68
Milyen oprendszert, milyen hardware-t?
  • lpmaskmancick
    végülis kreatív ötlet ezis.hát ha ott rohad a régi PC a szekrény alján mit kezdjünk vele,eladni nem tudjuk,
  • tomo
    a linuxos cucc amit irtam fenyevekkel jobb a dososnal.
  • lpmaskmancick
    kicsit lol dolog mp3-at hallgatni dos alatt,de azért sztem ötletes megoldás
  • blackgamer
    azért nem lehetetlen beépíteni a gépet autóba

link

ez itt eléggé OFF itt, szerintem nyiss egy új topic-ot, "PC beszerelése autóba" vagy valami hasonló címmel
  • blackgamer
    45. oldalon van HAMA ezt lehet kapni médiába
    találtam képet is:

a kazettát benyomod, és abból egy kicsi jack (audio) kábel jön ki és az mehet a diskman-be, vagy a PC-be
    a szivargyújtó pedig táplálja a discman-t
    ez össz kb 8000 Ft, szivargyújtó nélkül 5000 körül (bár már nem emlékszem annyira az árakra)
    persze másként is megoldható a dolog ha ki tudod kapni a rádiót

laptoppal mégse érdemes vacakolni, mert drága, és ha kipurcan benne valami a rázkódás miatt akkor dobhatod ki
    esetleg keress rá google-ban, biztos már kitalálták hogyan lehet PC-t beépíteni autóba
  • nemcsakfeel
    Sry, de ezt a kazetta - jack konvertert nem teljesen értem.... leírnád részletesebben??? Magnóba kell betenni egy kazetta lakú valamit, amiből kilóg egy audio kábel, aminek végén jack aljzat van? pl ()? Sztem az nem gond, hogy a rádióba bevigyem a hangjelet... szétkapom, és kész

laptoppal van kis bibi, 40 Mhz ( ami rendelkezésre áll.. ) 4 MB ram, ( bővítésszóba jöhet , de eddig amit utánajártam semmi eredmény.. . Belső aksiját tényleg ki lehet váltani elemekkel??? ez full jó :)
    Mondjuk hangkártyát nem tudom honnan szerzek bele.. semmi isa aljzat vagy hasonló. Sőt csak kisfloppy drive van benne meg egy 600 as vinyó.. szal azzal sokmindent nem tudok kezdeni. :((
  • blackgamer
    media markt-ban lehet kapni (kacat osztályon) jack dugó--kazetta konvertert
    az jól működik szerintem, bár a hangerőt maxra kell tekerni és van rajta valami brumm

illetve laptop miért nem jó?
    486-os még góliát (vagy bébi?) elemmel is működött
    talán a szivargyújtót rákötheted, de akkor már abból is pentium kéne
  • nemcsakfeel
    nah igen.. gondolkoztam rajta. az a baj hogy a tápcsatlakozókon kell lennie: +12 v és -12 v nak is .. ez a gáz. persze meg lehet csinálni, csak akkor k* sok a veszteség rajta, lehet hogy túl hamar levágná az aksit.
    néztem a 486 os laptopot ( mondjuk nehezebben rakható bele hangkártya :)))), de annak is az adaptere 0 ++ 17.3 V os, annyit se lehet kihozni a kocsi akksiból... :(
    marad az mp3 discman, két csatlakozóval, nehogymár az elemeket fogyassza :))) + rádióra valahogy a fülhalgató kimenetét rákötni és kész.. de ez azért mégsem guyan az mint építgetni..
  • blackgamer
    egy pentium 120-133-as+alaplap+memória nem egy csillagászati összeg:)
    ne ezen akadjatok le, inkább a kocsiba való beszerél érdekelne
  • nemcsakfeel
    "pentiummal egyezo teljesitmenyt adtak le es 486 os "
    nah igen, az kb. azt jelenti hogy pentiumnak becézték a 486 osaikat.., ismerős :)
  • tomo
    hat a legkisebb forrasigenyu linuxos mp3 lejatszo az mpg123 nevu, de annak is minimum 486 dx4 120MHz es proci kell.

