68
  • andr
    Más témákban mindig biztonsági dolgokkal kezdik, hogy mit szabad, és mit nem, itt is lehetne valami hasonló azért...
  • andr
    OK : )
  • Alien_AM
    andr huzz ma el inenn a baromsagaiddal, leesek a szekrol a rohogestol.
  • andr
    Na igen. Végülis igazad van, de akkor meg az oktatással van a baj, mert az MS Word, MS Powerpoint, MS Excel, és MS Frontpage ismeretektől senki nem lesz okosabb ilyen téren. Na. Tényleg. Írjunk már egy kérelmet az oktatási miniszternek hogy számtek órán az első, amit megtanítanak, az a biztonság pár alaptétele legyen...

Egyébként nekem sem tanították, mégse volt még sose vírusom [kivéve a blastert, amit mindig összeszedtem mikor fölléptem netre hogy letöltsem az antivirust meg a tüzfalat, de addigra az ujrainditás már nem működött, mert kikapcsoltam :)]
  • NEXUS6
    Az biztos, hogy egy számitógép nem azonos kategória egy mobillal.

De valahol láttam mostanában, hogy a BG azt nyilatkozta, hogy szeretne végetvetni annak, hogy a játékok installálásával a júzernek vacakolnia kelljen.

Ó anyám!!!!
    De ez nem azért szörnyű mert Biliboy már megint feltalálja a spanyolviaszt, hanem azért mert sokan megint elhiszik neki, hogy csakugyan ő találta fel!
  • szivar
    Dióhéjjban: A windows alá a programok telepítése egyszerűbb. Akinek nincsen netje (sovány a létszám) és nem dühíti nagyon ha ez+az rendszeresen lefagy, akkor a win egy jó választás. Meg ha játékra használja a számítógépét az illető. De amúgy nem igazán válik be (saját vélemény). Linuxra meg egy cseppet macerásabb telepítgetni ezt-azt (driverek, egynéhány program). Ez nem éppen felhasználóbarát. Viszont ezidáig csak egyszer fagyott le a Linuxom (made in Hungary), de utána el sem indult semmi sem. A memória elhalálozott (gyártási hiba, mint kiderült).
    A windóz meg már nem egyszer fagyogatott le, hardware hiba nélkül.
    Ez egy ilyen játék. Ha valamit egyszerűen lehet használni, az jobb mint amit órákig kell bulványolni ahhoz, hogy rendesen menjen (átlag júzer). Mégha a biztonság és a stabilitás is ennek az ára. Meg nincs mindenféle csili-vili 3D bizbaszka(DirectX), csak OpenGL(Sok játék : Ámmen...). A sokféle disztribúciónak is köszönhetően (ill. még a licenszeknek is) a Linux driver ellátottsága sem az igazi.
  • comet
    Különbség csak annyi hogy mobillal tudod ha valakit baszogatsz. Nem azt mondom hogy diploma kelljen egy szgéphez, csak azt hogy legyen egy alapképzés meg mindenkinek... Ha a tvben hagyod magad manipulálni az nem azért van mert nem tudod helyesen használni a tv készüléket. A konyhás példákra, pedig, ebből is látszik hogy mit kiknek adnak, mert ugye a 4 éves gyereket nem szokták ezek közelébe engedni...ugyanúgy egy embert sem szabadna minden alapképzés nélkül a netre engedni... Számítógéppel nem lehet embert ölni, de qrvanagy károkat lehet okozni, amikor valamelyik spammer elkezd több millió emailt elküldeni a gépedről..."max minden adata" - sztem ez boven eleg indok ahhoz hogy legyen egy kis felvilagositas :)
  • lola
    xp
  • andr
    A mondatokat legalább tagold ha már egyszer nem írsz ékezetes betűket : )
  • andr
    Miért kéne? A mobillal is generálsz forgalmat, ha másokat b*szogatsz, akkor nem vagy jó ember. A számítógép eszköz, és ha csak a képzettek nyulhatnának hozzá, az kicsit érdekes lenne, lásd be : ) A tévéhez is kellhetne igazolvány, mert nem szabad hagynod magadat manipulálni.
    Amúgy a sütő is nagyon veszélyes, meg a gyufa is, meg a daráló is, meg húha milyen durva dolog a konyhakés, és a fűrész. Számítógéppel nem lehet embert ölni, autóval igen, és tényleg rendesen szabályozva van, azt meg kel tanulni. Ha egy vírust továbbadsz, akkor max. minden adata elveszik a másik embernek, de gyufával meg föl lehet gyujtani a könyvtárt...
  • Piscator
    Frissítés Windows XP SP2 rendszerekhez
    A frissítéssel kijavítható a Windows XP Service Pack 2 rendszert futtató számítógépeken jelentkező egyik hiba. Előfordulhat, hogy a visszacsatolási címtartományba tartozó IP-címhez csatlakozó programok nem a várt módon működnek, és megjelenhet egy hibaüzenet, mely arról tájékoztat, hogy a kapcsolat nem hozható létre.
  • fapapi
    hat nezzunk nyugat fele tanultam par helyen es nagyon sok baratom fenet baratom nem sok van ISMEROSEIM tanult kulfoldon nemilyen tragikus a helyzet mint idehaza es mi csak csepp vagyunk a tengerben de szerintem neked sem egy szar geped van ahogy egy atlag nezetonek no a netes tarsadalom es ez azert van mert szarert hugyert egesz jo gepet kapsz ahogy itt nagyon sok embernek es mar egy 300 as gepen is mar elmuzsikal az az xp
  • Piscator
    "Több százmillió ember használja a Windows régebbi változatait,"

