126
  • sz4bolcs
    És Te fogsz fölállítani helytállóbb elméletet? :)
  • sz4bolcs
    Először a tudomány ellen érvelsz, aztán a tudomány mellett? Akiket leszóltál, azoknak nem lehet válasza?
  • csomi
    Szerintem te Rejto Jeno valemelyik kozismert regenybeli alakjanak kivetulese vagy, kb azok irnak ilyen helyesirassal :)).
  • sz4bolcs
    Ahogy egyik előtted szóló kolléga mondta: Neked nem kell cáfolni más elméletét (tény?). Találj ki egy másikat, jobban működőt aprólékosabbat, ami magyarázatot ad a kérdésedre!
  • Rockk
    Es szegyen azokra akkik aszt gondoltak hogy nem kulfoldi vagyok...
  • Rockk
    Igen, ezek jottek a fejemben ebben az 5 percben mikozben irtam aszt a par sort... so what? az emberiseg aszt hitte evezredekig hogy a fold egyenes es hogy mikor a vegere ersz le esel rola, jott egy kis emberke, aszt mondta hogy miert ne lenne gomboju, mindenki ki nevetne...kb meg mindig sok ember igy ervel...sok szerencset
  • Rockk
    Ha valaki aszt kebzeli hogy meg van minden valasza, akkor nagyon teved, ha valaki aszt kepzeli hogy a fizikaban rejlik az osszes valasz, ugyszinten nagyot teved. Nem lehet meg magyarazni egy jelenseget mas tudomanyok nelkul, mint peldaul a nap keletkezeset nem lehet meg magyarazni kemia nelkul, foldrajz nelkul, etc...
    Es igen is szeretek ell kebzelni hihetetlennek tuno dolgokat, lehetetlen dolgokat, amiknek igazabol nincsen semmi alapja...meg..a tudomanj nagyon nagyot fejlodik, naprol napra, butasag lenne barki reszerol barmijen ervet ell toszitani, anelkul hogy belle gondolna legalab egyszer, es meg akkor sincs semmi garancia hogy meg van az osszes erv ahoz hogy ell taszitsa, es ell katalogaja mint lehetetlen.
  • csomi
    Aha, szoval ezek voltak azok a melyen szanto gondolatok. Koszonjuk, hogy megosztottad velunk. Egyebkent tenyleg ez a Rockk viszont nagyon jo nevvalasztas, csak nem tudom pontosan mit akar jelenteni a rokkant bovitett valtozatat vagy egy meg nem letezo zenei stilust vagy netan a rokoko stilus szinten helytelen szinonimaja. De lehet ez is csak egy olyan nev amit szinten fel sem tudok fogni. Most nem irok tobbet, hogy egy kicsit megint tudjanak rajtam rohogni.
  • Rockk
    dealer , nincs ojan szo hogy diler
  • Rockk
    Honnan veszed hogy a sajat nyelvemen irtam?
    Ami ma sci-fi holnap valosag, es Domper Armand..ha ez az igazi neved, a hejedbe meg vernem a szuleimet mert ijen huje nevet adtak...jo szar lehet az eleted, kojok...de mindegy

Te fell sem tudod fogni amit en ell tudok gondolni, csak egy kis elmeju emberke vagy...

Es apropo anyanyelv...Insticifu.. a te anyanyelved bisztos a magyar, es bisztos magyarul tanultal irni, es megis..en , aki nem magayar suliba jart, aki hallas utan tanulta meg eszt a nyelvet nem erti mit jelent az hogy : Te nagyon be lehet szívva öregem..."..na ez hejesen van le irva, ugye?

Na de mindegy, mindig is voltak ojan emberek akik tul bekebzeltek es tul onfejuek ahoz hogy mas szavat is hajak...zarkoz be a kis vilagodban, szivjal egy ket fustot naponta, rugjal be egy bulin es masnap meseld ell a baratidnak hogy kemenyebnek tunyel, anelkul hogy eszrevenned hogy rohognek rajtad, es ell le a kicsinjes szanalmas eletetted mint eddig

Ami ma sci-fi , holnap valosag.
  • [NST]Cifu
    Egyetértek Dömper Ármándal. Te nagyon be lehet szívva öregem...

