17903
-
B Lori #6740 Én úgy tudom hogy nincs megtiltva az open-face sisak de mivel 2005-től nem lehet használni a Hutchens-t ezért nem viselik mert a Hans-hoz csak full-face-t használnak.Ha jól tudom Sr.még Hutchens-t sem viselt mert akkor nem volt kötelező,kb 2001 végén lett az,Jr. is viselt open-face sisakot Hutchens-el ha jól emlékszek egypárszor még apja halála után is vagy pl. Jimmy Spencer.
-
Totya000 #6739 Az ESPN játék állása a 9. verseny után. -
Totya000 #6738 Earnhardt csak open-face sisakot viselt, azt szerethette. Éppen most nézem a 2000-es Food City 500-at és elég furcsa érzés látni őt ebben az időszakban versenyezni. Igazi Earnhardt-os "Checker or Wrecker" versenye volt ez, legalább is a feléig, amíg láttam. Mayfield ekkor nagyon ment, ezért is szeretem az 1998-2000-eseket nézni. :-) -
#6737 Nem is akarok ezen vitatkozni.Tudom hogy más sérülései is voltak. De nem azokba halt bele. DE az is igaz hogy ha full-face lett volna kevesebb sérülés érte volna. -
#6736 "Bohannon said Earnhardt might have hit his face on the steering wheel, causing the major head injury that killed him. The doctor said he was not sure if the HANS restraint device would have helped prevent the injuries. But, he said, a full-face helmet might have been beneficial. Earnhardt wore an open-face model(That's Racin' and from the AP)"
tehát a boncolást végző orvos szerint, hasznos lett volna a zárt sisak viselete -
#6735 Sokszoros sérülései voltak, és még véletlenül sem írtam, hogy az miatt halt meg, de tény, hogy a kormánytól is megsérült a feje, ami a szakértők szerint a zárt sisak viselésével megakadályozható lett volna. Ez mellett bordái, válla és még több csontja eltörött. -
#6734 Nem a sisak volt ott a gond!! Earnhardt Koponya alapi törést szenvedett.
Ezt csak a Hans tudja megakadájozni.Earnhardt ezt Hóhér kötélnek becézte,mert Ő szerinte felakasztja a versenyzőt.Ő szerinte ez nem biztonságos hanem veszélyes. Kár hogy nem látta be időbe azt hogy ez véd. Ha felveszi a szakétők szerint 99%-hogy életbe marad. -
#6733 thenksz -
Totya000 #6732 Lehet, hogy a NASCAR nem tiltja, de a versenyzők szerződéseiben ki van kötve a zárt bukó. Az is lehet, hogy a cikk írója egy régi cikkből lesett és ezt rosszul tette, :-)
Mindjárt átrakom a fordítást a másik fórumba, hátha ott akad valami magyarázat erre. -
#6731 aztán lehet hogy nincs betiltva, de a lényeg, nem használ már senki sem olyat -
Totya000 #6730 Ez nekem is gyanus volt, de direkt mindent lefordítok, hogy azután közösen megbeszélhessük. Ez a cikk 2006. másus 3-i, ezért is tettem bele mindent.
Eredeti cikk.
"All drivers wear either a full-face or an open-face helmet."
Nem lehet, hogy a szerelőket is belevették és ők még viselhetik a nyitott arcos sisakot? -
#6729 Tudom, csak azt írod, amit fordítottál, de ez a "nyitott arcos sisakot" már nem felel meg a valóságnak. Úgy emlékszem Earnhardt halála után betiltották, mert a sérüléseinek egyik oka pont a nyitott sisak volt. Az összes addig ilyen sisakot használt versenyző lecserélte zártra. -
Totya000 #6728 Hogyan működnek a NASCAR biztonsági berendezései?
Egy National Association for Stock Car Auto Racing (NASCAR) csapatban vannak mérnökök, tervezők és szerelők, akik közös munkával próbálják létrehozni a tökéletes versenyautót anélkül, hogy megfeledkeznének a pilóták biztonságáról. Ha egy versenyautó 200 mérföldes (322 km/h) sebességgel a falnak ütközik, akkor a versenyző és az autó is 25-ször nagyobb erőhatásoknak van kitéve, mint egy 35 mérföldes (56 km//h) sebességgel ütköző normális autó esetén. A NASCAR autók készen állnak ezekre a kihívásokra és sok versenyző szállt már ki egyetlen karcolás nélkül belőlük a balesetek után.
A NASCAR autókban van egy sor biztonsági berendezés, melyek az idők során tökéletesedtek, hogy megelőzzék a versenyzők sérüléseit. Ezek pedig a következők:
A merevítő csövek (Roll Cage):
A NASCAR versenyautók merevítő vázszerkezetének első és hátsó részét úgy alakították ki, hogy könnyen gyűrődjön a fallal vagy másik autóval való ütközés során, miközben a váz középső része sértetlen marad a becsapódás hatására is.
