41795
  • PiszkosFred
    Az eredetiben is volt mana regen alapbol - de basszus, megeskudni ma rnem mernek ra -, kiveve ha az atronach jegyet valasztottad, mert az nullazta teljesen a regent. Vagy rosszul emlekszem?

Aranylag gyorsnak tunt a regen, de mivel Bretont kezdtem (mindig azt kezdek), kapott wilpower boostot a startnal, azt hittem emiatt.
  • lwb
    Délután letesztelem :D Csak a poén miatt, nincs igazán ezekre szükség persze, a játék sose volt nehéz. Most az autoregenerálódó (skyrim-féle) magickával még könnyebb lett.
  • militavia
    Az ilyen exploit ellen nagyon nehéz védekezni szerintem. Max. valami time limit kapcsoló és azonos lény elleni csekkolás ugrik be. Tehát egyetlen lény ellen se számítson az XP-be mondjuk 1-2 percnél több lopakodás.
  • PiszkosFred
    Szerintem mukodik, mivel ezt a reszet (loot, inventory management) a Gamebryo kezeli.

Ha megsem, akkor a konzol parancsok nagy resze viszont mukodik, UESP-s sracok tegnap mar teszteltek, legalabbi futolag lattam ilyen posztot toluk.
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.04.23. 09:35:38
  • lwb
    Ez tényleg a régi oblivion az új máz alatt, annak minden hülyeségével. Simán működik pl a szokásos sneak-exploit az elején a dungeonben a patkányoknál (sneak bekapcs, sarok felé fordul, automozgás bekapcsolva és 20 perc alatt maxon a sneak). A tárgy-duplikációt még nem próbáltam ki, de az lehet, hogy nem fog működni az UE5 motor miatt.
  • Plata
    Jah volna még egy kérésem,légyszi négyeld fel azt a vidióta sárgafejű sügeret. XD
  • Plata
    Két dolgot fűznék ehhez.
    1.Majd rakj be pár képet.
    2.Van szerver gyere admiraltyzni basszus. :D
  • PiszkosFred
    Mar jon is lefele :)

Egyebkent tevedtem, az available now helyett available today lett :) A tobbi minden stimmelt, amit pletykaltak az igaz lett (dual motor, stb.).

Az a vicc, hogy 2021-ben indult a projekt, azt hittem kevesebb ido kellett neki, azert 4 ev az megsem olyan keves egy remasternek, mint elsore gondoltam.
  • militavia
    Azért durva, hogy van olyan játékfejlesztő a csapatban, aki akkor olyan fiatal volt, hogy az alapjátékon nem ismerte vagy éppencsak gamer lét hajnál lehetett. Nekünk véneknek csinálnak remastert... XD
  • Plata
    RENDSZERKÖVETELMÉNYEK
    MINIMUM:
    64 bites processzor és operációs rendszer szükséges
    Op. rendszer: Windows 10 64-bit
    Processzor: AMD Ryzen 5 2600X, Intel Core i7-6800K
    Memória: 16 GB RAM
    Grafika: AMD Radeon RX 5700, NVIDIA GeForce 1070 Ti
    DirectX: Verzió: 12
    Tárhely: 125 GB szabad hely

AJÁNLOTT:
    64 bites processzor és operációs rendszer szükséges
    Op. rendszer: Windows 10 64-bit
    Processzor: AMD Ryzen 5 3600X, Intel Core i5-10600K
    Memória: 32 GB RAM
    Grafika: AMD Radeon RX 6800XT or NVIDIA RTX 2080
    DirectX: Verzió: 12
    Tárhely: 125 GB szabad hely
  • Plata
    Már meg is jelent. :D

Utoljára szerkesztette: Plata, 2025.04.22. 17:21:46
  • lwb
    Kijött ma :D
  • Plata
    Nekem ESO-ban is Morrowind zónája a legkedvesebb,ott szeretek lenni legtöbbet.
    Bár azért pár dolog hiányzzik.
    ESO-ban még Vivec félig sincs kész.
    Balmora nagyon kicsi. Persze sok más is hiányzik,sajnos ESo nagyon sok idővel Morrowind előtt játszódik.
  • lwb
    Hát ja, a "hol van Caius Cosades háza" kérdés azóta mém lett :D
  • PiszkosFred
    Plusz az a fajta szabadsag, amely addig nem nagyon volt. Nem csak a kvazi sandbox elmeny (bar azert ott is bedaraltak Balmora fele az elso nekro kriptaban, ha Seyda Neenben nem szedtel magadra nemi fegyvert es minimum kitin pancelt, hanem egyszal f.szban rohantal be hozzajuk), hanem a vilagban tenyleg barmit megtehettel, barmit ellophattal, barkit megolhettel, ugy kavartad a sz.rt ahogy akartad. Ha kedved volt, legyilkoltad a tulajt es bekoltoztel a hazaba. Ha kedved volt, olyan spellt raktal ossze, amit persze csak kevesszer tudtal hasznalni pihenes nelkul, de azzal kvazi isteneket egettel porig vagy kontinenseket ugrottal at hosszaban, stb.

