61226
Egy ilyen téma megkívánna egy független, állandó házigazdát felügyelőnek, erre pedig sajnos nincs lehetőség - a szerkesztőség és a moderátorok döntése alapján a topic zárva marad.
  • ManoNegra
    Miért a multiban van hazai? A táp nem magyar, de amivel felkeverjük az magyar (gréti mix) plusz disznófül stb...
  • Totti5
    ( arról meg senki sem tud hogy a nagy magyar termékek mennyire magyarok, mert a termelő biztos jobban jár ha megveszi külföldről és magyar cimkéval adja el drágábban, aztán soha a büdös életbe nem jössz rá hogy ez szlovák papirka vagy magyar... )

A nagy magyarságban erről mindig elfeledkezünk... csak azt szabad elhinni amit az orrod előtt szednek le, mást nem.
  • ManoNegra
    Ez megint megérne egy misét... Dioxinos paprika? Ha az "olcsó" kínai fokhagymát válsztod akkor a kínai parasztal vagy szolidáris! Ott nem lehet hatalmas különbség az árakban!
    Amúgy én sem értem hogyan olcsóbb mikor pár ezer kilómétert utaztatják...
  • Totti5
    Ott hazai?:D
  • Garfield
    De, elvileg az. Viszont lehet, hogy a kínaiak két hajónyi mennyiségben tudják hozni ugyanazt a minőséget úgy, hogy a vevőnek egyetlen kereskedővel kell megállapodnia a mennyiség és a szállítás tekintetében, a mennyiségből következően alacsonyabb áron. Ez nálunk mennyire működik?

Mellesleg ugye rémlik, amikor a színmagyar hazai gyártó a kalocsai paprikát brazil importtal turbózza fel. És akkor ezt így most hogy?
  • ManoNegra
    Persze megteheted, de Magyarország nem egyenlő Orbán!!
  • ManoNegra
    Kutyakajáért kutyásboltba járok. :P
  • Bronx South
    "Köcsög multi, mi?" - Ez annak az eredménye, mikor egy Magyar üzletlánc úgy dönt hogy versenybe száll egy multival, természetesen ez lett belőle, az aldi meg nem Magyar.

Apropó, érdekképviselet. Egy országban a gazdáknak összefogás kell ahhoz, hogy megmaradjom a megélhetésük ??? Ha annyira jó nekünk, akkor mi a q... é... f...ért van a béka segge alatt a Magyar mezőgazdaság ?? Hagyjukmár a kamudumát...!
  • Garfield
  • Garfield
    "Drága aranyos, tegnap fejtettem le az öblítőszert a pincében, megszagolja? Hány decit tölthetek? Nézze csak, milyen szépek a villanykörtéim, a hétvégén szüreteltünk, nem kóstolja meg? Esetleg az unokám által varrt pamutpólót a fiának otthonra?"

Mikor szakadtok már el attól a buta szemlélettől, hogy a piacok ki tudják váltani a hipereket, amikor max. a friss élelmiszerben tudnak versenyre kelni velük?
  • Vlala #48921
    Erről van szó.
  • Vlala #48920
    Érted az iróniát?
    Addig lesz..om a magyar gazdaságot, amíg ilyen miniszterelnökünk van. Megtehetem? Igen.
  • Totti5
    De ha egyszer olcsóbb még így is?
  • Totti5
    Azt viszont látni kell hogy ha egy tejföl, vagy kenyér, tej kell akkor nem ruhan az ember a hypermárketbe, mert jó esetben ahol lak ott van a helyi kisbolt, abc vagy akármi... két oldala van a dolognak. Itt nálunk vagy egy közepes üzlet már 20 éve, ide jár mindenki kisebb dolgokért, de ha már pl kutyakaját kell venni nem itt fogom marha drágán az biztos, elmegyek arrébb 500 métert és ott a teszkó és ott olcsó.
  • ManoNegra
    - 2 s
  • Garfield
    Látom, nagyon nem sikerül elszakadni a friss élelmiszerek témája nyújtotta hiperfikázástól...
    De ha annyira ragaszkodsz hozzá: Úgy próbálod beállítani, mintha ezek csak a hiperre lennének jellemzőek, illetve csak ők tehetnének róla, pedig ugyanúgy megvan a magyar tulajdonú szolgáltatóknál. A kedves termelők például simán összefoghatnának, hogy az érdekeiket közösen képviseljék - lásd CBA működése. A hiper megteheti az erejénél fogva, a termelők pedig felszalámizzák magukat: az ő dolguk, de a saját hülyeségüket ne mással finanszíroztassák.

Köcsög multi, mi?

