123
  • Mice
    #123
    biztos van, csak szerintem nem szoftverekkel kereskedik...
  • [HUN]PAStheLoD
    #122
    ut2k4 .. hát a sima ut feelingesebb még mindig .. onslaught elmegy .. de valahogy nem az igazi :=|
  • [HUN]PAStheLoD
    #121
    nem hiszem el hogy 1 épkézláb közgazdászuk nincs .. hisz ha ugyan ezt amit te leírtál kitalálják a kisiskolások is .. akor nekik mért nem esik le ? vagy lehet hogy ennyire rossz ott a tengerentúlon ?
  • Csacsis
    #118
    Egyébként meg egy átlag ember havi 52-70 Ezer Pénzből Hogy engedhetne meg magának 10000-ért egy szoftvert? Hogy ez luxuscikk? Várd ki, majd megveheted olcsóbban?
    És minden ember egyenlő mi?
    A Gazdagabbak továbbra is "gazdagabbak"
    De ez már talán nem is ide tartozik.
  • asdasdasd
    #117
    Hidd el matekolnak. Megeri nekik, van eleg luzer es jomodu aki megveszi ilyen aron is.
    Ha olcsobban tobb fogyna es nagyobb love lenne, akkor olcsobban adnak es tobbet keresnenek. Szerinted miert nem csinaljak. Nem szeretik a penzt?

    (es kulonben is, mi az hogy normalis vagyok-e? akurvaanyad, de azert nincs harag?)
  • Csacsis
    #115
    Hi!
    Az árakról csak annyit, hogy engem nem érdekel. Sírnak a gyártók, hogy "jaj illegális és ez meg akarjuk szüntetni" HAZUDNAK!!!
    LÓVÉT AKARNAK KOVÁCSOLNI!!! Ha az illegalitás megszüntetése lenne a cél, nem kerülne 10000-be egy játék sem.
    Ezért, én nekem nincs lelkiismeretfurdalásom, ha egy illegálisan szerzett játékkal játszom. Majd X év múlva, amikor megvehető árban lesz, (Pl Diablo2-t 2900-ért vettem meg néhány hónapja, még ha nem is játszom már nagyon vele mostanság) megveszem. És elmondhatom, hogy megérdemeltem a game használatát, és csak az ÁLSZENT uzsorásoknak nem adtam ki fölöslegesen pénzt.

    Erről ennyit
  • spR
    #114
    Hát sztem pont fordítva van. A piac túltelítettsége, meg a csökkenő eladások miatt a kiadók megpróbálnak minél bizotsabbra menni, és csak a 'tutiba' befektetni. Ez pedig automatikusan folytatásjátékot illetve filmlicensz játékot jelent, ezeknek a marketingköltésge meg sokkal kisebb, mint egy teljesen új, még ismeretlen márkáé. Ha megnézed, a filmiparban is kb hasonló folyamatok vannak, láthatod a filmfolytatások számán is.
  • Piscator
    #112
    Jaj b.meg, nem ettől omlik össze a nemzetgazdaság.
    Én még mnidig azt látom, kézelfoghatatlan dolgokért - szoftver - ennyi komoly büntetés a fizikai világban... ja, mert a pénz.Aha!
  • tajfun
    #110
    "A kiadó haszna a kockázat ára"
    A warez meg a vasarloi kockazat a'ra. Minek megvenni ha utolag kiderul hogy szar.
  • spR
    #109
    Te nem véletlenül magyar_ember2 vagy? :)))))

    Egyébként alant elhangzott az igazság. A kiadók állják a fejlesztés költségeit, a fejlesztők ebből élnek, plusz royalty-t kapnak egy bizonyos eladott példányszám felett. Aztán azt sem szabad elfelejteni, hogy 1 sikeres gaméra jut kb 6-7 sikertelen is, azokat is a sikeres játék tartja el. Szóval nagyon gyorsan kijön a 10-11 ezer Ft-s ár, az más tészta, hogy ez nem a magyar fizetésekhez van szabva.
  • Mice
    #108
    persze
    most őszintén normális vagy?
    nézz meg egy nfsu-t

    ott van az ára a plafonon kismilla és egy ismerősöm van aki warezban nyomja. mind pont azért mert ennyit ők sem raknak zsebpénzből ki

    namost ha veszek 40-et akik komolyabban nyomják és nemfizetnek érte, akkor mennyi a bolt haszna? 0 HUF adnák olcsóbban és és máris 200000 haszon lenne rajta

    az EA anno beharangozta, hogy GOLD lett az nfsu mert hogy vagy 5 milla user vette meg a világon

    amekkora letöltés értéket ért el a deviance meg a többi a nocdpatchhel, ha azokra a userekre csak 2ezer forintot számolnék máris többmilliárdja lenne plusszba

    warcraft3 ról meg annyit, hogy megnéztem a demót meg a szokásos kilépéskori reklámot és felcsigázott mint állat. előkotortam a teljest és tetszett? egy fenét az első két nap után elkezdte gyűjteni a port majd szerencsésen össekarcolta magát. ezért a 2 napért adtam volna akkor és ott 13ezret??