Az ülés (seat):
Az ülés megvédi a pilótát a durva ütésektől a baleset alatt, ráadásul elnyeli a becsapódás erejének egy részét is. Ezen kívül az ülés megakadályozza, hogy a versenyző kirepüljön az autójából.
A biztonsági övek (restraints):
A NASCAR biztonsági övei egy ötpontos hevederből állnak két kapoccsal, melyek a versenyzői vállain keresztül a derekához és a lábaihoz van rögzítve. A kapcsok szilárdak és nylon szövetből készülnek. Az ülés és az övek céljai, hogy a versenyző energiáját az autóba vezessék az ütközés alatt.
Az ablakhálók (window nets):
A NASCAR autók ablakai nylonból készült hálóval vannak borítva mely megakadályozza, hogy a pilóta karja kicsapódjon a baleset során. Ezen kívül segíti a versenyzőt, hogy könnyebben kiutat találjon a roncsból.
A tető lapok (roof flaps):
Ezeket 1994-től használják és céljuk, hogy megelőzzék az autó elemelkedését a talajtól és ezzel együtt annak becsapódását a pályába.
A szélvédő (windshield):
A NASCAR autók szélvédői a Lexan (polikarbonát) nevű anyagból készülnek. Ez az anyag a csodálatos tulajdonságainak köszönhetően egyszerre különösen erős és elképesztően puha. Amikor valami neki csapódik a szélvédőnek, az nem törik be. Ehelyett a tárgy megkarcolja, benyomja vagy beleágyazódik abba.
Az üzemanyag tartály (fuel tank):
Napjainkban a NASCAR üzemanyag tartályait már üzemanyag kamrákként (fuel cells) ismerjük, melyek kapacitása 22 gallon (~83 liter) és jó pár biztonsági szabályzat próbálja minimalizálni annak az esélyét, hogy az üzemanyag kitörjön vagy felrobbanjon. A kamra az autó hátsó részében helyezkedik el és négy pánttal van rögzítve, hogy az ütközések során ne emelkedjen el. Továbbá habbal is körül van véve, amely felszívja az üzemanyagot veszély esetén.
A versenyző ruházata (driver's gear):
A NASCAR pilótának biztonsági ruhát kell viselnie, mely megvédi őt az égési sérülésektől.
Ezek a következők:
Bukósisak: minden versenyző visel teljes arcos vagy nyitott arcos sisakot. Ezek a becsapódási teszteken bizonyították hatékonyságukat a nagy sebességű versenyzéshez.
Tűzálló ruha: ezek olyan tűzálló anyagokból készülnek, mint a Proban (nehezen gyulladó pamut) és a Nomex (lángálló textília), melyek különböznek a hasonló ellenálló tulajdonságú anyagoktól.
Head And Neck Support (HANS) rendszer: egy új, NASCAR által tesztel szerkezet, mely szénszálas rostokból és Kevlar gallérból áll. A test felső részéhez van rögzítve hevederrel. A hatékonysága vitatható.
Rugalmas falak (soft walls):
A NASCAR fejleszti a rugalmas falakat, melyek csökkentik a nagy sebességű becsapódás erejét azzal, hogy elnyelik az energia egy részét. Anyagául hab, polietilén és PVC szolgál.
-
#6727 köszi :) -
#6726 helyes Go Gordon -
#6725 Na szerbusztok! Visszatértem!! Hát nem valami sok pontom van valahogy elkéne már találni egy első-t vag valamit...
Majd most Richmondba!!!! Reggel 7-kor lesz?? Na akkor megin nem tudok pihenni!!!
Akkor most egyeztettem vasárnap a Gordon nyer. Ezt megbeszéltem már ugyhogy nem is érdemes másra tippelni. -
#6724 azt megkérdezhetem hogy a MoV verseny hogy áll?? thx Totya. holnap nemnagyon leszek mert ballagás. de 7végén igyekszem itt lenni. GO NASCAR! -
Totya000 #6723 Top10 tippverseny állása a 9. kör után (a szezon negyede): "győzelmek száma"
1.dodgecharger & robotnyk : 2-2 db
3.ChevyG, Laffite, Tihy, Totya & Zetterberg/McCants : 1-1-1-1-1 db
8.többiek
Top10 tippverseny állása a 9. kör után (a szezon negyede): "győztes eltalálása"
1.dodgecharger, MrSpock & robotnyk : 2-2-2
4.Dietrich/nicko, Laffite, spedway, STF0131, TheDreamingTree, Totya, TSanyi, Zetterberg/McCants : 1-1-1-1-1-1-1-1
12.többiek -
Totya000 #6722 vaze, pedig a hely is ott van neked :-)
*javított változat:
Talladega 499 top10 tipperedmények:
1.ChevyG : 12 pont (3 találat és 3 top10) Grat.!