A Morrowindben minden megvolt, ami azota is a jatekok tobbsegebol hianyzik.

Sajnos maga a jatek eleg hamar elengedi a kezed, kvazi az interaktiv karaktergeneralas (a cenzus irodajabol torteno kijlepes) utan fogalmad sincs, mi merre hany meter es emiatt a hirtelen elotted allo vilagban az ember hamar frusztralt lesz, nem jonnek a sikerek, nem egyertelmu, hogy mit kell tenni, stb. Ezert is kezdtuk el anno a vegigjatszasokat irni, mert istentelen mennyisegu kerdes jott, hogy itt mit kell meg ott mit kell, stb. Volt pesze kezikonyv hozza, de az megjobban osszekuszalta a dolgokat :D
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.04.22. 11:49:28
  • lwb
    Hát a feeling. Egy full idegen világ, a lore, ahogy felépült a vidék, a nomád törzsek, a nagy házak, a birodalom. Gombatornyok, a blight, a saját mítosza a világnak. Az is jó volt (spoiler egy 25 éves játékhoz), hogy végig kérdéses volt, hogy valóban mi vagyunk-e a Kiválasztott a Nerevar, vagy csak óriási véletlenek egybeesése az egész. Ugye a skyrimben nem kérdés, hogy dragonborn vagy, mert speciális képességed van az első sárkánytól kezdve. A morrowindben ez nem így volt. Minden olyan pontja a próféciának, ami a Nerevart leírta, az úgy lett teljesítve, hogy azért nyitva hagyott egy rakás kérdést. Pl. a Nerevarról azt mondja a prófécia, hogy immunis a betegségekre, ami igaz is, mert elkaptunk egy súlyosabb betegséget, aminek mellékhatása, hogy a többi kisebbre immunisak lettünk. Vagy egyesíti a nagy házakat, de mindezt úgy csináltuk, hogy közben csaltunk, hazudtunk stb. Lényegében semmi különleges nem volt bennünk, mesterségesen feleltünk meg a próféciának és az egész játék alatt nyitva volt a kérdés, hogy valóban mi vagyunk Nerevar reinkarnációja vagy csak egy csalók vagyunk, akiket a birodalom kihasznál.

Plusz a víztükröződés is nagyon szép volt. :)
  • PiszkosFred
    Ennyit tudott az akkori xbox, a SpeedTree le is lett korlatozva emiatt. Ha modokkal hozzanyultal, akkor mindjart mas volt a helyzet PC-n, csak ahhoz mar kellett gep is.
  • militavia
    Anno ez a kép ömlött mindenhonnan, csak kb. pár centis volt betéve a hírblokkba, emiatt eszementen szép volt akkori szemmel.
    Én, amikor játszottam vele, azért fogalmazzunk úgy, hogy az erdőket igen ritkásnak találtam. Lehet, hogy a fák és a füvek szépek voltak, de Gothic 2 erdejei élőbbek voltak. Aztán a Nehrim standalone MOD szép erődekt csinált már a motorral, persze erősebb gép is kellett hozzá.

• militavia
    Mi volt a Morrowingben olyan jó? Én a Gothic 2 után elkezdtem, játszottam vele 16 órát és lényegében pár település típusra emlékszem meg, hogy volt egy lebegő sziklás város. Ennyi. Egyetlen árva dologra sem emlékszem az egész történetből. A Gothic 2 összes főbb szereplő nevére emlékszem még.

