Felfedi titkait a Wild 2 üstökös
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Miért? A Föld is az ürben van, mégis használjuk a kifejezést, hogy ki/szétrepül az ûrbe. Sõt még ha egy ûrhajóról repülne szét valami (ami jóval kissebb egy üstökösnél) is ezt használnánk.
Nem vagyok otthon a témában, de a cikk ugye említí, hogy "valamilyen gravitációs ingadozás lökhette közelebb a Naphoz". A "kis" horpadásokat elnézve (némelyik nagyobb mint 1 km), érdekes pofonokat is kaphatott más égi kavicsoktól, és mivel olyan közegböl érkezett, ahol ugye nagy a forgalom kövekben, nem lehet az, hogy a gravitációnak kevesebb köze van hozzá? Mekkora szikla csinál vajon ekkora krátereket és van-e egy ilyennek akkora ereje, hogy belökje a Naprendszerbe az üstököst? Tudom, hogy számít a tömeg is, meg a sebesség, de az ilyenek nem jöhetnek számításba?
Ahh, tényleg, már látom. Mentségemre szóljon, hogy rohadt álmos vagy, kétszer is átnéztem, de mégsem vettem észre. Köszi 😊
A fenti cikkbõl idézem:
"öt kilométer átmérõjû üstököst"
"öt kilométer átmérõjû üstököst"
Csak viszonyítási alapnak, tudja valaki mekkora ez a hógolyó?
Szerintem ez egy darab keksz, sötétben fényképezve...

"Ha valami eltalálja a magot, a törékeny anyag azonnal kirepül a világûrbe" - most talán nem ott van? A szétrepül szerencsésebb lett volna.
Vagy éppenhogy nem történik semmi és ez a jó, mert így - mint ahogy a cikkíró is utal rá - betekintésünk lesz a többmilliárd évvel ezelõtt történt dolgokba egy olyan üstökösön, ami jóval kevesebbszer olvadt már fel és vesztett anyagából, mint más üstökösök. Szinte még érintetlen maradt...