163
Fudokan -Shotokan Karate-Do
-
#163 mivan?? én itt veretem magam össze, és le se szarnak... : ) -
#162 3 és fél óra múlva meccsem lesz. szurkolni!! : ) -
#161 ez most karate lesz. jövő héten megint karate, utána kickbox, aztán megint kickbox. ritka lesz a szabad hétvégém mostanában : )
még jó, h imádok versenyezni ; ) -
Zsoldos #160 Adj nekik :) K-b vagy karate? -
#159 szurkoljatok! holnap versenyem lesz -
#158 "Here, toroktepkedest, harapast meg szemkitolast szerintem nem igazan szukseges tanitani"
tanítás, gyakorlás nem ugyanaz : ) -
Zsoldos #157 :) hat ha nem parasztlengokkel akarsz operalni, nem art technikat tanulni.
Szembe viszont pl nem hiszem, hogy kulonleges szogben kene nyulni, vagy a test osszehangolt munkajara lenne szukseg, hogy hatekony legyen.
Amugy, menj csak vissza az edzesedre es mogyorozzatok egymast tovabb. Utana piheneskepp fikazhatod, rohogheted tovabb a tobbi stilus mestereit, stilusvezetoit, akiknek a technikajat sosem lattad. Nem azt mondom, hogy tiszteletet kene tanusitanod, azt latatlanban szerintem sem erdemli ki semmi, de minimum valami kulturalt hozzaallast kene tartani.
Amugy ha mar szobakerult, kizartnak tartod, hogy vannak a forumon, akik tapasztaltabbak nalad? Nem vagyok meg egy igazi ven roka, de nyomom mar egy ideje. Nyitva tartom a szemem, ismerkedem mas stilusokkal is, nagyon sokfele emberrel kuzdottem meg, probaltam ki magam es azt amit csinalok. Urambocsass, ha tevednek, de az alapjan, ahogy itt bemutatkoztal en csak azt latom, hogy te a homokba dugod a fejed, es max elmeleti sikon kuzdesz, esetleg jol tele is tomtek a fejed milyen uber ez az egesz. Osszehasonlitasi alap nelkul itelkezni nem okos dolog. Szerintem pont a sokfeleseg az erdekes, pl egesz mashogy kell kuzdened egy judossal, mint egy kickboxossal. Lesz terulet amiben jobbak lesznek nalad(erre akar merget is vehetsz), es meg fognak lepni. Jo esetben max egyszer ;) Igazabol errol nem lehet papolni, majd ha esetleg kidugod az orrod a kulvilagba megtapasztalod. Vagy nem. -
Goth #156 "Here, toroktepkedest, harapast meg szemkitolast szerintem nem igazan szukseges tanitani, egy kocsmabunyos is siman megcsinalja."
mert ütni és rúgni, blokkolni nem tud a kocsmai verekedő ugye! Akkor azt minek kell tanítani? ember
Azér' ott a logika ereje... -
Goth #155 a két tapasztalt öreg harcos no meg az emberismeret. -
#154 no igen : ) olyanok szoktak így vélekedni, akik még kaptak eleget élesben :D -
Zsoldos #153 Hagyjad, látott a fotót es szakértő lett. Mindenesetre eleg nyomimód viselkedik. Kisebbsegi komplexus? Sok emberrel nem küzdhetett még, ha ennyire beképzelt :) -
#152 figyelj, ha tényleg fullban versenyeznek, nem lehetnek rossz küzdők. indultál már fullban? nevezz be egyszer, aztán megtudod. attól még, hogy vki jól bunyózik tudhat repkedős akármiket. -
Goth #151 hát figyeljetek össze is szarom magam ha egy ilyen shirayahundzsibundzsis repkedő akárki összerak egy jó küzdőt.
Lehet hogy szép meg minden, szállnak az emberek meg pörögnek.
