37
Milyen szervert kell venni?
  • mir
    #37
    "Igen, ez így van, ha nem tudod kezelni a Windowst. Mindenkinek lehet erről saját véleménye, ugyanis a Windowst is be lehet állítani jól, sok nagy szerver használ Windowst. (CNN, Microsoft.com stb., Foxnews is asszem) A Linuxot meg nem akarják feltörni elvileg, hiszen a hackerek is Linux-pártiak.
    Azért valószínű, hogy azokat is fel lehetne. Pl. az OpenBSD-t is szokták. Lásd. timesquare.com :)))"
    ezt felejtsd el, vannak a programozók/hackerek, akik fejlesztenek, meg a hackerek/crackerek, akik biztonsági rést keresnek, és feltörnek. de mindent, tekintet nélkül arra, hogy mi az, semmilyen pozitív diszkrimináció nem éri a linuxot, vagy valamely BSDt sem ezoldalról.

    win-lin biztonság: abban gondolom egyetérthetünk hogy biztonságos rendszer nincs. a win viszont csalóka, igen szerény tudással is be lehet konfigurálni, hogy működjön, de a biztonságossá-tételéhez ~ugyan akkora szakértelem kell, mint egy linuxhoz. és akkor mind a kettő biztonságos, ha nem futnak rajta ellenőrizetlen processzek, és frissítve vannak. ha meg nem, akkor mindegy, melyiken van potenciális biztonsági rés. megjegyzendő, hogy egy újabb SUSE linuxot állítólag kis szakértelemmel is atomra lehet biztosítani(van ilyen alapbeállítás) csak akkor elég sokat kell szórakozni minden új szolgáltatással.
    amúgy ha nem sürgős, meg úgyis tanulni kell, akkor valamilyen SUN vasra egy X86 Solaris 10 64 bit edition(ami elvileg egy pár hónap múlva jön) és a Janus révén minden linuxos binárist használhatsz majd, de jóval biztonságosabban, mint a windows, meg a linux. persze ez tényleg nem gyerekjáték, itt még az illúziója sem lesz meg annak, hogy minden egyszerű :)
  • mir
    #36
    nézzetek szét a SUNnál is, ott van sparc, meg solaris, azt meg aztán törhetik(persze egy jó konfig után), akinek sikerül, az reggelire bekap akármilyen x86 linux/ windows vasat.
  • paradox
    #35
    Szerintem ha jo minosegu el elfogadhato aru megoldast szeretnel akkor Sun, van X86 es SPARC is beloluk. Mi nem reg vettunk cegnel, s meg vagyunk veluk elegedve. itt egy cim: www.sunshop.hu, itt eleg sokfelet megtalalsz, s az ar is eleg jo
  • Zoldalma
    #34
    Ha nem akarsz nagyon sokat fizetni a www.depo.hu-n van egypar hasznalt dualos serverconfig.
  • Zoldalma
    #33
    Hmm,mennyi hasznalja egyszerre a netet? Kb. milyen forgalmat generalna?
  • Zoldalma
    #32
    Te, http://RouterIP
    illetve szoktak adni hozza progit.
    Vagy esetleg telnetelsz ra, ill. ssh.
  • Zoldalma
    #31
    "egyébként, hogyhogy a Novell nem került szóba?
    azt nem használják sehol?"

    De, van szerencsem 2hoz is. egy 4.11es meg egy 5.0as...
    Inkabb akkor mar a kisebbik rossz Win. :D
    Szallt mar el NDS ugy hogy meg backup ill. replika sem segitett...suxx.
  • Taranov
    #30
    www.hp.hu
    www.dell.hu
    és amit én ajánlok: http://www.apostol.hu/file-ok/APOSTOL_arlista.pdf
  • mikike
    #29
    40-50 gépes, de a backup ráér, csak menjünk sorjában
  • mikike
    #28
    a tűzfalas router az milyen?

    ki konfigurálja?
  • mikike
    #27
    szerver árakat hol lehet nézegetni?
    meg olyan cégeket, akik supporttal adnak el szervert?

    egyébként, hogyhogy a Novell nem került szóba?
    azt nem használják sehol?
  • Zoldalma
    #26
    Az addig oks, csak az elejen vmi olyasmit irt h Backup Serverkent is uzemelne....namost ki tudja mekkora halo.
  • Cat #25
    netmegosztásra és központi fájlszervernek egy szutyok pc is tökéletes, akármilyen oprendszerrel, csak vegyetek elé 10ezer ftért egy tűzfalas routert
  • [Jakuza]
    #24
    Nem akarok flamet inditani, nem is ez volt a szandekom isten orizz, csak a Mikike szempontjabol irom le a dolgokat, hogy ezek a dolgok leteznek. Mar pedig donteni valoszinuleg o fog.
    Es ezaltal ha tobben leirjuk a velemenyunket a tajekozodsaga is ez ugyben nagyobb lesz.
  • Zoldalma
    #23
    "de kérdés, hogy Magyarországon tevékenykednek-e ilyenek."

