61226
Egy ilyen téma megkívánna egy független, állandó házigazdát felügyelőnek, erre pedig sajnos nincs lehetőség - a szerkesztőség és a moderátorok döntése alapján a topic zárva marad.
  • Lantee
    Most hallgatom a Hofi-gyűjteményem, és hát ez még mindig verhetetlen -->
  • arty
    Asszem ez a lényeg! Svédként pl szivesen fizetnék akár ingatlanadót is, hiszen tudom, hogy nem a lézerjanik audijára megy el.

Egyébként a másod-ingatlanok, melyekből bevétel származik pl albérlet képében valóban "érdemelnének" adót. Persze valami értelmes, arányost, hogy minél kevesebben próbálják elkerülni! (lásd a jelenlegi albérletek be nem vallottsága: köszönhetően a korábban képtelen mértéknek (akár az albi dij felét is eltette VOLNA az állam), illetve jelenleg a borzalom adminisztráció)
  • immovable
    Ki után kémkedik Orbán?
  • remark #56337
    Egy ház+telek kombinációból sok minden kihozható, a rezsi sokféleképpen csökkenthető.
    A "rendszertől" való legkisebb függés szerintem még mindig a saját tulajdon mellett érhető el. A függés viszont profitnövelő, így simán lehetnek emberek érdekeltek abban, hogy a másiknak ne legyen semmije ami stabilitást biztosítana.
  • immovable
    Marx új tanítványa, Lázár János (vélemény)
  • ManoNegra
    Felépítek egy házat az adózott jövedelmemből, adót fizetek az építőanyag után, miden illetéket kifizetek, egedélyeztetés(bujtatott adóztatás) majd ha ez mind megvan, birokba veszem, éppen hogy kifizetema rezsit, erre kitalálja a sokelkúró, hogy adóztassuk meg. Te nekem ne beszélj demagógiáról....
  • immovable
    Ezzel egyetértek. Számomra elfogadhatatlan, hogy egy alapvető "fundamentumot" akarnak megadóztatni - sokadjára (jövedelem/ÁFA/ÁFA) - miközben milliárdok folynak el értelmetlenül a korrupció és a rossz működés eredményeképpen.
  • Garfield
    Az ingatlan nem alanyi jog, mint ahogy az autó, a lapostévé meg a nyaraló sem. Akkor vesz az ember ilyet, ha van rá pénze és fenn tudja tartani. Ha nincs, akkor nem vesz, illetve eladja és megoldja másképp.

Amire mindenképpen szükségünk van, hiszen munkanélküliség esetén, jövedelem nélkül lakás bérlése sem lehetséges, földönfutók leszünk, az utcára kerülünk saját ingatlan nélkül.

Éljen a demagógia! Jövedelem nélkül a lakásodat sem fogod tudni fenntartani, hahó! Rezsit miből fizeted?
  • immovable
    Csak ez így abszolút igazságtalan sarcot jelent egy jelentős, amúgy kvázi szegény rétegnek, aki generációkon át, munkával kereste meg az árát, vagy még mindig fizeti(hitel).
    Magyarországon a saját tulajdon a trend. Az emberek nagyobb hányada nem albérletre vágyik hanem saját házra. Eljutni is lehetetlen oda manapság, de hogy még utána adózzak is azért mert van, az számomra felháborító.
    Olyat el tudok képzelni, hogy húzható lehetne egy határ, hogy pl. a 80 millió forint feletti ingatlan, ami tartalmaz luxus elemeket - jakuzzi, konditerem, stb. - után lenne egyfajta luxus adó, vagy a bérleményként kiadott 2. ingatlanra, nyaralóra, hajóra, repülőre, 10 millió feletti autóra, de egy kétszintes házra "kiskarajafaszán" adózni, mert összejött a ház, az túlzás.
  • arty
    Óda a gerinctelenséghez
  • Garfield
    1. BKV-értt, MÁV-ért szerintem nem lehetne értelmes árat kapni, max. az évenkénti többtíz- vagy -százmilliárdos költségvetési támogatás csökkenne valamelyest.
    2. A magántulajdon a finanszírozást nem oldaná meg, mert a kedvezményeket jogszabályok írják elő, és azok a magáncégre is vonatkoznak. Ez abszolúte jogalkotói szándék kérdése. A magántulajdon előnyét én inkább a hatékonyabb működtetésben látnám, ami főleg a MÁV esetében lehetne látványos, a kedves vasutasokra nézve pedig hátrányos.
  • ManoNegra
    ...Hazánkban az ingatlan tulajdonlásnak évszázados hagyományai vannak. A magyar emberek egyik fő életcélja a saját tulajdonú ház, lakás, ingatlan.