Legjobb példák erre az iskolák ,mindenféle intézmények, ahol nem ritkán 5-10 éves gépek is lehetnek, hiába a kormány bármely programja.
    Nem lehet minden gépet - állandóan - újítani-és nem is kell.
  • fapapi
    tok jo ez a forum dolog olyan mint oskorban a morze vagy a cb :)

vetel vege :D
  • fapapi
    Cement az isten agyon meg vard ma meg amig reagalok :DDDDDDD most fogalmazhatok megen :D
  • fapapi
    Cement ha jol latom kicsit homalyos a monitorom imadom az ilyen jo hozzaszolasokat de rohatt nagy igazsag van abban amit te itt most irtal
    "átlagfelhasználó(ma, magyarországon) túl KÉPZETLEN ahhoz hogy számítógépet használjon..."
    csak tudd azt is hogy amig csak wint tanitanak az oskolakban ha pirosho esik sem lesz valtozas

UI az elozo hozzaszolasomhoz +ba:
    A linux biztonsagi szinten evmiliokkal elobbre jar mint a vin es meg penz se nem van benne ha annyi penzt fektetnenek bele egy linux kifejlesztesebe mint a win be mar egy 1000x jobb op programot kaptunk volna evekkel ezelott mint most akarmelyik azt lehet igy van lehet nem :)
  • comet
    Jajaj vigyazz mit beszelsz :DDD elveszted az osszes hiteledet így hogy a wint és az értékállóságot egy mondatban használod :DDDD
  • comet
    Két dolog. Linux egyrészt gyorsabb, egyszerűen jobban van felépítve, azért. Nem azért mert nem pakolnak fel rá minden szart. Pedig igen :]]]] Csak annak a sok szarnak értelme is van linuxosok nagy többségénél...
    Másrészt. Ha felmenne mondjuk 60-70%-ra a linuxos gépek száma, valószínű hogy több biztonsági résre derülne fény. Ez tény. DE EZ MÉG MINDIG A KÖZELÉBE SE ÉRNE a windowsokra megtalálható vírusok, károkozók tömkelegéhez. Egyszerűen sokkal jobb a felépítése, ennyi. A nyílt forráskódról: közép és hosszú távon a nyílt forráskód sokkal biztonságosabb mint a zárt.
  • fapapi
    ez is egy nezopont de sajat tapasztalat feltettem en mar sok izet es sok bigyot a linuxra amit csak csak fontosnak talaltam vagy hasznalok ugyanezek a programok vannak a win en (ki nem alhatom a jatekprogramokat) is es lass csodat a linuxos gepem junius eleje ota ki sem lett kapcsolva
    azota a wint 1x ujratelepitettem hupp ez azert erdekes nem ?
    a virusrol meg annyit igen megirjak de tudod mi az erdekes? A nagy vagy akár csak egy atlag szerverek csak azert az apro mozzanatert hasznalnak linuxot mert egy kis pisis hecker nem tud vele mit kezdeni elfelejtettem annak a lapnak a nevet a fene vigye ahol egy linux szerver ki van teve a halora meg van adva a root jelszo is es megsem tudsz benne kart tenni.
    eleg rendesen eltertunk a tematol es most ugy latszik mintha linuximado gyepes emberke lenek pek akkor is azt valom hogyha vegre a linux is eljutna egy sokkal felhasznalobaratabb szintre (az uhu mar elege kezd efele torekedni) akor talan kozismertebe lehetne tenni es nem biztos hogy akor mar a win ennyire ertek allo lenne.

UI: persze nincs tokeletes es hibatlan rendszer legyen az win vagy linux valamilyen szintem mindketto egy rakas ......
  • comet
    Inkább fordítva: egy átlagfelhasználó(ma, magyarországon) túl KÉPZETLEN ahhoz hogy számítógépet használjon...
  • comet
    Konklúzió. A számítógép nem erősítő, rádió, tv, mikrohullámú sütő.

