61
nálam nem szokott ilyen lenni
  • harcu
    Apropó, a teinre nem lehet rászokni, a koffeinre viszont igen.
  • harcu
    Esetleg annyit hozzátennék, hogy a teában semennyi koffein sincs, a tévhitel ellentétben. Van benne tein, ami az einek családjába tartozik, hatása pedig megegyezik a koffeinével :)
  • Glpetyus
    LOL:D
  • Cat #58
    a kolagyárban tényleg ezzel mossák le a teherautók kerekeit, lemar mindent (persze nem a koffeintől hanem a szénsav miatt)
  • Cat #57
    Egyes vélemények szerint az informatikai ágazat felfutása szorosan összefügg a koffeintartalmú termékek - kávé, fekete tea, energiaital, koffeintabletta - tömeges elterjedésével a munkahelyeken.

A koffein legalább olyan addiktív szer, mint sok más kábítószernek tekintett anyag, és elterjedtsége miatt kevesen gondolnak bele, hogy hosszú távon káros hatású. Az alkohollal és a gyógyszerekkel együtt a koffeint is pszichoaktív szernek tekinthetjük. Az USA-ban már 1986-ban forgalomba hozták a 'dupla koffein' szlogennel reklámozott Jolt Cola nevű üdítőt, amely szinte jelképévé vált az egész éjszakákon át megszállottan és fáradhatatlanul kódsorokat kalapáló fejlesztők romantikus képének kialakításában.

A kávé már a nyolcvanas évek végén állandó segédeszköze elsősorban az IT területen dolgozóknak. A koffein alapú kiegészítők iránti keresletre, illetve divatra egész iparág alapult az USA-ban. A 200 mg koffeintartalmú Shower Shock szappantól kezdve egészen a Timmy's Torrid Tonic nevű erőspaprikás-koffeines szószig termékek sora jelent meg. Az Amazon.com vállalatnál például éjjel-nappal működnek a kávéfőzők, és szénsavas üdítős automaták vannak kihelyezve mindenütt. Ráadásul az alkalmazottak a munkahelyük közvetlen közelében nem kevesebb mint egy tucat kávézóba ugorhatnak be, ha más környezetben szeretnék meginni az élénkítő nedűt.

Miért pont az IT szakemberek a leginkább veszélyeztetettek? Sok fejlesztő azzal magyarázza koffeinfüggőségét, hogy a programozás erősen határidőhöz kötött tevékenység: az éjszakába nyúló, hajszás munka közben egy kis kávé vagy energiaital új lendületet adhat. Egy brit felmérés szerint az alkalmazottak 46 százaléka - tehát csaknem fele - négy, vagy annál több pohár koffein-tartalmú italt fogyaszt el a munakidő alatt. A felmérést közreadó TipTopJob személyzeti tanácsadó cég szerint mindez meglepő annak ismeretében, mennyire tért hódított a sokat emlegetett egészséges életmód az utóbbi években. Ennek ellenére mindössze a megkérdezettek 20 százaléka tölti munkanapjait kávézás vagy teázás nélkül. Az emberek egyharmada egy-három csészével húzza ki a napot.

Érdemes azonban tudni, hogy legfeljebb két kávé ajánlott egy nap. A nagy mennyiségben bevitt koffein rossz hatással van a vérnyomásra, emeli a stressz hormon szintet, és szívpanaszokhoz vezethet.
  • Adam5
    tej érzékeny vagyok sajna :(
    a házi készitésü pudingról már rág leszoktam
  • Adam5
    én a tejtől fosok :)
  • Prank
    ja:)
    bár már évek óta átlag havonta 2 liter kólát ha megiszok,
    szal nem nagyon tesztelgetek...
    viszont tejet elég sokat fogyasztok:)
  • ThePartyFace
    Ezt ki nem tudta?:)
    A kokaint pl becezik kolanak is...
  • Tikal #52
    végulis a koffeintol hal meg az ember, persze mivel mindenkinél más a turo képesség nyilván nem hal meg mindenki, hisz még prank is itt van :DDD
  • CSOCSO
    errol nem hallottam de ha babanak attok colat, eredeti zold teat vagy kavet az valoban meghal!!!
  • CSOCSO
    ja....
  • Tikal #49
    ja és azt tudtátok hogy az eredeti coca colában még kokain is volt? :D
  • Tikal #48
    mákod van, és tényleg veszélyes... ez komoly, discoveryn volt :)
    csak kisérletezgess nyugodtan, de tény hogy a kola nem egészséges.
  • Prank
    lol Tikal:)
    jópár éve, mikor még volt a nagyágyú nevű coca-colás palack, asszem 2 és negyed literes, mind megittam 45 perc alatt a buszon, mikor a nyaralásból jöttem haza...
    és még élek.. biztos szupererőm van:)
  • Tikal #46
    a kola méreg és ne igyátok mert dagadt kis amerikaiak lesztek :D