Régen jórészt kaláka segítségével, ma a szándékosan alacsonyan tartott jövedelmek miatt csak hitelek igénybevételével tudjuk ezt megvalósítani. A kaláka tiltása, büntetése, és most az államilag támogatott forinthitelek helyett bevezetett deviza alapú hitelek törlesztésének ugrásszerű emelkedése voltak az övön aluli ütések ebben a rendszerben... a következő az ingatlanadó lenne, ... a semmiért!, mert ez felesleges áldozatvállalás lenne a családoktól, és változást csak negatív értelemben hoz a családok életébe ez a tehertétel. Adózott jövedelemből és kamatos kamattal terhelt hitelből valósítottuk meg sokan a legelemibb életfeltételünket, a lakhatást.

Amire mindenképpen szükségünk van, hiszen munkanélküliség esetén, jövedelem nélkül lakás bérlése sem lehetséges, földönfutók leszünk, az utcára kerülünk saját ingatlan nélkül.

A lakhatás célra használt ingatlan maga nem termel jövedelmet. A jelenlegi magántulajdon központú hatalom büntetni akarja azt, akinek tulajdona van.

Vagy épp megfosztani készül bennünket legfontosabb tulajdonunktól?
    ...

link
  • Garfield
    Ja, értem, szóval a saját tulajdonú lakás/ház és a hajléktalanság közt nincs más lehetőség?
  • immovable
    Privatizáció rendben van, de csak bizonyos keretek között. Pl. a víz tartalékokat szerintem nem érdemes magánkézbe adni, ahogy pl. az erdőket sem, érdemes állami résztulajdont hagyni energetikában is. De pl. a MÁV, BKV nyugodtan mehetne a levesbe, már ha lenne valaki aki megvenné.
    100 milliárdos nyűgtől szabadulna meg az állam, ezt a pénzt lehetne értelmesebbre is költeni. Egy maszek cég emelne árat, megszüntetné az indokolatlan kedvezményeket, valószínű fokozatosan felújítaná a gépparkot. Minőségi szolgáltatást adna pénzért. Most is rengeteget fizetsz csak szarért, mert a jegyen kívül azért fizetsz érte továbbra us csak adó formájában.
    Arra az érve pedig, hogy ezt nem szabad eladni mert stratégia érdek a tömegközlekedés állami kézben tartása - az egyáltalán? - őket meg lehetne nyugtatni azzal, hogy a privatizációs szerződésben lenne kitétel, hogy katasztrófa esetén pl. a cég köteles részt venni a gépekkel a mentésben.

Aztán lehet tévedek.
  • Garfield
    8-assal mi a baj? A tandíjról a mostani kormány is már belátta, hogy kell, csak most adónak hívják.
  • ManoNegra
    Nem tabu, csak láttuk hogy privatizálnak az elvtársak!
  • ManoNegra
    Akkor lakjál egy kiló kenyérben!!
  • Garfield
    Semmiben sem különbözik egy kiló kenyértől.
  • Garfield
    Miért lenne tabu az önkormányzati, illetve az állami tulajdonú ingatlan?
  • Garfield
    Pedig érdemes lenne belegondolni abba, hogy amíg a bevételekkel nagyszerűen lehet trükközni - aka "minimálbéres vállalkozó" - addig az ingatlan az minden esetben valakinek a tulajdona, így a fizetés alól nem lehet kibújni, lásd még a jövedelemadó-alapú adóztatás helyett a fogyasztásalapú adóztatás.
  • Danny1987
    az 5 meg a 8-as pont necces.

