61226
Egy ilyen téma megkívánna egy független, állandó házigazdát felügyelőnek, erre pedig sajnos nincs lehetőség - a szerkesztőség és a moderátorok döntése alapján a topic zárva marad.
  • Garfield
    Töketlenség: kérlek mutasd meg, hogy Bokros óta melyik kormánynak állt szándékában a radikális kiadáscsökkentés, ezáltal a hiteltől való függésünk csökkentése? Mert ha ezt nem tesszük meg, akkor meg már olyan könnyű belegabalyodni az adóssághálóba.
  • Black Ghost
    Igen?
    Tehát 2004-től, tizenegynéhány ország egyszerre kezdett felelőtlenül költekezni és az EU centrumországainak ehhez semmi köze.

...ne haragudj, erre nem tudok mit mondani.

Azért remélem az első bekezdésben írtakat elhiszed!
  • Garfield
    Néhány apróságot kihagytál:
    - kiszámíthatatlan, egyik pillanatról a másikra változó jogrendszer, hála a kétharmad semmit sem tisztelő gőzhengerének,
    - a kormány részéről a hosszútávú gazdasági tervezésnek nyomát sem látni: ad hoc döntések egyik pillanatról a másikra, képviselők által beterjesztve, majd azok elfogadása oly módon, hogy senkinek semmi lövése sincs arról, hogy egyrészt azok a szabályok mennyire illeszkednek a jelenlegi rendszerbe, illetve körülbelül milyen hatással vannak arra, milyen bevétellel-kiadással járnak.

Persze értem én, hogy az ilyen földhözragadt szempontok helyett egyszerűbb nagyívű zsidó világösszeesküvésről vízionálni, csak hát ugyebár elő kéne venni a topikban már néhányszor emlegetett Occam borotváját: vajon melyik a valószínűbb, hogy a piacról azért kapunk drágábban hitelt, mert megbízhatatlan a gazdaságpolitikánk, vagy azért mert a zsidó/illuminátus/tökömsetudja világösszeesküvés el akarja taposni az országot?

IMF: már megint az egyszerű embereknek szóló konteóknál tartunk, akik a gondolkodás helyett inkább elméleteket gyártanak.
    Mi az alapprobléma? Nagyon leegyszerűsítve két helyről szerezhetünk hitelt:
    a) valamely nagyobb nemzetközi csoporttól (IMF, EU), azonban ebben az esetben a hitelt nyújtó feltételeket szab, melyek lényege, hogy változtassunk a gazdaságunkon oly módon, hogy csökkentsük a kiadásokat;
    b) pénzügyi piacokról: őket nem érdekli az, hogy milyen az államháztartásunk, mennyi a bevételünk vagy kiadásunk, őket csak az érdekli, hogy megkapja az a) ponthoz képest magasabb kamatát a tőke mellé.

Akkor most kedves konteósok, egy pillanatra kapcsoljunk már vissza racionális üzemmódba: ebben az esetben pontosan hol is van az a bizonyos pénzvilág, amelyik ki akarja szipolyozni az országot? Leragadunk ott, hogy az egyik elvárásokat fogalmaz meg? Az a szomorú, hogy erre egy külső szervezetnek kell felhívnia a figyelmünket, mert magunktól képtelenek vagyunk megtenni, az kell, hogy külsőleg kényszerítsenek rá. Mikor látjuk már be, hogy nem az elvárásokat megfogalmazó szervezetekkel van baj, hanem a felelőtlen költekezésünkkel, ami miatt újra meg újra hitelt kell felvennünk? Miért nem lehet azt mondani, hogy igen, ezt mi kúrtuk el alapjaiban,

Egy szép példával érzékeltetve a gondolkodásmódot:
    10e Ft-ra lenne szükséged, rokonok, ismerősök kölcsöne kizárva. Mit csinálsz?
    a) elmész a bankhoz, akinél nagyon szigorú hitelminősítésen mész keresztül, gyakorlatilag csak DNS mintát nem kérnek tőled, ilyen papír, olyan igazolás, stb.;
    b) a zsidó bankárármánykodás láttán kitőr belőled a kuruc, és azt gondolod, hogy tőlük semmit, mert csak kiszipolyoznak, inkább keresel a piacon hitelt. A Józsinak pont van is egy ismerőse, akitől kaphatsz kölcsön: semmiféle papírt nem kér, szóban ott helyben meg tudtok állapodni, annyi csak a feltétele, hogy a kölcsönadott 10e Ft mellé egy hónap múlva adj másik 10e Ft-ot.

