41716
| Oblivion HQ | href=\"http://www.elderscrolls.com/forums/index.php?showtopic=324335\" target=\"_blank\" class=\"menu\">MOD lista | | target=\"_blank\" class=\"menu\">Hivatalos oldal | | MIELŐTT KÉRDEZNÉL IDE KATTINTS! | |
-
Surranohalal #664 ez egy tök fölös fórum kezd lenni... -
HellWolf #663 Van itt egy ilyen: http://www.gameronline.hu/?page=article&I=2846 Hátha mond valami újat. -
morgo #662 ok, legyen ;)
OFF
en bizom a fejlesztokben, csak azt nem nagyon szeretem, amikor egy evvel a megjelenes elott mar mindenfele infok keringenek a neten a jatekrol, mert ez azt jelenti, hogy egyre tobb marketinges van a csapatban..
ON -
#661 Na jó, akkor hogy ne legyen vita, ENYÉM az uccsó szó. Slussz passz! :-D -
haxoror #660 A frászt, enyém az utolsó szó!!!
PONT, bazze -
#659 nem. Most PONT. Vesszőcske.
-
#658 ...és nem is állítjuk, most PONT -
#657 Azt hiszem, a "cigányos" részt nem kell kommentálni...
Egyébként pedig mindenkinek szíve-joga bármit hinni - de hogy ezt hol, kik előtt és milyen formában nyilvánítja ki, ez már nem mindegy. Nekem egyedül ezzel van veled kapcsolatban gondom: az, hogy mi lesz 1-2 év múlva, se Te, se én nem tudjuk. PONT.
DB -
#656 Iranytu engem felbosszantott. Remelem lesz lehetoseg kikapcsolni. Miert? Mert ez esetben ha minden quest helyszint vagy npc-t mutat majd - illetve az iranyat - akkor elvesz az egesznek a varazsa, az ismeretlenban valo bolyongas es kutatas. Ez a lehetoseg nalam annyit jelent, mintha a Monkey Island sorozat kapcsan, a kepernyo tetejen levo kis szovegdobozba ki lett volna mindig irva, hogy "Menj el a woodoo boszihoz Guybrushsal, es beszelj vele." majd miutan megtortent jonne a kovetkezo "lopd el a gumicsirke-gorgovel-a-kozepent" stbstb.. Jo dolog a segitseg, de ne legyen allando, hanem csak opcionalis. Vagy mukodjon az iranytu, es ez alapjan csak annyi infot kapjunk, hogy keresd keleten, de ne legyen egy allando, dinamikusan valtozo "jelzes" a celpont helyzetet mutatva.
...mert ha erre gondoltak a keszitok, akkor sajnos nalam ez nem pozitivum. Masnal persze lehet hogy az lesz.
De majd meglatjuk, en remenykedek - az orok naiv optimista ember ;] - es ahogy eddig is mondtam, nem felek, mert nem csalodtam meg a Bethesda sracokban, es szerintem most sem fogok ;] -
#655 most pár óra szünet, sry -
#654 úgy legyen! -
#653 "NE ITT akard már meggyőzni a PC-s Morrowind fanokat arról, hogy EZ LESZ"
Látod itt kezdődnek a bajok. Jó magyar (cigányoktól átvett) szokás szerint csak tegyünk valamit a vitapartner szájába, ami onnan soha nem jött ki, és már mosolyogva porolgathatjuk az öltönyünket.
Nem írtam, hogy ez lesz. Többször kiemeltem, hogy NEM LEPNE MEG, HA EZ TÖRTÉNNE. Én nem hiszek az emberi becsületben, jóságban, mert ha körülnézek a világban, sehol nem látok ilyet, csak a mesékben, filmekben, álmokban. Ha neked jobb, hogy nem készülsz fel a legrosszabbra, akkor ne készülj rá, jogodban áll. Ahogy nekem is kifejteni a véleményemet. Ketőnk közül te vagy az, aki szereti ténynek tekinteni, amit egy fórumon vagy riportban talált, nem én. -
haxoror #652 Ja, és szarok a tényekre meg az interjúkra mert az Oblivion PC-re jön és VR szintű csodaként fogja beragyogni az eget :) -
haxoror #651 Igen, az
Az Oblivion egy fukarjó játék lesz PC-re. :) -
#650 Na abba aztán tényleg ne menjünk bele, hogy "mi az, hogy tény?". Én leírtam több idézetet is, amikre te rögtön kontráztad, hogy "majd visszavonják". Amiket te leírsz, azok abszolút, örök érvényú igazságok?