Hanem pl. autó kategória. MEG KELL TANULNI HASZNÁLNI!!!!

Túl sok az olyan ember aki elvárja hogy működjön, amíg nem is tud semmit. A számítógép egy bonyolult digitális eszköz(Neumann-elvű számítógépek legalábbis). Ugyanúgy kellene egy alkalmassági teszt mint autóvezetéshez vagy úszáshoz, amikor valaki internetkapcsolattal rendelkezik. Mert az hogy ha pl megfertőződik azzal másokat is veszélyeztet, forgalmat generál.
  • HellBurner
    biztonsági rész > biztonsági rés
  • HellBurner
    Én elég mélyen értek a win-hez tényleg sok benne a hiba és a biztonsági rész. Például az ablakból való ablakhivás esetén már nem nézi a jogosúltségokat. Sok olyan dologra nem figyel a win amire a linux igen, viszont gyors és egy átlag felhasználó azt akrja hogy a programja(játék) gyorsan fusson. Ha egy linuxra annyi szarságot feltelepitene egy átlag felhasználó mint az xp-re az is szarrá menne és havonta lehetne újratelepiteni.Mindenki azt hiszi hogy ha linux lenne a világ összes gépén akkor mennyivel jobb lenne. Nem lenne jobb. Akkor linuxra irnák az összes virust, és a nyilt forráskód miatt bele sem merek gondolni mi történne.

"Ha egy virust meg lehet irni akkor meg is irják.
    Ha egy virust nem lehet megirni akkor is megirják"

Aki haladó szinten programozik az tudja hogy nincs tökéletes program.
  • andr
    Uhut én is próbáltam, és egész jó. Csak az volt rossz, hogy az nforceos hálókártyát használtam, amihez rögtön próbálhattam kernelt fordítani : ) [Ezért került a gépembe egy jó öreg RTL 8029 : )]
  • fapapi
    Te vard ma meg amig valaszolok mert most irhatok mast :D es nem vagyok meg VIP tag hogy csak ugy felvarol torolgesek :) na ezel kapcsolatban hol van egy forum :) ez egy hiba
  • fapapi
    Abban hatartalan mertekben igazad van hogy a Linux bonyolult egy atlag embernek ezzel nem is szallok vitaba mert semi ertelme sem lenne. De PL az uhulinux ofice valtozata marha egyszeru telepiteni es aki csak egy amator atlag felhasznalo aki meg a win re sem telepit olyan szepen elmuzsikal mint nak a rendje :) PL a 2 osztajos kisocsem de meg oreganyam is meg tudott irni egy mailt rajt)net telepitest szinte el sem kell vegezned mivel grafikus felulet ad.
    Na azert nem istenitem halarra mert szivtam en is eleget vele :D
    Es megvalami sajnos en is ugynevezett win fuggo vagyok mivel neha nekem is konnyebb megcsinalni,hasznalni valamit win alatt. igz ezzel kicsit magam elen is beszelek en is tudok lusta lenni
  • andr
    Persze a Microsoft termékeinek árát én is méltánytalannak tartom ettől függetlenül. A Linuxot pedig alternatívának. Csak közelebb kellene kerülnie az átlagember szakértelméhez. Akkor meg már más lenne mint ma, nem lehetne ilyen aprólékosan beállítani... Legalábbis biztos meglepődne a júzer ha nem lenne joga menteni/törölni/futtatni valamit.. Aztán megint jöhet a szervizes : )
  • andr
    Én sem adok ki pénzt rá, és használtam már Linuxot. Azért kellett rendesen olvasgatni hogy föl tudjam rakni ami kellett... Képzelj el egy embert, aki föl akar rakni valami programot (esetleg drivert), és nem ért a gépekhez, csak felhasználói szinten. Végrehajtja a rtfm parancsot, majd közli vele a program, hogy a (tegyük fel) 2.4-es kernel nem lesz megfelelő. Most hívjon szervizest minen alkalommal mikor kéne neki valami, vagy van egy új hardvere, vagy bármi? Persze egy vállalatnál szövegszerkesztésre, fejlesztésre, olyan helyekre, ahol biztonság kell, meg azoknak, akik értenek hozzá, jó, de olyan dolgokat kell tudni, amik Windows esetében soha nem merülnek fel, és nem lehet egy kattintással elintézni.

