45
Történelem-hamisítás Hollywoodban. Csak az amerikaiak \"hamisítanak\"?
 • PetruZ
  #45
  Melyik kettő?
 • jointeer
  #44
  orosz háborús filmekben a németek mindig ujratöltenek, sosem lönek:o
 • a.carkey
  #43
  Miért? A dokumentum filmeken meg mindig a franciák nyerik meg a második világháborút ...
 • TheZsenyka
  #42
  Ez egyenlő a feljszabadítással, miért, azt hitted a táborok személyzete felvette volna a harcot az inváziós erőkkel?

  A történet idején már csak két koncentrációs tábor működött, "sajnálatos" módon mindkettőt a ruszkik szabadították fel ("vonultak be" ha úgy tetszik), ez itt a gubanc.
 • Bandew
  #41
  Nem szabadítják fel a tábort. A nácik már rég elhagyták amikor ők egyszerűen csak megérkeztek, ilyen viszont volt.
 • TheZsenyka
  #40
  "Az Élet Szép" -> Amerikaiak szabadítják fel az internáló tábort. Soha nem tettek ehhez hasonlót sem.
 • [Jakuza]
  #39
  Annyira sikerult a valosagban az amerikai katona hos tette, hogy a hajotestet gyakorlatilag ketteszelte a nemet torpedo. Raadasul ez nem is Amerikai hanem brit felsegjelu hajo volt
  Gyakorlatilag ez volt az urugy, aminek hatasara lepett be az USA az elso vilaghaboruba 1917-ben.
  Szoval csak ennyire sikerulhetett az amerikai katona haditette. :P
 • Prof William
  #38
  Nagyon kicsi a valószínűsége, de sikerülhetett.
 • [Jakuza]
  #37
  Eddig a kedvencem az volt, amikor a hos amerikai katona gepagyuval megsemmisitette, a Lusitania fele tarto nemet tengeralatjaro torpedojat.
  Mindezt egy amerikai dokumentumfilmben mutattak be. LOL
  De legalabb van egy hosgyaruk.
 • katarzis
  #36
  na azért nem mindben,ottvan például a vaskereszt nemtudom láttad e,ugy helyesebb hogy az amerikai,angol háborus filmek töbségébe igyvan,igaz a vaskereszt az angol/német...
 • Mortel
  #35
  Amíg hivatalosan is hamísítják a történelmet, addig nincs sok értelem ezekről beszélni. Mondjuk engem nagyon zavarnak ha egy "megtörtént" eséményt feldolgoznak és semmi köze hozzá...
  De a hálivúdi filmgyártás pénz hajhász... azt csinálják amire igény van..(amíg ilyen sokan elmenek a trójaira amikor tudják , hogy kalap fos, addig miről is beszélünk?)
 • spR
  #34
  Még az U-571-en is kár lovagolni. A film elején (vagy végén, már nem emlékszem) kerek-perec kijelentik az alkotók, hogy filmük bár megtörtént eseményeken alapul, merő fikció, majd még fel is sorolják azokat a tengeralattjárókat (megnevezve, hogy melyik flottában hajóztak), amelyek zsákmányoltak Enigma készüléket. Aki ezek után is fullra azt hiszi, hogy az amcsik kaparintották meg az Engigmát, annak mondhat az ember amit akar
 • AnuluWork
  #33
  "Vengeance".
  Erről a témáról Spielberg már lemaradt, ugyanis készül film a túszdrámáról, méghozzá egy nagyon jó, bár nem Hollywoodban.
 • Vlala #32
  A történelmet élőben is hamisítják, a leghjobb példa a Hős Amerikai Katonák Hősies Hősiessége Irakban.
 • Punkerwork
  #31
  erre kiváncsi leszek
 • winnie
  #30
  miért?
 • Voltan
  #29
  De igen. ;)
 • PREMIERE1
  #28
  Az nem a Fuszeklik fejedelmében volt? :)
 • BaLeeX
  #27
  Ja én láttam. És a Földközi tengertől Angliáig úszik...
 • harcu
  #26
  Tényleg, a PH-nél nem sok nagyobb baromságot láttam. Az a film annyira teli van marhaságokkal, hogy még talán winnie-nek is feltűnne. Bár ez is már rengeteg topicban szerepelt.
 • Voltan
  #25
  "A tolvajok fejedelmében Kevin Costner a harmadik keresztes háborúban megszökik a törököktől, majd megöli Nottingham seriffjét"

