3511
A nagy Gazdasagi Világválsag
  • hiper fizikus
    #3511
    A gazdasági globalizáció álomnak az ukrajnai válság miat vége szakadhat.
  • pedobear
    #3510
    http://www.origo.hu/gazdasag/20130415-az-elszegenyedes-tunetei.html
  • kjhun
    #3509
    Excel-hiba okozta több európai ország súlyos gazdasági gondjait?
  • ManoNegra
    #3508
    Az IMF már elvesztette a kapcsolatát a valósággal?

    [i]A Kereskedelmi Világszervezet (WTO), a Világbank és az IMF egyaránt része volt a Bretton Woods-i egyezménynek, ami washingtoni központtal az idők végezetéig működött volna. Az Egyesült Államok azonban menet közben megváltoztatta a játékszabályokat, és megszüntette a dollár aranyra válthatóságát. A 2008-as pénzügyi válságban pedig az Egyesült Államok már úgy látta jónak, hogy ha a pénzügyi rendszer életben tartásához pénz kell, hát akkor nyomtatni kell. A rendszer azonban eredetileg nem erre épült fel - mutat rá írásában Bengt Saelensminde. Eddig ha egy nemzetnek pénzre volt szüksége, akkor ki kellett járnia magának egy IMF-hitelt. Az IMF mára tehát feladat nélkül maradt - kivéve persze azon országok hitelezését, amelyeknek már nincs saját jegybankjuk.

    Az eladósodott euróövezeti perifériális országok lehetetlen helyzetbe kerültek. Nem áll már módjukban leértékelni devizájukat, de még pénzt teremteni sem. Az egyetlen amit tehetnek az, hogy kérnek másoktól, például az IMF-től vagy az EU-tól.
  • pedobear
    #3507
    érdekes
  • horthy
    #3506
    Menekül a Német aranykészlet az USA-ból ? Nem egységes a pénzügyi háttérhatalom , ez nem Rotschild arany ?

    Német aranykészlet
  • Palinko
    #3505
    igen és ez is gyakran hangoztatott hülyeség mert a közgazdaság alap megfogalmazása úgy kezdődik, hogy a rendelkezésre álló javak... innentől nincs miről beszélni.
  • PSG 1
    #3504
    Az USA-nak nem az lenne az erdeke, h Europa(es masok) prosperaljanak,h minel tobb DELL-t,iPhone-t,coca-colat, akarmit tudjon felvasarolni..?
    A penzugyi folyamatokbol tenyleg az jon le amit irtal..vagy csak nem latjuk a lenyeget..
  • PSG 1
    #3503
    Hat van is egy olyan mondas, h: "Aki azt hiszi, h veges rendszerben lehetseges vegtelen novekedes, az vagy elmebeteg, vagy kozgazdasz.."

    Amugy sztm pontatlanul ideztek Palinkast ugyanis fizikus nem hiszem,h operalna olyan kifelyezessel, hogy: "veges-rendszer"..Inkabb zart-rendszer lenne a helyes kifejezes, de a Fold nevu bolygo az nem ilyen..max felig zart-rendszer...ha kinojjuk tuvabb allunk..:)
  • commissioner
    #3502
    devizahitelek: "valós követelés névleges kockázatokra" ?

    [URL=http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-09-29]Kossuth rádió hangtár[/URL]: 15:06 Időt kérek

    előzmény
  • commissioner
    #3501
    Pálinkás: Aki éjjel elment iPhone5-öt venni, elszakadt a valóságtól

    Kíváncsi volnék, hogy reagáltak a gyűlés közgazdászai Pálinkásnak a növekedéssel kapcsolatos aggályaira. Vitába szálltak-e vele, vagy kapásból lenézték (mondván, "egy fizikus ehhez nem érthet!!!")...
  • fonak
    #3500
    Európát az USA ki akarja nyírni, mint potenciális versenytársat. Nekik az lenne jó, ha Európa is olyan lenne, mint Latin-Amerika: szegény, amerikai befolyásnak kiszolgáltatott, megosztott stb.
  • horthy
    #3499
    Ugylátszik tényleg fel akarják " robbantani " a pénzvilágot a " pénzurak " . Ezek most mire játszanak fedezetlen pénzel felvásárolni mindent , utána amikor " durran a lufi " akkor az nyert akinek valós értéke maradt ? Miről szól ez a játék ? Mert lesznek majd hatalmas vesztesei meg hatalmas nyertesei is a " durranásnak " .