Mindössze annyit állítok most is, hogy a Bethesda azt hangoztatja, hogy PC-re GARANTÁLTAN kijön az Oblivion (leírták), semmiképpen nem okoznak csalódást a híveiknek (Todd Howard levele), illetve azt, hogy pontosan erre a viselkedésre ösztönzi őket az Ion Storm esete a Deus Ex-szel is.
Ehhez képest szerinted Todd Howardnak kinőnek a szarvai, Bill Gates-szé változik (vagy lefekszik neki), dobja a PC-t (vagy hanyagolja), elveszti a PC-s közösségét, szerencsés esetben nagyot kaszál a konzolosokon (akár jó játékkal is!), majd ül a pénzessákjain, és gonoszul vigyorog, és több PC-s játékot már nem is csinál (mert az átbaszott emberek nem szeretik az átbaszóikat - lásd ma MEGÍGÉRT PC-s megjelenés.
Szerinted a második lehetőség az esélyesebb - szerintem az első. Ez nem rózsaszín szeműveg vs. piacgazdaság, hanem két eltérő vélemény. Könyörgöm NE akard már bebizonyítani, hogy te szartad a napot, és mindig igazad van - mondtál egy lehetőséget, szíved joga, de NE ITT akard már meggyőzni a PC-s Morrowind fanokat arról, hogy EZ LESZ, mert ez színtiszta provokáció. Na és pontosan erre mondtam én, hogy csak a vita kedvéért vitázól.
Ha nem így lenne, akkor a konzolos topicban már ott virítani az Oblivion topic, ahol lelkendezhetnél ezekről. Mi gátol meg ebben? Az, hogy akkor nem lehetne irritálni másokat. Kérlek, nézz magadba. Kösz.
DB -
#649 most tulajdonképpen mi a baj? az, hogy elképzelhetőnek tartom a konzolos megjelenést és ezzel sértem egyesek édes álmait? vagy mi? nem értem -
#648 Megtehette volna, majdnem így is lett, volt nagy zúgolódás a megjelenés előtt. De nem ugyanaz a két helyzet, lássuk be. Ott is pénzelt a MS rendesen, és ha úgy látják, hogy megérte, itt is azt fogják tenni.
Árulkodó jel, hogy a kiadott shotok állítólag xbox2-esek. Vajon miért nem PS3-asok vagy PC-sek? -
#647 "Te olyan világban élsz, ahol mindenki át akar cseszni?"
Te is, csak nem veszed észre. Te miből veszel kenyeret, pénzből vagy elismerésből? -
#646 gyakorlatilag az érvelésemről sem írtál semmit, legalábbis sehol nem találom az érveket, tényeket, cáfolatokat... -
#645 Te olyan világban élsz, ahol mindenki át akar cseszni? Ezek után úgy gondoljak a Bethesdára is, mint pénzéhes bagázsra, aki csak a pénzemet akarja?? Ezt természetesen meg lehet csinálni - EGYSZER. Mint azt leírtam, van, aki meg is próbálta, el is bukta. Ez is egy lehetőség. Innentől a Bethesda józan eszétől függ, hogy mit választ. Szerinted nem tehette volna meg a Morrowinddel is, hogy előbb konzolra jön ki? Nem volt akkor is már sokkal több konzolos játék, mint PC-s? 2002 nem volt olyan régen....
Vajon miért nem tették meg eddig? Na... valami dereng a lenti nagy szövegemből a rózsaszín szemüvegen át?
DB -
#644 "először a jó hírnevet kell megteremteni ahhoz"
Erre annyit mondok: MICROSOFT
Se jó hírnév, se jó termék, egyszerű pofátlan nyomulás - és a csúcson vannak. Ők tudják, hogy az emberek nem a minőségre mennek, hanem azt veszik, amit eléjük tolnak, ebből lettek óriások. Nézz körül a világban, hol tartanak azok a cégek, akik a legjobbak a saját területükön?? Felvásárolják őket olyan cégek, akik olcsón árulnak sokat.
Itt most nincs szó PC vs. konzolról, álmodozó emberek kontra valóság a téma. -
#643 Bár offtopic, de magam is értékesítésben dolgozom egy ideje, és pontosan tudom, hogy először a jó hírnevet kell megteremteni ahhoz, hogy bármit eladj, majd ezek után jó terméket is kell nyújtani.
A konzol-vs PC hülyeséget pedig nem tudom, miért hozod ide fel, a vita nem erről szólt, és nem ide való.
