142
A közlekedés mostanában, közlekedési szokások, morálok és az ezzel kapcsolatos esetleges problémák
 • Kepek
  #142
  mialatt Kínában....

  Utoljára szerkesztette: Kepek, 2017.03.22. 06:12:58
 • Vlala #141
  Nagyon jól mondtad!
  "A városi ember amúgy is sokkal parasztabbul vezet, mint a vidéki, kisebb az ingerküszöbe, tolerancia szinte nuku" Így viszont inkább öngyilkos merénylőnek nevezném, mint gépjárművezetőnek.


  A "mazsola" - kezdő gépjárművezető - megpróbál életben maradni egy számára új helyzetben, amely elég jelentős veszélyforrást képvisel - könnyen az életébe kerülhet, de egy kisebb hiba is öt-hatszámjegyű kiadásokat jelent. Ez a tény elrettenti, és túlzott óvatosságra készteti, átdobja a ló túlsó oldalára. Ha egy tapasztalt, magát autóvezetésre alkalmas személynek tartó embert ez annyira felidegesít, hogy hagyja elszabadulni az indulatait, az viszont már nem a mazsola baja! Ha egy gépjárművezetőt elragadnak az indulatai, nem ura önmagának, hogy lenne ura a gépjárműnek?

  Érdekes módon a gyalogos közlekedésben nem láttam még olyat, hogy egy ékleterős fiatalember jó nagyot rúg az előtte tipegő nagymamin, vagy járni tanuló kisgyermeken.

  Ha a pszichológiai oldalát nézzük, az autóvezetésnek igazából három szakaszát különböztetjük meg.

  Kezdő - ismerkedik a közlekedés ritmusával, általában a KRESZ minden pontját betartja, de elég lassú, sokat hibázik, bátortalan, túl óvatos. (legyen a jele a négyzet)

  Haladó - Ilyenkor a legveszélyesebb az ember, ugyanis már nem kezdő, és azt hiszi, tud vezetni. Lazábban kezeli a KRESZt, lendületesebben vezet, nem tart fel másokat, viszont hirtelen veszélyhelyzetekkel nem tud mit kezdeni, és elég könnyen befolyásolható külső ingerek hatására.

  Profi - már tudja a KRESZről, hogy nem szentírás, hanem útmutatás. Ismereteit átültette a gyakorlatba, és egy-egy szituációban az adott helyzetnek megfelelően reagál. Tudatában van annak, hogy nem kell bizonyítania semmit, képes lemondani az elsőbbségről, beengedni másokat, az agreszivitás sem jellemző rá.

  (Van még egy negyedik, a kiöregedett, amikor a bácsi a csillagig sem lát el a merci elején. Ez már nem ide tartozik...)

 • Z
  #140
  Mondjuk ha nincs kint a megállni tilos tábla, csak a várakozni tilos az adott útszakasz elején, akkor nyugodtan megállhat. Más kérdés, hogy a megállni tilosban, zebrán, stb is simán megállnak egyesek.

  A legzavaróbb amúgy az olyan eset, mikor a kereszteződésben áll meg valaki. Akkor aztán hogy látod be a merőleges utcákat?!?! Az nagyon fincsi szokott lenni, főleg, mikor a teherautókkal parkolnak úgy.

  "Erre van külön topic, ahol egybehangzó véleményeink szerint egy férfi az agresszivitásával legalább akkora veszélyhelyzeteket képes kialakítani, mint egy hölgyí a tapasztalatlanságával / óvatosságával." --- ez meg így van. Amúgy sokszor a mazsolák a legveszélyesebbek (nem nők, hanem mazsolák), mivel nyomik, és felidegesítik az általuk feltartott embereket. A városi ember amúgy is sokkal parasztabbul vezet, mint a vidéki, kisebb az ingerküszöbe, tolerancia szinte nuku. És ez sajna rám is jellemző. Átlagosan két perc amit kibírok egy töketlenkedő mögött, utána ESP ki, padló.