a 9-es meg a 10 közhely de szerintem ha a kormánypárt lehet demagog akkor bokros is.
  • ManoNegra
    Ami ingatlant már így is szénné adóztattak amíg felépült...
  • ManoNegra
  • ManoNegra
    Nekem eszeme jutnak kórházak, egyéb önkormányzati és állami tulajdonú ingatlanok, termőföldek, szerencsejáték, és stb.. Na de nem akarok ötleteket adni. Isten óvjon minket ettől!!
  • immovable
    Ingatlanadót abszolút ellenzem. Sok olyan embert kényszerítene indokolatlan mértékű kiadásra, aki nem gazdag de van értékes ingatlana. Több generáción keresztüli házépítés, majd bővítés, vidéken kisebb (1hektár) gyümölcsös, stb.

Pláne mikor ezt az ember adózott béréből szerzi, + a téglán ÁFA van, az építkezés munkadíján ÁFA van. Adózok az adóm után.
  • Garfield
    Így hirtelen ez jutott az eszembe.
    MOL részvényt 500 milliárdért vettünk (de hála a tőzsdéző kormányunknak ez most kevesebbet ér - apropó tőzsdézés, nem ez volt a szemétköcsög manyupok bűne?), ezt most tegyük amellé, hogy 2012-ben kb. 1000 milliárdos kiigazításra lenne szükség. Már rögtön kevesebb pénzt kellene találni.
  • remark #56314
    Igazad van. Mindenki számára az a lényeg, amit a ő annak gondol.
  • ManoNegra
    Ez nem "széles körű"...
  • Garfield
    Feleslegesen megvett MOL részvények eladása, tervezett 11 milliárdos Rábában való tulajdonszerzés elfelejtése...
  • ManoNegra
    "Államosítás helyett széles körű privatizációra van szükség"

Mit lehet még eladni? A szerencsejáték rt-t?
  • Garfield
    Bokros 10 pontja:

➊ A 2012-es költségvetést azonnal vissza kell vonni! Új költségvetést kell tervezni: nulla növekedéssel, esetleges visszaesésre is készülve, s különféle forintárfolyam-forgatókönyvekkel.

➋ Vissza kell térni a progresszív személyi jövedelemadózásra! 10-20-30 százalékos kulcsokkal úgy, hogy a legszegényebbek adójóváírás nélkül se járjanak rosszabbul.

➌ A szociálpolitikai kedvezményeket ki kell venni az adórendszerből! (A gyermekkedvezmény a gazdagoknak kedvez.) A családi pótlékot az alacsony jövedelműek körére kell szűkíteni!

➍ Kétkulcsos áfára kell áttérni, s a különadókat (bankadó, egyéb szektorális adók) ki kell vezetni a rendszerből!

➎ Államosítás helyett széles körű privatizációra van szükség. A bevételeket nem herdálni kell, hanem növelni, hogy az adósságszolgálatot teljesíteni tudja az állam. Szükség van az ingatlanadóra, hogy az önkormányzatok bevételekhez jussanak. A felesleges kiadásokat (stadionépítés, fociakadémiák) le kell építeni.

➏ Nyugdíjreformra van szükség! A járulékok és a járadékok közti összefüggés szétverése helyett, a svéd modell alapján szorosra kell fűzni a kapcsolatot a befizetések és a kifizetések között.

➐ Egészségügyi reformra van szükség! A járulékbefizetéseket és az ellátási jogosultságot összhangba kell hozni. Emellett elkerülhetetlen a részleges költségtérítés.

➑ El kell vetni a közoktatást és a felsőoktatást ellehetetlenítő ellenreformokat. Versenyelvű, teljesítménymérésen alapuló, az intézményeket is rangsoroló felsőoktatásra van szükség, tandíjjal.