    bevételmaximumra mennek?? egy nagy ló soxorosító szervet azt. ha egy kicsit is matekolnának 20szor ennyi lenne a bevétel
  • Frank99
    #107
    amilyen nullák mostanában a játékok, nem is csodálom...

    egy szarért nem fog az átlag magyar (és ahogy látom az átlag jóval gazdagabb külföldi sem) 10.000-et adni egy játékért....
  • Tiby
    #103
    Én is másoltakkal játszok. De nem akarom megvenni boltba 10-20 ezerért csak azért hogy játszani lehessen vele. + úgy is megszerzem azokat a játékokat ami kell.
  • asdasdasd
    #102
    Szerintem a jatekok pont annyiba kerulnek mint amennyiert megeri oket arulni. Ha olcsobban tobb fogyna es tobb bevetel lenne, akkor olcsobban adnak. A kiadok/terjesztok se hulyek, bevetel maximumra mennek.
  • [HUN]PAStheLoD
    #101
    leírtam énis u. ezt ... és ha sokan így gondoljuk mért van még mindig 45% os SZJA és 25%os ÁFA basszátok meg ?!
  • [HUN]PAStheLoD
    #100
    sok hülye van .. és már a diliházakba is bekötik a netet
  • Cat #98
    szerintem a cikk is csöppet ironikus hangnemben irodott, már az első bekezdésből levághatod miről van szó: "a digitális tartalmak védelméért lobbizó Macrovision által finanszirozott kutatás szerint" és innentől kezdve hülye az, aki nem tudja helyén kezelni a dolgot
  • Cat #97
    csak tudod míg a szinművészeti főiskolára évente néhány embert vesznek fel, addig a műszaki főiskolákon/egyetemeken ahol a programozást tanítják többezren vannak egy évfolyamban (igaz ennek töredéke megy programozónak, de akkoris tény, hogy az arány a filmszinészek és a programozok között legalább 1:100hoz, ha nem rosszabb

    és pont hogy a játékpiac a nagyobb, már most nagyobb szelete van a szórakoztatóiparban, mint a filmnek
  • Runo
    #95
    "Az pedig egy hülyeség, hogy a feltört játékokat kipróbálják a játékosok és megveszik ha tetszik nekik. Ugyanis ha megvan ingyen nem fognak ugyan azért fizetni is. A kipróbálásra ott vannak az ingyenes demó verziók."

    Na most rögtön megcáfollak!!!!
    Igenis megvettem az előzőleg illegálisan megszerzett játékokat, amik teccettek!!

    És ismerek embereket,-én is köztük vagyok -, akik igenis az általuk alkotott szellemi terméket INGYEN terjesztik, mert örülnek, hogy segíthetik a szájbabaszott embertársaikat, akik nem havi 60.000 ft-ból kénytelenek megélni mint ő, és mégis illegálisan szerzik be a szoftokat.

    No ezt jól megaszondtam :)
  • papabear
    #89
    Igen ez egy szép világnak hangzik, csak azt ne felejtsd el, hogy legtöbbször a kiadó pénzeli a fejlesztést is. +reklám, ezaz. Mondjuk egy évig fizetni afejlesztőcsapatot, iroda, rezsi stb, az nem két fillér. És hát ez az a miről szól a történet. Befektetésből a legnagyobb profit kisajtolása.

    xxxman:"Azért ezt gonold át mekkora hülyeséget írtál! Szerinted az úthálózat, iskolák, óvodák stb. csak úgy előbújnak a földből????"
    Jajj ne kacagtass.
    Jövedelemadó, iparűzési adó, minden megvett cucc után az áfa!! (nem kevés), benzin adója, stb.
    Na ezekből összejön, hogy évente kb 5-6 millát adok az államnak. És ha normális orvosi ellátást, óvodát/iskolát/tankönyvet akarok a gyermeknek még mindezen felül pengetnem kell.
    Ez aztán az ár/érték arány, hmm?
    ...És én utak helyett csak kátyúkkal találkozom nap mint nap, nem tudom, te merre szoktál autózni...
    -bocs az offtopicért
  • tajfun
    #87
    "Játszani nem létszükséglet."
    Nekem se letszukseglet hogy te levegot vegyel.