  A törököktől???? Talán a szaracénoktól, nem? Basszus,legalább a cikk írója ne hamisítsa meg a történelmet... :DDD
 • harcu
  #24
  Aha, ezek szerint nem vagy tag egyetlen könyvtárban sem, és a zsebpénzedet sem szórod a könyvesboltokban..
 • winnie
  #23
  kit érdekel a történelmi hűség? vagy nézz filmet vagy olvass könyvet. minden film 'hamisít'.
 • [NST]Cifu
  #22
  Csodálom, hogy kihagyták a Pearl Harbour-t vagy a K-19-et... vagyis nem csodálom, mert ugye csak az angol vonatkozást nézték... (nocsak-nocsak, vajon miért? :))

  Őszintén szólva az sem túl etikus, hogy kihagytán Gibson 'életrajzából' a Katonák Voltunk-at, amelyel kapcsolatban pl. én eddig nem sok negatív véleményt olvastam a történelmi hűsége terén... (nem mintha Gibson-rajongó lennék, de adjuk meg ami jár...)
 • Prank
  #21
  szvsz a frédi és béni kamu...
 • RangeR
  #20
  hányan végeztek ókor-középkor szakon ? Inkább nem írok semmit...
 • guardian hero
  #19
  FHM - a mértékadó tudományos magazin :)
 • a.carkey
  #18
  Bár ez főleg Swarzihoz tartozik, nem a filmekhez. Bocsesz.
 • a.carkey
  #17
  Amikor szóba került, hogy leforgatják a SISSI-t, akkor még Schönbrunn még a szovjet parancsnokság egyik központja volt, bár Bécset a három nagyhatalom ellenőrizte, kb. úgy, mint Berlint a négy. Mire elkezdődött a forgatás, a ruszkik kimentek. Mivel Bécs volt a főváros, Arnie miért ne járhatott volna Bécsben??? Különösen, hogy korábban egy interjújában egyik filmélményének nevete, amit még a nagyszüleivel nézett meg Bécsben. A tőle vett idézetben, nem arról beszél, hogy Stájerországban látott tankokat, hanem, hogy a hazájában látta őket. Ráadásul az 1955-ös szovjet kivonulás után a fegyverzetük nagy része Magyarországra jött "átmenetileg". :(


  A beszéd ezen része:

  "When I was a boy, the Soviets occupied part of Austria. I saw their tanks in the streets .I saw communism with my own eyes. I remember the fear we had when we had to cross into the Soviet sector. Growing up, we were told, "Don't look the soldiers in the eye. Look straight ahead." It was a common belief that Soviet soldiers could take a man out of his own car and ship him off to the Soviet Union as slave labor.

  My family didn't have a car -- but one day we were in my uncle's car. It was near dark as we came to a Soviet checkpoint. I was a little boy, I wasn't an action hero back then, and I remember how scared I was that the soldiers would pull my father or my uncle out of the car, and I'd never see him again. My family and so many others lived in fear of the Soviet boot. Today, the world no longer fears the Soviet Union and it is because of the United States of America!

  As a kid I saw the socialist country that Austria became after the Soviets left. I love Austria and I love the Austrian people - but I always knew America was the place for me."

  Akkor még csak annyit, hogy Stájerország Magyarországgal és Jugoszláviával volt határos. Mindkettő kommunista ország volt. Mi megszállva, a Jugók meg ... Nos, nem volt nehéz ebben a közegben szocializmus ellenességet megszokni.
 • a.carkey
  #16
  Miért ne? 1955-ig ott voltak. Bár nem ott ahol Swarzi élt, de Ausztriában. Ha én egy országban lakom, nem feltétlenül csak egy helyben járok. Miért ne láthatott volna ő is ruszkikat? Volt belőlük elég Európában.
 • cyrus #15
  nna, ez is uj kedvenc topik... tufnék mondani példákat...eccer FHMben volt valam i4 oldalas doku a legnagyobb filmkamukról....