    Tevednek :D
  • Zoldalma
    #22
    Egy komoly informatikai szakember arra orientalodik amihez ert :o) Ha vki Winhez ert abbol is ki tud hozni full secure rendszert, persze kerdes akkor mar mennyire hasznalhato. Meg kell vhol huzni a hatart a hasznalhatosag es a kockazat teren.
    Most ebbe a linux/windows vitaba nem kellene megintcsak belemenni, mert szamos flame volt errol az utobbi idoben is. En joreszt *nix fele hajlok, marcsak azert is mert ahhoz ertek jobban. Kezreallobb.
    De ha mikike nem igazan jaratos admin dolgokban akkor eloszor tanulni kellene, mint full elesben kiprobalni, kockaztatva ezzel kenyes adatok kiszolgaltatasat. Marpedig hulyeseg arra szamitani h engem ugysem tornek fel, mert minek tennek :)
  • [Jakuza]
    #21
    Hogy miert is hasznalnak a cegek odakint es idehaza ennyien Windowst abba nem szeretnek belemenni, de nem fokent a biztonsagi megfontolasok jatszanak ebben inkabb szerepet s nem is az ar.
    De addig amig pl egy jpg file is tud fertozni Windowson addig biza, nem szivesen szeretnek ilyen Op. rendszert.
  • Taranov
    #20
    Na de mégis: egy jól bekonfigurált Windows szerver is eléggé biztonságos, egyébként nem használnák. Persze profik mindent fel tudnak törni, de kérdés, hogy Magyarországon tevékenykednek-e ilyenek.
    Egyébként nem orientálódik a Linux felé, mint már mondtam nagyon sok cég/portál használ Windowst, főleg Amerikában. A Linux egyszerűen olcsóbb. Mi azért használjuk azt, egyébként a Windows-zal olyan szempontból jobban jártunk volna, hogy ott ASP .net szolgáltatást is nyújthattunk volna.
  • [Jakuza]
    #19
    En is erre vilagitottam ra, hogy a Linux sem feltorhetetlen, de biztonsagi szempontokbol, joval kisebb a kockazat, mint egy barmilyen jol bekonfiguralt Windows rendszer.
    Egy komoly informatikai szakember inkabb a Linux fele orientalodik, ha legfobb szempontok a biztonsaggal kapcsolatos dolgok.
  • Zoldalma
    #18
    Lehet h kekeckedesnek tunik, de szerintem egy szerver nem desktop, tehat nem az van h majd eles korulmenyek kozott beletanulok. Es ha hozzanemertes miatt majd a ceges adatok terjednek a neten, mit lepsz? Ajanlom h eloszor vegyetek fel rendszergazdat, mellette tanulhatsz is e van idod is tanulni (pl. konyvek, oktatas).
    Masik, h teves dolog azt hinni h a biztonsag csak az oprendszeren mulik. Linuxot is torik, a blackhat hacker nem valogatos. Viszont jol beallitott szervernel es folyamatos frissiteseknel kisebb a kockazat. Es nagyonsok kar van a hozzanemertes miatt (legegyszerubb pelda pl. a spam).
    HW eseten ajanlom a HP proliantokat, kisvallalatnal megfelelo es nem tul draga, nekem a supportjuk is bejott.
  • mikike
    #17
    hát ha garival meg beállításokkal adják, akkor azért az 5 év alatt csak beletanulnék
  • Zoldalma
    #16
    Hmm, pusztan egy kerdesem lenne, ha beloni nem tudod a szervert magadtol, mibol gondolod h rendszergazdai szinten tudnad tovabbiakban managelni...
    Egys zervernel menet kozben is jonnek elo problemak, mit fogsz csinalni? Szetteszed a kezed? Megkeresed 2-3 nap alatt a googlen? Vagy nem igazan ertem...mert mig morzsolod a kezed addig szepen adatok szivarognak ki.
  • Taranov
    #15
    És máshol is csak 1 év van, HP-nál is. Talán van olyan, hogy 2-t lehet venni, de semmiképpen sem 8.
  • Taranov
    #14
    Hát a HP-vel nincs tapasztalatom, de biztosan van nekik ilyen szolgáltatásuk.
    Mi az Apostol Kft.-nél vettük a szerverünket, amin a versanus megy. Ők Intel viszonteladók, mindent kiválasztanak neked, de te is kiválaszhatod a részletes árlistájukról, ami nem a design-ja miatt üt, hanem a választék miatt meg egyébként is :)
    Ha a komplett szervert ott veszed, akkor nem lesznek olyan buta hibák, mint pl. rossz hűtés és emiatt csökkenő élettartam, mert a ház is Intel stb., mondjuk emiatt nem az olcsók között van, de szuper. Van rá három év helyszini garancia huszonnégy órán belüli kiszállással stb., utána pedig 5 év sima garancia a meghibásodásokra.
  • mikike
    #13
    amúgy én lennék a rendigandi...
    csak 1x lőjjék be...
  • mikike
    #12
    csak úgy állítsa be, hogy utána is is tudjak módosítani
  • mikike
    #11
    ajánlhatsz, de gépet is kellene
  • mikike
    #10
    Nem lehet úhy venni szervert, hogy supporttal?
    Mondjuk írok a HPnek, felajánlanak egy bazi gépet Linux/Win-el aztán lehozzák, beállítják, jogokat adnak a HOMEos usereknek, aztán elhúznak.
    Ha gond van mail vagy phone vagy akármi?
  • Taranov
    #9
    Igen, hiszen mindent tönkre lehet tenni, ami működik, a Linuxos szerverre viszont vadásznak is, viszont a linuxra nem.
    Viszont kérdéses, hogy mikike cégénél ez előfordulhat-e.
    Másik meg az, hogy a hülye hackereket nagyon egyszerű visszaverni, egyszerűen jól be kell állítani a Windowst.
  • [Jakuza]
    #8
    Akkor is ha tudod kezelni a Windowst.
    Lasd csak Blaster.
    A Windows egy bughalmaz tele lehetosegekkel a hackerek szamara.
  • Taranov
    #7
    Egy Linuxos szerver bekonfigoltatása kijön 40-50k-ból.
  • Taranov
    #6
    Na akkor a lényeg:
    Rendszergazdát kell, hogy fogadjatok szerintem, mert a Linuxot rendszergazdával bekonfigoltatni nem olyan drága azért, tudok is ajánlani, ha kell. Ők Linux-szal dolgoznak.
    Linuxos tűzfalszervert is csinálnak, ha kell persze.
    Egyébként megvenni egy Windows Server 2003-at és azt bekonfigoltatni biztonságosra, drágább, mint egy linuxot. Ha csakis Windows-os jöhet szóba, akkor az sem vész, de drágább lesz.
  • Taranov
    #5
    Igen, ez így van, ha nem tudod kezelni a Windowst. Mindenkinek lehet erről saját véleménye, ugyanis a Windowst is be lehet állítani jól, sok nagy szerver használ Windowst. (CNN, Microsoft.com stb., Foxnews is asszem) A Linuxot meg nem akarják feltörni elvileg, hiszen a hackerek is Linux-pártiak.
    Azért valószínű, hogy azokat is fel lehetne. Pl. az OpenBSD-t is szokták. Lásd. timesquare.com :)))
  • mikike
    #4
    megijesztettél, de számítottam hasonlóra

