Hír topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tikal
Képviselõteszt 😊
ez azért sok mindent elmond...

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

polluxware
<#lookaround>

Punkerwork
én tavaly gondolkoztam ilyenen, de ha havonta csak 1x 2x kell vonatoznom, még nem éri meg. pedig a vonatot jobban kedvelem mint a buszozást.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

immovable
400 Ft-os benzinárig nekem jobban megéri kocsival járni melózni - majdnem még egyedül is - mint tömegközlekedéssel. Asszonnyal ketten használjuk a kocsit, így pedig kb 450 Ft-os benzinárig el sem gondolkodom a tömegközlekedésen, figyelembe véve annak minõségét illetve az azzal járó kényelmetlenséget.
Dzsini
Ha ezek a számok, akkor is fenntartom az eredeti állításom: a szövegben komoly csúsztatások vannak. Sõt, így még inkább, mert nem csak az elvi meghatározás hamis, hanem a számadatok is.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

MÁV-START kártya 26 éven felülieknek: 34.900 Ft
ÖBB-Vorteilscard Classic: 99,9 EUR(~27.500 Ft)

MÁV-START 26 éven aluliaknak 24.900 Ft
ÖBB-Vorteilscard Jugend <26 19.99 EUR(~5500 Ft)

No komment. Az utolsó kapcsolja le a villanyt...

kifli
3db 50%-os diákjegyel kb ottvagyunk hogy kocsival olcsóbb felmenni pestre 3-an, mint vonatozni...

Sõt kocsiba ugyanennyiért 5-en is beférünk 😊
Csak akkor éri meg a vonat kb, ha egyedül megyek...
Mike
én pl. semmiféle kedvezményre nem vagyok jogosult a MÁV-pn
és ha több haverral megyek, õk sem
sõt
a kocsi ha többen megyünk, olcsóbb mint a vonat
na ez a durva
de a BKV is
röhej hogy a közösségi közlekedés drágább mint az autó

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

2008-ban a Viktátor még kicsit jobban bízott a népszavazásokban.
Lehet, hogy azért, mert akkor még máséval verte a csalánt.

jhetedikj
Azt is nézzétek meg, hogy ezt a cikket 2009- ben írták, tehát nagyon jól látszott már akkor is, hogy az a rendszer tarthatatlan.

anno 1987

Az említett cikk ott téved, hogy a teljes rokkant állományt vizsgálja. A fele már elérte a nyugdíjkorhatárt. Amúgy meg filozofálgathatsz pár sort, de attól még az állításod nem állja meg a helyét. A két ország történelme ezer évig egyazon szálon futott, az elmúlt 50 év és a 90 utáni nyitás is hasonlóan zajlott le, egészségügyre õk sem költenek többet.

A korrekt számok: 80 ezer szlovák, 347 ezer magyar.

Dzsini
A megoldáshoz egy kis segítség: ha valaki NEM állít valamit, az nem jelenti azt, hogy az elõzõ állítás ellentétét állítja. A világ nem 1 bites felépítésû, még ha sokan szeretik is annak beállítani.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Dzsini
Nem ezt írtam. Azt írtam, hogy az alapján, hogy egy alapvetõen más ipari/gazdasági/egészségügyi helyzetben levõ ország aránya alapján kikiáltani csalónak ~700 ezer embert megalapozatlan és bizonyíthatatlan.

Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy a hozzánk hasonló helyzetbõl induló és azonos fejlettségi szinten álló varsói országokhoz képest kétszer annyi valóban rokkant ember lenne az országban?

Dzsini
Azért van pár komoly csúsztatás ebben a szövegben: "A szlovák számokból kiindulva megállapíthatjuk, hogy ma Magyarországon maximum ötvenezer rokkant lehetne, tehát a többi rokkant igazából álrokkant, vagyis csaló." - ez így bizonyíthatatlan, és értelmetlen következtetés, teljsen más a két ország gazdasági, ipari, egészségügyi, stb. felépítése. Igen, valószínûleg vannak olyanok, akiknek a szlovák rendszerben nem járna, de ez kb. olyan, mint amikor az összes adófizetõt adócsalónak, vagy az összes internetfelhasználót szoftverkalóznak állítják be.

"Tavasszal változott a helyzet, egyre többen olvasták rémülten, hogy pénzük jelentõs része elúszott. " - ahogy sikerült itt-ott olvasni pont idén tavasszal már több volt a pluszos, akár a 2008-9es visszaesést is helyrehozó pénztár.

Az elképzeléseit meg majd a hozzáértõk kommentálják ízlés szerint.

Innen járulékot nem lehet emelni anélkül, hogy ne fojtanánk meg a gazdaságot.

