Hír topik

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tikal
<#eljen>

Ma már nem idegsítem többet magam 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Elég megnézni ezt a filmet
Tikal
Igen, szerintem igen nagy százalékban a bankok a felelõsek, szóval ha jó volt a pénz mikor dõlt, akkor igyák most a levét is meg annak amit fõzte. Nem a teljes befagyasztásrol van itt szó, mert egyértelmû hogy a bankoknak hitelezniuk kell, de ami az elmúlt években folyt az nem volt ésszerû, és ezt tudta minden bank. És hozzánk csak a szele jutott, a vihar nem is itt volt. A nagy hitelminõsitok, a nagy hedge fundok, biztosito társaságok mind benne voltak a szivatásban, amit a kisemberek szenvedtek el. Na ezért nem örülök hogy most az emeberek adójábol kell megmenteni a bankokat, a tönkrement hiteleseket meg mindenkit aki még nem jelentkezett eddig 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Marci0115
azért nehogy már egy ilyen kaliberü embernél ne legyen 5ezer forint kp mer kiugrok az ablakon, más nem bankkártyán, de a lopás mindig egyszerûbb

desigo
desigo
Kizöldül az Antarktisz

Az elmúlt évtizedekben nagy területen jelent meg zöld növényzet a Déli-sarkon.
Könnyedebb téma. Tartsunk egy kis tûzszünetet!

Ismerõsöm járt hasonlóképpen egy szombat éjszaka.

Rövid telefonbeszélgetés a szüleivel:
" - Anya, baj van, nincs itt a Punto a parkolóban. Szerintem ellopták.
- Semmi baj fiam, maradj ott, érted megyünk.
- De az autóm...
- Az autód itthon van, a Mondeonkkal mentél el, de ha már erre sem emlékszel, jobb, ha nem ülsz volán mögé."

Szerintem egyszerûen elbeszélünk egymás mellett.

A Te verziód szerint kizárólag a bankok állják a költségét, erre leírtam, hogy ez miért nem lehetséges. Ennek az ok-okozati láncnak a végén áll a hitelezés befagyása.

Én ilyennel még nem találkoztam hála istennek

ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11

Tikal
Mondom, nem a hitelezéssel van a probléma,hanem az ész nélküli hitelezéssel.. neked kimaradt az elmúlt pár év vagy mi? 😊

Melyik építõipari beruházás termeli ki a költségeit 2-3 év alatt? Sajnos a fejekben tovább él a szocializmus.

Punkerwork
ez nem igaz, akkor nem 2-3 év alatt akartak meggazdagodni az emberek.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

Érdekes módon, akkor nem ragaszkodtak a népek a piaci ár alatti bérleményekhez. Melyik az az eszement befektetõ, aki ilyen elvárások és a megtérülés lehetõsége nélkül belefog egy bérlakás építésébe?

Punkerwork
magyarul nincs, és senki nem mer újra belevágni a civil szférából (a 20-30 évek régi polgári bérházai érdekes módon még mûködtek). az önkormányzatoknak meg arra nincs pénze hogy a régi épületeket felújítsa.

Tényleg nem kell befagyasztani, magától befagy az ha megfojtod õket. Nem véletlenül jutott a finánctõke elleni harc populista hõse is kompromisszumos megoldásra.

Tikal
Az is elég jol mutatja a bankok és a pénzügyi rendszer mohoságát hogy ma már a multik bevételeinek 40-50%a nem a termelésbõl jön, hanem pénzügyi tranzakciokbol, hopp. Tulajdonképpen lassan nem éri meg termelni? 😄

Dzsini
Nagyon jó tanácsi bérlakásrendszer volt - hibája volt, hogy bõven piaci ár alatt (emiatt veszteségesen, állami adósságot termelve). Ezért is a rendszerváltás után teljes erõvel szétbombázták és eladták az összes ilyen lakást/házat - aminek az lett az eredménye, hogy az IKV (ingatlankezelõ) már nem foglalkozott vele, a lakók sem (hiszen elõtte sem kellett), és 20 év alatt olyan mértékben leromlott az állapotuk, hogy most szétrohad álló helyzetben. De legalább saját tulajdon.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Punkerwork
a normális megfizethetõ bérlakás rendszer az ami nagyon hiányzik itthon. ha az átlag fizetés 10-15%-ból lehetne stabilan bérelni lakást, az talán mûködne. de ha most osztol szorzol akkor albérletben lakni csak addig lehet cél amíg az ember nem akar normális családot / gyereket.