Emlékeztet a tigristánc nevű nagy kedvencemre... -
#150 indiai nevek: Ram, Gour, Hari, Jay, Dev... ; ) -
Zsoldos #149 Hat indiaban ritka a rovidebb nev :) -
#148 hát, ha fullosok, akkor nem nyomhatják olyan rosszul. csak a nevükön egyszerűsíteni kéne kicsit. : )
mondjuk, lehet, hogy van akinek pont ez jön be. :D -
Zsoldos #147 Hat inkabb az a kerdes, hogy mibol gondolja, hogy nem tudnak bunyozni, mikor egyet sem latott meg? (mellesleg full contactban versenyeznek) Meg idezojelbe tenni a stilusvezeto mesteri cimet, egy elet munkajat.. pff. Ehhez olyan pofa kell, ami csak neten van, de legalabbis korlatoltsag. -
#146 nemmindenki azért jár ám küzdősportra, hogy jó bunyós legyen. van akinek csak úgy szimplán tetszik, mert látványos. az is jó. még mindig jobb, mintha otthon ülne.
ha netán erretéved valaki, aki szegedi, és karate, v kickbox versenyző, akkor szójjon má be. nincs igazán edzőpartnerem mostanában. -
Zsoldos #145 Hat, mondjuk nemtom latatlanban miert ez a nagy arrogancia. En lattam a bemutatojukat es nagyon meggyozo volt. Amugy ha ciganycsoportokkal szeretnel bunyozni (sokat emlegetett temad), megneznem kispadrol mit alkotsz az allpowerful wt-ddel. Most probalok en nem beleesni a hibadba, mivel csak 1 azaz egy db wt treningen voltam, de pl egy vale tudo ketreces edzeshez kepest nyugdijastorna volt. Az emberek meg eleg konnyen borultak fel kuzdelem kozben. Naes, akkor mivan. Attol meg nem mondom, hogy elbasszak az eletuket vele..
Valaki aki indult 1-2 full contact rendezvenyen jo esellyel hamar becsomagol vkit, aki semi contact nyomja, vagy nem szokott kuzdeni. De nem feltetlenul ez a celja egy kuzdosportnak. Tul sok misztifizmust sem kell vinni az xyz stilusba, a technikak egyikben sem rosszak, a kuzdohatekonysag szempontjabol meg az edzes modja a lenyeges. -
#144 no azért nem kell ám megsérteni őket > (
mellesleg a WT sem az a kifejezett uccai bunyózás.
tartsuk tiszteletben egymást. éncsak arra céloztam, hogy kicsit nyelvtörő a dolog. attól még lehet, hogy jól nyomják. -
Goth #143 Stílusvezetõ "mester":
Surjasampha Ajanayana Atlasz Koppány
ez beszarás ;D
Én sajnálom szegényeket, akik az életüket elbasszák az ilyen szar tanulásával, és azt hiszik tudnak valamit.
Aztán meg szembetalálkoznak az utcán Kolompárékkal, kapnak két állast és fekszenek.
Hát mán nem azér', de ennek pl. mi értelme van? :D
Bár igazis, annyi csí energia van benne hogy rögtön lefordultam a székről amikor először megláttam. -
#142 sztem az első hónapban azt tanulják, hogy kell kimondani a stílus nevét :D -
Goth #141 ez nagyon gagyi ;DDD -
Zsoldos #140 Voltam egy vegyes kungfu bemutaton, voltak mindenfelek, szerintem a sirályosok voltak a legjobbak. A stilus is sokoldalunak latszott (tetszett, hogy meg kozelharc is hangsulyos volt benne), meg egyenileg is mind nagyon ott voltak. -
#139 szívem csücske: shirayanavajramutthi.hu -
Goth #138 ok, végülis minden stílust (kivéve kapoeira meg tigristánc ésatöbbi) arra fejlesztettek ki elsősorban , hogy megvédd vele magad.
Mindenki találja meg a leginkább testalkatához és gondolkodásához illő stílust.
Nekem a Wing Tsun-ban az tetszik, hogy nincs benne izomkodás. Olyan az egész mint a folyóvíz.