Nekem valahogy ez mutatja meg, hogy melyik volt a jobb...
  • Plata
    Húsz évvel ezelőtt vanilla WoW-ban még simán raideltem napi 8-10 órát,ma harminc perc után álmos vagyok.
    Plusz Diablo 2-ben még egész hétvégét végig farmoltuk és nem untam.
    Pedig ugyanazt a bosst öltük kétmiliószor.
    Utoljára szerkesztette: Plata, 2025.04.22. 10:28:05
  • PiszkosFred
    Nem is :)

A Tangerines utolso reszeben Moon So-ri altal jatszott oreg Ae-sun mondja az oregedesrol, hogy "Semmi sem valtozik, belul ugyanugy erzed magad most is, mint 20 eve, csak amikor belenezel a tukorbe, akkor most mar egy oregember nez vissza rad." :)

• Plata
    Hát ha hazaérek lehet megnézem,a régi pc Guru meg gamestar biztos megvan még.
  • lwb
    21 éve is itt beszélgettünk az oblivionról. Megöregedtünk baszki :(
  • lwb
    Meg is találtam a régi gameinformer újságot, amit elemezgetett 2004-ben az egész fórum meg a világ:

https://archive.org/details/game-informer-issue-138-october-2004/mode/2up
  • PiszkosFred
    Az a grafika szerintem a mai napig teljesen vallalhato (az arcokat kezelo FaceGen kivetelevel), picit modolast kovetoen nagy felbontasban is fut es kijelentheto, hogy szep, meg 2025-ben is. (bar az akkori ujdonsagot, a hdr-t es a bloomot (vagy ezt vagy azt) picit tultoltak, emiatt ami nekem sose tetszett, az a tul sok ragyogas volt, mai napig kikapcsolom ezeket a legtobb jatekban, vagy legalabb minimalizalom. De, ez egyeni dolog.)
    Utoljára szerkesztette: PiszkosFred, 2025.04.22. 09:52:06
  • Plata
    Hááát,ha volna kedvem,mint ahogy nincs,akkor este megkeresném az ujságokban a cikkeket,ha jól emlékszem még mindig megvannak az akkori PC-s ujságaim,báár,időről időre a családom meg lep azzal hogy eltűnnek az ujságjaim,kb 30 évnyi pecás ujságomtól is megszabadultak,meg a 70-es 80-as évekbeli képregény gyüjteményemtől is. XD
    Jó mondjuk a pecás ujságok tényleg kurva sok helyet foglaltak a garázsban. :D
    Utoljára szerkesztette: Plata, 2025.04.22. 09:52:18
  • PiszkosFred
    Eleve azert keszul igy a remaster, mert ez a legkoltseghatekonyabb es mert ez a fajta "remaster" mar bevalt jo par portnal vagy ujrakiadasnal. Ezert kizartnak tartom azt, hogy a Virtous fogja, es az Oblivion scriptjeit kijavitja, bugmentesiti. Siman csak berakjak a GB-t az U5 ala, osszekotik annyira, hogy az adatok oda-vissza "aramlasa" meg legyen oldva, aztan a megjelenitest es a harcot leszamitva marad minden ugy, ahogy volt.
  • lwb
    Oblivion 2006-ban jelent meg, xbox360 exkluzív volt, ha jól emlékszem, launch title ráadásul. A grafika csúcs volt - 20 évvel ezelőtt. PS3-ra csak egy évvel később jött ki a játék, ha jól emlékszem. Akkoriban egy nyomtatott újságból scannelt képek járták körbe az internetes fórumokat és mindenki találgatott, hogy tényleg ilyen lesz-e a játék, annyira jól nézett ki.

Visszanéztem itt az első kommentekre és pont én hypeolom anno a grafikát :DDD Blast from the past.

szerk: Fred is ott van :D
    Utoljára szerkesztette: lwb, 2025.04.22. 09:46:59
  • Plata
    Vagyis ne számítsak arra hogy ez jobb lesz ezen a téren.
    Kösz az infót.
  • Plata
    A skyrim féle skillezés tényleg fura volt,bár nekem az ESO skillezésről is az volt az első véleményem hogy mi a fxsz ez? :D
    Őszintén a grafikára nem annyira emlékszem,úgy rémlik szép volt,de hogy mennyire csúcs nem tudom,a skyrim grafikájára jobban emlékszem,mondjuk azzal rengeteget játszottam.
    Egyébként ESO-ban kicsit hiányzik hogy cyrodill nem szabadon bejárható terület hanem idióta pvp zóna.
    Oblivionban egyedül a fővárost szerettem.

• PiszkosFred
    "Az eredeti vagy az új lesz bugosabb?"