2liter kola egyszeri bevedelésétol akár fel is dobhatod a talpad...
    meg egyébként is cukros vizet te is tudsz csinálni otthon, kell hozzá viz, cukor, aroma meg négy öt E betus alkotoelem, egészségetekre :D
  • Prank
    jee, a tonic meg kinint tartalmaz, ami sok mennyiségben impotenciához vezethet...
    ilyen erővel semmit sem szabadna enni meg inni...
    majdnem minden kajában van valami méreg, a szervezetünk szerencsés esetben kiszűri ezeket...
    a lényeg, hogy milyen mennyiségben visszük be a mérgeket...
    persze egyénenként változik a tűréshatár...
    és utálom a mondat végi írásjeleket... :)
  • Garfield
    Persze, persze, nagyszerű fertőtlenítőszer az olyan, ami után minden barna és ragacsos...

Hagyjuk már a hülyeséget.
  • Garfield
    Háát, a gyümölcsteákat az ízükért issza az ember, a koffein-tartalmuk miatt nem is lehetne. Jó néhány tartálykocsi tea kellene, hogy érezzél valamit...
  • Astaroth
    Ja és szerintem egy egészséges szervezetnek egyáltalán nincs szksége koffeinra.Csak túlhajtod magad ahelyett hogy pihennél.
  • Astaroth
    Amerikában kólával fertőtlenítenek gondolom nem mondok újat.Kirohad tőle a fogad,jó esélyed van a csontritkulásra,de finom íze van és menő...
  • Adam5
    én irtam csak rossz login
  • Tom3 #39
    14
  • traXion
    lol topic
  • ThePartyFace
    Ez a topic eszembejutatta, h van meg kola a hutoben...htx!
  • Glpetyus
    Ma 6 KV-t ittam de nálam nem lessz problém...:)
  • CoolStuff
    a fűtől nem lehet elaludni topik van már?
  • Glpetyus
    Te jóég!! Hány éves vagy?? :)
  • cSuwwi
    namert a teában olyan sok van...

én naponta megiszok egy kancsó teát minimum (cca. 1.5 lityó), igaz gyümölcstea, és még sosem befolyásolt alvásügyileg.

Kólát én sem szeretem, kávét a kökin már megszokásból megveszem, de egyre szarabb, úgyhogy arról is leszokom :)
  • nemcsakfeel
    jaja, én is amennyi kólát megiszom... még borhoz se túl sokat..
    meg amúgy is inkább töményet iszok, az jobb, ahhoz nem kell kóla!
  • Frank99
    dolgozzatok egész napon mondjuk kőműves mellett, aztán meglátjátok, hogy este a Coca-Coca után el tudtok-e aludni?
  • LittleL
    Amúgy Pepsi vagy Coca Cola ?

nekem Coca Cola
  • LittleL
    Lehet, hogy egyfajta méreg, de azért isszuk mert szeretjük az ízét.
    Nempedig azért mert ki akarjuk magunkat ütni. D
  • hen-tes
    mutter csak az íze miatt issza : |
  • PResident Evil
    ott a pont... :)
  • Cat #26
    kurvasok általam ismert ember teljesen kávéfüggő (gondolom nektek is van ilyen), és egyszerüen kávé nélkül már élni sem tudnak
  • Adam5
    de addig amig nem vagyok függő addig tökmind1...
  • Cat #24
    egyébként ha vki örül az immunitásának, elárulom hogy szinte bármilyen méreghez hozzá lehet szokni (akár a ciánhoz is), amennyiben NAGYON kis adagokban kezded, és persze a folyamat éveken át tart, egy idő után a szervezet megtanulja kezelni, és más emberek számára halálos adag sem okoz nagy kárt
    ugyanez okozza a kábszereseknél vagy alkoholistáknál is hogy egyre nagyobb adag kell ugyanakkora hatás eléréséhez, vagy egyáltalán a hatás kiváltásához
  • Cat #23
    örüljé, a te szervezetedben már jóval nagyobb koffein okoz ugyanakkora hatást, szal adaptálodtál egy MÉREGHEZ
    ügyes vagy
  • Cat #22
    azt naponta :>