67
  • dez
    A 192 már "elmegy" (sokkal jobb, mint a 128k-s). De:
    1. Nem mindegy, hogy Joint Stereo (a bitráta nagyobb része megy magára a hangra, és kisebb része a stereo különbségre - alacsony bitrátához ez a jobb), vagy sima Stereo (a két csatorna egymástól függetlenül van tárolva, így egyszerűen feleződik a bitrátájuk).
    2. Az sem mindegy, milyen hangkártyán hallgatod (a legjobb "játék-kártya" is rosszabb, mint egy profi studio hangkártya [arról nem beszélve, hogy a studio kártya sem az elérhető legcsúcsabb] - ja, és egy normálisabb asztali CD-játszóban olyan D/A konverter van, mint egy studio hangkártyán, de van, amiben még jobb is).
    3. Attól, hogy nem PC-speaker, még lehet gyengus a rendszered.
    4. A te füled az etalon? Az emberi képességek mint tudjuk nem egyformák.
    5. Az albumtól is függ.

De még 1x, a 192 még mindíg sokkal jobb, mint pl. a 128.
  • ncswork
    direkt kipróbáltam ugyan azt az albumot FLAC ban ( veszteségmentes ) és 192 es mp3 ban. Sokszor meghallgattam mindkét verziót, és nem találtam különbséget, pedig nem pc speakeren szólt.
  • Devla
    Pld. Winamppal, van hozza MPC dekodolo plug-in.
  • dez
    Az MPC (ha arra gondolsz, amire én) loss-less, azaz minőségromlás-nélküli. Te bármikor csinálhatsz belőle magadnak mp3-at a hordozható lejátszódhoz.
  • Parappa
    Látom sok itt az "okos". Valaki megmondaná hogy MPC formátumú cuccot mivel próbáljak lejátszani?
  • Ginoo
    Amíg a zenelejátszók az MP3-at támogatják, addig nem nagyon fogja megdönteni az uralmát semmi a piacon. Én személy szerint a Vorbist jobban szeretem, de kénytelen vagyok Mp3-at használni mert a diskman, zenelejátszó, telefon stb. mind csak ezt támogatják.
    Meg az emberek nagyrésze is csak erről hallott csak sajnos. Igaz van aki még erről sem:)
  • dez
    (Ez nem milliós cuccokra vonatkozik, hanem legalábbis normálisabb hifire.)
  • dez
    Persze, alább általános értelemben reagáltam. (Természetesen ott is igaz, amit írsz, tehát hogy az elektronikus zene sem feltétlenül "igénytelen".)

Szerintem 128kbitnél még simán lehet hallani a valamiféle kvantálási zaj féleséget, de nagyobb bitrátán is megmarad valami inkább érezhető, mint konkrétan hallható zizegés-, sistergésféle.
  • arty
    még csak komolyzene sem kell a rossz hangzás észrevételéhez. a wma fémessége egy tuctucnál is nagyon kijön, egy finom cin és máris elvérzett ... (alacsony bitrátán persze, =<128kbit).

Amugy WMA-nak is van veszteségmentes modja, ez pl. pozitivum. Negativ, hogy ha a WMA lesz a hd-dvd hangja, akkor viszlát digitális kábelek, szépen analog 6 vezetékkel kell majd az erősitőbe vinni a hangot :(((
  • dez
    Ja, és nem csak a meghamisítás a lényeg, mint olyan, hanem a hangok torzulásai(*) miatti élvezeti érték csökkenése. Egy zenében az egyes hangok hatása is fontos, a trombitának fémesen élesnek kell lennie, megtartva a zenész rezdüléseit, stb. stb. Nem csak a dallam számít a zenében.

(*) Itt fontos kiemelni, hogy sok fajta torzulás van; van, amit jobban tolerál a fül, van, amit rosszabbul. Namost lehet tippelni, a műszeres tesztek által vizsgált dolgok melyik csoportba esnek.. És miért pont azokat mérik? Mert azokat a legkönnyebb feljavítani. Így születnek a "jól hangzó számok" (a spec-ben), amikből semmit sem lehet tudni arról, hogy is szól a cucc valójában. Na jó, annyit igen, hogy egy szokol rádiónál biztos jobb. Pl. egy Audigy az adatai szerint a csúcsszuper, pedig hát...
  • dez
    Akkor elég jó lehet a füle, mert azon még kevésbé jön ki a különbség.
  • dez
    "(Én meg úgy gondolom, hogy van akinek a minőség, és van akinek a zene számít...)"