A mostani Oblivion remaster ugy keszul, hogy a grafikat/rendert az U5 motorja vegzi, viszont minden mast tovabbra is a Gamebryo engine, kvazi pluginkent meghívva az U5 "ala". Vagyis a kuldik, a scriptek, az "AI", stb tovabbra is az eredetiek lesznek, igy a bugok is velhetoen jonnek. Mivel a mozgas/harc a gamebryo/creation engineben maskent van kezelve, mint a legtobb motorban, hozza van kotve a megjeleniteshez/renderhez (volt is sok agyament hiba amikor valaki elkezdett mokolni a lockolt fpssel es hirtelen osszeomlott minden ami a mozgast illeti), igy a harc es a harchoz kapcsolodo dolgok is valtoznak az unreal5 miatt.
  • PiszkosFred
    Ezt tippeltem en is tegnap a hirt posztolva, szerintem 20-30 perces vagott anyag a jatekrol, nemi dev info, jopofiskodas, stb. es "available now" felirat.
  • lwb
    Oblivion nagy előnye akkoriban a csilivili grafika volt. Tényleg a csúcsot képviselte akkor, emlékszem a promóképekre és mindenki azt mondta, hogy ez kizárt, hogy in-game, tuti átvezető. Pedig ingame volt.

Abban igazad van, hogy nagy visszalépés volt Morrowind után, de ez igaz mindegyik TES-re a Daggerfall óta. Az volt a csúcs. Már a Morrowind is egy rakás dologban le volt butítva a Daggerfallhoz képest: nem volt lovaglás, se lovas harc, nem lehetett falat mászni, töredéke volt a skillek száma, jóval kevesebb volt a csatlakozható guild, kisebb a bejárható terület stb. A morrowind viszont kárpótolt minket a hangulat és a sztori miatt.
    Az oblivion ehhez képest nagyon gyenge sztorit tett le az asztalra, cserébe viszont mainstream lett a TES tőle: csúcs grafika, A-listás színészek (Sean Bean, Patrick Stewart). De minden más RPG-mechanika terén visszalépés volt a morrowindhez képest is. A skyrim-ben meg egyáltalán skillek sem voltak, a hagyományos értelemben legalábbis.

Itt inkább a nosztalgia lesz az, ami eladja a játékot, mivel a legtöbb embernek ez volt az első TES. Nekem nem, nekem az Arena volt, de az óriási csalódás volt annak idején, ezért a Daggerfallt ki is hagytam és majdnem a morrowindet is, de végül nem és ennek nagyon örültem, mert mai napig az a kedvencem a sorozatból.
  • Plata
    Szerintem biztos nem fog érdekelni teljes áron.
    Emlékszem hogy vártam,mert azt hittem olyan jó lesz mint a Morrowind,amit rongyosra játszottam.
    Fogalmam sincs hány féle módon játszottam végig.
    Aztán jött oblivion ami egy brutális csalódás volt,a szotorija szó szerint fárasztó volt,bár a főváros csodás volt,amikor nem bugolt,de bug az iszonyat sok volt,na és teljesen optimalizálatlan volt. Mikor a magyarítás teljes lett akkor is kipróbáltam újra,de akkor sem ment,ugyanolyan bughalmaz volt,ami nagyon felhúzott.Plusz már a skyrim után csúnya is volt.
  • lwb
    Leírom az én tippem, ma 5-kor úgyis kiderül: szerintem kiadják ma a bejelentéssel egy időben.
  • lwb
    - elméletben csak remaster, a tartalom ugyanaz marad
    - nem a Bethesda csinálja, tehát legfeljebb optimalizálatlan lesz
    - igen, ez szinte biztos
    - GP-on fent lesz elvileg day 1, fősztori eléggé meh volt
    - ezt csinálta kb mindenki
    - a hírek szerint minden benne lesz, az összes dlc. Viszont ami rossz: elvileg moddolási lehetőség nélkül jön ki, ami hihető is, mivel nem creation engine, hanem unreal 5 és nem is a bethesda csinálja
  • lwb
    .
  • Plata
    Remake vagy remastert?
    Az eredeti vagy az új lesz bugosabb?
    Vajon ez is optimalizálatlan fos halom lesz?
    Ha be is szerzem 75%-os akcióval vajon ezzel el jutok a sztori negyedéig?
    Vagy hagyom a francba és a mellék küldiket tolom.
    Ehhez is lesz majd 70-100 dolláros megvehető paciruha?
  • lwb
    Na? Mik a tippek? Kijön ma a remake vagy csak bejelentik, hogy majd egyszer?
  • Although
    Ez így van. A gond az a skyrim effektíve semmilyen előrelépést nem jelent sztoriban és karakterekben ehhez képest.
    Sőt. A sztori sokkal gagyibb.
    Akkor ez a csúcs volt a maga nemében. Ehhez képest már a TES V. Már nem akkora ugrás mégis istenítették. Mert pont azt tartalmazta amit kell. A csili vili látványt. Ez a lényeg ez a maga idején óriási szám volt.
    Meglátjuk a TES VI. milyen lesz, mondjuk nem várom. A Beth nagyjából az Oblivionnal befejeződött.