Egyébként mintha Sztálin nem 10 ezer embert említett volna, hanem egymilliót, valahogy így:

Egy ember halála tragédia. Egymillióé statisztika.
  • Dömper Ármánd
    Hello Rockk! Össze tudnál hozni a dílereddel? Biztos kiváló cuccokat tud szerezni, ha ilyeneket lehet írni tőle.
  • csomi
    Igazan mulatsagos, ahogy egy olyan ember probal ervelni olyan stabil tudomanyos tenyekkel szemben amit az emberiseg legnagyobb koponyai tudalekos reszletesseggel es biztos alapokon nyugvo matematikai aparattal sok sok generacion keresztul felfedeztek, megalkottak. Es mindezt teszi ugy, hogy a sajat nyelven meg joforman egy mondatot sem tud helyesen leirni. Na ha nem ez akkor mi a MEGALOL :)))
  • rolika
    hawking szerint nem tudnál kimenni a világegyetemből, mert az anyag gravitációja miatt önmagába visszahajlik a tér... a hasonlat szerint ez olyan, mint amikor hajóval elindulsz a föld felszínén, és körbeérsz, de lemenni nem tudsz róla (véges, de határtalan)... csak éppen eggyel több dimenzióban
  • Rockk
    kamu hat:))
  • Rockk

Na most, ha a fold, kepes eszt az ido-teret meg hajlitani, akkor mijen effektusa van egy Galaxisnak erre a ter-idore?
    Ahogy jol tudjatok, minnel meszeb megyunk "ki" a galaxisunkbol, annal inkabb lathatjuk ennek spiral formajat, karjajit, ha meg jobban tavolodunk, lahasuk mas galaxisok ugyanijen alakjat...ami engem igazan erdekel az hogy mi tortenik ha //ki lepunk// ebbol az egesz mesterseges univerzumbol, mi van ezen tul, mert ha tenyleg az unvirezum nem vegtelen, ahogy eszt mar sok hejen es meg tv ben is lattam sok tudos mondasa szerint,akkor nagyone rdekes lenne meg magyarazni mi van az univerzumon tull, a nagy semmi? erdekes belegondolni, es meg is, ojan az egesz mint egy nagy szinjatek, amiben mi meg csak szereplok sem vagyunk, ha csak nem fogagyk ell hogy Isten teremtett minket, eszt az Univerzumot, es csak most kezdjuk eszlelni ennek gyonjorusseges nagysagat, menyire is oriasi es ell kepzelhettetlen ennek teremtese...

es azok akik nem hisznek csak a tudomanjban, azok nagyon szegenj emberek, a tudomanj meg mindig a Big Bang et tamogatja> es egyszer csak bum, es lett minden...hm...hat igen, nagy magyarazat, persze miert lett a bum? ha ellote nem volt semmi, sem ter, sem ido, es megpedig eszt mondjak, hogy a nagy Bum al jot letre a ter es ido (kamu), akkor nem letezik az a szo hogy akkor,vagy egyszer, tenylegesen ell tudunk mi, mint emberek, ell kepzelni egy letezedst ido nelkul? vagy ter nelkul? ell tudjuk kepzelni mi az a semmi? en szerintem a tudomanj ell felejtetti velunk sokszor mien csodas a mi letezesunk, mijen szerencsesek vagyunk csak azzal hogy vagyunk...az emberek tull bonyolitanak mindent...De sok jo resze is van a tudomanjnak, peldaul a tv, a playstation, a computer, a mikrosuto, a frigo, az auto, es mind ennek sok negativuma is van..kivancsi lennek mibe fajul majd mind ez a tehnika 1000 ev mulva...ha meg letezni fog az emberiseg, es ez egy nagy HA...nezzuk csak az arab vilagot, a sok terrorista csoportot, a sok Afrikai emberek meg gyolkolassat, napponta tiz ezrek hallnak meg...es marpedig 2004 es evet irunk, mi keresni valoja van az ijesminek a civilizalt vilagban? Jartunk mar a holdon, a marson rovidesen, es meg is, itthol nallunk nehany ember meg most sem valtozot, ugyanojan barbar maradt mint 3000 eve...kivancsi lennek hogy magyarazna eszt Darwin...vajon nem lassak menyire kicsinjes es vegulis undorito mind ez...

ahogy Stalin mondta: 1 ember halala, tragedia.. 10 ezere, statisztika

Vegul is , mindanyian csak csilag por vagyunk...
  • Gear
    Csak marhultam,de tudtam hogy valaki majd okosan megmagyaráza.
  • nenad
    egy kis info hogy hogyan is kapcsolodik ez az egesz a ""metafizikahoz""
    http://www.shareguide.com/Hagelin.html
  • nenad
    lehet hogy fizikia szemszogbol igen, metafizikaibol nem :)(innen kezdtem komolyabban)
    Egyebkent John Hagelin magyarazta el az egeszet es ertheto volt, A relativitas nelkul is, amit anno fizika oran tanultam dehat az mar tobb mint 10 eve volt. (http://www.istpp.org/bio/hagelin.html)