DB -
#642 Ja és FREAK: RÓLAD semmit nem írtam, kizárólag az érvelésedről. Ismét kevered a szezont a fazonnal, de hát így a legkönnyebb a kékről bebizonyítani, hogy zöld... :) a lényeg, hogy teljesen mindegy, hogyan, de mindig rávezeted saját magadat arra, hogy neked van igazad, és ez cseppet irritáló.
DB -
#641 rózsaszín köd, rózsaszín szemüvegen át
láttál már olyan üzletembert, aki a szemedbe mondja, hogy a pénzedre van szüksége? naná, hogy elaltat az ilyen szövegekkel, és a naív rajongók el akarják hinni a szép szavakat
"A prezstizsben mért veszteség ugyanis hosszú távon GARANTÁLTAN megöli a rövid távú anyagi nyereséget"
Ha megfigyeled a tendenciát, a játékpiacot egyre nagyobb részben a konzol uralja, a PC pedig kezd visszatérni oda, ahova eleve született - munkára, fejlesztésre, kommunikációra. Vagyis hosszú távon PC-s piacra koncentrálni csak a felhasználói programok piacán éri meg (nekik is csak azért, mert cégeknek árulják a terméket). -
#640 Az EIDOS egyébként is zseniálisan rombolja az egykor korszakalkotó játékok image-ét, lásd még Tomb Raider, Commandos, Championship Manager, stb.
DB -
#639 "több mint tíz és" = "több, mint 10 ÉV" :)
A PC-s eladások nagyságáról is a fórumokon olvastam. De elég megnézni, hány díjat nyert PC-re és hányat XboX-ra!
DB -
#638 lehet, de látod, sokan már most fikázzák a harcrendszert, mert azt hiszik, tudják, milyen lesz, és eldöntötték, hogy szar....
iránytű téma szintén... fikázás helyett inkább nyitottnak kéne lenni -
#637 Sajnos az Ion Storm (vagy méginkább a hálistennek már döglődő Eidos) esete elvette tőlünk a Deus Ex csodáját, de legalább a Bethesda szeme előtt lebeg, hogy mekkora gáz _előbb_ egy konzolra kifejleszteni egy játékot, majd utána portolni (kritikátlanul szarul, lebutítva) PC-re. Totál bukás. Mivel mindez egy pénzügyileg sajnos eleve nem túl sikeres, bár zseniális Deus Ex-re alapult, a visszaesés nem olyan katasztrofális - anyagilag. Viszont az IS presztizse a bányásbéka alá zuhant, nem is hallani róluk azóta.
A Morrowind annyiban más tészta, hogy mivel előbb PC-re fejlesztették, _sokkal_ jobban működött mint az Invisible War - ennek következtében igenis anyagi siker lett. A Warezolást pedig nem érdemes túldemonizálni, ugyanis ha egy játék igenis jó, akkor PC-re is megveszik, na nem nálunk, de USÁ-ban és nyugaton simán. Még a Deus Ex-Invisible Wart is sokan megvették, pedig igen nagy rakás kaka lett szegény.
A TES, Morrowind PC-s rajongótábora elképesztő méretű: ne csak a modokra gondoljatok (Morrowind Summit-en csak van több, mint 3000), de az olyan projectekre is, mint a Rebuld Tamriel. Közösség-kovácsoló ereje óriási, és bolond lenne a Bethesda elveszíteni a presztizsét, amit a PC-s közönség szemében több, mint 10 és (!!!) alatt épített ki.
A prezstizsben mért veszteség ugyanis hosszú távon GARANTÁLTAN megöli a rövid távú anyagi nyereséget - és most már előttük is lebeg az ezt igazoló példa.
Lehet a szemed helyén dollárjelekkel gondolkodni, Freak - de ha végre vennéd a fáradságot és elolvasnád Todd Howard és a Bethesda nyilatkozatait (vagy még inkább a fórumokat), akkor rájönnél, hogy ők pontosan tudják és érzik, értékelik ezt a hatalmas presztizst, amit - mégegyszer leírom- nagyon sok évi kemény munkával építettek fel.
Na, kb. ennyi.
DB -
#636 "Az érvelésed szabályosan hemzseg a logikátlanságoktól és a ferdítésektől"
Ez annyi, mintha én azt mondanám, hogy te hülye vagy, mert csak... Elfogadod? Ok, mert én sem.
"A Morrowindból JÓVAL TÖBBET adtak el PC-re, mint XboX-ra, azzal együtt, hogy még XboX-on is sikerjáték volt, sőt."