Bocs, de ez butaság. Nem túl minőségi cuccok olyan torzulásokat csinálnak, ami meghamisítja a zenét, a finomabb részletek meg egyszerűen elvesznek. Kb. olyan, mintha egy koszos celofánon keresztül néznél egy festményt, miközben arról beszélnél, hogy neked csak a festmény számít.
  • arty
    szvsz egy párszázezres "hifi"-n már hallani a 128kbt minőségietlenségét ...
  • arty
    mennyire-ennyire?
  • arty
    egy adott minőség alatt nincs zene-élvezet ...

persze ez a határ mindenkinek más. nekem a wma 128kbiten hallgathatatlan... persze ott az mp3 sem sokkal jobb, csak más. 160-192kbit körül az én hallásom vége ér, afölött már csak nagyságrendi ugrást veszek észre... pl vs. CD vs. SACD ...
  • warchief
    Kíváncsi lennék, hogy azok, akiknek ennyire számít a minőség, min hallgatják a zenéket. Pl egyik ismerősöm is ilyen nagy "szakértője" a formátumoknak, és egy pár ezer ft-os műanyag speakeren tesztelgette a különbséget az mp3-ogg-wma között.
  • lola
    Hol írtam azt, hogy nekem kéne bárkinek is bármit elhinnie? Én arra próbáltam rámutatni, hogy mindenki SAJÁTMAGÁNAK higyjen, ne másnak.
  • mechorg
    off
    ha azt írod be hogy www.roxy.hu. akkor a danubius online jön be : )
    /off

WMA: van akinek az tetszik benne, hogy hangosabb mint az mp3 : )

(Én meg úgy gondolom, hogy van akinek a minőség, és van akinek a zene számít...)
  • [HUN]PAStheLoD
    régen az is milyen jó volt ...
  • Shadow_THH
    és akkor mi lesz helyette midi? :)
  • Yv@n
    MPC-vel találkozott már rajtam kívül valaki? VBR only cucc. Nagyjából fél éve futottam bele, de azóta nem igazán halottam róla.
  • Razgon
    Ezt én nem nevezném cikknek, inkább propagandának, dezinformációnak.
  • arty
    hol irt itt bárki céges, müszeres tesztet? :)

azt irtam: a nagy többség szerint vakteszten a tőle elvárható módon leszerepelt a WMA. Ennyi. Szar és kész.
  • galocza
    tehát nem hiszel a műszeresnek és nem hiszel a blind (double blind) összehasonlító teszteknek. gondolom csak magadnak hiszel, de akkor mi mért higgyünk neked?
    marketingről pedig pontosan a 'céges' formátumok esetében lehet szó mint a wma és az általad használt. vorbis mögött pl nem sok marketinget látni...
  • derwer
    Én hallottam 96-os meg 128-as mp3-as adásokat és sztem elérte azt a szintet így 48-cal. Egy kicsit elfogalmeztam a lenti dolgot: Nem azt akartam írni hogy jól hanem, hogy jobban hangzik. Persze ez szvsz. (bár az énektanárom (is) már megállapította már, hogy botfülem van :))
  • KRi2
    Magyarországon beszerezhetetlen albumokat ha losless-be akarom arra tökéletes.
    S onnantól kilehet iirni cd-re ,hifire kötni...
  • jetpilot
    " Azért mondok egy példát is a jobb minőségre: www.roxy.hu. Itt 48-al nyomják az adást wma-ban és sztem azért ez elég jól hangzik."