  Ezért, ha tehetem, nem is járok kocsival Budapesten. Sőt ha megyünk valahova haverokkal, akkor a halálfélelem elkerülése, illetőleg a gatyák, meg a kárpit tisztántartása végett általában átadom a volánt másnak...
 • Vlala #139
  Tudom. Mondjuk, aki nem lát, ne vezessen. Nálunk kis túlzással a közlekedés a mercik közötti szlalomozásból áll, ha annak koccanasz, 1. beperelnek, 2. kibeleznek.

  Ilyenkor egy-két kedves szóval gratulálni kell a vezetési érzékéhez, és finoman érdeklődni a családja hogyléte felől. Vagy kürtszóval üdvözölni a csodálatos ötletet, amely erre a tettre vezérelte.
 • artschiatwork
  #138
  Csak tudod, ha valamelyik autós véletlenül nem látja (legyen az férfi vagy nő), és belemegy hátulról, akkor meg a nő fel van háborodva... szóval nem fér a fejembe, hogy mért nem használta a parkolót...
  na mindegy, lehiggadtam, most már jól vagyok
 • Vlala #137
  Erre van külön topic, ahol egybehangzó véleményeink szerint egy férfi az agresszivitásával legalább akkora veszélyhelyzeteket képes kialakítani, mint egy hölgyí a tapasztalatlanságával / óvatosságával.

  A vészvillogó sajnos egy törvénybeli kiskapu, általában nem a hölgyekre jellemző a használatuk, az esélyegyenlők népes csoportja rendszerint így parkol. (Nem igaz, hogy erre nem tudnak valami normális törvénymódosítást kiagyalni... évtizedes probléma) Nyugi, a hölgy feltehetően látta a parkolót, de egyrészt, odáig el kell jutni, majd beparkolni, majd gyalog (!) visszajönni a virágboltig, visszafelé ugyanezt a procedúrát eljátszva. Másrészt, valószínűnek tartom, hogy a férjétől tanulta a trükköt.
 • artschiatwork
  #136
  up!
  Előre is elnézést kérek a hölgysofőröktől, de az itteni tapasztalatom az, hogy a nők akkora baromságokat tudnak csinálni, hogy csak na... a férfiak sem különbek, ők is "alkotnak", de a mostani esetet egy női vezető csinálta, amin beidegeltem magam eléggé.

  Most jövök vissza ebédből, látom, hogy egy nő leáll az úton, kirakja a vészvillogót, és bemegy a virágboltba, ami az úttól kb. 3 m-re van. Egyrészt akadályozta a forgalmat - hiába tette ki a vészvillogót -, másrészt egy parkoló van a túloldalon, kb. 10 m-re és nem volt képes beparkolni... a %/"/+("=%+"@ p***a...

  bocs, hogy kiakadtam, de ez oltárira felidegesített...
  hogy lehet ennyire vak valaki, hogy nem látja a szemközti(!) túloldali parkolót, ahol egy rakat szabad hely van???
 • Mike
  #135
  mondjuk autópályán nem a belsőben kell araszolni 90-nel :)
 • Mike
  #134
  majd 2005-ben figyeljél
  Demszkáj nagyon el akarja veszíteni a választásokat
  bár neki már mindegy
 • Vlala #133
  Leírom, pénteken mi történt velem, gondolom, már mindenki nagyon kíváncsi rá :-) :
  Reggel szokásos forgalom a városban, én valami ihlettől vezérelve kiengedtem magamelé egy piros Suzukit. Erre a mögöte jövő is megköszönte, és ő is kijött. Aztán a következő... és a következő... kb. 1/2-1 méteres távolságban, hogy véletlenül se mehessek. Ismerősöknek: Rákóczi úton jöttem, és a Pécskő útról engedtem ki a népet. A végleges ledudálásról egy kamikaze-hajlamú idős házaspár mentett meg, aki kiment eléjük a zebrán :-)
  De nem ez a lényeg, hanem az, hogy délután megpróbáltam elhagyni a smunkahely parkolóját, és az istennek nem akaródzott senkinek sem beengedni, ilyenkor elkezdem számolgatni az autókat kínomban. A 24. autó megállt, és villantással jelezte, hogy menjek (rendesen meglepődtem.) Poén: ugyanaz a piros Suzuki volt, amelyiket reggel kiengedtem. Hiába, magyar ember nem felejt...
 • Vlala #132
  Milyen géped van? Nekem egy Skoda Favorit, kiemelt kuplunggal simán be lehet tenni, akár 80-nál is... csak nem szabad felengedni a kuplungot, mert káros az egészségre :-) (Lehet, hogy modernebb autód van, az újabbakban már van valami védelmi izé, ami merggátolja, hogy lezúzd a váltót, mint az orosz viccben: Agyin, dva, tri, csetűre, pjatty, raketta.)
 • Hellhammer
  #131
  "Az útdíjat akkor vezetnék be a fővárosban, ha megépül az M0-s keleti szektora, valamint északi Duna-hídja és megvalósul két fővárosi terv, a Körvasútnál a Munkás körút, az aquincumi Duna-híd és egy külsőbb körút is."