➒ Az előre tudhatóan értelmetlen, bizalomvesztő és hiteltelen gazdaságpolitikával fel kell hagyni! Ehelyett ésszerű, hiteles és a befektetők bizalmát élvező gazdaságpolitikát kell folytatni.

➓ Bocsánatot kell kérni a magyar társadalomtól az értelmetlen szenvedésekért! Mert minden ésszerű gazdaságpolitika szenvedést okoz, de ha annak van értelme, akkor a társadalom hajlandó az áldozatokra. A mostani értelmetlen, irracionális, pökhendi és sértő gazdaságpolitika azonban teljesen ésszerűtlen célok érdekében kért áldozatokat és okozott szenvedést.
  • immovable
    Mosógépbe rakva megölte a fiát

Kötelet neki.
  • immovable
    Bencsik Lázárról: A stílus maga az ember

No, Pokorni után a második ember a fideszben aki gondolkodik is. Az látszik, hogy lázár az esztergomi helyzetet akarja csak elkerülni.
  • immovable
    Legutóbbi magyar nemzetben nagy betűvel ez volt kiírva. "MEGTÁMADTÁK MAGYARORSZÁGOT!" :D
  • immovable
    Lényegtelen filozofálgatás ez. A lényeg, hogy láthatta bárki aki "netközelben" van.
  • arty
    A megelőző 1 órámat egy magyar nemzettel múlattam, nem semmi. Ahogyan a blikkben a név mellett ott szerepel zárójelben a kor, itt a jelzők "jobboldali közgazdász" és "nem jobboldali aktivista" séma szerint mennek, szinte minden alkalommal.

A csúcsot a Kiütés c. írás jelenti, mely a következő logika mentén érvel:
    - II. kerületben nagy arányban nyert a fidesz
    - tehát még mindig van a fidesznek egy erős, kétmilliós szavazóbázisa
    - tehát van támogatottsága
    - tehát mi a f*szért polemizálnak sokan, miszerint a fidesz lebontja a demokratikus intézményrendszert???

WTF?! Tihanyi Örs (szerző), te be vagy állva?!
  • remark #56304
    Nem erről szólt a vita, hanem a "bemutatás" szó jelentésén. Ha pl. Orbán megjelenik a TV-ben és azt mondja hogy X, az bejelentés. Ha leírom a twitteren hogy Orbán úgy tartja hogy X, az nem bejelentés. Ettől függetlenül mindkét esetben kiderül, hogy Orbán azt gondolja hogy X. A második esetet nézve, mikor Orbán végül mégis megjelenik a TV-ben és azt mondja hogy X, én legyinthetek, hogy dehát ezt már tudom több éve. Igen, tudom. De nem lett bejelentve.

Vagy mint a kalózfilmek esetén. Ha megszerzek egy screener verziót, majd valaki két évre rá jön, hogy némmá itt ez a film DVD-n, akkor nem fogom azt mondani neki, hogy te béndzsa vagy mert ezt a filmet már két éve "bemutatták". Nem, nem mutatták be, csak én hozzájutottam.

Ugyanez igaz a youtube-ra feltöltött facebookon terjedő kisfilmekre.

De közben valaki azt is leírta, hogy a szóban forgó film a TV-ben is megjelent. Ha ez így van, akkor a vita elméleti jellegű.
  • arty
    Francokat. Milkacsoki nagyságrendben tevékenykedtek a fehér tesók, szó sincs cigányokról - bolti táblák voltak, bolti tolvajok ellen.
  • immovable
    Hát bizony, ha a facebookon "mutatsz be" valamit, az lassan - vagy már most - több embert ér el, mint egy kereskedelmi tv-n keresztül. Persze ez inkább a fiatalabb korosztályra jellemző. Nem vagyok szociológus, de olyan 40 éves korig (szerintem) könnyebben szólítasz meg valakit FB-n mint a tv-ben. Hogy ez jó vagy sem azt nem tudom, de lassan így van.
  • ManoNegra
    Majd megoldják valahogy.