nem tom lehet e butitani a minoseget, mert akkor lehet gyengebb procin is elmenne.

masreszt voltak annak ideje olyan amd procik , amik szerintuk pentiummal egyezo teljesitmenyt adtak le es 486 os alaplapba mentek. esetleg probalj egy olyat beszerezni asszem amd K5 nek hivtak oket.

a 8MB ram meg szerintem eleg.
  • nemcsakfeel
    hmm. akkor lehet h nagyobb gépre kell gyűjtenem :)))) 8M ram, 486 80 MHz....
    hangkártya még nincs. pc speaker ? :DDDDD
  • tomo
    vinyonk nem volt, de probald ki, amugy egy cyrix p1 PR 166 os processzor 32 mega ram, s3 trio videokartya , es egy crystal chipre epulo ISA hangkartya, amire pl windozos driver nem is letezik. (valami MAD 16 kent ismerte fel), ja es egy CDrom, az sima IDE csatolos volt.

mivel mp3blastert tartalmaz minimum pentium kell neki. a vinyorol meg nem tok nyilatkozni, de eremes a 0.23 as verziobol a 2.88MB os imaget hasznalni, abban van a maximalis cucc.

• nemcsakfeel
    THx!
    Azt leírny milyen gépen működött ez és hogy funkcionált?
    Ha jó olvastam akkor vinyót nem támogat? Létezik ez?
  • tomo
    en is irok egy cimet hatha valaki hasznalni tudja, en ezzel epitettem az elozo munkahelyemen egy "mp3 jukebox"ot :) . meg egy idoben , minden mp3 CD-m bootszektoraba ezt irtam fel.

http://amacdys.sourceforge.net/
  • nemcsakfeel
    linuxra gondoltam... csak a vezérlést még nemtom. talán az a legjobb ha véletlenszerűen az összes megtalálhatóból játszik le.. és akkor nem kell kezelni.
    ISA hangkártyát nem tom hol találok. Persze csak zsír új érdekel
    az mplayerre gondolsz?

a táp talán menne az aksiról ( há elvileg 12 voltos, több meg nem kell a gépnek se... :))
  • blackgamer
    van olyan cucc, a helikoptereken szokták a videókamerát olyanra rakni, hogy nem mozogjon a kép
    akkor mehet rá Dos, (vagy esetleg linux?), és szerezz be egy ISA-s hangkártyát, +cd drivert, és van az a magyar fejlesztésű mp3 player progi

de elektromos áramot honnan szedsz az egész meghajtására?
    talán jobb ha egy diskman-t veszel
  • nemcsakfeel
    egyelőre csak egy 486 állna ilyenre rendelkezésre... a p1 már el van foglalva netosztással :)
    nem akarok akkora vinyót belerakni,30 G nél nagyobb biztos hogy nem kerülne bele. a többi meg cédéről mehetne...
    de meddig bírja egy vinyó a rázkódást ? a kocsi 20 és es és ráz mint állatt :) vmi speckó felfüggesztésre gondoltam vinyót + cd olvasót is rá
  • blackgamer
    akkor inkább egy Pentium 133 Mhz körüli, arra is mehet passzív hűtő
    és ott már vannak olyan alaplapok amik ismerik a 80-120 GB-os winyókat

rázkódásvédelem? vegyél egy wichestert és ha 2-3 évet kibír akkor többet is ki fog bírni
    ha tönkremegy, visszaviszed garanciálisan kicserélik
  • nemcsakfeel
    up.

kocsiba mp3 lejátszóhoz mit szóltok? 486 os elbírja? rázkódás védelmet hogy lehet megoldani?
  • nemcsakfeel
    bocsa a flém ért de:
    http://movix.sourceforge.net/
    # MoviX: a mini CD Linux distro able to boot directly from CD and load in RAM a console interface to MPlayer. From the interface you can easily play DVDs, VCDs, audio/video files Audio CD, internet radios, TV, you name it!
    MoviX is now able to boot also from HD, USB pen, CF card and from the net.
    Szal ezzel már DVD lejátszót lehet építeni.
  • nemcsakfeel
    még linux disztr.
  • nemcsakfeel
    oprendszer egyértelműen linux.
    van olyan disztribúció ami csak és kizárólag mp3at játszik le.. néhány disztribúció - vállogatni kell..