    "sokan a játékfejlesztő cégeket hibáztatják, hogy pénzt akanak keresni az általuk megírt programokkal."
    Nem az a gond hogy akarnak, hanem hogy mennyit. Es ha nincs meg az altaluk elvart 99999999999999999%-os uzsoraprofit, akkor megfenyegetnek bilinccsel, torvenyeket hozatnak ellened. Hol mashol divat ez meg? A pe'kek, orvosok, autoszerelok talan megkovetelik toled hogy marpedig igenis 30szoros aron vedd meg a termekuket, szolgaltatasukat? Nem. Ha nem veszik dragan, adjak olcsobban. Ezt kell a kiadoknak is betartaniuk, mert ez a piac torvenye. Ha ezek ugy erzik hogy rajuk nem vonatkozik semmi, akkor miert kene hogy barmi is vonatkozzon a vasarlokra?

    "Nekünk játékosoknak ahhoz semmi közünk, hogy ők mennyit keresnek illetve mekkora árréssel dolgoznak."
    Nekik sincs semmi kozuk ahhoz hogy mi mennyit fizetunk a szajrejukert.

    "Minden vállalkozás célja a profitszerzés, aki ezt vitatja az építsen inkább szocializmust Kubában."
    A Kaiser-Hajdu bankrablo brigad celja is a profitszerzes volt, szal jo gyerekek azok, ugyan engedjuk mar oket szabadon...

    "Az pedig egy hülyeség, hogy a feltört játékokat kipróbálják a játékosok és megveszik ha tetszik nekik. Ugyanis ha megvan ingyen nem fognak ugyan azért fizetni is."
    Szarert nem is. Tessek minosegit alkotni! Ja, hogy az nincs... Hat akkor csodalkozni se kell.

    "Félreértés ne essék: nekem is a Windowsom és az összes programom (beleértve a játékokat is) illegális."
    Nekem nem, rakas jatekot megvettem eredetiben (nem cd mellekletkent), megse rinyalok itt hogy vegye meg mas is, ha mar en is kidobtam ra 1 csomo penzt.
  • valaé valaé ná
    #86
    Már majdnem elsírtam magam a játékfejlesztők sanyarú sorsán, de aztán eszembe jutott, hogy a kiadó nélküli shareware programozók (tisztelet a kivételnek) még pofátlanabb haszonkulccsal dolgoznak és sokszor még adót sem fizetnek utána. Engem felháborítanak az 50 dolláros képernyővédők, meg a 20 dolláros lottószám generátorok mobiltelefonra.
  • tajfun
    #85
    Te veletlenul nem az enterprise nevu bsa ugynok vagy masik nickkel?
  • tajfun
    #84
    Nem a senkinek nem kello szart kell realis aron adni, hanem az igenyeltet. Ha a benzin lenne 10 rongy literje, akkor mar 1bol sirna a szad, ugye? Nekem az inkabb luxus, mivel nincs kocsim.
  • [HUN]PAStheLoD
    #83
    na mára elég belőlem :D jó 8
  • [HUN]PAStheLoD
    #82
    igen .. .erre jó példa a TOCA Race Driver 2 .. páran megvették .. hát szerintem ők megvették volna amúgy is .. ill. most 1-2 starforce 3as game-t megvesznek utána meg jól bemutatnak a kiadóknak .. azért mindent ők se vesznek meg ..
    én türelmes vagyok .. van időm ..
  • [HUN]PAStheLoD
    #81
    igen van benne valami , de sajnálatosan ha lenne is mire költeni .. most nincs :/
    mit vegyek meg ? a vadiúj szuper híró 3 utolsó mészárlás 12edik epizódjának kiegészítőjét amivel már lila fénykardod is lehet meg dupla minigunod .. vagy az ilyen ultra nóném fércmunkákat ? amiket még ingyen se szedek le a netről .. ezekért biztos nem adnék pénzt .. a másik meg az az 1-2 játék amikkel elvagyok 1 hétig napi 1-2 órát .. de ezek többsége azért tart ennyi idejig mert meghal a karakter , elfogy a pénz .. nincs kedvem befejezni a pályát hagyom a p!csába majd holnap ...