  Szóval soha
 • #130
  Nah, kipróbáltam! Ma szépen gurultam a piros lámpa felé, kuplung tökig be, üresbe ki, aztán kezdtem szépen lassan behúzni hátramenetbe. Nos, ahogy kicsit is mozdítottam be, azonnal elkezdett kerepelni, úgyhogy hagytam. Szerintem nem lehet betenni.
 • Vlala #129
  nem értem.
  Az úthasználati díj már régen benne van a benzinárban, az is fizeti, aki offroadozik, és az autója 20 éve nem látott utat... újabb rókabőr?
  A másik: Év végéig elkészül. Ha valami kedvező fordulatot szavaznak meg, annak kivitelezése biztos, hogy évekbe telik. Most dec. 8 van, és év végére kész lesz.

  "Az útdíjat akkor vezetnék be a fővárosban, ha megépül az M0-ás keleti szektora"
  Az m0-ásra meg hullámvasút-belépőjegyet kell majd venni, amilyen állapotban az van...

  Nem értem. Na mindegy, sok mindent nem értek még...

 • Punkerwork
  #128
  igen valami ilyesmi volt az első gondolatom nekem is, elméletileg 12 éve megvannak a tervek arra hogy Eger felé és legyen bekötés az M3-ashoz, de a pénzt majd csak talán jövőre kezdik el gyüjtögetni.
 • Dzsini
  #127
  Londonban meg most emelik 5ről 8 fontra... csak nálunk a zónázás meg nem oldott, és ami terveket irogatnak az alapján 2010-2015 előtt nem is nagyon lehet rá számítani. az M0 itteni szakaszát 2009es átadásra vállalta a cég aki csinálja, a híd (hidak) építésére meg még csak pályázat sincs szerintem... ez egy "megint beszéljenek valamiről a médiában" hír...
 • Punkerwork
  #126
  Útdíjat vezetnének be Budapesten is
 • Vlala #125
  Akkor sasold meg a féklámpakapcsolót, valami el van állítódva. Elvileg előbb ki kell gyulladnia, mint a fékhatás megjön.

  Be mertem tenni, bízok a kuplungban :-) Öreg autó, nem vén autó :-)))
 • #124
  Hmm... be merted rakni hátramenetbe? Hinnye! :) Nem hiszem, hogy merném.

  A féklámpa dolog nálam fordítva van, már régen lassulok amikor nagy kegyesen hajlandó kigyulladni a lámpa :)
 • Match
  #123
  hehe, ez tetszik :D
 • Rafaelo
  #122
  ilyen velem is volt, de a legjobb amikor egy rendőrautó követett vagy 40 cm-ről és így fél városon át aztán lekopott de nemtom miért csinálták a rohattak
 • Vlala #121
  Van ilyen kapcsoló, enyhe fékezésnél a pofák még nem érnek a dobhoz/tárcsához, de a lámpa már virít. Egyszer tényleg felhúztak, ezt csináltam:
  1. Gáz fel
  2. kuplung be, a lendület visz
  3. Sebváltó hátramenetbe
  4. Reakció megvárása, teleszájas röhögés a visszapillancsba
  5. Sebváltó négyes, mehetünk tovább :-)
 • Dzsini
  #120
  kellene olyan kapcsoló, ami a féklámpákat beindítja fékezés nélkül, esetleg mint pár kocsiban satuzásnál még az elakadásjelzőt is belövi... az biztos, hogy szívrohammal fékezi ki magát a nyakadból :) (egyszer...)
 • Vlala #119
  Atól függ, honnan kezdem a fékezést. Féktávolság = észlelési idő alatt megtett távolság + fékút, mire észrevettem, hogy a két kamikaze néni TÉNYLEG kijön elém, előbb segített a kormány mint a fék...
  Nyugi, tudom, mi az a fék.