2.Dietrich/Nicko : 8 pont
3.Dougie & TSanyi : 7-7 pont
5.Jeff Gordon, Laffite & Totya : 6-6-6 pont
8.Carti19, dodgecharger, STF0131 & Zetterberg/McCants : 5-5-5-5 pont
12.gordon 24, robotnyk, spedway & Tihy : 4-4-4-4 pont
16.MrSpock & TheDreamingTree : 3-3 pont
18.Minstrel : 2 pont
19.Dinsdale, p3t33 & Redvin : nem tippeltek -
Totya000 #6721 Top10 tippverseny állása a 9. kör után (a szezon negyede): "pontok"
1.Dietrich/Nicko : 59 pont
2.Laffite, STF0131 & TSanyi : 57-57-57 pont
5.robotnyk : 56 pont
6.ChevyG : 53 pont
7.Totya & Zetterberg/McCants : 50-50 pont
9.Dougie & MrSpock : 49-49 pont
11.Tihy : 48 pont
12.dodgecharger : 47 pont
13.Carti19 : 46 pont
14.Jeff Gordon, spedway & TheDreamingTree : 44-44-44 pont
17.Minstrel : 42 pont
18.p3t33 : 27 pont
19.Dinsdale : 16 pont
20.gordon 24 : 14 pont
21.Redvin : 6 pont -
#6720 és én? :) -
Totya000 #6719 Talladega 499 top10 tipperedmények:
1.ChevyG : 12 pont (3 találat és 3 top10) Grat.!
2.Dietrich/Nicko : 8 pont
3.Dougie & TSanyi : 7-7 pont
5.Jeff Gordon, Laffite & Totya : 6-6-6 pont
8.Carti19, dodgecharger, STF0131 & Zetterberg/McCants : 5-5-5-5 pont
12.gordon 24, robotnyk & spedway : 4-4-4 pont
16.MrSpock & TheDreamingTree : 3-3 pont
18.Minstrel : 2 pont
19.Dinsdale, p3t33 & Redvin : nem tippeltek -
#6718 mért? tud 7 nyelven!!! az elég nem? (a f1be () elég vot) -
Dougie #6717 mi a probléma a Zsoltival? azon kívül, hogy nem tud vezetni... -
#6716 lehet, hogy az első kört se fejezné be és akkor nem szerezne. Sőt! nem is tudná kvalifikálni magát mert forditva ülne be a kocsiba! -
#6715 :D:D:D:D:D
hát sztem biztos szerezne pontot... -
#6714 ja, ez a kép fake, igaziból a pálya sincs ott -
#6713 Jobb ötletem van. A Baumgartnersrácot kormánypénzekből befizetjük a Nextelbe, hátha ott is pontot szerez :D -
#6712 hmmm, mondasz valamit... -
#6711 nahát az nem semmi lenne. de képzeld el mondjuk Dolph-ot egy ilyen NASCAR kocsiban... engem meg mosolygtat mindig ha eszembe jut, ugyanakkor szivesen meg is nézném. -
#6710 vagy a Kern Andrást :D -
#6709 az jó, akkor én is látom :)
csak mostanában meg hang nincs rajta... -
#6708 Mostnézem a hétvégi műsort,és vasárnap reggel 7-kor adja az abmoteurs a futamot.Dejóó megint látok egyet végig.
Gondolom villanyfényes lesz,ezért.Szupiii!
-
#6707 igen Doug, a kép csak kamu. az autokat csak "felparkolták as betonra! -lát valaki bennük drivert???!!! -
#6706 hát én Mininovára feltettem. egy jópáran lekapták innen a forumrol. egyébként ki is rugtak a bithumenről (onnan volt a torrent). de nem baj. nem érdekes, nem is tetszett annyira a lap. csak az arányomat sajnáltam, hogy nemtudtam lerombolni mielőtt kitettek. az a torrent már nem müködik amit oda feltettem. de ha ráakadok valahol mindenképpen szólok!
hát a filmről annyit tudok elmondani hogy nagyon jó. de télleg. elsőosztályú. kötelező darab:) a végén nagyonsajnáltam Dale.t. :(:( de tudtam hogy ez lesz a végén... -
#6705 Még egy kép:
-
#6704 Todd Bodine nyerte a Craftsman Truck Series hétvégi futamát!!!
Végeredmény -
#6703 Nem sajnos! Megnézném de nem tudom honnan tudnám elérni. -
#6702 bár ebben a témában egyértelmű az 1. helyen a NASCAR az életem, Dale Earnhardt story áll. azt gondolom látttad. -
#6701 Az igaz, tényleg látványos!!!