  majd felhajtom ha érdekel valakit
 • maxtor
  #14
  azt en is lattam a Discovery-n!
  Nagyon allat volt ahogy odazuzott az az egy tigris a 3 Sharmennek.
  Az volt az egyetlen mukodo Tigris a vilagon?
  Lattam azt az angol muzeum honlapot ahol restauralnak egyet vagy tobbet is?
 • Garfield
  #13
  "Gyerekként még láthattam a szocialista országot, amivé Ausztria a szovjetek kivonulása után vált"

  Ugye most nem gondolod komolyan, hogy azon az egy mondaton fogsz lovagolni? Ne ragadjunk már ki mondatokat a szövegkörnyezetből...
  Az egész arról szól, hogy Svarci gyerekkorában látta a kommunizmust Ausztriában, nem csak az az egy mondat.
 • a.carkey
  #12
  Az okés, de

  "Swarzi:'Tankokat láttam az utcán. A saját szememmel láttam, milyen a kommunizmus.'"

  Hún ván Stáyérföld ibben a mondutban, amirö a törtönész hívátkózík?
 • PetruZ
  #11
  Schwarzi onnan származik, ott élt gyerekkorában, azért mondta. Ebben azért Arnie hazu... túlzott. :)

 • PREMIERE1
  #10
  Vagy itt egy másik okoskodó:
  Schwarzenegger, a történelem-hamisító

  Swarzi:"Tankokat láttam az utcán. A saját szememmel láttam, milyen a kommunizmus."
  Történész:"Kizárt, hogy Schwarzenegger gyerekkorában szovjet tankot látott volna Stájerországban"

  Hol mondta azt, hogy "Stájerországban"? Mondjuka lap is a Kurir ...
 • PREMIERE1
  #9
  És ezért létrehoztak néhány léhűtőnek egy ilyen kormányhivatalt:

  "Angol Történelmi Örökségért Felelős Kormányhivatal" (English Heritage)

  Angol történelem? Khm. Érdekes megfogalmazás ...

  Angol ...

  Pff! :)

  Volt pár nép "Britanniában", amelyekről szó sem esik. A 2VHban sem esett szó az indiai részek önfeláldozó japánellenes harca során a bennszülöttekről. ott is a britek nyertek, mások meg sem lettek említve ... :)
 • PREMIERE1
  #8
  Ja. Ott van az Angliai csata. Katasztrófális az a film. A végén egy pár sor erejéig kitér rá, hogy a pilóták közül ki milyen nációból származott. Mint tudjuk, volt ott lengyel, francia, zsidó, arab, amerikai, svéd stb., de valahogy hiányolom a filmből ténylegesen is őket. A lengyelek is azért vannak benne, mert tulajdonképpen az egész háborút a britke miattuk indították, azán kihasználták őket (pl. Monte Cassino), majd a szarban hagyták őket (Varsó, háború utáni "békék"). De a bátor lengyel mindig főmotívum a filmjeikben.

  De az összes háborús filmben a németek vagy hülyék, vagy vérszomjasok, átmenet nincs. Viszont ez is változik. Néhány éve elkezdték őket emberszámba venni, meg felfogni, hogy nem mindenki volt náci. (A Saints and Soldiers erre a legutóbbi példa.)

  Aztán aki szovjet/orosz háborús filmet látott már, az tudja, hogy - tisztelet a kivételnek (Ballada a katonáról) - mind tökéletesen eltúlzott.

  A dokumentum filmjeik meg ... A Sherman tank verte a Tigris részen felröhögök, akárhányszor eszembe jut a Discoverys rész ...
 • Cat #7
  szerintem az ember pár hónap ismeretterjesztő csatorna nézés után egy olyan témánál amit jól ismer muszáj hogy rájöjjön, hogy nem egészen ugy vannak a dolgok ahogy beállítják a dokumentumfilmekben. Muszáj megtanulni szkeptikusan nézni filmeket, még a national geographicon vagy a discoveryn is, hát még a hollywoodi fikcióknál. Szóval szerintem sokkal inkább a tematikus csatornák baromságain kell felháborodni, mivel azokat sokszor orán is vetitik (pl. nálunk középiskolában már a tanár berakott néhány spektrumos doksifilmet, pedig nem ma jártam oda...), és ezért sokkal veszélyesebbek a mozifilmeknél.
 • FREAK
  #6
  "hiszen az alkotók a brit és szövetséges részvétel minden jelét eltüntették a filmből"

  Jézusom, ezek agyfaszt kaptak... Miért, eredetileg BENNE VOLT A FILMBEN??? :D