    a nagy csalódás a rise of nations T&P volt , olyan bugos hogy elmondani is nehéz ... mindig kiakad , nem várt hiba .. bla bla bla .. lehet hogy már van peccs .. de ha ígyis fejlesztették 1 évig igazán megcsinálhatnák bug mentesre ... a public beta intézménye ismert .. biztos éltem volna vele .. biztos nem aztmondanám hogy ez egy szar játék VOLT hanem hogy most még ezt kell KIJÍVÍTANI hogy JÓ legyen ...


    a kiadók szükségtelensége:
    nyit a fejlesztő cég 1 weblapot feldobja a gamet és hitelkártyával lehet fizetni .. MMORPG-knél műxik is .. ha esetleg a sávszél túl kevés .. ott a fileplanet , fileshack , gamershell , ign , filefront .. a p2p lehetőségek a torrentek .. etc etc .. és "jó bornak nem kell cégér" ez mostmár szerintem megállja a helyét .. mivel a neten annyi a gamer magazin hogy a dunán 30 vizlépcső is kijönne belőlük .. az offline terjesztés meg egy olyan dolog hogy ott se olyan nagy probléma üzletelni az USA beli nagyobb boltokkal .. szal a kiadóknak lőttek .. csak a golyó még nem ért oda :]

    huhh mennyit írtam .. sok sületlenség .. nem olvastam L nem (vagyok cikkíró , meg hivatásos .. de kirtizálni őket azt tudom , persze :D)
  • tajfun
    #80
    "ha egy játék illegális, feltört másolata a megjelenés utáni első hetekben nem tudna felkerülni az internetre, akkor a kiadók és a forgalmazók forgalma máris jelentősen növekedhetne."
    LOL. Max kesobb jaccanank vele.
  • tajfun
    #79
    "A felmérés szerint a számítógépes játékokkal játszó felhasználók többsége nem veszi meg az eredeti CD-ket, hanem másolt CD-lemezeket használ. A Macrovision szerint mindezért főleg a különböző fájlcserélő hálózatok vonhatók felelősségre"
    Talan inkabb az ALACSONY FIZETESEK. A semmibol nehez kolteni, akar pampog a BSA, akar nem.

    "52 százalékuk elismerte, hogy szinte mindig crackelt, vagyis feltört szoftvert használ."
    Ez lehet pl. azert is, mert nem akarja foloslegesen porgetni az eredeti lemezt, megvarni mig szep lassan leellenorzi hogy eredeti a cucc, es vegre hajlando elindulni. Inkabb 1 nocd patch... Ez meg ugye nem igazan meri a warezt, mert attol meg lehet a jatek boltban vasarolt.

    "A Macrovision természetesen az eredmények tükrében igazolni látja azt, hogy miért is van szükség a különböző másolásvédelmekre, mint például az általa kifejlesztett Safe Disc-eljárásra."
    Ki gondolta volna... Tok 1ertelmu hogy azert csinaltak ezt a PR anyagot hogy valamivel magyarazhassak a bizonyitvanyukat.

    "A vállalat úgy véli, hogy csak jó másolásvédelem használata esetén van esély arra, hogy az újonnan a boltok polcaira kerülő számítógépes játékokat átmenetileg ugyan, de megvédjék a feltöréstől és az illegális másolástól."
    Meg a vasarlastol is. Attol nem lesz tobb penze a vasarlonak hogy teleszemetelik a cdt.
  • [HUN]PAStheLoD
    #78
    én kicsit régebbre gondoltam pl. a középkorra ahol az utakat gyk. a kereskedők "építették" .. mert nekik volt rá szüksége .. amire szükség van arra most is lenne pénz .. az hogy manapság mindenki befizet a kalapba (az igényeivel nem összefüggő mértékben) és utána abból költekeznek (olyanok akiknek nem biztos hogy pontos elképzelése van a társadalom/azaz a befizetők által jó ötletnek tartott elköltéséről)

    a kommunizmussal az volt a legfőbb baj hogy az emberek képtelenek voltak önmegtartóztaóak és segítőkészek lenni .. a vezetőség lopott ... a nép is pakolt .. stb stb..

  • NEXUS6
    #77
    Különben is minek elsietni a dolgokat, a mai bug terhes időkben a harmadik patch kiadása elött nem is érdemes egy gáménak nekiállni. Hacsak nem akar valaki frankó Dzsórdzs Klúnis ősz sérót magának.
  • Mice
    #76
    "A vállalat úgy véli, hogy csak jó másolásvédelem használata esetén van esély arra..."