    esetleg vannak ilyen mindenféle egylemezes linux-ok, ami esetleg jó tűzfalnak egy 486-ra

    aztán a net így szűrve mehetne tovább valmi Win-es csodára, mittomén mit csinálni

    ez nem jó?
    nincs valami basic linux?
  • [Jakuza]
    #3
    Hat meg kell hogy remitselek.
    Linux.
    Biztonsagos Windows nem letezik.
    Persze biztonsagos Linux sem, de magasan biztonsagosabb , mint a Windows.
  • mikike
    #2
    szóval mire költsünk a szerver boltban?
  • mikike
    #1
    nos izé
    igazából senki nem tudja mit akarunk, de azt mondta a fönők, hogy a céghez kell egy szerver

    a linuxot nem igazán vágom, szóval valami Win alapú jó lenne
    amit nagyjából kihámoztam, arra kell, hogy a netet meg tudja osztani (és managelni) és a file-okat is valahogy cserélgetni
    a biztonság a vesszőparípája, szóval mindenféle BACKUP meg biztonsági kütyük legyenek benne (azt mondta, jó lenne, ha a dolgok nem jelszóval lennének védve, hanem valami még biztonságosabb megoldást szeretne, hogy a gonosz adat-tolvajok semmiképpen nem férjenek hozzá a dokumentumokhoz)

    ha nagyon drága még jobb, legalább később veszi meg (vagy egyáltalán nem)

    annyit még jó tudni, hogy a cégnél a beszerző XP HOME-okat vett a gépekre, mert olcsó volt...