    Gyártsunk EUROT fedezetlenül !
  • commissioner
    #3498
    Soros György megint a németeket szidta

    "Hasonló dolgok történnek most az euró válsággal kapcsolatban mint Latin-Amerika 'elveszett évtizede' során és Németország is hasonló szerepet játszik az euróövezetben, mint amit az IMF játszott akkor a nemzetközi pénzügyi rendszerben"
  • remark #3497
    Nigel Farage - Az EU egy gazdasági börtön! (válogatás az EP képviselő felszólalásaiból)
  • steweee
    #3496
    aki esetleg még nem látta volna :

    http://www.youtube.com/watch?v=iujC2FKhAbw&feature=related

    must see !
  • ManoNegra
    #3495
    Megdöbbentő levelet írt az IMF veterán közgazdásza

    Elhallgatta a 2008-es globális, illetve a 2010-től kibontakozó eurózóna válság veszélyére figyelmeztető információkat a Nemzetközi Valutaalap és "romlott" az a módszer, ahogy a vezérigazgató kiválasztása történik - többek között ezzel indokolta megdöbbentő tartalmú felmondó levelében a döntését Peter Doyle, amelyet eljuttatott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Igazgatótanácsa, illetve vezető stábja felé is. A 20 éve az IMF-nél dolgozó veterán közgazdász a szervezet európai részlegén belül a Svédországgal, Dániával és Izraellel foglalkozó egység vezetője volt és többek között Christine Lagarde vezérigazgatónak is szemrehányást tett személyisége miatt, illetve amiatt, hogy illegitim módon került a világszervezet élére.

    ...
  • steweee
    #3494
    lds :

    http://portal.jobbik.net/index.php?q=node/5653
  • remark #3493
    Az eurózónának bankunióra van szüksége.
    (...) Európa megosztottsága hitelező és adós országokra állandósul, amelyben Németország dominál majd, miközben a periféria elnyomott hátországgá válik.
    (...) Világos, hogy mire van szükség: egy európai pénzügyi hatóságra, amely képes és hajlandó csökkenteni a periféria adósságterheit, valamint egy bankunióra. Az eurókötvényeken kívül több más mód is létezik az adósságkönnyítésre, és az adós országon múlna, hogy kitart-e a pénzügyi megállapodás mellett. Ha nemteljesítés esetén részben vagy egészen visszavonják a könnyítéseket, az óriási védelmet jelent az erkölcsi kockázat ellen. Németországon múlik, vállalja-e a vezető szereppel járó felelősséget, amelyre saját sikerei predesztinálták.
  • PSG 1
    #3492
    Nem feltetelezem,hogy Soros-nak nincs fogalma a real-gazdasagi folyamatokrol, viszont akkor kozonseges, gatlastalan hazudozo,ha ezt:"Ma már világos, hogy az eurózóna válságának fő oka az, hogy a tagállamok lemondtak a sajátpénz-kibocsátás jogáról az Európai Központi Bank (EKB) javára." komolyan gondolja...
  • PSG 1
    #3491
    Soros pl.igy latja..

    Erdemes elolvasni a kommenteket is(alul),foleg Rona Peter(nem kell bemutatni) hsz-eit...
  • horthy
    #3490
    " A Fugger-birodalom 1546-ban - ekkor már Anton Fugger "ügyvezetésével" - van zenitjén. Mivel azonban a Fuggerek változatlanul kölcsönöznek a Habsburg-ház spanyol ágának is, ugyancsak megtépázzák őket a sorozatos spanyol államcsődök. Amikor 1618-ban kitör a harmincéves háború, a vagyon nagy részét már ingatlanokba mentették: földbirtok, erdő, legelő, kastély és házak, vizek és mezők. Kivonulnak Spanyolországból, lemondanak a tiroli bányajogokról, felszámolják filiáléikat - végül 1658-ban magát a céget is. Megélnek birtokaikból is. Csak már nem állnak rivaldafényben. "

    Idézet a wikipédiából ! Csak azért idéztem ezt a részletet mert a mondás sajna igaz hogy a történelem ismétli önmagát mégha spirálisan fejlödve is . Ez a rész megfogott a Fuggerekkel a Rotschildok középkori elődjeivel kapcsolatban .
    Mit fog csinálni a sok befektetési Bank a rentgeteg fedezetlen pénzével és értékpapirjával . Ha durran a spekulációs lufi akkor nagyon sokan oriásit fognak bukni és csak az nyer vele akinek reálértékbe van a vagyona . Magyarul olyan dologba ami mindig értékadó amire szüksége van az embereknek . Én nekem van egy olyan érzésem hogy az őrűlt privatizációt is a pénzvilág erőlteti hogy a klienseik sok pénze igy reálértéket képezzen mert különben a bankárokhoz vágnák fedezetlen pénzüket . Csak kérdés hogy meddig növelhető a társadalmi feszültség mikor durran el a " parasztok " agya ? Meddig tudja a lakájmédia elboronálni a dolgokat ?
  • ManoNegra
    #3489
    Menekülési út a bankok devizacsapdájából 2.