    :) szerintem még akkor sem

    azt a hat hetet meg honnan a hülyeségből szedik? vannak akiknek csak 2-3 hónap múlva kerül a kezőkbe egy-egy gém :S
  • Mice
    #75
    azért tetszik ez a metodika:

    megkérdeznek x db emberkét
    majd
    y év múlva megint z darabot
    majd miután többen mondják azt, hogy használnak másoltat, akkor kijelentik nőtt a szoftverek aránya

    ennyi erővel beküldhetnénk 2000 igazmondót és akkor azt nyilatkoznák, hogy nem nőt az illegális szoftvert használók száma, s kérjük léci ne vegyék meg a másolásvédelmi technikánkat:)
  • NEXUS6
    #72
    Háj Tesztelő!

    Tudom;)
  • arty
    #71
    minden topikba jon egy okos, aki leirja ezt a rossz peldat.

    a dvdfilmek moziban mar jo esellyel kaszaltak, ott behoztak az eloallitasi koltseget... a jateknak egy eselye van :)
  • Sith
    #70
    A másolgatáshoz hozátennáék egy paroságot... a legötbben lemásolják a játékot és ha igazán jó akkor elmennek a bótba és megveszik én is ezt teszem... egy igazán jó játékért elmegyek a botba és megveszem mert akkor ér nekem anyir hogy ne keljen szenvedni a pachelgetéssel és egyebbekkel
    igaz azoknak a kiadoknak valoban nem éri meg akik egy napos elfoglaltságot jelentő csodákkal jönnek ki pld a Shogun ami több mint egy évig volt a gépemen megérte vagy a Operation Flashpoint ami a mai napig elő elő kerül a demokkal ne nagyon gyertek.. pld ott van a CoD számomra irtozatos csalodás volt, pedig az előzetes képek alapján nagyon jónak igérkezett a demo kicsit lehütötte a lelkesedésem de még reménykedtem... de utólag biztosan a hajamat tépném hogy ha kiadtam volna érte akár azt a 5000Ft-t is (mielőt a CoD fanok elkezdenek szidni ez csak egy példa volt szerintem ti is csalodtatok már játékban)
  • szurmakotium
    #64
    Érdekes, hogy nagyon sokan (többek közt én is) kapásból a magas árat mondták/tuk a warez terjedési okaként ...

    azonban

    Mi az az összeg amire azt mondanád, hogy kifizetnél egy játékprogramért ?
    (a játék az egy luxus, szórakozási kategória - természetesen a te vagy a
    családod anyagi helyzetéhez mérten mennyit adnál érte ?)

    Mondjuk 4900 Ft ? Lehet ez a plafon ?

    Itt többször elhangzott az 5000 Ft-os limit ...
    Vegyük ezt alapul. Bruttó 5000 HUF.

    Tehát ha ennyibe kerül egy penge játék vagy netán olcsóbb akkor megvennéd ?


    - Kis gondolkodási szünet -



    Kíváncsiságból csináltam egy gyors felmérést:
    Megnéztem egy igen ismert boltot kínálatát ...
    565 db PC-s játékot forgalmaznak és abból 463 db 4990 Ft vagy az alatti áron értékesítik.
    Ez azt jelenti hogy itthon a PC-s játékprogramok közel 82% az fentebb elfogadott árszinten illetve
    alatta van! Csak 24 db "0day" játék szerepelt a 10000 Ft-os ár felett!
    (egyébként ha 3990 Ft-os limitet szabunk magunknak akkor "csak" 428 db játék közül vállaszthatunk)

    Akkor miről is beszélünk ?
    Mert igazából úgy tűnik nagy a sírás, hogy a tízenpárezres játékok nem magyar pénztárcához mértek ... aztán kiderül, hogy csak a zsír új cuccok kerülnek annyiba, amennyibe !

    Nem lehet, hogy itt valami egész másról van szó ?
  • Sulthal
    #63
    De az mire megjelenik DVD-n már hozott párszáz millió dollár bevételt a mozikban. A DVD megjelenés csak egy kis extra profit.
    Két év után már a tv-ben is levetítik.
  • Sulthal
    #62
    Mi az, hogy régen (kommunizmus) nem volt adó?
    Kaptál a munkád után valamennyi fizetést, az összes többi meg az állam bevétele lett, mert akkor minden az állam tulajdonában volt. Ez végül is olyan mintha adóztál volna.
    Az hogy tehetségtelen barmok kormányoztak és elherdáltak mindent, más dolog.
  • Cat #61
    azon is érdemes elgondolkozni, hogy a 100-200 millió dolláros költséggel forgatott filmek DVD változata 6-8 ezer ftba kerül, mig a játékok megjelenéskor ennek duplájába :>