Köszi, de szerintem az a) előnyösebb nekem, mint a b). Sok sikert neked is az NWO/zsidók/szabadkőművesek (ez utóbbi kettő nem ugyanaz?...) elleni harcban!
  • arty
    "Az adósságok nem azért alakultak ki, mert az egyes kormányok felelőtlenül költekeztek, az okokat másutt kell keresnünk. "

De.
  • arty
    én még emlékszem azokra az időkre :)
    32-35% kamat a bankban, mégis folyamatos frusztrácio a pénzromlás miatt... te ezt vágyod vissza? :)

én nem - bőven elég szar a mostani romlás is :(
  • ManoNegra
    A mi esetünk speciális, mi már a "szabad" világba kölcsön béklyókkal érkeztünk, és azóta csak még jobban belegabalyodtunk. Aztán innen hogy töketlenek voltak-e a kormányaink, vagy volt valami hátsó szándék, végülis mindegy.
  • Garfield
    Ennél mondjuk valóban nem nehéz jobbnak lenni, mert ezt az analógiát követve ha a háromból két elem negatív, akkor is pozitív lesz a végeredmény, vagyis lustán és hülyén, de erkölcsösen, vagy lustán és bűnösen, de okosan, vagy hülyén és bűnösen, de szorgalmasan is lehet sikeresnek lenni, de Matolcsy erre külön nem tért ki.

Mostmár tuti, hogy Matolcsy lövi valamivel magát...
  • Garfield
    Az adósságok nem azért alakultak ki, mert az egyes kormányok felelőtlenül költekeztek, az okokat másutt kell keresnünk.
    [...]
    az unió gyors segélyekkel a veszélyeztetett országokat (elsőként Magyarországot 2008 októberében) sorra kimentette. A csődöt ugyanis az EU vezetése az unió és az euró presztízse miatt nem engedhette meg. Emellett a hitelezők NÉMET, FRANCIA és BRIT bankok voltak, így a sebtében összehozott pénzügyi alappal az unió fejlett országai tulajdonképpen saját felelőtlenül hitelező és spekuláló bankjaikat mentették meg az esetleges csődtől az eladósodott országok számlájára.

Tehát akkor összegezzük. Van egy kupac eladósodott ország, akik nem költekeztek felelőtlenül, nem tojtak nagy ívben a felelős költségvetési gazdálkodásra. Igazából nem is lett volna szükségük hitelre, csak valamilyen ismeretlen, gazdaságilag irracionális okból rákényszerítették őket a hitelfelvételre. Ezt NÉMET, FRANCIA és BRIT bankok intézték, akiknek a bankjaik felelőtlen módon rákényszerítették a hiteleiket az arra nem szoruló országra, hogy aztán EU-s segéllyel korrigálják a felelőtlen hitelezési politikát.

WTF?
  • Ironman2
    Igen,és át is müthetik neki a száját:

Csak egy kis rutinműtét kell hozzá
  • ManoNegra
    Ha nem is agysebészek, de koponya trepanációt tényleg végeztek őseink. Persze ez messze nem a fidesz érdeme. :-)
  • Ironman2
    MAtolcsy: A siker láthatatlan

Kistigrisek, kisoroszlánok, jaguárok, ősmagyar agysebészek, titkos recept és láthatatlan siker: Matolcsy György olyan előadást tartott a Wekerle Sándor főiskolán, hogy az IMF helyében most azonnal sírva kapitulálnánk.
  • Ironman2
    Ennyit a kormány elveiről:

Az elv olyan mint a fing...
    Tartja az ember ameddig tudja... :-)
  • Black Ghost
    Én ezt már hónapok óta szajkózom a körülöttem élők körében, legtöbbször egy ferde mosoly vagy egy csípős megjegyzéssel el lettem intézve.
    Egyszerűen nem hiszik el az emberek hogy ez megtörténhet, hogy ez megfog történni.

