237
Véradásról általában
  • Teppik Amon
    kis reklám jöhet?

"Az élet nyáron sem állhat meg! Adj vért! elnevezéssel nyári véradókampányt indítottunk. Mindenki, aki szeptember 2-ig vért ad, egy személyre szabott köszönőkártyát kap, amely egyben nyereményszelvény is.
    Akik feltöltik a kártyán szereplő kódot a www.voroskereszt.hu/veradasnyar oldalon, értékes heti és havi nyereményre pályázhatnak, sőt, a kampány végén a fődíj egy nagyképernyős tévé is gazdára talál"

Jött a levél az OVSZ-tól
  • Teppik Amon
    34. Ki hogy áll?
  • Teppik Amon
    33.
  • Teppik Amon

Az első lépés megtéve, ez a lényeg. Majd ha lejárt a "pihenő" idő, akkor elmész egy véradásra. a 0-ás az jó, az mindenkinek adhat. Nekem 0 rh-, szoktak szeretni :)
  • akyyy
    Most voltam "először" vért adni. Sajnos nem adhattam, mert pár hónapja volt egy komolyabb műtétem, és még nem telt el fél év. Pedig irányított véradás lett volna. Legalább kiderült, hogy 0-ás vagyok :O
  • Teppik Amon
    30at jubiláltam csütörtökön
  • cleric
    Igazán körültekintő az ismerősöd, elég ritka, hogy császármetszés után vérpótlásra legyen szükség.
  • Dzsini
    A vérben nem csak az AB0 rendszer szerinti dolgok léteznek, van egy csomó másik is (legismertebb az Rh) - és azokat is természetesen számon tartják. Ezeknek az egyezése lehet pl. döntő rokonságok vizsgálatánál, de vannak köztük olyanok, amik hasonlóan összeférhetetlenek, mint az AB0 antitestek-antigének.
  • repvez
    Nem tudom,hogy miért,de nálam már a 3. Alkalom volt,hogy 24. Véradás szerepelt a lapomon.valamiért nem akarják,hogy meglegyen a 25? Egyébként a vércsoport alatti sorban az a sok betű az mit jelent ? És ott mi számít jónak,mert nálam van vagy 8 beírásom,másnak meg csak 3-4.
  • Dzsini
    Én most pénteken megyek 1 év után először - irányítottra. Munkatárs lánya most fog szülni császárral, és pár kedvesebb ismerősét megkérte, hogy adakozzanak neki.
  • Teppik Amon
    27 pipa. Pár napja volt retró véradás nálunk is, de pont nem voltam otthon :\
    A céges véradásban most pótoltam.
    A busz jött most (vérellátóé), ebben még nem adtam, csak a kamionban (ami meg a vöröskereszté).
    Egészségünkre.
  • Dzsini
    Nekem augusztus óta fogápolással teltek a heteim (bölcsességfog-húzás és ilyesmik), úgyhogy lassan majd mehetek én is. A retróról jól lemaradtam így :(
  • Teppik Amon
    tegnap volt a 26. :)
  • Dzsini
    Elsőnél kell, az nem kérdéses - de ő visszahívott volt, ezért furcsa.

gratula a 10-hez, még tízszer ennyit :)
  • Fresh Duke
    Én úgy tapasztaltam, hogy ez egyénfüggő. Mikor legelőször akartam vért adni, nem volt nálam a taj kártyám, és habár tudtam a számot, nem engedtek vért adni, mert "az elsőnél kell a kártya, a többinél elég a szám is". A legutóbbi alkalomnál, egy nő először jött vért adni, nem volt nála kártya, de az ápolónő mondta neki, hogy elég a szám is...

Amúgy, megvolt a 10.
  • Dzsini
    Itt meg tudod kérdezni

• andors
    sms-ben hívtak vért adni, szig-t, lakcímkártyát vittem, taj kártya helyett véletlenül az adószámot vittem el, de tudtam fejből a taj számot és a rendszerben is megvolt, mert az idén már adtam vért. Mégis elküldtek taj kártya hiánya miatt. Nem túlzás az ekkora óvatosság?
  • Dzsini
    A fogászat és bármilyen vérrel járó kezelés, elég sok féle gyógyszer szedése biztos-ami-biztos alapon egy hónapi (vagy még hosszabb - a tetoválás és műtét egy év) kizárást jelent, mert inkább nem veszik le, minthogy a vizsgálat után kiderüljön, hogy ki kell dobni, mert valami belekeveredett a vérbe, és kiderül róla a vizsgálatoknál, hogy nem lehet felhasználni.

Ne aggódj, előfordul az ilyesmi, nekem is voltak ilyesmi miatt kihagyásaim.

És igen, a fél liter vizet le kell húzni véradás előtt, még az "én sportos erős rendben vagyok" emberek is úgy tudnak eldőlni véradás után, mint egy liszteszsák :) Nem hülyék ők sem, bízz bennük, tudják, hogy mit csinálnak, és miért kérik, hogy tegyél meg valamit. Itt ők a szakemberek.
  • Tinman #219
    Tesco-ba vettem 2 heti ásványvíz adagot, de már befelé menet láttam, hogy eléggé üres a sátor.

Na mondom, 14 éve voltam, itt az ideje picit belecsapni ebbe a lecsóba is, gyakrabban fogok járni, itt az első lépés.

Az adataim rögzítő nulla kedvességgel, viszont zéró értelmi képességekkel megáldva próbálta felvenni az adataim, több-kevesebb sikerrel.