  Garfield #118: éppen erről van szó, egyről beszélünk. Mögöttem 50-nél tolakodott valaki, hogy előzni akar, és nyomatékosításként jól rámtapadt. Van valami általános módszer az ilyenek jobb belátásra téerítésére? A ködzárófényre immunisak :-)

  Dzsini: azért nem egészen... a tévé helyett lehet rádiózni, rejtvényt fejteni, kötögetni otthon, de a közlekedést mással kiváltani nem igazán... a buszból elegem lett egy életre (2 évig mindennap 100 km - piacos járat)
 • Garfield
  #118
  Éppen ezért vagyok háklis a mögöttem "szélárnyékozókra"... egy hirtelen fékezés, és az összes festéket leszedi a vonóhorgomról (pedig nagyon designos, fekete :-) )

  Én azt rühellem mélységesen, amikor városon kívül stabilan 90-nel megyek és egy idióta vadsakál barom ott imbolyog mögöttem és előzni akar. Hiába nem olyanok a körülmények, hogy előzhessen (nem belátható út, nagy forgalom, stb.), őt ez nem érdekli. Ott táncol a kocsi fenekétől egy-másfél méterre 90-nél, hogy ő majd előz, amikor tud.
  Vazze és ha nekem fékezni kell valamiért? Mert mondjuk egy integetős néni kilép? Bácsi biciklivel átmegy színuszba? Vagy egy hozzá hasonló barom a szembejövő sávban elkezd előzni, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy jövök?ű
  Olyankor mit csinál???
 • Garfield
  #117
  Ja, ha már nem tudsz megállni, nem pedig úgy, ahogy mostanában az a rengeteg idióta csinálja, hogy a sárgánál a fék helyett inkább a gázra lép.
 • Garfield
  #116
  Az nem lassítás, ha a zebra után 5 méterrel, a másik sávban állsz meg, már ne is haragudj, max. a fékpedál pettingelése.
 • Punkerwork
  #115
  néha kell 1 kis izgalom :)
 • Dzsini
  #114
  olyan lehetsz, mint pár ismerős aki azért néz tvt, mert amúgy alacsony a vérnyomása :D
 • Vlala #113
  :-)
 • Dzsini
  #112
  #99
  ezekután finoman szólva is no comment.
 • Vlala #111
  Felénk - nem tudom, másfelé mi a helyzet - rengeteg hüle van, aki"már Pesten is vezetett" és "nem mindig azt kell csinálni, ami a KRESZben van" és különben is "ki ha én nem", sz'al tudod, kikről beszélek.
  Fejreállnak az autóval, kilencen ültek benne, aztán mikor kikerül a kórházból, a papa első dolga, hogy vesz a pici fiának új autót, hiszen mégsem járhat busszal, mit szólnak a falubeliek? (ha egyszer meghallaná, elköltözne...)
  Rendőr alig, az is ismerős, magasról tojik rá, hogy nyolcvannal repülnek lakott területen, autóval járnak kocsmázni, vagy éppen motorral bukósisak nélkül száguldoznak, mert a durrkalap drága, lelapítja a zselézett hajat és nem látják a lányok, hogy motorozik...

