61226
Egy ilyen téma megkívánna egy független, állandó házigazdát felügyelőnek, erre pedig sajnos nincs lehetőség - a szerkesztőség és a moderátorok döntése alapján a topic zárva marad.
  • remark #55740
    Mert?
  • remark #55739
    De természetesen akkor mentünk át, mikor elmagyarázom hogy mi a hasonlóság a hitelfelvétel és a bankbetét lenullázás között. Nem akkor mentünk át, mikor mások arról beszélgetnek, hogy mi az a hitel meg mi az a kölcsön. Az nem NWO, de ha én leírom, hogy hogy jön létre a pénz, az NWO. Csodálatos...
  • immovable
    Junk topik lett ebből is.
  • remark #55737
    Egyébként meg: "napiszar.com Az Internet pöcegödre" - egyetértünk.
  • Ronny
    Magyar mentalitásból átmentünk NWO-ba. Csodálatos...
  • remark #55735
    Arról, hogy szerinted attól van szarban a gazdaság, hogy az emberek a felvett hitelt elszórják pl. szilikonmellekre meg plazmatv-re. Ez egy általánosítás. Megkérdeztem, hogy az általánosításod szerinted valóban ül-e, azaz tényleg az a baj a gazdasággal, hogy túl sok a plazmatv és szilikonmell?
  • remark #55734
    Látom a kérdést kell megmagyarázni. A pénz ami a gazdaságban forog, az egyszer valahol létrejött. Pl. a készpénzt a központi bank előállítja és forgalomba hozza. Persze a pénz nagy része ma már nem papírpénz, hanem számlapénz. De ezt a számlapénzt is létrehozza valaki. Tehát a te számládon lévő pénzt is valaki valamikor létrehozta. Na ez a kérdésem, hogy ki hozhat létre pénzt? A válasz pedig az, hogy a pénz kisebb részét a központi bank hozza létre, ez a monetáris bázis, a nagyobbik részét viszont a kereskedelmi bank hozza létre akkor mikor ezt a monetáris bázist hitel kihelyezéskor megtöbbszörözi.

Tehát azt a pénzt ami a számládon van az úgy jött létre, hogy egy bank azt hitelként előállította valaki számára, tehát arra a pénzre ami a te számládon van valaki fizet kamatot.

Ugyanez igaz az adóbevételre. Azt valaki valaki más számára hitelként előállította. Lehet hogy pont azon gazdasági szereplő számára, aki az adót befizeti, de nem feltétlen, lehet hogy az adót befizető egy üzleti partnere részére, vagy azon cég részére akinek az alkalmazottja ezt a pénzt fizetésként megkapja hogy abból adót fizessen stb.

A lényeg az, hogy a forgalomban lévő pénz döntő hányada hitelpénz, azaz valaki valaki más számára fizet érte kamatot. Tehát a gazdaság egy olyan zsák, amelyiknek az alján van egy lyuk, amin keresztül a gazdaság teljesítménye elszivárog, persze nem megsemmisül, hanem közvetlenül a hitelt kiadók, közvetve pedig a hitelintézményeket üzemeltetők kezébe vándorol, akik így rendelkezhetnek az elszivárgott gazdasági teljesítmény felett.
  • Garfield
    Az adóbevétel mióta hitel???
  • Garfield
    Te most konkrétan miről is beszélsz?...
  • immovable
    Hozzád ki szólt?
  • ManoNegra
    Miért erős a Svájci Frank?

Az 1930-as években óriási gazdasági válság söpört végig a világon. A svájci gazdák, és vállalkozók összefogtak, hogy megoldást találjanak a súlyos pénzhiányra. Létrehozták az egymás közötti barter elszámolást, ezt később elnevezték WIR-nek. A rendszer már több mint 70 éve stabilan működik
    és ma már a WIR önálló belső devizának számít Svájcban a frank mellett. Bebizonyították, hogy a 2008-as pénzügyi válság többek közt éppen a WIR miatt nem rengette meg Svájcban a belső gazdaságot, és a mai Svájci Frank erősödés mögött is igen jelentős szerepe van a WIR által generált nemzetgazdasági eredményeknek. Nekünk
    pedig semmi mást nem kell tennünk, mint egy ilyen stabilan működő helyi pénz rendszert lemásolnunk, és adaptálnunk a helyi sajátosságra.

Svájc azért érdekes ország! Független a háborúkban, nem fog rajta a válság...
  • immovable

• remark #55728
    Tartalomhoz hozzászóltál? Nem. Akkor meg ki a mágus?
  • immovable
    Ó a szómágus. :)
  • remark #55726
    Ami a büdzsében van, az mind hitelpénz, kamatot fizet valaki utána, tehát veszteséges dolog azt használni.

