaszolok:

"6. nem ertem mi az hogy a hangsuly a tudod on van. amit az ember nem tud az tokmindegy, hogy konzolon, vagy csicsan nem tudja."
    de konzolnál sosem fogsz magadtól rájönni, hogy van olyan beállítás vagy funkció és így sose fogod tudni. Míg a másik esetben ha másnem kipróbálod, hogy mi lesz belőle vagy utánanézel.

"kizarolagossag , ugy erted linuxon csak konzol van? van ott egy zsag gui is. csak nem biztos, hogy ha hasznalni akarod, akkor erdemes."
    nem úgy értem
  • FTeR
    mint mondtam, nem baj, hogy van a fájlos megoldás.
    A regisztrilől meg annyit, hogy elég elveteműlt dolog ott piszkálni, mivel vannak rá programok. Én nem piszkálok regisztriben (mégha tudom is, hogy sokmindent hol/mire lehet állítai) és az about:configban sem akarok.
  • FTeR
    erre ugyan az mint gárfieldnak.
    a grafikus felületen is lehet villámgyorsan navigálni, és nem kell hogy minden kis szar ott legyen, de semminél bármi jobb.
  • FTeR
    ja azt mondod ott a beállítás és nem tudod mire való, mert nem tünt fel a kérdőjel vagy akármi, akkor mit mondasz a fájlos vagy konzolos beállításra, ahol semmi sincs, még maga a beállítás sem?
    A doksis leírás meg mindkettőhöz van.