  Mike-nak volt igaza. Ide egy jó nagy terepjáró kell, azzal majd jól rendet teszek :-)
  Hadd hulljon a férgese!
  [kárörvendő sátáni kacaj]
 • Dzsini
  #110
  komolyan mondom te csak azért ülsz kocsiba, hogy ilyenekbe keveredj...
 • Vlala #109
  Éppen ezért vagyok háklis a mögöttem "szélárnyékozókra"... egy hirtelen fékezés, és az összes festéket leszedi a vonóhorgomról (pedig nagyon designos, fekete :-) )

  Vonzom a hülyéket, tegnap este megyek hazafelé, szembejön valaki - reflektor, ködlámpa ezerrel, olyan volt az autója, mint egy karácsonyfa. Úgy tűnt, elefántok járnak benne csűrdöngölőt, valami olyan zaj szűrődött ki belőle.
  Villantom a távfényt, hogy vegye le tompikára - semmi. Mondom, jól van, Te akartad, én is rányomtam a refit. (én barom) A szembesávban fék, megcsúszik, majdnem nekem jön, aztán (valszleg kézifékkel) megfordul, és jön utánam, persze távfénnyel, hadd örüljek neki a tükörben. Leállok, megáll előtem, és torkaszakadtából ordít, hogy elvakítottam, tök új autó, majdnem összetörtem, a tízszeresét éri a Skodámnak, kifizettem volna, ha összetöri? Erre én is kiszálltam (hehe, egy fejjel magasabb voltam nála :-) ) és a pszichológus nyugalmával az autójához mentem, és megmutattam neki a tompíytott fényszóró kapcsolásának módját, és felvázoltam a "ne adj olyat, amilyet nem szeretnél kapni" elméletemet. Tovább ordítozott (kisebb hangerővel, a magasságkülönbség hatott rá), hogy ne törődjek azzal, hogy ő a saját autójával mit csinál. Válasz: "- Ön idegi állapotánál fogva nem alkalmas gépkocsivezetésre. Ha így folytatja, megöli magát. Legyen belátása.
  Ennek a higgadtságnak varázsereje van! Köpni-nyelni nem tudott, arra számított, hogy majd kiabálok vele. Egy szó nélkül eltűnt - érdekes módon ugyanarra, amerről jött... lehet, hogy belátta, és hazament?
 • Marcell
  #108
  Nekem volt egy esetem, amikor en a stop tablanal megalltam elsobbseget adni, kozben hatulrol belemjott egy "kihaénnem klimaxos 55 koruli nyanya". Utana meg neki allt feljebb, hogy minek fekeztem, es karomkova elhuzott. Rendszamat felirtam, rendoroket kihivtam. Azaz csak kihivtam volna, de 30 perces probalkozas utan feladtam, mert nem vettek fel a telefont. Se a 107, se a 112. (Igy kerulj bajba!) Ugyhogy fogtam magam es elmentem a keruleti rendororsre es magammal vittem egy kozeget a helyszinre. A rendor megnezte az utcat, aztan megirtuk a feljelentest.
  Szerencsemre ket srac latta az egesz esetet, ok rogton megadtak az adataikat nekem, hogy szivesen tanuskodnak a rohadt bunko nyanya ellen.
  A serulest kijavittattam (137.000Ft volt) sajat zsebbol, aztan vartam a rendorsegi ugy kimenetelet. Fel ev!!! mulva kaptam meg a hatarozatot, mely szerint en nem voltam hibas, ellenben a nyanya igen, igy ove a felelosseg (biztositoja ezek utan mar fizetett 110.000Ft-ot, mert a tobbit alkatresz-kopasra vettek fel). A nyanya 10.000Ft-os birsagot es par buntetopontot kapott cserbenhagyas miatt.
  En meg, bar semmirol nem tehettem buktam 27.000Ft-ot (jo mondjuk uj lett a hatso lokharitom, de amugy se volt semmi baja), raadasul 3 munkanapom ment ra az egeszre!!!

  Ha most tortenne ilyen, es nem egy hatalmas elnezes keressel fogadna az illeto, lehet, hogy "egyeb modszereket" is bevetnek :)
 • Z
  #107
  Jah, értem. Hát bicajjal...nem is tudom. Lehet, hogy a 12 év is kevés. Azért ott mégis csak autók között közlekedik az ember/gyerek, mivel nincs megfelelő kerékpárút hálózat.