Ha szerinted a büdzsében nem hitelpénz van, akkor mutass meg a pénz keletkezésének kamatmentes formáját.
  • remark #55725
    Szerinted az általánosításod ül?
  • Garfield
    Ez a veszteség akkor keletkezett, amikor többet költöttünk, mint amennyi a kasszában volt, nem pedig akkor, amikor az eképp felvett hitelt vissza kell fizetni.
  • remark #55723
    Ezek a definíciók honnan vannak?
    Nálam a hitel nem kölcsön, mert nem a bankban már meglévő pénzt adják oda (azaz nem azt kölcsönzik ki), hanem új pénzt hoznak létre, amit hitelnek hívunk.
  • Garfield
    Azt hiszem, a "hitelből plazmatévét" szitut ennél pöpecebb módon nem lehet überelni.
  • remark #55721
    Te arról magyarázol, hogy melyik a kisebb veszteség, vagy melyiket nyeled le könnyebben. Én meg azt magyarázom, hogy mindkettő veszteség. El lehet dönteni, hogy mi számít: az, hogy mitől érezzük magunkat egy kicsit jobban, vagy az igazság. Mert az igazság az, hogy az IMF is veszteség, és ennek semmi belpolitikai oka nincs, ne kend a kormányra.
  • polluxware
    agyhaláááál, agyhalááál...

ott is;)
  • polluxware
    agyhalál.. agyhaláááál
  • Danny1987
    Szájkosár a nőkre? Akcióban az ultraortodox rabbik
  • Danny1987
    Pucér izraeli nők az arab lány mellett
  • jhetedikj
    Hétfőn katasztrófa riadó gyakorlat Magyarországon
  • jhetedikj
    Kilátszik a vízből az Ínység szikla a Duna alacsony vízállása miatt.
  • Ironman2
    Egy nap Orsós Viki kocogás közben belesik a Dunába. Három kissrác áll a vízparton, látják mi történt, beugranak a vízbe, kihúzzák . Vikit, ahogy levegőhöz jut, elkezd hálálkodni:
    - Jaj, nagyon köszönöm. Megmentettétek Magyarország miniszterelnökét. Mondjátok meg, mit szeretnétek, megkapjátok.
    Az első fiú:
    - Szeretnék elmenni az állatkertbe.
    - Jó, személyesen foglak elvinni.
    Mondja a második:
    - Én szeretnék egy pólót Kokó aláírásával.
    - Jó, személyesen fogom megszerezni.
    A harmadik:
    - Én szeretnék egy új arcot, másik személyazonosságot, meg egy házat valahol Erdélyben.
    Orsós csodálkozva:
    - Miért? Nem hiszem, hogy ezekre szükséged lenne ilyen fiatalon.
    - Ha apám megtudja, hogy megmentettem Orsós Viki életét, akkor szükségem lesz rá.
  • Pluskast
  • Garfield
    Végülis nézzük a dolgok pozitív oldalát: ha a csudálatos Matolcsy-féle gazdaságpolitika eredménye az, hogy a betolt manyup-pénzekkel tartunk ott, mint egy évvel ezelőtt, akkor vajon hol lehetnénk eme irdatlan mennyiségű pénz nélkül?

U.i.: Azt hiszem, Matolcsy anyuka bárhol is van, igencsak csuklik.
  • Ironman2
    Matolcsy:Nem kell változtatni

Ha a kormányátalakítás után itt marad az IMF, a kormány nem tehette volna meg bátor, szokatlan, nem ortodox lépéseit - mondta Matolcsy György gazdasági miniszter a Magyar Televízióban. Akkor nem lett volna bankadó, nem alakíthattuk volna át a magánnyugdíjpénztárat, amely szerinte döntő eleme annak, hogy pénzügyi egyensúlyban vagyunk

úristen!!!!!
  • Bronx South
    Végre rájöttek a kedves egyiptomi polgárok, hogy a nyugat által elhelyezett emberkék vannak most ott hatalmon.
  • joebacsi
    az utolsó bekezdés hülyeség
  • tviktor91
    Engedjük ki az oxigént a világűrbe,és az égés megszűnik!
  • neB
    Részemről vége. Egyezzünk ki egy döntetlenben. :)

Magyarország államadóssága vizuálisan
  • Garfield
    Amúgy szerintem totálisan elszakadtak a valóságtól. Én a fizetésüket a KSH szerinti bruttó átlagbér háromszorosában határoznám meg, bizottsági meg kutyaf*sza pótlék nincs, egymás szavazati jogának meghatalmazással történő átadása szintén kizárva (ne vicceljünk már, nem járok be bizottsági ülésre de a pénzt felvenném?), plusz benzinpénz helyett ingyenes tömegközlekedés. Képviselő-jelölt csak az lehetne, akinek a bejelentett állandó lakcíme az adott választási körzetben van, vidékiek (= Budapesten és Pest megyén kívül élők) plusz félhavi bruttó átlagbért kapnának lakhatási támogatásra.

Fogalmuk sincs, hogyan, miből él a hétköznapi ember, és a frakció/polgármesteri hivatal által a s*gge alá tolt kocsiban üldögélve elképzelése sincs, hogy a hétköznapi ember miért puffog állandóan, amikor a MÁV-ról esik szó. Amikor egyszer majd ők késnek mondjuk egy órát úgy, hogy szájbavert választ nem kapnak egyetlen vasutastól sem, akkor lehet, hogy nagyobb motivációjuk lenne a MÁV, meg úgy általában a közösségi tömegközlekedés helyzetének rendezésére.
  • banok
    Az egyiptomi helyzet ismét fokozódik
  • Garfield
    Sok szerencsét minden, minisztériumi autóval karambolozónak!
  • tviktor91
    Há mé ne? Megérdemlik.
  • ManoNegra
    De akkor miért vezetnek fére egy másik szócikkben?

Mondjuk én azt em értem, hogy az a sok pénz amivel a világ országai tartoznak a "befektetők" felé, tehát azok akik hiteleznek a világnak, hogyan hozták létre azt a sok értékét?

Értem én hogy ez így jó, de kinek?
  • Ironman2
    Hihetetlen hogy mit szavaznak meg a képviselők.Minden ingyen járna nekik