Az erősítőm, az autóm, a mobilom, meg a többi dolog működésébe sem látok bele, használni mégis tudom... Én már csak ilyen rohadt lusta vagyok.
  • fapapi
    na errol beszelek ezt ugy jellemeznem hogy tudatlan lustasag
    Es oszinten ha hasznaltal 1x is linuxot nem is olyan hihetetlenul bonyolult csak 1 kicsit kellene raebreszteni az embereket hogy van mas megoldas is. maris nem lenne az egekben ezeknek a cucoknak az erteke!
    Bar aztan nem az en penzembol gazdagodnak meg mivel egy fillert nem vagyok hajlando kiadni ezert a winert mire valo a jo oreg heckeroldalak ahonet barmihez talasz torest stb.
  • andr
    Miért kellene belemélyednie? Nem feltétlenül érdekli. Csak használni akarja.
  • fapapi
    RoD hihihi igy igaz
  • RoD
    Kiegészítésként még annyit, hogy mire leszeded az összes frissítést, addigra már rég bejöttek a vírusok a gépedre. Tehát vagy letöltödvalaki másnál és offline telepíted vagy irthatod a vírusokat fél napon keresztül.
  • fapapi
    NEXUS6 csak gondolj bele semmi mast nem lat az ember csak a windowst sajnos valjuk be oszinten a win a legkonyebben kezelheto op rendszer es a legtobb programot is erre irjak sot konnyu a telepites mint OP rendszer mint programok tehat AZ EMBER LUSTA MINT AZ ALLAT hogy egy kicsit is belemelyedjen mas rendszerekbe. Pedig ugyanugy megvannak a szerkeszto, bongeszo,stb programjai
    A KERDESEDRE A VALASZ : azert teheti meg a win hogy 30-35 ezer forintba kerül mert LUSTAK vagyunk tenni ellene!
  • fapapi
    "Több százmillió ember használja a Windows régebbi változatait," nem csodalkozom rajt mivel az xp eleg osszecsapott es ementalisajt most oszinten ha leszedsz az xp hez minden javitast minden biztonagi fisitest es meg 1000-nyi dolgot ami kell a mukodesehez PL JAVA ami aztan botranyos hogy miert nincs ben 3x akora helyet fogal el mint egy 2000 vagy egy 98 vagy vegyunk egy uhu linuxot amiben alapbol van vagy 500 kulonfele kiegeszito program ami telepitesnel mar ben van KB 2 giga. Egy xp nek a tokeletes mukodesehez legalab 10 gigat szabadon kell hagyni hogy normalisan mocorogjon. vagy ez csak az en tapasztalatom ?
  • RoD
    Szerintem ezeket a hibákat nem direkt követik el, csak a mai világban ahoz, hogy valaki a csúcson tudjon maradni, nem minőségi terméket kell készíteni, hanem olyanokat, amit egyszerű használni, és mindig van belőlle újjabb változat. Ahoz, hogy ezt tartani tudják, őrült nagy munkatempót kell biztosítani, és ebben a kapkodásban nincs elég idő arra, hogy letudják tesztelni azt, amit csinálnak. Főleg úgy, hogy mindig egyel kevesebb szakembert alkalmaznak, mint amennyi a feladat végrehajtásához kéne. A másik része a dolognak meg az, hogy a mai világban már nem egy ember ír egy programot, hanem részekre bontva írják meg és ennek következtében előfordulhat, hogy azok a programrészek, amik külön-külön 'hibátlanul' működtek összerakva valamilyen rejtett hiba okozói lehetnek.

(Mielőtt leszólnátok: Én nem állok egyik fél pártján sem, csak általánosságban bezélek a dolgokról)

Üdvözlettel: RoD
  • NEXUS6
    "Magyarországon a Windows XP Home Edition 18-22 ezer forintba, a Windows XP Professional 30-35 ezer forintba kerül, és a Cnetnek nyilatkozó elemzők szerint igen nagy árat kell fizetnünk azért, hogy biztonságos legyen a böngészőnk, amely eredetileg különálló és ingyenes termékként jelent meg a piacon."

Meg tudja valaki mondani, mi az istenért kerül egy nyamvadt oprendszer ENNYIBE ??????!!!!!!!(ami ugye azért kell hogy a vas működjön, ezért nem tekínthető önálló programnak)

• andr
    "A Windows 2000 az esetek négy százalékában követ el végzetes hibát, ennél egy százalékponttal jobb az NT, a Windows XP azonban a tizenkét százalékot közelíti meg."

Ez sem rossz azért : )
  • lola
    Érdemes elolvasni
    Végül is miért kéne msie-t használni, mikor a Mozilla sokkal jobb? Ráadásul Mozillával nincsenek súlyos biztonsági hibák.
  • andr
    Az egyszerűsége és a használhatósága átlagfelhasználók számára? : )
  • fapapi
    hupsz csunyan beszeltem bocsi