Atomreaktor
ez mondjuk tényleg magyar sajátosság, de ki ne szeretne egy saját házban élni? más kérdés, hogy nem biztos, hogy ez minden esetben jó, mert néha valóban kell változtatni, hogy mindig újragondolhasd az életed, stb. nem véletlen, hogy nagyon-nagyon sokan idõs korukra annyira "beszûkülnek" és ezzel nem akarok senkit bántani, ez nem az egyes ember hibája. persze ebben nem csak a lakás-tényezõ játszik szerepet, de nézzetek meg egy átlag osztrák nyugdíjast, hogy hogyan néz ki és hogyan gondolkodik. ég és föld. ezzel nem azt mondom, hogy a mi nagyszüleinkkel baj van, egyáltalán nincs, mivel nagyon sokan büszkék lehetünk rájuk. tulajdonképpen, mindegy, hogy milyen rendszer volt itt azelõtt, akkor is õk építették ezt a világot fel nekünk és mi meg nem élünk vele, hagyjuk tönkremenni.

Tikal
Nem kell befagyasztani. Ésszerûbbé kell tenni. Ha rendesen lett volna szabályozva, akkor nem lett volna 2008. Elõtte már egy páran látták, de az akkori elnökök, plusz a pénügyi lobbi nem engedte a szabályozását a pénzpiacnak. ennek köszönhetõ hogy egy olyan ország mint izland secperc tönkrement.

Punkerwork
ez egyenes eredménye a kommunizmusnak, 1 elvették azt ami volt 2 nem épültek megfizethetõ bérlakások, addig amíg az albérlet alig olcsóbb mint a hitel egyértelmûen a hitelt kellett választani.

A hitelezés befagyása recesszióhoz vezet. Az itthoni bankrendszer nyereségét évekre elnyelné egy önerõbõl megvalósított konszolidáció, sok bank külföldi tõkebevonásra kényszerülne. A végén úgyis mi fizetünk mindenért(a bankadó hatását már most is láthatod a számlavezetési díjban), bármit is mond az aktuális Fidesz demagóg.

Dzsini
Ez jó lenne, HA nálunk egyáltalán felmerülne az átlag emberben/családban az, hogy bérleményben lakjon, és nem sajátban.
A "ha már fizetek, akkor legyen a sajátom" mentalitás (függetlenül attól, hogy ez jó vagy nem - egyszerûen létezik) az oka annak, hogy ennyire immobilis a társadalom, és sokakban fel sem merül, hogy esetleg az ország túlsó végén vagy akár pár várossal odébb vállaljon munkát. Mert van egy saját tulajdona (majd 30 év múlva, mert annyi hitel van rajta), amit nem lesz hajlandó otthagyni.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Itthon az állam MINDENT szociális kérdésként kezel(ez a függõ viszony a legjobb módja a szavazatvásárlásnak) tehát ezeket a lakásokat már most veszteségként írhatnánk le.

Ebben a formában ez már lejátszódott rendszervaltozás után, amikor tömegek a piaci ár tizedéért jutottak lakáshoz és ennek az árát még ma is fizeted a villanyszámládba beépítve(KÁT-támogatás), az adódból(5%-os ÁFA + a panelprogram ára az elmaradt amortizációs ráfordítások miatt).

immovable
Én is ott vagyok, de nem kérek havi számlát, mert neten intézem a dolgokat - lekötés, számlafizetés, törlesztés, mobil teló, stb -, alap csomag amúgy és havi 49 forint. 😊 Kétszer vehetek ki pénzt ingyen. Nekem ez elég, így ez a díj nekem ok. Te azért jó sokat fizetsz.
immovable
Am szerintem az államnak meg kéne venni ezeket a lakásokat/házakat, és kiadni bérbe a benne lévõ bajba jutott tulajdonosoknak, minimál pénzért. Ideiglenesen. Plusz a lakóknak vállalni kellene az állagmegóvást. Aztán ha kezd rendezõdni a gazdasági helyzet átnézni ezeket a megállapodásokat, hogy a befektetett pénz megtérüljön, Jobb ötletem nincs.<#nemtudom>
Tikal
Van, csak nem mindegy mennyire pofátlan. szerintem undorító hogy azért vonnak le tõlem pénzt mert elütöttem a PIN kódot, vagy épp többett akartam felvenni egy ezressel mint ami a számlámom van. Ez szerinted mégis milyen költség a banknak? többet fogyasztott az ATM egy fél percig? 😄

Tikal
Így van. A bankok érdeke az volt hogy minél több szar minõségu hitelt adjanak el, a végén már nem is nézték kinek adják, elég volt a neved meg a muter neve a papírra és már mehettél is a pénzzel.

Mindegyik banknál van lehúzás.Tökmindegy.OTP-nél is havonta 4-500 ft-kat levonnak minden hónapban tõlem,bankkártyahasználatért,és hónapvégi számlaegyenlegért.

ASUS PRIME Z790-p,Intel CoreI7-12700K 3600Mhz,Gainward Geforce RTX 4060 8Gb VRAM,32GB DDR5 Kingston memory,Samsung S24D300H0 monitor,WIN 11

Tikal
meg van, oké 😊

Tikal
az adódból 😊

Tikal
Láttam már hitelszerzõdést, ez viláogs, bár én forintban vettem fel és csak elektronikai cuccra. 20-30 évre nem mernék hitelt felvenni...