1. Lássuk a számokat, tényleg kíváncsi vagyok, nem ismerem a PC-s eladásokat.
2. Ez csak egy okkal több a Microsoftnak, hogy XBOX2 exclusive legyen a játék, a PC-sek döntő része a fizetőképes amerikai piacon nem idegenkedig az XBOX-tól, és ha ezek az emberek a TES4 miatt vesznek XBOX2-t, azzal nagyot léphetnek előre a versenyben.
Arra kérnélek, hogy ha vitatkozni akarsz, akkor vitatkozz, én nagyon unalmasnak találom már ezt a szardobálgató stílust. Ha van véleményed a TÉMÁRÓL, akkor ki vele, ha érveid is vannak, akkor pláne, de pls ne a többi fórumozóval foglalkozz. -
#635 "egy kellemes kikapcsolódást nyújtó játékra számítok, ami egy hajszállal jobb élmény, mint filmet nézni, és AKÁR többszáz órán át élvezhető"
Ha ehhez hozzavesszuk hogy szep is lesz, es a scriptrendszer is olyan lesz mint amiket nyilatkoznak rola, akkor elmondhato, hogy ez mar magaban a "csoda"... ;] -
#634 Az érvelésed szabályosan hemzseg a logikátlanságoktól és a ferdítésektől. A vitát egyetlen hivatalos ténnyel szeretném lezárni:
A Morrowindból JÓVAL TÖBBET adtak el PC-re, mint XboX-ra, azzal együtt, hogy még XboX-on is sikerjáték volt, sőt.
Szép dolog a következetesség, más dolog a mánia. De mindegy, mert téged úgyis maga a vita ténye éltet - ezt nehéz lenne cáfolni :)))
DB -
#633 még egy gondolat ehhez: a játékélményt legkönnyebben a túl nagy elvárások ölik meg
a Gothic anno minden hírverés nélkül egyszer csak megjelent a semmiből, és pármillióan leesett állal nyomták végig, míg sok más játék, amitől többet vártak, pont ezen csúszott el -
#632 én azt mondom (és tanácsolom mindenkinek), hogy NEM SZABAD CSODÁT VÁRNI!
egy kellemes kikapcsolódást nyújtó játékra számítok, ami egy hajszállal jobb élmény, mint filmet nézni, és AKÁR többszáz órán át élvezhető
aki abba a hibába esik, hogy hisz a csodákban (és a játékfejlesztőkben), arra mindig is csalódás fog várni - utolsó keserű lecke számomra a Thief 3 és a mindenhatónak hitt Warren Spector esete volt... Jó a játék, szép, izgalmas de már nem az igazi... Ennek ellenére ha félreteszi az ember az álmait, kurva jót lehet vele játszani! -
#631 Igen, sorry, a nextgen-re gondoltam termeszetesen, csak elirtam ;]
Surranohalal: pont ezert alakitjak az Oblivion kezeleset es jatekmenetet a jatekosok igenyeihez, ahogy Howard is nyilatkozta. Biztos csinaltak valami felmerest, vagy megszereztek mar korabbi felmeresi adatokat, es ez alapjan lesz rovidebb, lesznek porgosebbek harcok, kerulnek bele minijatekok, stb.. A TES4-et ugy talaljak mar hogy igazodnak a nagytobbseg igenyeihez. Aztan hogy ezek az igenyek mennyire fognak megegyezni az egyes egyenek igenyeivel, hat ez majd elvalik ;]
-
#630 Biztos hogy nem lesz a legnagyobb (anyagilag), de ha hosszú távon nézed, ennek komoly jövője van, és 5-6 év múlva nem lesz mindegy, ki adhatja ki az első igazán komoly virtuális világban játszódó (esetleg Online) RPG-t -
#629 ja és közben ne felejtsük el, hogy az MS már félig birtokolja a TES játékokat, hiszen náluk van meg konzolon, és ez adhat némi alapot a gondolatra, hogy a jövőben is ragaszkodnak hozzá
XBOX-on 200.000 fölött van a Morrowind eladás (talán már 250.000 körül is lehet), ez elég sok millió dollárt jelent, és azt mutatja, hogy életképes kapcsolatról van szó -
Surranohalal #628 azért sztem nem az oblivion lesz a legnagyobb durranás, mert ezt a játékstílust nem annyira a legszélesebb tömegnek találták ki mint egykét másikat :-) -
#627 "Ezek szerint a konzolpiacra való betörés a sony es az ms részéről "csak" (erősen idézőjelben) egy Oblivion lesz?"