Mellesleg en pont forditva gondolom, mivel az egesz egzisztencia alapja a unifield field, minden ami letezik ebbol a mezobol szarmazik(legalapvetobb mezo) mig a relativitas elmelet ""csak"" egy torvenyszeruseg arra vonatkozoan ami mar megnyilvanult fizikailag.
    Tehat a relatvitas elmelet nem ismerete nem zarja ki a masik ismeretet. Maximum egy "torespont" a semmibol a vegtelenbe folyamat megerteseben.
    Koszi szepen az irast. Pa'
  • rolika
    ez csak az egyszerűsített kép, mert a (rész?)igazság eggyel nagyobb dimenzókkal játszik, mint amiket írtál. csak azt nehéz (lehetetlen) elképzelni.
    tulajdonképpen arról van szó, hogy a tér és idő nem színfalak, melyek előtt zajlik az univerzum nevű színjáték, hanem szerves részei a világegyetemnek.
    egyébként amit írtál, az sem hülyeség, olvasd el hawking világegyetem dióhéjban c. könyvét, ott azon filózik, hogy ha így lenne, azt sem tudnánk megállapítani, méghozzá a holográfia miatt, mely képes egy bizonyos dimenzió összes információját eggyel kevesebb dimenzióban elkódolni. tehát egy hologramlakó azt hihetné, hogy ő háromdimenziós világban él.
    a szuperhúr elmélet is azt mondja, hogy 9 (vagy 11) dimenziós világban élünk, csak a többi fel van csavarodva, és csak nagyon kicsi méreteken/nagyon nagy energiákon válnak észlelhetővé
  • Gear
    Ezen kép alapján 2dimenziós téridő van és efelett elhúzó-forgó földünk (mely 3D-s)összekuszálja az egészet. Kírály.
  • Zocsi
    Akkor létezhet a tér-időben lenyomat is. Tehát amerra pl a Föld haladt?
    A másik, hogy doppler-effektus? Mennyire idealizált ez a teoretikus rendszer?
  • BlackRose
    100%, a baj ott van, hogy a támadók nem azért támadják, hanem azért mert elképesztően nagy eredményeket produkált (mondhatjuk rá, hogy a tudomány Mocártja - érts ezt úgy, hogy sokkal de sokkal többet ért el az átlag fizikustól és még ezeknek a vivmányoknak relatív értéke is oriási) és mégis icike picikét tévedett. És ezért féltékenyek rá. Ismert volt pl. Max Planck és Einstein konstruktív szópárbaja, de Planc sohasem röhögte ki Einsteint, hogy bla bla bla halvány gőze meg anyámtyúkja, mig a támadók 100% Eintsein cipősarkáig sem ér és torkaszakadtából lesz rják a nagy agyat. Ezért éngem ultra idegesítenek amikor Einstein bizonyításával foglalkoznak, a tudomány nem abból áll, hogy bizonyítom, hogy valakinek igaza van e vagy tévedett e, hanem, hogy nekem igazam van e, és erre utalt Einstein válasza is a 100... bla bla könyvről... nézd ezt igy amikor Einstein felálította elméletét, nem azon dolgozott, hogy bebizonyítsa Newton tévedését (mert erről szó sincs - Einstein nem szüntette meg Newtont, csak csupán helyére rakta), hanem egyszerűen bizonyítani probálta azt amit a megvaló információk engedélyeztek, a csoda az, hogy neki ilyen parányi információval (a ma hozzáférhető mennyiséghez képest) sikerült felálítania egy elméletet amit már majdnem 100 éve senkinek sem sikerült megmozdítani, pedig még mennyire is erölködtnek...
  • Tetsuo
    Einstein is csak egy ember volt, néha ő is tévedett (lásd kozmológiai állandó).
  • lola
    kamu
  • tajfun
    Ja, igy keszul a fenykard is. :)
  • Kelta
    A dolgot valahogy ugy kell elképzelni, hogy a föld körül mindenhol megtalálható ugyebár a tér(téridö) de ezek egyenes "vonalak" de a föld tömege, gravitácioja meghajlitja ezeket(meghajlitja a teret) és ezért a mühold arréb kerül egy kicsit.
    valahogy ugy mint ea szélcsatornakisérletekben az auto körül a füst....gynege példa de olyat biztos látott már mindenki. még a fény is eltérül ha nagy tömeg mellett megy el.Ezt már korábban észrevették ez az un. fényelhajlás, mintha egy gödör lenne az uton és folyna a viz az uton és belefolyna követve a gödör hajlását...
  • BlackRose
    Mindég is mondtam, hogy Einstein minden állítása igaz, és ez kimondottan érvényes a következőre: "A világon csak két dolog végtelen, a Világegyetem (Universum) és az emberi hülyeség, de az elsőbe nem vagyok biztos."