Ugye, "Erőnek erővel ne állj ellen, mert akkor az erősebb győz". -
#137 sztem a lényeg, h élesben gyakorold a harcot. ha mindig meg van szabva a technika edzésen, amit csinálni kell, akkor elég kicsi az esély rá, h gyakorlatban pont bejön amit kigondolsz. vagy előtte közöld az ellenféllel, h mit fox csinálni, és azt is, h halálos e, és azt, h mikor kell meghalni :) -
Zsoldos #136 Hm, wt vs karate topic? :)
WT-t kicsit tulmisztifikaljatok szerintem. Halalos meg nyomoritos technikak..
Tokonrugni minden kepzes szerint tudsz, karatenak is legalapabb rugasa a kingeri. Here, toroktepkedest, harapast meg szemkitolast szerintem nem igazan szukseges tanitani, egy kocsmabunyos is siman megcsinalja. Bar magasabb szinteken elofordulnak ezek is. A terd meg konyokzuzast versenyen meg dojoban szinten nem illik csinalni, nyilvanvalo okokbol. De nem hidd, hogy egy karatesnak gondot okozna. Gedan mawashi pl valos helyzetben terdre iranyul, gyakorlasnal szokas combra rugni. Kansetsu-geri a yoko geri terdre iranyitott valtozata. Torokba rugva meg is hal. Ushiro mawashi sarokkal szinten kinyirhat valakit. Kyo-soknal trefas kis 2 ujjas torokbanyulkalasok is lattam, stb stb.
Meg a "biztonsagos" versenyjudoval, vagy birkozassal is ezerfelekepp nyomorithatsz esetleg olhetsz meg vkit ha az a celod. Es akkor meg nem beszeltunk az aikidorol, vagy a jujitsurol, ahol a technikak kb 80%-a izuletfeszites, fojtas.
Nem ellenreklamot akarok kelteni vagy ilyesmi, de ha versenyen nem tudnak ervenyesulni, az nem feltetlenul azert van, mert vissza kell fogniuk a bennuk tombolo halalt. Mondom ezt ugy, hogy jitsuskent a technikaim toredeket hasznalhatom csak egy "baratsagos" kuzdelemben. -
#135 nekem meg egy olyan ismerősőm van, aki chow gar-ozik (imádkozósáska), és megvolt gyöződeve, hogy ő teljes mértékben tudja alkalmazni a halálos technikáit. aztán történt egyszer, h véletlenül megkarcolt egy BMW-t a trabijával, a BMW-s kiszált a kocsiból és mérgében leütötte. és legtöbbször sajna ennyit érnek a halálos technikák.
nem kétséges, h működnek, csak annyi edzéssel, gyakorlással, amennyire a mai világban idő van rá, annyival nem lehet megtanulni. esetleg, ha beköltözöl egy kolostorba, és egész nap azokat gyakorlod, akkor talán 10 év múlva alkalmazni is tudod őket.
nagy butaság azt állítani, h egy WT, vagy akármilyen kungfus halálos technikákat tud eladni harc közben (max a filmekben :). olyan sztem nem létezik, legalábbis európában biztos. vagy ha valaki mégis így érzi magáról, az hívjon ki egy fullos kickboxolót, és akkor majd jól összeverik. -
Goth #134 na igen, mi a szabad harc hiányát azzal pótoljuk, hogyha éppen adott tecnkikák alkalmazását tanuljuk párokban, és az egyik elrontja, akkor a másik odacsap neki és megy tovább, esetleg leviszi egészen a földig.
Tehát az elhibázott technikákból mindig kisebb szabadharcok alakulnak ki.
Na meg ez nekem amúgysem próbléma, hétvégenként kimegyünk a rétre vagy hárman , és ütjük rugjuk egymást :D
Na meg az utca , igen. Arra van egy jó kis történet.
Egy WT-s si-hing vagyis egy mester, aki már jópár éve wing tsunozik, kiment az utcára mert idegesítette hogy még nem kellett a tudását sohasem használnia, hiányolta a harcot. Ki akarta magát próbálni, hogy mit tud.
A magasbiztos si-hing szembetalálkozott meglátott három cigányt , és beszólt nekik: rohatt büdös cigányok!
