237
Véradásról általában
-
Központi Vérellátó
1113 Budapest, Karolina út 19/21. (12-es busznak van megállója ilyen néven :)) )
bármelyik hétköznap délelőtt nyugodtan elmehetsz, még munkáltatói igazolást is adnak (hivatalosan 4 óra munkaidőnek számít a véradás)
Országos Vérellátó Szolgálat
(itt van lista az összes helyről ahol adhatsz)
http://www.ovsz.hu/veradas/kerdes_valasz.htm -
Takezó #36 Király, és van olyan hely, ahol bármikor vesznek vért, vagy csak bizonyos napokon? Te hol szoktál Pesten adni vért?
Májkrém meg rullz :D
-
minden előtt eszel otthon meg iszol rendesen jó sokat
utána örülnek neked :)
továbbá ki kell tölteni egy adatlapot (név, cím, születés, stb)
meg mégegyet, ahol a kizáró dolgokra kérdeznek rá - műtét, 1 éven belül tetoválás, valami betegség... ez később is minden alkalommal kell.
aztán van egy orvosi vizsgálat, ahol vesznek az ujjad hegyéből 1 csepp vért, meg vérnyomásmérés 1 kis beszélgetéssel, meg vállalnod kell, hogy a Te legjobb tudomásod szerint a véred gyógyítási célra felhasználható, vagyis nincs olyan fertőzésed ami így terjedhet (ettől függetlenül letesztelik)
(elsőre volt vizeletminta is, van akinek később is, itt budapesten nem)
eközben folyamatosan figyelmeztetnek, hogy igyál eleget (kell is)
és ha minden okés, akkor átmész az ágyasszobába, ahol lefekszel az egyik helyre, kapsz 1 szép tüskét a karodba, és pár perc alatt kifolyik belőled ~400gramm vér
utána elszorítod a sebet, fekszel vagy 5-10 percet, és mehetsz :)
ja, és kapsz a végén egy kis ingyenkaját :) (budapesten csokik, májkrém, lekvár, ilyesmik) -
Takezó #34 jah, most olvasom:
- Ön kitölt egy papírt, melyen néhány adat és egészségi állapotára vonatkozó kérdések vannak.
- Fogyaszt egy-két pohár teát vagy üdítőt, hogy a leadandó folyadékot előre pótolja szervezetében
- Laboratóriumi és orvosi vizsgálat következik:
van-e olyan vértartaléka, melyből másoknak is adhat? Megmérik a vérnyomását.
- Kényelmesen elhelyezkedik az ágyon.
A steril zsákba leveszik a vért 5 perc alatt.
- Uzsonna következik, hogy legyen kalória a vér újratermeléséhez az Ön szervezetében.
-
Takezó #33 Szeretnék vért adni - eddig még nem tettem. Első alkalommal mit csinálnak veled? :D -
blackgamer #32 már létezik művér 
komoly műtétek előtt kiolvasztják a valódi vért, aztán meg kidobják mert nem is kellett (szerencsére)
a legtöbb vér pocsékba megy,
persze becsülöm azokat akik képesek vért adni, én sajnos nem vagyok ilyen -
Nem -
Cnut #30 18 éves kor alatt lehet vért adni? -
1 éve én is adok rendszeresen, nemrég volt a 4. véradásom
-
KTC #28 ahha, akkor tőlem nem fognak venni soha. -
van testsúly meg vérnyomáshatár is. -
ez érdekes... mert ahogy én eldumálgattam a nővérkékkel azt mondták, hogy akkor szoktak behívni, ha valamelyik kórház szól, hogy lesz egy nagyobb vérigényű műtét, vagy nagyon kifogynak valamelyik csoportból a készletek.
én szeptember 24-én voltam, úgyhogy karácsonyra mehetek megint :o) hacsak nem hívnak be külön, bár idén már hívtak :D -
KTC #25 ja, alacsony a vérnyomásom, meg a súlyom is:)
azt mondják 50kg alatt nem vesznek, igaz ez? -
Szüleim is már vércsoportúak mégis egyszerre hívnak minket. Szerintem ez nem csak ettől függ.
Utoljára hétfőre hívtak szerintem holnap megyek el csapolásra. :D -
nekem is volt, a legelső véradásomkor :)
amúgy a 0- nem ritka, hanem épphogy a leggyakoribb, és azért hívnak, mert a legtöbb súlyos műtét pont ugyanezért 0- -os betegen történik, akinek kell a rengeteg friss vér.