De végülis semmi baj, mantrázd csak a hülyemultit és hidd azt, hogy a Tesco egy hatalmas zöldségespult... A képességeid alapján lehetnél képviselő, khm...
  • ManoNegra
    Az nem erőforrás pazarlás, hogy brazíliábol hozzák be az őrölt paprikát, kínából a fokhagymát, és marokkóbol a hegyes erőspaprikát?
    Agrár ország vagyunk! Amit itt meg lehet termelni azt ne hozzuk a világ másik feléről!
  • Bronx South
    Ez is a szűklátókör / síkagy szüleménye (akinek nem inge), ha nem lennének itt hipermarketek, járnánk piacra. LOL
  • ManoNegra
    Nem tudom. Én egy kissebb városban élek, és járok néha piacra. Na ott péntek-szombat megmozdulni nem lehet annyian vannak. Jó áruk vannak, persze nézelődni kell. Kenyeret sem a hiperbe veszünk, hanem kissebb pékségből. Tudom, hogy ez az általános amit írtál, de sok embernek számít a ha olcsóbban kap meg pár dolgot.
    Ha jobban élnénk, ez változna szerintem. Nyugati országokra jellemző, hogy csak akkor vásárolnak külföldi terméket, ha nincs belőle hazai.
  • Bronx South
    Egyrészt dolgoztam már raktárban, Tesconál is, gyomorforgató ami ott megy, van ott patkány, átcsomagolósdi, etc. A lehúzásokat, kötbéreket amivel sújtják a Magyar termelőt, forgalmazót azt nem is említettem.

Továbbá kedvezőtlenül hat a Magyar gazdaságra (amit akár külön is lehetne elemezni), a vásárlók átverése, a Magyar termelők, üzletláncok(?) kiszorítása, ellehetetlenítése. Ennyi elég ? Ezeket amúgy te nem látod, van ott minden ócsón, meg ami egy évtizedig is eláll akár, azt de jó nekünk ? Nagyon kár hogy vannak emberek még ebben az országban, akik a sötétségben még arra se képesek, hogy tapogatózzanak.
  • Garfield
    +1: biztos, hogy azt akarjuk, hogy a választék 3-4-5 (ex has érték) fajtára korlátozódjon mondjuk a csokiból csak azért, mert azokon az van, hogy "Made in Hungary"?
  • banok
    Mostál már magyar mosóporral? Ittál már magyar kólát? Tudod mi a különbség egy a Milka csoki és a Boci csoki között ízvilágban?

• Garfield
    Szerencsére. Nincs annál nagyobb erőforrás-pazarlás, mint amikor az egyes államok külön-külön maguk akarnák feltalálni újra meg újra a spanyolviaszt.
  • Totti5
    Átlag ember a városokban mit csinál? 2-3 hetente hétvégén elmegy és bevásárol a teszkóba, osanba, korába... ez van, a városi ember nem fog piacra szaladgálni munka után. Vidéken lehet a falukban ez működik, vásroson nem ( bár a falusi ember is megy a teszkóba bevásárolni, mert a falusi kisboltba nagyon korlázotott a választék ). Ez a helyzet, minden egy helyen, tényleg minden, mindenből 20 féle.
  • ManoNegra
    Sajnos ez az EU miatt lehetetlen.
  • Garfield
    1. És miért csak a multi? A kisebb láncok miért nem?
    2. Egy hiper árukínálatának mekkora része az, amelyet magyar forrásból lehetne fedezni? Szakadjunk el a friss élelmiszerektől, mert nemcsak arról szól egy hiper, sőt.
  • ManoNegra
    Na basszus.. Narxisnak ment!
  • ManoNegra
    Elnéztem bocsi!
  • Danny1987
    *nem
  • Danny1987
    Itt ne utálatról van szó.
    Érdekről.

A multi ne csomó magyar árút áruljon a polcain hanem csak magyart.
    Amit itthon elő lehet állítani azt nem kell külföldről behozni.
  • ManoNegra
    Köszi, de vannak még önálló gondolataim! :-)
  • ManoNegra
    Felőlem maradhat. Ha egy kicsit jobbmódban élnénk és tudatosan vásárolnánk, akkor vagy üzletpolitikát változtatna, vagy arrébb menne pár országgal.
  • Garfield
    Köszönöm, a személyeskedésed annyira nem érdekel, mert legalább ész érvekkel megindokoltad, miért rossz a szemléletem.

Ja, bocs, az érvek hiányoznak.
  • Lteebee
    Ásványvíz olcsóbb.
  • Narxis
    Mert a hazaszerető jobbik azt mondta.
  • Garfield
    Most engem nem érdekel a feldolgozóipar meg ezek, csak annyi, hogy pontosan miért is kellene kilapátolni a hipereket csak azért, mert mondjuk egy tucatnyi terméket - főképp friss élelmiszert - be tudnánk szerezni máshonnan esetleg jobb minőségben?
  • Garfield
    ... kár, hogy a hiperek is csomó mindent ugyanúgy magyar termelőtől szereznek be, illetve a kisebb láncok is ugyanúgy külföldi terméket árulnak, szóval akkor miért is utáljuk a hipereket?...
  • Bronx South
    Remélem te nem fogsz bekerülni a parlamentbe, van épp elég idióta ott. Bocs, ha személyes voltam.
    Hogy kényelmes ember vagy az nem probléma, de hogy szűklátókörű is, az elég nagy.
  • Totti5
    El lehet innen takarodni, kurva ország hitet vallja, ahogy a mester tanította.
  • Narxis
    Ásványvíz olcsóbb és szebb? Remélem ezt csak véletlen soroltad oda.

Amúgy azzal egyetértek, hogy pl. pékáru fronton botrányos a tesco higiéniája, legyek mászkáltak a baconös kiflin a többi meg simán szikkadt, száraz volt. Ettől még nem kell elűzni őket hanem nagyon komolyan kell őket büntetni és ez minden újabb szabálytalanságnál duplázódhatna.