Azok meg persze felálltak, és jól összerakták. -
#133 na ilyen technikák vannak a karatéban is dögivel. elég ha csak a katákra gondolunk, illetve azok értelmezésére. pl a godan utsó 2 mozdulata is heretépés, ha már itt tartunk. (csak van olyan edző kolléga, aki úgy tanítja a formagyakorlatokat, hogy fogalma sincs, hogy mire jók a mozdulatok, így nem sokat ér a gyakorlatban.)
de: ezeken a technikákon kívül muszály gyakorolni a szabad küzdelmet, mert különben akár mennyi és akármilyen veszélyes dolgot tanulsz, akkor is leütnek az utcán. ez tapasztalat. a természetes reflexeket és az improvizálást nem lehet másként kifejleszteni. ez az amit hiányolok a WT-ból, meg még egy pár halálos stílusból.
írtad korábban, h megvertél 2 karatést. hát igen, vannak ilyenek, és az elsősorban az edzőt minősíti, hogy ilyen tanítványai vannak. sokan azthiszik, hogy már tudnak valamit, de igazából ami a bunyót illeti, csak attól függ, hogy hányszor verekedtél már úgy igazából. ehez nem kell se karate se kungfu tudás. bunyózni a kocsmában is meg lehet tanulni. a harcművészet egészen más. azt min 10 évig kell csinálni, h alkalmazni tudd. -
Goth #132 A Biu Jee egy forma, de van egy technika is, amit szintén Biu Jee-nek hívnak, vagyis repülő ujjak. Ez, irányulhat szemre és torokra is, ez a veszélyes, valamint a fak sau, szintén torokra.
Egyébként meg rámarkolni torokra és herére, és egyszerű tépőmodulat, az is finom :D -
#131 szóval ez Biu Jee ez nem egy technika, hanem egy fajta küzdés módszer?
és mondjuk tudnál olyan konkrét technikát mondani, amelyik halálos? mert marha kíváncsi vagyok rá.
amúgy elárulom, h ez nemcsak nálatok van így, hanem minden küzdősportban. aki magas szinten űzi az gyors és kiszámíthatatlan. ez a lényeg!! -
Goth #130 Azzal egyetértek, más ágazatok edzésein nem kell a janit játszani, senkit nem kell itt megtéríteni.
Azért az egy kicsit túlzás , hogy csak halálos technikákat tanulunk.
van sok veszélyes teknika ami egy életre megnyomorítja az embert, sok torokra és szemre irányuló.
De persze a WT -t is lehet egy "csökkentett módban" űzni, nem alkalmatlan a szabad harcra, de azért az igazi hatékonysága mégis csak az érzékeny pontokban rejlik.
A Biu Jee a mesterformánk. Hatékony és aki magas szinten űzi a Biu Jee-t, azt egyszerűen nem lehet lefogni és nem lehet kiszámítani, egyenes és gyors kézmozdulatok. Ilyen..."hopp, egy fél pillanattal ezelőtt még itt volt a keze, most meg már torkon is vágott és fekszek" technikák :D -
#129 ja, és az én katare edzőm is az uruguay-i spec.alakulatok kiképzőtisztje volt 1évig, meg mellesleg itthon is kiképzőtiszt. -
#128 miaza Biu Jee?
le tudnád írni, vagy ilyesmi? mert érdekelne
egyébként marhára nem az számít, h milyen stílust csinálsz, hanem az, h milyen gyakran bunyózol. és küzdeni csak küzdelem közben lehet megtanulni, és WT edzésen nemigazán látni szabad küzdelmet (legalábbis M.Norbi-féle ágazatban)az viszont marhára idegesítő volt, amikor egyszercsak lejött két WT-s a karate edzésre, és elkezdtek beleugatni, hogy az ő stílusuk az halálos, és hogy aki igazából jó küzdő akar lenni, az menjen át hozzájuk. persze amikor megkérdeztem, hogy kiállnának e küzdeni, akkor azzal mentegetőztek, hogy azt nem lehet, mert ők csak halálos technikákat tanulnak, és abból baj lehet... na erre meg én azt mondom, hogy nem hiszem el. és akkor mivan? -
Goth #127 Jah és még valami.