én 0+ vagyok, és évente max 2x szoktak hívni, amúgy meg megyek magamtól :) haver pedig akivel együtt megyek általában AB- -os, őt asszem 5-6 év alatt 1x ha hívták. -
Na ja a véradás után olyan mintha teljesen felfrissülnél! Nagyon jó érzés valóban mint egy olajcsere érzed ahogy kitisztult a véred és friss termelődik friss vagy és üde! -
Véradásra vizeletminta? Ilyer se hallottam még én már 7 éve adok vért amikor csak lehet és hívnak is rendszeresen mert nulla negatív a vérem ami ritka. Sajnos mindig olyan későn jön értesítés 3-4 nappal az adás elött, hogy nem mindig tudok időt szakítani. Először azért mentem mert jó buli volt lógni suliból, de azóta már megváltozott ez.
Voltam már minden féle helyen véradáson talán csak egyszer ájultam be, de akkor eléggé szar volt a vérnyomásom általánosan.
Sajna a véradó könyvecskét mindig elhagyom vagy elfelejtem vezettetni. :) -
Vlala #20 és azóta sem? Nem tduod, mit hagysz ki, nekem a szervezet már kívánja, minden bajom van, vérzik az orrom meg satöbbi, ha fél évig nem megyek el "olajcserére"... -
Én hovédségnél adtam egyszer mert járt érte két nap szabi;) -
én pólót kaptam a 10.ért :D
még tavasszal volt, hogy egy fickó "én keményvagyok" fejjel szintén kivonult 1-2 perccel adás után, aztán mi még (haverral együtt) békésen feküdtünk, amikor jött vissza halálsápadtan és a pulcsija furcsán hozzátapadt a karjához... nem vette komolyan a "rá kell szorítani" parancsot - viszont hirtelen az összes nővérke vele foglalkozott :DDDD -
Vlala #17 Aham, kisbarátnőm (nem a legújabb, az eggyel régebbi) éppen fogyókúramániája miatt egy falatot sem evett előtte, utána meg jó szokása szerint egyből elhagyta az ágyas szobát... koppant is a buksija szegénykémnek a padlón :-(
Kaptam egy tollat a véradásért. Gyanús! Pirosat fog... -
nekem a legelsőn volt csak vizeletminta, azóta egyszer sem (központi vérellátó) - csak a kérdőiv+csepp+vérnyomás
egyszer sikerült beszédülni véradás után, okosan kb 3 óra alvással mentem el, és az nem volt a legokosabb :))) -
Vlala #15 Az baj :-( Mi a baj vele? Volt már műtéted, alacsony a vérnyomásod, egyéb ok? -
KTC #14 Hm, véradás?
asszem vérvételről többet tudnék mesélni:)
Én adnék, de nem kell nekik:( -
Vlala #13 Cat: nincs ebben semmi szégyellnivaló, Anettka az űrbe megy, mégis elájult a véradáson :-)
Dzsini: nem az első, már van igazolványom, úgy a 8. körül járhatok.
A vizsgálat egy kérdőív, egy vizeletminta egy próbavércsepp, és egy vérnyomásmérés, csak a várakozási idők kellemetlenek picit (és közben talán az ápolónőknek sem pont arról kellene beszélgetniük, hogy ki halt meg a faluban)
-
első véradás? :) grat
ezentúl a vizsgálat ki fog merülni 1 csepp vérben meg vérnyomás-hallgatózásban, csak az elsőnél csinálnak egyebeket :) -
Cat #11 én nem birom ki ha megszurnak, félek a tűtől, szóval nem vagyok véradó
egyszer orvosnál miután megszurt el is hánytam magam - még jö hogy volt egy mosdó is a helyiségben :) -
Vlala #10 Az első hozzászólást általában illene megvárni, kivéve, ha meló miatt egy órát késik (bocs!)
Sz'al most voltam véradáson, nem fáj, picit kellemetlen a sok vizsgálat (bibi, én tudok pisilni, pedig nem is vagyok olimpikon :-) )
Amikor megkérdezték, melyik kezemmel írok, azt mondtam: mindkettővel (furcsa nézés I.)
Beérek a teremeb, ahol a véradók fekszenek, talán nem kellett volna "Jó napot, túlélők!"-et köszönnöm (furcsa nézés II.)
-
én már a 20 alkalomhoz közeledek véradásilag, és amilyen gyakran csak lehet eljárok. -
Vlala #8 Üdv! Tudom, volt már "Véradás! Help!" nevű topic, de az konkrét problémával foglalkozott, és 2 éve nem írt bele senki. A véradás pedig még mindig aktuális, ezért bátorkodtam újraélszteni a kérdést. Az apropót az adta, hogy ma voltam véradáson, és elbeszélgedtem az ápolónővel.
-
vedd úgy nem is irtam ide -
akkor tekintsd úgy nem szóltam eddig semmit se -
jah, oké -
nem vérvétel, véradás - és illene megvárni az első hozzászólást. -
pedig azt monták, fognak -
szerencsére nem vettek tőlem vért -
hmmm