Egy másik jóval kedvesebb és értelmesebb hölgy, vízzel, nápolyival kínált, nem sokkal később virslis kupont is kaptam, meg almát, meg müzli szeletet, meg egy üveg szénsavas vizet. Ez utóbbiakat a Tesco támogatásával állítólag.

Mondtam, hogy nem kérek semmit, adják annak akinek szüksége van rá. Erősködtek, hogy kell ez, mert nehogy rosszul legyek.

14 éve egy tőlem 15km-re levő helyre tekertem el, nem kajáltam semmit levették a vért, majd hazatekertem, jó kis hegymenetek is voltak. Most meg sportolok is, szóval túlzásnak éreztem végül ledöntöttem fél liter vizet.

Kitöltöttem egy nyilatkozatot, majd vártam az orvosra, mert azt mondták az is kell.

Az orvos elég hamar rátért a lényegre, hogy úgy látja jártam fogászati kezelésen nem olyan rég. Jah, mondom egy picit begyulladt az egyik fogam, a dokinő szerint a tömés miatt, megnyitotta, picit megpiszkálta az idegeket, próba tömést tett bele és most minden fasza. Még antibiotikum sem kellett bele, csak lezárta. De mondom who cares, minden nap edzek, 2 naponta futok, nincs itt gond.

Az nem úgy van... rendes és türelmes volt és közölte, hogy én itt ma nem adok vért, mert a kvázi gyökérkezelés az gáz, mert biztos begyulladt a fogínyem és biztos bacitól és biztos a vérem tele van antitestekkel, meg bacikkal és ha azt ők mondjuk egy babának beadják, annak jó vége nem lesz.

NA baz... totál elszégyelltem magam, elnézést kértem vagy 4x, mert én nem tudtam, hogy ez van, meg ingyen megittam a fél liter vizet is, a párom meg már elrakta pakkot, kint várt.

Megígértem a dokinőnek, hogy júliusra ér véget a fogászati kezelésem, akkor utána fel fogom őket keresni.

Tiszta gáz volt basszus :-(
  • Dzsini
    53

és ma nem volt semmi gond :)
  • Freeda Krueger
    Alig egy hete adtam vért,volt a gyárban,talán utoljára.

Pedig jók az ilyenek...
  • Dzsini
    A dokik megnéznek, ha valami nem stimmel úgyse engednek adni.

Én sajnos nem tudok menni, aznap ügyeletes vagyok :(
  • lord nihilus
    Gondolkodok rajta, hogy elmenjek, a Nagyvárad tér útba is esik. Bár mostanában sem érzem magam 100%-osnak.
  • Dzsini
    Nekem is előfordult már - ha ügyetlenül bökik, vagy ha nem szorítod rendesen vétel után 5-6 percig, akkor is kifele már nem, de befelé még szanaszét tud vérezni...

Május 31-én Vitál véradás
  • Teppik Amon
    Nemrég adtam vért, még csak 23.jára, de még sose "rontották" el. Most meg Tiszta kék zöld az alkarom : Na sebaj.
  • Teppik Amon
    Igen, 1 év a pihi műtét után.
  • Dzsini
    Mindig lehet vért adni, vannak állandó véradóhelyek, nem csak a kivonulós helyszínek.

A műtét jó kérdés, kérdezz rá itt, hogy ne kelljen hiába menned esetleg. Szerintem 1 év pihit jelent amúgy.
  • Fresh Duke
    Most lesz majd a 10., amint lehet valahol vért adni. (Illetve, a műtét miatt nem tudom mennyit kell várnom.)
    Én rosszul még nem voltam, csak olyan volt, hogy a nővérek akartak túlzottan pesztrálni. Ha még 20 évvel fiatalabbak lettek volna, akkor kifogásom se lett volna...
  • Dzsini
    Azon a lapon rajta van, amelyikre felvezetik az aktuális vérnyomás-pulzus értékeket. Ha te viszed ide-oda, akkor átfuthatod, a felső harmadában vannak az ilyesmi adatok - hány véradásod volt eddig, és az elmúlt 1 évben, voltál-e kizárva valami miatt, stb.
  • Teppik Amon
    +fav.
    Én nemtudom hányszoros váradó vagyok, majd megkérdem legközelebb.
  • asysoft
    Én utóbbi egy évben nem vért adni mentem, hanem OVSZ-hez ferezisre (mondták, hogy inkább hozzájuk menjek, kevesebb az ilyen donor), de sajnos év eleje óta valami köhögéssel járó nyavalya kínoz, így utóbbi időben ez is kimaradt.
  • Dzsini
    és ha kicsit beájulsz (mint én ma), akkor úgy körberajonganak a nővérkék... :)

mondjuk nem így terveztem :P
  • lord nihilus
    :D:D
  • Tinman #204
    Tuti buli!

Ingyenes AIDS, HEP és tsai teszt. Sorba állni nem kell, kedvesek, csoki, kaja előfordul :-)
  • Dzsini
    52 véradás, 2 rosszullét - szerintem nem rossz arány :)
  • Vlala #202
    Gratulálok hozzá!
  • Dzsini
    Ötvenszeres véradó vagyok
  • lord nihilus
    :O
  • Dzsini
    szombaton újra Retro véradás

mindenki jöjjenek :)
  • asysoft
    Múlt héten túlestem első (trombocita)feresisemen is, a Karolina úti OVSZ-nél. Érdekes volt, hogy olyan "személyes" az egész, de gondolom ezt a procedúra hossza is magyarázza. Kaptam kalciumot is (mert vége fele bizseregni kezdett a szám), vicces dolog:) Egyébként még mindig nincs könyvecském, de szerintem ez már így marad.