Sokba kerül a Wing Tsun? Nem hiába!
Vajon miért szerepel az FBI kiképzési anyagában?
És miért mentek le Kecskemétre Bundeswehr-esek Sifu-hoz hogy tanítsa őket? -
Goth #126 Akkor az a halálos WT edző ezek szerint nem tudja azt sem, hogy a WT alpvetően földi harc. Egy karatésnak hülye az aki úgy indul neki, hogy megpróbálja begépelni a fejét láncütéssel. A betonig kell taposni azokat a biztosan álló karatés lábakat ;D
Mivel a láncütést legfeljebb csak akkor nem lehet kivédeni miután jól tarkón vágtak , és van egy 1 másodperces flashout, azalatt jól meglehet sorozni az ellenfelet. De egyébként a láncütést egyáltalán nem mondanám halálos teknikának. A Biu Jee után már sokkal inkább következik a börtön =)
Ja, és ha egy tapasztalt Wing Tsunosnak jól pörög a keze és teljesen le tudja szűkíteni a távolságot, akkor semmiféle yokogeri nem fog ott becsúszni.
Mert gyanítom hogy az a yokogeri vagy mi az isten is a középvonalra irányul, így az a nagy WT harcos valószínűleg nem tudja a középvonalát elég jól védeni. -
#125 ezt egy korábbi hozzászólásban találtam, és nagyon tetszik. már úgy értve, hogy jót röhögtem rajta.
"Fél évet karatéztam , és csak azt tudom mondani, hogy lósz@rt sem ért. 1 hónap WT után jobb lettem mint fél év karatétól , sazl erről ennyit."
óóó, a komoly harcművészeti múlt, és tapasztalat beszél a srácból... :)
"Csak kérdezem , hány olyan ütés,rúgás , fogás van a karatéban ami kifejezetten utcai hatékonyságra alapul "
hát persze...köztudott, hogy a karaténak semmi köze az önvédelemhez, nincsenek benne hatékony ütések, és arra találták ki, hogy ne tudj hatékonyan küzdeni az utcán.
"A karate az idő során ringharccá fejlődött"
hmmm...most nem azért, de én még nem sok karate meccset láttam ringben zajlani. ellenben kungfut már egy párat igen.
mellesleg a WT egy túróst sem ér, azon kívül, h általában rohadt sokba kerül az edzés. igaz, h a WT rohadtul halálos technikákat tartalmaz, és küzdöttem már ilyen halálos csávóval, de érdekes módon még mindig élek. vajon miért? :)
egyszer egy WT-s srác (edző) mondta, hogy ő ismer egy halálos technikát, a láncütést, és azt nem lehet kivédeni sem, mert olyan gyors... aztán meg akarta mutatni, csak az volt a hiba, hogy a halálos láncütés alá becsúszott egy yokogeri, és a halálos WT-harcos felkedődött a tatamira. ennyit erről :)
-
#124 hi Leferve. (az egyébként nem Leferve, hanem Lefevre, de mindegy...)
szerintem is tökmindegy, hogy írod a katák nevét, mert a jion az angolul, a dzsion meg magyarul van, szóval tökmindegy.
(Csoni): az viszont igaz, hogy ha valakinek megvan a tudása ahoz, h vizsgázzon, akkor le kell vizsgázni, mert csak úgy fejlődsz. egy fehér övessel (legalábbis nálunk) a fehéröves anyagot gyakoroltatják, és ahoz h többet tudj, ahoz "magasabb szintre" kell lépned sztem. ha meg attól félsz, h magasabb az elvárás, az akkor rég rossz a hozzáállásodat tekintve. sztem a saját szintedhez képest legyél jó, ne a fehérövesekhez képest. remélem érthető, h mit akarok ezzel mondani.
más: van itt valaki, aki szegeden lakik, és versenyző?