- Hol van a füled?
  • KRi2
    szerintem a flac jobb az ape-nál.
    a flac multiplatformos és streamelhető kevesebb erőforrást eszik a lejátszásnál.
    S szerintem aza +/- 5% filekülönbség elhanyagolható ha losless-ben utazik az ember.
  • Devla
    Valoban nagyon jo a losslessek kozott, de nem lehet osszehasonlitani az mp3 es tarsaival, mivel 5-7x akkora fileokat csinal, es csak szamitogepen jatszhato le. Arra tokeletes, hogy a par kedvenc albumod meglegyen ebben a formatumban pcn, de minden masra abszolut alkalmatlan.
  • DMZ
    Amit mondtatok eddig, az mind nagyon helyes, viszont egy nagyon jó loseless codec-t kihagytatok:
    Monkey's Audio
    Szerintem veri a FLAC-et (gyorsabb, és valamivel kisebb file-t csinál ugyanolyan hangminőség mellett) és ugyanúgy ingyenes. Szerintem ez a legjobb.
  • lola
    Van egy minidiskem (is), azon ATRAC3 van. Nagyon jól szól. Egyébként a műszeres tesztek szart se érnek. Az én fülemet sem mérnök tervezte...
    A műszeres tesztek akkor érnének valamit, ha teljesen egyenletes átvitelt tudna minden a hangláncban. De mivel ez nem így van, így egy összetevőt kiemelni teljesen értelmetlen. A végeredmény számít, vagyis az, hogy mit hallok.
    Az a teszt, amire hivatkoztál, szintén szubjektív teszt, de mivel szubjektív, így hiteltelen (számomra). Ráadásul engem ilyesmi sosem befolyásolt. Nekem csak az a lényeges, hogy nekem melyik jobb, magas ívben szarok arra, hogy akár ezer másiknak eltérő a véleménye.
    Az egész dologban az a szomorú, hogy az emberek nem határozottak (még ha nem is vallják be), és a marketing rabjaivá válnak. Elhiszik azt, amit mondanak nekik, bármekkora hazugság is legyen.
  • arty
    hm, az összeséitésben bezony már az mp3 sem szerepelt fényesen, de az atrac és a wma az utolso :D
  • arty
    nemtom ez volt e az a teszt... nem erre emlékszem:

teszt
  • arty
    a vaktesztek nem ezt mondják.

talán hidrogénaudion, de lehet h máshol volt teszt, bárki leszedhette szavazhatott, AAC, MP3, OGG, WMA, sonyATRAC3 versenyzett. És bezony az AAC és a tweakelt MP3 győzedelmeskedett.

A WMA a sony mellett a kemény utolso helyet fogta meg. Az mp3pro nem versenyzett, mert normális audioberendezésen alkalmatlan zenehallgatásra. Hordozhatón... talán.

128kbit alatt NINCS normális kodek, valahol ott a határ a fülnek... ismétlem: normális otthoni audioberendezésen, nem minifülhallgatón.
  • Anteris
    én is átálltam a wma-ra már elég régen. Nem akarok senkit meggyőzni most, szerintem jobb a hangja, mint az mp3-nak meg társainak.
  • janos666 #32
    Vagyis néha még racseg is és szarul szól.
  • janos666 #31
    Ja, persze. Minded MP+ lejátszó, mint a régi discmanom is lejátsza a PRO-t is, csak a 64-96Kb/s-ba kódolt PRO nem úgy szól majd mint a sima 96-128kb/s-be kódol pro hanem mint a sima 64/96-os és csak 22KHZ-en nem 44-en.
  • galocza
    a vorbisnál nem bitrátát állítasz, hanem minőséget (na nagyon akarsz, lehet bitrátát is).
    lame-nél pedig inkább abrt szokás használni mint vbrt, kérdésed is akkor mondana valamit ha az átlagos bitrátát adnád meg, nem a min/max értékeket - igaz, 1értelmű válasz akkor sincs.
    alacsony bitrátán (amit azért ált. szívesebben használunk hordozhatókba) a vorbis 1értelműen sokkal jobb, 128kbps alatt az mp3 meghal (nem én mondom, hanem a fehérfülűek).
    én pda-dvdripjeimnek pl -q 1 minőséget adok (~80kbps) és ok.
    kb szabály, hogy a vorbis eggyel alacsonyabb fokozaton mint mp3 biztosan jobb minőséget produkál, nagyobb szakadéknál jöhet csak vita.
    bővebb infókért és összehasonlító tesztekért megintcsak hydrogenaudio.org.
  • Devla
    Kosz, de inkabb nem adnam el az ipodom :) Egyebkent az igazsaghoz hozzatartozik, hogy persze tud aact is, mas kerdes, hogy meg egyetlen ilyen formatumu zenevel se talalkoztam, wmaval ugyanez a helyzet. Egyebkent a letoltott filejaim 99%a mp3, ami pedig oggban van az altalaban eleg magas bitratan van, igy elfogadhato a minosegromlas.
  • MaDFoX
    Ha mar ennyire ogg vorbis profik kozott vagyunk mondja mar meg valaki hogy milyen ogg vorbis beallitas nyujt kb lame vbr 32-128 es vbr 32-320 -nak megfelelo minoseget (elobbit filmeknel utobbit zenenel szoktam allitani)mert itt vagy fix van ami szerintem hulyeseg ha van vbr illetve vbr-nel egy adat van az a max talan? (dbpoweramp)