A víz szabályozta az õs-atomerõmûvet
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
De ugyanez szerepel a Chernobyl.info és az INSC adatbázisában is.
Egyébként azóta vagy kijavították a fúziót fisszóra, vagy sosem volt fúzió, mert én nem találom a szövegben.
Ez itt a reklám helye! Ha szeretné, hogy az Ön hirdetése jelenjen meg ITT, nem kell mást tennie, mint küld egy 5000ft-ról kiállított csekket :)
Hopp, ez fel sem tünt, pedig tényleg így van. :)))
Reaktorok szabályozására elsõsorban rudakat használnak, (erõs neutron elnyelõ anyagból van) amit ki-be hozogatnak az aktív zónában.
Pakson ugyanaz a könnyûvíz a moderátor és a hûtõközeg is. Grafit nincs egy szál se.
Tehát a neutronok lassítására moderátort használnak (grafit, könnyûvíz, nehézvíz). A szabályozásra meg neutronelnyelõ anyaggal (elsõsorban bór atomok) ötvözött szabályzórudakat.
Õ valóban fúzióról beszélt, és nem fisszióról.
Abban valóban tévedett, hogy a nehézvizet és a grafitot nevezte meg láncreakció gátlónak (már csak azért is, mert a nehézvizes reaktorokban ritkán van grafit, és vica versa).
Ja, azért nehéz, mert sugárzásnak van kitéve.
Õõ... ez így egy kicsit félrevezetõ, attól nem lesz a víz (H2O) nehézvíz (D20), ha sugárzásnak teszik ki, hisz akkor igen könnyen elõ lehetne állítani, és nem szórakoznának a drága és bonyolult tengervízbõl való kivonásával (a víz durván 1:6000 része D2O). Ugye a nehézvízben a hidrogénatomok helyett deutériumatomok (a deutérium a hidrogén izotópja, amelynek atommagjában egy proton és egy neutron van) találhatóak.
Ha Pakson elfolyna a hûtõvíz, leállna az egész, grafittal vagy anélkül
Én azért nem zárnám ki teljesen a magleolvadás veszélyét...
A régieket (like Csernobil) valszeg olyan "szaktekintélyek" tervezték, mint a kedves nemcsakfeel.
Csernobilban grafitmoderátoros, könnyûvíz hûtésû reaktorok voltak, és Szovjet Mûszaki Energetikai Kutatóintézetben tervezték, és nem hinném, hogy az ott dolgozó mérnököket bármi miatt is sértegetni kellene, a Csernobili baleset ugyanis nem az õ hibájuk volt. Mellesleg ilyen mûködési elvû volt az elsõ energiatermelésre használt nukleáris reaktor, az Obnyinszki.
Vigyázz öreg, nehogy a nap megsüsse a kobakodat, mert a havasi gyopár nem bírja a meleget, és véletlenül még behorpad a homlokod.
Valaki már elõtted írta, hogy ez biza nem fúzió. De nem baj.
A láncreakciót a víz Csernobilban fékezte. Itt a víz volt a katalizátor. Ugyanis ha nincs víz, akkor gyorsak a neutronok, ergo nincs láncreakció. Ha van víz, akkor lelassulnak a neutronok, tehát van láncreakció. De nem vaj.
A folyamat nem labilis. Ugyanis a felmelegedõ víz elforr, ergo leáll a láncreakció. Majd lehûl, lecsapódik, és ismét beindul a láncreakció. És így tovább. Nem is kell egyensúlyban tartani. De nem baj.
A víz nem hûtötte a "reaktort", max Csernobilnál. A nehézvíz a reaktorokban igaz hogy hût, de csak energia-továbbítási szerepe van (olyan mint a kábel a fûnyíróhoz). Nem a láncreakciót fékezi, hanem beindítja, lásd fent. Ja, azért nehéz, mert sugárzásnak van kitéve. A grafittal szabályozzák a reakciót, nem kordában tartják. Ha Pakson elfolyna a hûtõvíz, leállna az egész, grafittal vagy anélkül. Legfeljebb világítanának a halak a dunában. ;D De ez sem baj.
Ja, ezeket az új típusú reaktorokról írtam. A régieket (like Csernobil) valszeg olyan "szaktekintélyek" tervezték, mint a kedves nemcsakfeel.
A cikkben ha a "tarják féken" helyett "szabályozzák" szerepelne, majdnem hibátlan lenne.
Na üdv:
C
Nagyjábol ok amit irsz, csak 1-2 kiegészítést engedj meg.
Paks blokkonkénti villamos teljesitménye 440 MW, ami már inkább 470 MW, de ez villamos teljesítmény, maga a reaktor (hõ)teljesítménye 1380 MW blokkonként, azaz reaktoronként.
Az igazi kolléga nem csak ígér, hanem be is tart...
2. a mai erõmûveknél fontos a sugárzás, nyilván itt nem érdekelt senkit
3. a mai erõmûveknél fontos a folyamat fenntarthatósága és a biztonság, nyilván itt nem érdekelt senkit
(még beirtam hármat, de kitöröltem, felesleges ezt ragozni)
A Napot meg a csillagokat már az õsember is fölfedezte ;)
Minden embernek joga léte valóját neki tetsz? álmokra cserélni
Azért elég kicsi a valószínûsége ennek, hogy egy ilyen labilis folyamatot a természet egyensúlyban tudott tartani. A végén hamarabb fedezünk fel természetes mûködõ fúziós erõmûvet, mint hogy megépítenék :)
Az nem teljesen világos, hogy itt mekkora mennyiségû víznek kellett hûteine az egészet, mivel a mi erõmûveinkbe a sokkal hatásosabb nehézvíz és grafittal gátolják a láncreakciót..
*hihi ** *
Tesztelo.hu -- Hardver, digit.fényképezõgép, MP3-lejátszó, mobiltelefon, autó és sok minden más... Csengõhang, oplogó, képüzenet, háttérkép, hangos üdvözlet, videó, JAVA játék. Írható CD és DVD
A fizika tanárom, már több mint egy éve mesélt errõl!
Már megnézés nélkül tudom mit tartalmaz a srác másik 105 hozzászólása.
War, war never changes... War doesn\'t determine who was right, only who is left.
BTW, nem értek én annyira hozzá, de egy apró kiigazítást tennék szegényes tudásomra alapozva:
Fúzió = magegyesülés, amikor könnyebb elemek (pl. hidrogén, hélium) atommagjai egyesülnek, nehezebb elemeket létrehozva. Ez játszódik le pl. a nap belsejében.
Fisszió = maghasadás, amikor nehezebb elemek (pl. urán, plutónium) atommagjai széthasadnak könnyebb elemekre.
Itt szerintem fisszióról van szó, és nem fúzióról...