Az államnak a bérlakás rendszert kéne inkább erõltetni, mint a saját pecót.. meg jobban megregulázni a bankokat.

"Az állam kisegítette a bankokat"-mibõl vajon?

immovable
Én kocsira vettem fel CHF alapon 2 milliót 6 évre. Havi 40 lett a havi, de mivel vagy 2 évig 32-35-t fizettem, az erõs forint miatt örültem. Ha forint alapon veszem fel, akkor alapból havi 55 ezer lett volna, igaz ez szinte fix. Most már csak 1 év van hátra, havi 52-öt fizetek. Még most sem kerül annyiba, mint ha forint hitellel operálok. Na ilyen dolgokért ugrott mindenki frank hitelbe, mert a forintot olyan áron kínálták amit a kockázatokat mérlegelve sem érte meg. És akkor 2006, még nem volt szó semmiféle válságról.

Na most ezt a képet ültesd át egy családra 20 éves frankhitelre. Itt a kormányok, meg a bankok voltak a sunyik, hogy a forint alapú hiteleket olyan magasra "árazták, engedték árazni", hogy sokan ebbe buknak bele.
Punkerwork
számold csak át.

Dzsini
25600-ból 21000 lett, 4600+kamattartalmat már visszafizetett.

immovable
Ha már láttál hitelszerzõdést akkor tudod, hogy az elsõ években jószerivel csak a kamatokat fizeted, így a tõketartozásod nõhet is miközben te törlesztesz.
Tikal
A helyzet az, hogy mikor megnyitottam, nem volt ez a lehuzás. Az itt nyitott számlám egyébként sem a fõszámlám ( néhány tranzakciohoz kellett nyitnom náluk ), az egy másik banknál van már vagy tiz éve, és elolvastam mindent ami a számlámmal kapcsolatos, nem véletlen vagyok még mindig abban a számlacsomagban 😊

Dzsini
Úgy, hogy mérlegeli, hogy milyen kockázatokat vállal - esetleg fél-1 év munkaviszony nélkül még tudja tartani a hitelt? Milyen fedezetet vállal? Mekkora önerõvel tud beszállni egy ilyesmibe? Milyen árfolyamkockázat van? Persze, a reklámok szerint a chf / jpy hitel csudajó volt, de már akkor is mondták, hogy az árfolyamkockázattal számolni kell. Innentõl pedig #718. Nem biztos, hogy abban az évben, úgy, és akkora házat kellett építeni/vásárolni.

immovable
Mert ha deviza alapon veszel fel hitelt akkor a tõketartozást, kamatokat, kezelési költséget, billentyûzetkopást, stb, mindent az adott devizában tartanak nyilván.

100 CHF-ot vettél fel 150 Ft-os áron akkor 100*150=15.000 a tõketartozásod.
205 Ft-os CHF-nél már 205*100=20.500 Ft. Ez csak a tõke, ezek kamatát is CHF alapon számítják tovább. Plusz a bankod is veszi a CHF-ot bizonyos kamatra egy másik banktól, annak a tranzakciónak a kamatát, költségét is te fizeted. Hamar felmegy az a törlesztõ.
Tikal
Közben nem fizetett semmit? Eltelt hat év 😉

Dzsini
Másnak pedig hitele, amelyet valószínûleg ugyanolyan felelõtlenül kötött meg, mint te esetleg a folyószámlád szerzõdését - elõre gondolkodni (pláne olvasni) olyan luxus, amelyet kevesen engednek meg maguknak.

Atomreaktor
szerintem elolvasta, de hogyan tervezzen az ember elõre, ha 20-30 évre kell egy saját házhoz hitelt felvennie? ez kockázatos igen, de nincs más lehetõség. ha közben ugrik a munka, az a nagy bukta.

Tikal
Nekem nem volt hitelem. Csak folyószámlám 😊

Dzsini
Itt a hangsúly a "miután"-on van. A hitelnél elõre kellene (kellett volna) gondolkodni, esetleg számolni egy kicsit, nem "miután" már baj van.

Tikal
Már eljöttem tõlük, miután szembesültem a sunyi lehuzásaikkal, egyébként az ERSTE volt ez a kedves bank 😊

Punkerwork
Íme egy példa:
2005-ben 25600CHF*164=4200000Ft induló hitel, most a fennálló tartozás 21000CHF*205=4305000Ft.

Tikal
Pont azt mondom, hogy nem látom miért nõtt duplájára a hitel.. ezt benyelték a bankok. az árfolyam nem duplázodott tudomásom szerint. 1,6 >>> 1,3 EUR/HUF

Dzsini
Minek van olyan folyószámlád, ahol ilyen költségek vannak? Nem írtál alá gondolom hûségszerzõdést náluk, tehát kb. fél nap alatt áttelepülhetsz bármelyik, általad választott bankhoz - nézz utána, hogy melyik tetszik jobban, melyik felel meg a legjobban a te pénzügyi szokásaidnak.

Punkerwork
és ha nincs 2 ember?