Mindenesetre köszi a linket!
  • Bronx South
    leszűrted a lényeget barátom
  • Bronx South
    Akkora tudásom nincs mint ennek a tanácsadónak, én max a hírekből következtetek, abból amit látok, de ugyanezt mondtam én is, szándékosan akarják bedönteni MO -t és a forintot, a görögök véleményezése után tér ki erre a csávó, én max még hozzáfűztem azt hogy ez a folyamat akkor gyorsult be mikor orbán megszankcionálta a bankokat.
  • jhetedikj
    Jó mellei vannak a csajnak, kár hogy nem mutatják sokáig.
  • 0Fritz0
    Amennyiben megnézted, akkor ott volt a válasz.

A Forint az Eurótól (is) függ és ha az bedől, akkor mi is.
  • Narxis
    Kezdjék el raktározni a száraz kaját és a palackos vizet.
  • Bronx South
    Az EU, Euró egy rakás kamu, nem azt szolgálja amit itt az emberek fejébe pumpáltak, nem tudom hány videóval, hány cikkel, hány forrással kell ezt még itt ragozni. Ha mindez már nem lenne elég, ebben a videóban is fel van hozva példaként a finánc, mint ahogy abban az amatőr videóban is amit pár napja beszúrtam ide.
  • Trade
    elég rémhír,akkor mi lesz a Ft-al?És azokkal az emberekkel mi történik akik euróval fizetnek??
  • ManoNegra
  • 0Fritz0
    Nem tudom, hogy volt-e már:
    2013 májusára bedől az Euro?

Érdemes végignézni.
  • Bronx South
    modern kori hadviselés. az igazi fegyverek mára már inkább a presztízst szolgálják és a kussoltatást, az érdekek és igazi célokra van más, ami a kígyó sunyiságával vetekszik. és igen, régen még nyilak voltak és ágyúk, ma már ugyanarra egy golyót se kell elpazarolni.
  • ManoNegra
    Régen ehhez háború kellett, ma meg tapsolva adják fel függetlenségüket az emberek!

Valahol azért zseniális az biztos.
  • akyyy
    :DDD
  • bertino
    ja.
  • Bronx South
    "az emberek többsége" bírka. csak hogy súlyosabban fogalmazzak.
  • Bronx South
    szereccsük az uniót !!!
  • Bronx South
    A koponyák is megmondták (NWO -s körökről van szó) egyetlen tervüket se kell majd ráerőszakolni az emberekre, a helyzet meghozza majd hogy az emberek fogják igényelni a változás reményében. Nos erre már van kb. 3 példa a topikban. Mégegyszer hangsúlyozom hogy egy Európai Egyesült államok senkinek se lesz jó, onnantól már csak egy lépés a világkormány, de remélem nem élem meg majd azt a napot mikor létrejön. Ha meg létrejön azért fog létrejönni, mert az emberek többsége szkeptikus, extra úgy hiszi hogy jól is látja a dolgokat, kár hogy a dolgok utánanézése kimerül abban h kg fidesz.
  • Danny1987
    Roma támadás Székesfehérváron
  • Black Ghost
    A németek, a franciák és a britek segítőkészségéről:

Az Eurostat fizetésimérleg-statisztikája szerint a 2004 és 2008 közötti öt évben (a záróéveket is beleértve) az unió három országa (Németország, Nagy-Britannia és Franciaország) 460 milliárd eurós jövedelemre tett szert, míg az uniós tagországok nagyobbik része (Írország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Magyarország, Portugália és még néhány másik ország) nagyjából ugyanekkora összeget fizetett ki jövedelemátutalások formájában. A jövedelemátcsoportosítás mértéke egy évre elosztva megközelíti az unió éves költségvetését, vagyis az unió sokat emlegetett költségvetésével szemben működik egy másik jövedelemátcsoportosítás, amely a periféria vagy fél periféria országaiból szivattyúzza át a jövedelmeket a centrumországokba.
    Valójában a költségvetési hiányoknak nincs sok közük az eurózónában és általában az unión belüli egyensúlytalanságok kialakulásához. Magyarország és Görögország kivételével az eladósodott országok hiánya kisebb volt, vagy alig haladta meg az előírt három százalékot. Az adósságok nem azért alakultak ki, mert az egyes kormányok felelőtlenül költekeztek, az okokat másutt kell keresnünk. Az egyes tagországok eltérő versenyképessége súlyos egyensúlytalanságok kialakulásához vezetett. Míg a német fizetési mérlegben nagymértékű aktívum, addig az új tagállamok, a dél-európai országok és Írország fizetési mérlegében nagymértékű hiány alakult ki. A fizetésimérleg-hiányok és spekulációs pénzmozgások következtében Írországnak, a dél-európai tagállamoknak és az új tagállamok többségének külső adóssága rakétagyorsasággal növekedett, amit egyre kedvezőtlenebb kamatfeltételekkel tudtak csak refinanszírozni.
    Amikor azután a pénzügyi spekulációk következtében ez a refinanszírozás már lehetetlenné vált, és az egyes országok csődbe mentek volna, az unió gyors segélyekkel a veszélyeztetett országokat (elsőként Magyarországot 2008 októberében) sorra kimentette. A csődöt ugyanis az EU vezetése az unió és az euró presztízse miatt nem engedhette meg. Emellett a hitelezők NÉMET, FRANCIA és BRIT bankok voltak, így a sebtében összehozott pénzügyi alappal az unió fejlett országai tulajdonképpen saját felelőtlenül hitelező és spekuláló bankjaikat mentették meg az esetleges csődtől az eladósodott országok számlájára.
  • Black Ghost
    Nézd, ezt én sem a kisujjamból szoptam.

Engedelmeddel idéznék két úriembertől.
    -először is, Diego Valliante, ő a Centre for European Policy Studies kutatója.
    " -A kulcsprobléma, hogy a német export elterjedt a monetáris unió területén, s fizetési mérlegbeli egyensúlytalanságot okozott a periféria államaiban. A német fizetésimérleg-hiány az euró bevezetésének köszönhetően rövid időn belül 5 %-os többletbe fordult át."

Marcus Ferber német uniós képviselő, egy román újságíró kérdésére elismerte: "...elképesztően nagy a versenyelőnyünk a periféria országaihoz képest, és hogy az a segítség is, amit a bajba jutott országoknak adnak, az ő gazdaságukat erősíti. Vállalataink ott vannak a helyszínen, visszajön a pénz."
  • Borg
    "régebben minden jobb volt,most meg minden rosszabb."

Baromság.
  • Trade
    akkor viszont őseinkből kell erőt meríteni a folytatásra.
    Ha belegondolunk akkor régebben minden jobb volt,most meg minden rosszabb.

Nekem ne mondja senki hogy azok a politikai vezetők akik ott vannak ezért serénykednek hogy neked,nekem jobb legyen.Már a Hök idején felfordult az a nyomrom az egész politikától,nagy ívben tojtak rá hogy mi van a hallgatókkal csak a havi járandóságuk miatt meg saját hatalomvágyuk miatt csinálták az egészet.
    Hiába lenne itt akármelyik párt úgyis úgy kellene ugrálnia ahogy az imf fütyül.A mostani segélyért meg majd szépen elkártyázzák a maradék földgáz készleteket,meg az édesvíz bázisokat.
  • Black Ghost
    Pontosan!
    -de én nem úgy értettem hogy ez egy választható opció, csak jeleztem hogy "régebben" volt erre más megoldás, és itt a rendszerváltás utáni első 6-8 évre gondolok. Az olaszok évekig ugyan ezt csinálták a lírával, csak ott társult hozzá egy bivaly erős gazdaság is.
  • arty
    most?
    szted nem volt ez tönkremenve a 2. vh alatt?
    56-ban? 60-as, 70-es években?
    kilencvenes években?
    elmultnyolcévben?
    tabaly, idén?

nemnagyon volt ez az elmult 100 évben sose rendben :(
  • Trade
    g
  • Trade
    igazad van jobb egyszerre csak egyel.Ezt az országot most teszik újra megint tönkre(Trianon után)
  • arty
    mennyivel jobb lenne folyamatosan hadban állni mindegyikkel, mi?
  • Trade
    hurrá lehet nyalni megint véresre a nagyhatalmak seggét(39,49,90).
    Ez előbb utóbb háborúhoz fog vezetni,majd a pénzpiacok jól felhergelik valamelyik európai államot hogy támadjon ők még fedezetet is adnak majd..........