Sadist
Sõt, valószínû tovább is fogják, mert a nyugdíjasok száma nõ, a dolgozóké csökken, az IMF-et meg elzavarták a picsába.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

jhetedikj
Ezen felül a nyugdíjjárulék is meg lett emelve fél százalékkal ami több millió dolgozónál szintén szép összeg lehet és ezt még akár tovább is emelhetik a következõ években.

anno 1987

Sadist
Egyik napról a másikra nem lehet bevezetni, ugyanígy volt a magánnyugdíjjal is. Ha holnaptól mindenkinek egyéni számlán gyûlik a befizetett nyugdíjjáruléka, akkor a mostani nyugdíjasok nem kapnak semmit, ha pedig ezt a pénzt fizetik ki a mostani nyugdíjasoknak, akkor a befizetõ nem fog kapni semmit, mire nyugdíjas lesz. Ahhoz, hogy ne haljon éhen senki egyik esetben sem, hitelt kell felvenni, amit pedig vissza kell fizetni.
Amikor tizen éve kitalálták, hogy mindenki fizesse a maga nyugdíját, akkor sem úgy csinálták, hogy egyik nap még Állam bácsihoz, holnap meg már a magánszámlára megy a pénz. A fokozatosság volt a lényeg, hogy a befizetett járuléknak negyede ment magánkasszába, háromnegyede meg továbbra is az államhoz, késõbb ezt az arányt tolták volna a magánnyugdíj irányába, a kiesõ összegekre pedig hitelt vettek fel.
Csak Fidesz most gondolt egy nagyot, és ezt a folyamatot félúton elvágta, így marad a fenntarthatatlan nyugdíjrendszer és a hitelek is.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Várjuk ki a végét.

Kedden jelentik be az érdemi lépéseket

ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11

Eddig csak a nagy nekirugaszkodás látszik, érdemi lépések nélkül. Otthoni pályinkafõzésbõl nem lesz dzsídípí.

Sadist
Arányaiban lehet, hogy kevesebb a nyugdíjas a Fidesz szavazóbázisában, abszolút számban viszont több. Szerinted miért nem mernek hozzányúlni semmihez, ami a jelenlegi nyugdíjasoktól egy forintot vagy akármilyen kedvezményt is elvenne? Gondolok itt nyugdíj befagyasztásra, utazási kedvezmény megvonásra, magánnyugdíj-pénztárak lenullázására.

Dzsini
Persze, de ha megkérdezed a Zembereket, hogy "akartok fizetni?" akkor azt fogják mondani, hogy "neeeem" 😊
A népszavazás, választás, meg ilyesmi az szimpátiáról szól, és nem szakértelemrõl - innentõl fogva az ilyen kérdéseknek és a "lépjünk be a NATO-ba / EU-ba" kérdéseknek sem konkrétan az az értelme, és pont ezért nem merik valószínûleg megszavaztatni az Alkotmányt sem, mert félnek attól, hogy nem lenne olyan elsöprõ, mint amilyennek most beállítják.

Sadist
Diákból lettem dolgozó (tehát kedvezmények szempontjából egy senki), tudom milyen az, ha elveszik a kedvezményt. Mégis van egy hatalmas nagy különbség, én valószínû életem végéig termelni fogom a GDP-t. Az messze igazságtalanabb, hogy az eltartott kap kedvezményt, mikor pedig elkezd tenni is a közösbe, akkor már semmit nem kap, mint amikor valaki olyantól veszik el a kedvezményt, aki még vagy már termel társadalmi szempontból értéket.

Sadist
Szûrõnek lett volna jó, hogy akinek fáj a feje, az ne rohanjon egybõl orvoshoz, és az is fizessen legalább egy jelképes összeget, aki egy huncut vasat sem fizetett a TB-be.

Dzsini
Kevesebb kamat, viszont biztos(abb) befektetés, és nem inflálódik el a pénz. Ez a közgazdaságtan egyik alapja, és ezért pánikolnak a világon mindenhol a deflációtól 😊

#39113: az államadósság csökkentése szép dolog, kérdés milyen áron történik - teszem azt én is visszaadhatom az autómra felvett kölcsönt, ha eladom a házam, vagy kiveszem a nyugdíjra félretett bankbetétem (se autóm, se házam nincs, de a példa a lényeg). Ezután jó nekem, mert nem kell fizetni az autókölcsönt, viszont 20 év múlva jóval kevesebb pénzbõl kezdhetem meg nyugdíjaséveimet.

Szocik mégis csinálták ezt 8 éven keresztül.És pont a volt miniszterelnök gyávázza le Orbánt,a napokban,aki megprobálja rendbehozni a gazdaságot.Amugy 8 év után most csökkent elõször az államadósság.Hogyisvan ez szoci barátaim?

ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11

",mert nincs rá fedezet"

Amire nincs fedezet azt nem szabad kifizetni. Ezt egy egyszerû háziasszony is tudja. Mi magyarok 30 éve nem vagyunk képesek felfogni, hogy hitelbõl nem szabad a jóléti rendszereket finanszírozni.