  Nyugi, nem a Te kiokításodra hoztam fel, ez nálam már rutinná vált! :DD

  Feljelentetted a "festékest"? Mert ha ott helyben feljelented, és cserbenhagyást jelzel, akkor csak szemtanú kell. Innentől kezdve neki vége. Amúgy az ilyen igazságtalan,tetű patkányokra átok szálljon! :gonosz
 • Vlala #106
  Pikk8: a sárgánál ha még biztonságosan meg tudsz állni, akkor köteles vagy fékezni. Csak akkor hajthatsz át rajta, ha a megállásod veszélyeztetné a közbiztonságot (csuklósbusz mögötted :-) )

  Garfield: olvasd el még egyszer, előbb lassítottam, mint ahogy leléptek :-)

  Z: öööö.... elkavartam, a 12 év bicajjal van. Gyalog 6 évesen már mászkálhatsz. A gyalogosokkal szembeni elsőbbségadásokat ismerem, "nekem se' a legyek hordták össze" a jogsit :-D
  A Te sztorid sem akármi. Nekem egyszer végig kellett néznem, ahogy egy hölgy lenullázza a lökhárítómat a parkolóban (én voltam a hüle, hogy "FÉÉÉK!!!-et" kiabáltam neki, azt mondta, hogy elvontam a figyelmét, és magamra vessek a lökős miatt. Aztán elhajtott, otthagyott a fakép mellett.
  A rendszám birtokában elcsíptük, persze a férje állította, hogy az autóval Pesten, üzleti úton járt, és én hazudok, mint a vízfolyás. A helyszínen talált festékdarabok igazolták az állításomat, persze pénzt azóta sem láttam... a biztosítónál ide-oda küldözgettek, aztán belekötöttek, hogy nincs kárbejelentő lap (máig sem ismerte el a felelősséget)...

  A múlt héten viszont egy "kedves" ismerősöm bejött hozzám kiabálni, hogy miért "tötymörgök" előtte ötvennel, és miért villogtatom a féklámpát, amikor csak öt méter van köztünk (éppen ezért).
 • pikk8
  #105
  de a sárgákon még átlehet haltani
 • Garfield
  #104
  Őőőő, rég rossz, ha egy zebránál te csak azért lassítasz, mert valaki lelépett a járdáról...
  Neked alapból kötelességed lassítani. Nem véletlenül zrikálják ezzel folyamatosan a tanulóvezetőket.
 • Z
  #103
  Azért zebránál nagyon vigyázz, mert ott a gyalogosnak van elsőbbsége, és nem csak ott.

  Ha kanyarodáskor azon az úton halad át gyalogos, amelyikRE kanyarodsz, akkor a gyalogos elsőbbséget élvez Veled szemben kijelölt gyalogos átkelőhely hiányában is!

  Az idős emberekkel kapcsolatban egyetértek, azonban a 12 éven alattikkal kapcsolatban nem teljesen. 8 évesen már a málhászsákkal rohangáltam edzésre, ezenkívül mivel marhára időre mentem (minden reggel 6-tól 7-ig volt úszóedzésem, aztán 8-tól suli), leszálltam a troliról, és már rohantam is át a pirosnál álló autó között...érdekes dolog, de nálunk a többség így csinálta, és soha egyetlen baleset nem lett belőle. Igaz, akkor olyan kicsi voltam, hogy gőzöm sem volt, milyen érzés lehet egy ütközés egy autóval. Azonban most - hogy egyszer elgázoltak, és kétszer majdnem - mert egyes autósok nem tartják be a KRESZ-t, talán azért, mert nem is ismerik - már alig merek lelépni, néha még zebra előtt is fosok.

  A minap jöttem haza autóval, az anyósülésen ültem, és egy kedves hölgy a szembe jövő sávból kishíján fasírtot csinált belőlünk, mert azt hitte, hogy balra kanyarodni kis ívben kell. Mivel sok balesetet láttam, már el is képzeltem, hogy hogyan ütközünk, szép lassan, ahogy az autó eleje bejön, pozdorjává zúzza a térdem, és megfog a légzsák...szerencsére a cimbi elkapta a kormányt, és dudált hosszan, de a "killer" csak jött tovább, és bambult előre. Többek között az ilyenek miatt is hagytam abba a motorozást.

  Jó lenne, ha lenne egy Humvee-m, mert akkor leszarnám az idiótákat. Összetörném azt, aki szabálytalanul közlekedik, és én szinte karcolás nélkül úsznám meg. :D