Einstein élete allatt kijött egy könyv melynek az volt a címe, hogy "100 tudós Einstein ellen" (vagy ilyen valami), amikor megkérdezték Einsteint mit gondol a dologról, egyszerűen azt mondta "ha igazuk lenne akkor egy is elég nem kell 100" - milyen Királyi válasz, és mennyire igaz!
  • [HUN]PAStheLoD
    akkor legkozelebb kezd visszafele ^.^
  • Dzsini
    hát az egyesített mezőelméletbe meg a szuperhúr-elméletbe beleugrani a speciális és az általános relativitás nélkül azért elég botor dolog... a felét se érted meg, és a másik felét is csak elmondani tudod de megmagyarázni nem igazán....

a "meghajlás" az egy dolog amúgy, itt a lényeges pont az, hogy nem csak hajlik, hanem a Föld forgásától csavarodik is (ahogy a képen a tölcsérke mutatja) - és ezt sikerült most igazolni.
  • nenad
    mondjuk igy ez logikusnak tunik utolag.
  • nenad
    nem egeszen ertem, tehat, ha mondjuk van egy terunk, amiben homogen eloszlasu reszecskek vannak, erre a rendszerre legyen az ido(y)-ter(x) egy 45fokos vonal, ha ebbe a terbe beteszek egy "foldet" akkor ott ez a vonal meghajlik? Ezt jelentene?

A szuperhur elmeletrol mar tobbet tudok, vagy mas neven egyesitett mezorol, de ezt a reszet soha nem ertettem a dolognak, mig azt valahogy konnyebb megemeszteni szamomra. Persze a magam szintjen :)
    Amugy sztem mindaketto igaz lehet csak mas-mas szinteken (enegriakon/merteken).
  • Dzsini
    a téridő az az a 4dimenziós rendszer amiben az általános relativitás alapján mi élünk, 3 tér és 1 idődimenziót feltételezve.

Einsteint soha nem röhögték ki... az elektromágneses sugárzások tulajdonságaiért (amiből a speciális, majd az általános rel.elmélet következett) még nobel-díjat is kapott, és nagyon elismerték a tudását és ötleteit. csak lassacskán eljutott oda a tudomány, hogy a relativitás ELMÉLET többé már nem elmélet.
  • tehen_m
    "Kitalált" valamit, aztán később nagy bakinak hitte. Aztán kiderült, hogy igza volt.
    Tehát Szalcsi is zseni volt?
  • FTeR
    ööö
    mi is az a tér idő?
  • Sadist
    Azért nem semmi koponya volt ez az Einstein. Olyan dolgok pattantak ki a fejéből, amiért kiröhögték, erre 90 évvel később szép sorjában beigazolódnak.
  • Dzsini
    összességében annyi a lényeg, hogy Einstein az általános relativitáselméletet 1916ban publikálta, és ez az egyik olyan része volt, amit most sikerült kísérletekkel igazolni - vagyis ebben a környezetben (a Föld és egységsugarú környezete), a mai állapotokra egy jó modellnek számít az általános relativitás ezen része.
    (az, hogy tartja-e magát más esetekben (például nagyobb tömegek közelében, nagyobb sebességeknél, stb) azt még majd pártucat további kísérlet kell, hogy igazolja vagy cáfolja - a jelenlegi elméletek - mint pl. a szuperhúr elmélet inkább a cáfolatot vetítik előre)
  • Dzsini
    olyan, hogy gravitáció nincs. az (az általános relativitás elmélet szerint) csak a nagy tömegű testek közelében tapasztalható téridő hajlásának az eredménye, olyan, mintha egy "lejtő" lenne a térben a Föld középpontja felé (ami a közelünkben a legnagyobb hatással van ránk, de a Hold és a Nap is ugyanilyen hatással van, és minden egyéb test)

ennek a mértékét és "irányát" az általános relativitáselmélet (amibe most nem mennék bele) leírja, és ezt sikerült ezzel a kísérlettel nagy pontossággal reprodukálni. - plusz itt előkerült az is, hogy a téridőben mozgó testnek nem állandó mértékű a hatása - ez következik abból is, hogy ez a hajlítás a fény sebességével terjed (ezt igazolták asszem múlt évben egy hosszadalmas kísérletsorozattal)
  • HUmanEmber41st
    Ezt azért valaki kifejthetné bővebben is, hogy mi ez a frame-dragging.. mi is van most ezzel a tér-idővel? Hogy a gravitációs tér vonszolja magával ???????
    Előre is megköszönném...

• The Garrett
    ez engem is érdekelne