A magánvagyon rekvirálása elõtt kellett volna megreformálni a jelenlegi fenntarthatatlan rendszert. A hivatalos álláspont szerint akár 2013-ig elhúzódhat az egyéni számlák bevezetése. Azt mind tudjuk, hogy választások elõtt már nem szokás ilyen horderejû változásokat eszközölni, így minden bizonnyal a következõ ciklusra csúszik át.

de ha kiviszed külföldre,akkor ott kevesebbet kamatozik.Amugy hol biztonságos a pénzed? Sehol.

immovable
A mostani rosszabb. Elvette a megtakarított pénzem, amit a nyugdíjas éveimre tettem el. Nem véletlenül nincs már megtakarított pénzem hazai bankban.
Már rátette.Azt lenne a gáz, ha 3 év mulva jönne egy másik kormány,és azt mondja hogy elnézést kérünk nem tudunk nyugdíjat fizetni,mert nincs rá fedezet

immovable
A mostani nem teszi(tette) rá?
Be lehet ezt vezetni a mai naptól is ezt az ujonnan belépõknek,az egyéni számlás rendszert.Csak az a baj hogy az állam kezeli.Ha más kormányok jönnek,simán rátehetik a kezüket a lóvéra

Dzsini
Ez volt a terv az egyéni kasszák bevezetésével, hogy szép lassan mindenki a saját megtakarítását kapja meg. Ott viszont kérdéses, hogy te mit választasz: fix idõs kifizetést (pl. 15 év alatt kéred vissza a befektetésed - ekkor örökölhetõ is), vagy életed végéig kérsz a befizetésedtõl függõen X összeget (ekkor lutri, hogy élsz-e addig, hogy megérje így kérned, és nem örökölhetõ a pénz).
A mostani magánnyugdíj-pillér visszaszorításával ezt az átállást akadályozták meg, most arról lehet esetleg szó, hogy az állami nyugdíjrendszerben is kialakítsák az egyéni számlarendszert.
Csak ezt nem lehet egyik pillanatról a másikra megtenni, hiszen az elmúlt évtizedekben az állami pénztárnál nem volt magánszámlára lehetõség, tulajdonképpen nem a saját pénzét kapja vissza senki, hanem az akkor épp befizetõkét. Az átállításnál pl. mostantól megkezdve akkor is fizetni kell valamibõl egy generáció nyugdíját, amíg van olyan életben, aki még az "elõzõ" módszer alapján nyugdíjas.

Mindenki az aktív éveinek egyéni befizetése alapján legyen jogosult a nyugdíjra. Ha ez fedezi a 200 ezres nyugdíjat, akkor kapja meg.

Néhány sokkoló adat: A nyugdíjasok fele 65 év alatti, az átlagnyugdíj magasabb mint a gyermekes családokban az egy fõre jutó jövedelem, a létminimum alatt élõ gyermekek aránya ötszöröse(!!!)a nyugdíjasokénak(25 és 4 százalék), az átlagos szolgálati idõ: 33,1 év.

Elvitte az elmult 8 év....

immovable
Hol a pénz? Esztergom

10 év alatt 20 milliárdnyi kötvénykibocsátás történt. Bárhogy osztok és szorzok, ebbõl Esztergomban látható eredményeket kellene felmutatni. Nem félig kész beruházásokat, hanem szállodákat, rendbe tett intézményeket, jó utakat, szép parkokat.
Szerintem a hobbiszintü segélyeket kell elvonni még azoktól akik csak ugy veszik fel.Dolgozzanak meg érte,és ne segély legyen a neve,hanem közmunkabér.

Danny1987
akkor már egyszerûbb egy maximal nyugdíj kialakítása x e Ft-ig.

Felette meg nincs állami nyugdíj "eddig lehet szorongatni az adófizetõk tõkét" jeligével.

Live for nothing or die for something.

Ebben igazad van.Én meg elvenném a 200,meg 300 ezres nyugdijakat a felére

immovable
Én a nyugdíjemelést is sávossá tenném. Tehát aki 50 ezer forint alatti nyugdíjat kap havonta, annak emelnék évi 20%-ot aki 50 ezer felett annak 10-et, aki 100 ezer felett annak évi 2%, 150 ezer felett évi 1%, 200 ezer felett pedig 0,3% per év. A számokat hasráütésszerûen mondtam.
immovable
Így van. De az sajnos csak a jéghegy csúcsa. 😞 Gondold el. Dolgozunk 3-an a 10-bõl. 3-an tartjuk el tízünket. Ez nem fenntartható, így gondok adódnak. Eddig mit csinált mindenki.? Még tovább nyomorgatta a dolgozó 3-at, hogy a többi 7-nek jó legyen. Ez nem mehet örökké. Meg kell vonni bizonyos dolgokat a maradék 7-tõl is. És most nem kizsákmányolásról van szó, hanem pld. az utazási kedvezményrõl ami nem egy húsba-vágó dolog, de sok pénzt jelent.
Mennyi birka! DDD

HöfEE
Ne haragudj de, hogy a fidesz szavazóbázisa fõleg nyugdíjasokból áll arra csak azt tudom mondani LOL (nem azt mondom hogy nyugdíjas nem szavaz rájuk de azért ezt így kijelenteni meredek). Ezt pártállástól függetlenül mondom.
Cserébe linkelek egy képet:

Ezt én is tapasztaltam már sokszor.Vasut pénztáránál nem is kell bizonyitani hogy mire kérted a jegyet,csak a kalauznál