    Kásler Árpád szélmalomharca.
  • Pluskast
    #3488
    Londoni vészforgatókönyv
  • Bucser
    #3487
    Kezdetnek jó, csak nem szabad ugrálva benne kiragadni kontextusából a dolgokat és szép folyamatosan végig kell menni az egészen, hogy lásd a teljes képet.
  • polarka
    #3486
    Khanacademy finance & economy témáiról mi a véleményed? Mennyivel pontosabban lehet értelmezni a gazdaságot általuk? Elég átfogó, kezdetnek nem rossz?
  • gombabácsi
    #3485
  • Bucser
    #3484
    na meg persze nemzetközi kereskedelmi elmélet.
  • Bucser
    #3483
    pénzügy, számvitel, pénzintézeti számvitel, államháztartástan, gazdasági statisztika, és persze makró és mikroökonómia, bár az annyira nem fontos.
  • remark #3482
    Nem akarok itt offolni, úgyhogy a másik topikba másoltam be egy könyvből a perhez kapcsolódóan egy rövid részletet.
  • polarka
    #3481
    Mely tárgyak, témakörök tisztázzák az általad hivatkozott alapokat? Gondolom mikro- és makroökonómiával kezdődik a sor.
  • ManoNegra
    #3480
    Pánikot okozott a görög kormányfőjelölt

    Görögország mentőcsomaggal kapcsolatos vállalásai semmisek, és a választások után érvénytelenek – jelentette ki Aléxisz Cíprasz, a kormányalakításra másodikként jogosult szélsőbaloldali Radikális Baloldali Szövetség (Sziriza) párt vezetője a Reuters szerint. Miután a választásokon nyertes Új Demokrácia már hétfőn visszaadta a mandátumát, jelenleg a Sziriza jogosult kormányt alakítani.

    ajjajjaj...
  • Palinko
    #3479
    azzal a perrel az az igazi érdekesség, hogy a durva tömeggyilkos japán orvoskat meg elengedtél, mert tudtak kutatási anyaggal szolgálni a vegyi fegyverekről :D
  • patiang
    #3478
    A hülye:

    "Annyi történt, hogy valaki hétfőn egy hirtelen ötlettől vezérelve egy kattintással megszabadult 1.24 milliárd dollár értékű aranytól. Természetesen nem fizikai aranyról van szó, hanem "papíraranyról", határidős szerződésekről. A jelenség mellett a Wall Street Journal sem mehetett el szó nélkül sietve leszögezték, hogy csak egy félreütésről volt szó, valaki mellényúlt a billentyűzeten. Ez most komoly? Véletlenül? 1.24 milliárd dollár?"
  • Saintgerman
    #3477
    Na akkor usgyi, rajta.. mentsd meg a sülyjedő hajót ! Arra azért ügyelj, hogy nem mindenki az utasításodat fogja követni, hanem a saját bőrét menteni..
  • Fürtös
    #3476
    A tudást??? Nekem olyanom nincs:D Van viszont rengeteg megfigyelésem,és van egy öszerakott modellem amit már pár éve csiszolgatok építkezek.
    De ha hirtelen beömlesztem ide hogy nesztek itt van a módszerem húzzuk ki a szarból az országot,akkor csak kiröhögtök és őrültnek fogtok tartani.Mondjuk ez engem nem igazán zavar,ezt fel kell vállalni.
    Viszont ha az alapoktól építem fel,úgy hogy végig fent tudom tartani az egyetértést akkor talán elérek eredményt.
    Ettől az eredménytől függően már lehet nagyobban is játszani a dolgot.
  • Saintgerman
    #3475
    Pontosan nevezted meg a kulcs szót: "Csak". Ekörül forog minden.
  • Saintgerman
    #3474
    Nagyon óvatosan adagolod a tudást ecse. Csapjál bele, okosíts ki még ma este minket, mert holnapra már lehet, hogy lesz valaki aki bután fog meghalni. Ne várj holnapig, addig is csak tovább butulunk és még nehezebb lesz megértetni velünk a megoldásodat, amit hétköznapi ember valsz. egyébként sem könnyedén fog fel.
  • Fürtös
    #3473
    Köszönöm a válaszodat,ezek szerint a te véleményed is alátámásztja az álláspontot,miszerint a rendszer problémás és nincs demokrácia.
    Holnap továbblépünk ha addig senki nem tudja megcáfolni.
  • remark #3472
    Bucserrel legalább 5 éve tart a beszélgetésünk. Szerinted én spammelek szét itt bármit is? A te nézőpontodból biztos így van, így elnézésedet kérem. Az én nézőpontomból pedig szimplán folytattam egy véget nem érő társalgást.