Nyilván nem csak ennyi. Gondolom, csak fogalmazási hiba a "konzolpiacra való betörés a sony es az ms részéről", mivel már bent vannak, biztos az új generációra akartál utalni.
Persze hogy lesznek más, esetleg nagyobb nevek, amikért folyhat a harc, de az Oblivion - amellett, hogy az egyik legkülönlegesebb project - már azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy egyszerre "akar" megjelenni a két új konzolcsodán. Lesz sok játék, amelyik ezt megteheti, de csak azért, mert a konzolgyártóknak nem éri meg miattuk sokmillió dollárt kicsengetni (pl. egy focijáték ilyen szempontból tökmindegy, mert évente megjelenik egy tucat, nem nagy érték önmagában).
Aztán az is lehet, hogy tévedek, csak az én szememben olyan nagy szám ez a játék, és a Microsoft meg a Sony egészen másra akarja költeni a pénzét, majd kiderül. -
#626 Értem.
Nem kérdeztem semmi konkrétat az előző kommentemben, csupán arra írtam ezt, hogy én nem akarok vitatkozni (#622), hanem csak kérdéseket feltenni, amelyre nálam jobban hozzáértő emberek talán válaszolnak, de legalábbis megosztják a véleményüket.
Értelmezve a gondolatmenetedet: Ezek szerint a konzolpiacra való betörés a sony es az ms részéről "csak" (erősen idézőjelben) egy Oblivion lesz? És a többi játékstílus? No meg hol vannak a többi fejlesztő studiók? Ők nem látják mekkora reform előtt áll a játékpiac? Ezek szerint a 4 éves fejlesztés összegei megtérülhetnek ilyen reklámpolitikával? Nem csak neked címzem ezeket a kérdéseket, ezek inkább költői, mintsem most megválaszolható kérdések.
"PCs warezhalál". Ez nagyon jó, tökéletes a kifejezés, talán a legjobb amit eddig hallottam, és ebben a 2 szóban minden benne van. És igaz, a PCs játékosok - multiplayer, és ehhez szükséges kodok, stb. hiányában - jó nagy része warezzel fog játszani.
Mondjuk ha nagyjából lehetne tudni, hogy egy ilyen 4 éves fejlesztés egy teljesen új rendszerbe körülbelül mennyi összegbe kerülhet egy-egy fejlesztő csapatnál, jobban képben lehetne az ember, az elvárt bevételek szempontjánál. (Mert - hogy éljünk a szóbakerült Hollywoodi hasonlattal - 20M$ bevétel kapcsán mindenki a fellegekben jár és hepi, ha a film 1-2M-ből készült. De ha 40M-ből, akkor már fejek hullanak ;]) -
#625 izé
átolvastam 2x, de nem tudtam kihámozni a kérdést
mindegy, szal tisztázandó, én is csak találgatok, de ezt megpróbálom a lehető legnyitottabb szemmel tenni, elkerülve a játékfejlesztők lelkiismeretébe vetett hitet, és hasonló csöpögős érzelmeket
ha abból indulunk ki, hogy ezek az emberek nem önkéntes karitatív tevékenységet végeznek, amikor 4 évig dolgoznak egy játékon, talán érthetőbb, hogy bevillan néha egy-egy dollárjel a szemük előtt
továbbgondolva, ha figyelembe vesszük, hogy jövő év végére várható a konzolipar világméretű (talán mindent eldöntő) ütközete, és minden lehetséges fegyverre szükség van, rájövünk, hogy ezek közül az egyik legértékesebb az Oblivion lehet, és ezek után én már nem tudom elképzelni, hogy MS és SONY kéz a kézben mosolyogva figyelik, ahogy a játék kijön nem csak mindkettőjük gépére, hanem még PC-re is, ahol ronda warezhalált hal egy hónapon belül...
plusz tegyük hozzá, hogy talán a Bethesda marketing osztályán is dolgozik legalább egy dörzsölt üzletember, akinek megfordul a fejében, hogy amint prezentálják a működő demókat a SONY és az MS irodáiban, felajánlják az exkluzív szerződés lehetőségét igen kerek összegekért (bár valószínűbb, hogy ezt a lépést az említett céget korábban megteszik)
szóval ez most így nagyon szép és baráti, hogy kijön mindenre, de ekkora játéknál erre semmi esély, arra viszont jó ez a híresztelés, hogy mindenki ráizgul, így a végén a nyertes oldal átszakíthat egy jókora darabot az ellenség táborából