viszont a HW rész érdekelne engem is.
    az a baj hogy az alaplap túl sok helyet foglal a hangkártyájával együtt.. arra gondoltam hogy ami nem kell azt lefűrészelem többi ISA, PCI foglalat, ..
    erősítőmbe szeretném beépíteni, csak ahoz kicsit aránytalanul nagy helyet foglal.. annak a tápjára kötném rá ( hátha elbírja.. )

GOndoltam arra hogy processzort kikapni foglalattal együtt, EEpromba belesütni kis mp3 dekódoló rutint + ami kezel perifériát. ( csak pl. cd illesztéshez úgyis kell külön periféria vezérlő, óra generátor, stbstb... ) pedig itt sokkal kisebb helyen is elférne, és biztos hogy gyorsan "bebootolna" :))
  • OPM
    jól teszed! :DDD
  • Breki33
    nemnem csak míg elfelejtem elvinni az újságot scannelni addig nem merek oda írni P
  • OPM
    na, mi történt? átköltözött ide az (Mp3)Discman topic? :)
  • Breki33
    okés csak én nagy mp3 hallgató vagyok

és szeretem hordozni és útközben hallgatni a kedvenceim.
    Bár igazad van, gondoltam már rá, hogy az aktuális kedvenceket kiirom újraírhatóra.

De majd szólj ha lesz olyan asztali DVD ami tudja majd és akkor veszek :-)
  • MerlinW
    én már rég dvd-re írom őket. ha hallgatom gépről hallgatom, ha kocsiba akarom, akkor meg kiírom cd-re, vagy audióba. Arhiválni teljesen jó a dvd
  • Breki33
    oks mert már nem győzöm CD-re írni a zenéket
  • MerlinW
    -n
  • MerlinW
    egyenlőre igen. majd megoldják azt is...:P
  • Breki33
    Azt bemásoltam
    bocsi
  • Breki33
    akkor az bukta

akkor ilyet csak számítógéppel lehet?
  • PIEDONE
    csak mert azt írtad:

"Elküldés előtt teszteljük." :-)
  • MerlinW
    DVD-re írt mp3-at nem játsza le az asztali cucc. Adatot csak cd-n kerenek a mai lejátszók, DVD-n automatikusan filmet néznek csak.
  • Breki33
    Észnél

IRIver az egyik legjobb márka
    Az árakban egyetértünk czeh-ben is olcsóbb

Nem szokásom bedőlni fura, hogy pont ennél mondod nekem.
    DE nemazért jó mert drága.

na és azért nem válaszoltam mert honnan tudjam?
    semmi közöm a digitall.hu-hoz :-)
  • PIEDONE
    heh, IRIVER jó? ne röhögtess :-) észnél vagy? mesterségesen magasan vannak itthon az árak, külföldön nagyságrendekkel olcsóbb.. ne dőlj be mindennek, nem feltétlen jó ami drága :-) vagy újat mondtam? :-)))

mellesleg a képen látható eszköz minőségben szinte biztos, hogy lenyomja a tevion-t....

na de nem válaszoltál:

VBR, ID? könyvtárkezelés? komolyan kérdezem, mert erről nem találtam infot
  • Breki33
    Amúgy ez miéért az oprendszerekben van?
  • Breki33
    jó hát ha teneked az normális

pl egy ilyet kaphatsz

de nemcsak a rázkódásvédelem fontos

és a wma-nal is pl fontosabb az OGG Vorbis
    most ebben nagyon benne vagyok, mivel egy ismerősömnek nézek CD-st magamnak meg memoson gondolkozom

Szval röviden mert itt kissé off, egy igazán jó discman
    sajna legalább 45.000
  • PIEDONE
    hmmmm, 15 ezerért simán kapsz 480 sec rázkódásvédelemmel
    mp3 lejátszót, ami wma-t is lejátszik....

mellesleg a tevion kiírja a könyvtárneveket, lehet browsolni? id tag és vbr támogatás?