17903
  • gordon 24
    Nem tudom. Lehet neked van igazd. Én nem tudom szerintem ez nagyon olyan dolog mint a Lotto. Szerencse kérdése az egész szerintem. Persze az ember azt tippeli jó helyre aki a statisztika alapján ott jól megy, de ez nem jelent semmit . Van egy pálya ahol mitudomén Johnson Gordon Kenseth Martin Edwards tudott nyerni akkor logikus hogy ezek közül tippelsz valakit az első helyre. De ugyan annyi esély van arra hogy mitudomén Hamlin nyer hiszen ujonc és nem tudsz róla semmit vagy nyer Earnhardt jr stb. Érted mit akarok? Tehát hiába remek egy statisztika attól függetlenül nyerhet más is és ráadásul nem is kicsi az esély ra. Mivel a NASCAR is egy Techinikai sport bármi megtörténhet.
    Szóval ezzel csak azt akarom mondani hogy legalább annyi esélyed van ha vaktába tippelsz mintha a statisztika alapján.
  • Totya000
    Újabb Open-Wheel-es tart a NASCAR-ba a hírek szerint: Al Unser, Jr.

A 44 éves versenyző az 1990-es és 1994-es IndyCar szezon bajnoka. Továbbá az 1986-os, 1988-as és 1992-es IROC győztese, valamint az 1994-es Indianapolis 500 első helyezettje is. Idén 2 év hihagyás után a 24. lett az Indy 500-on.

Eddig csak egyszer indult Cup versenyen: az 1993-as Daytona 500-on, ahol a 36. lett Rick Hendrick Chevy-jében.

A jelenség neve: "Montoya-lavina".
  • Dougie
    de mondjuk lehet hogy nem ebből kéne kiindulni, mert én ebben a mezőnyben viszonylag hátul állok a tippjeimmel...
  • Dougie
    hogy a többiek kikre tippeltek
    mondjuk ez nálam nem igazán játszik, ugyanis én már felírom magamnak egy hétre előre a következő heti listámat, amikor még semmi újat nem tudok, csak a régi adatokat, majd ezen változtatok/finomítok/szűkítek a verseny előtt, szóval nálam nem igazán van szerepe annak hogy itt ki kire tippel) általában el se olvasom, max csak a győztest néha)
    (persze, ez lehet, hogy csak rám igaz, gondolom mindenki másképp csinálja...)
  • Dougie
    ezt gondoljuk, persze, de lehet hogy engem is becsapnak olyan tudatalatti dolgok, hogy régebben kiszámíthatatlabbnak TŰNT számomra a győztes kiléte, most meg - jobban belemélyedve - kiszámíthatatlan ugyan, de nem olyan mértékben (de ez valójában nem is igaz, csak én úgy érzem) ez is lehet egy magyarázat...
  • Totya000
    Például nyilatkozatok alapján, vagy az alapján, hogy a többiek kikre tippeltek. Bár, most te az elsők között adtad le a tippjeidet, ugye?

A 2005-ös bajnokot a szezon elején a nyilatkozatok alapján tippeltem meg és be is jött. Most ugyanezt tettem Ky.Busch esetében is, hiszen januárban nincs megfelelő statisztika erre még. Kyle a Chase-ben van, ez már félsiker.
  • Totya000
    Így van. Kiszámíthatóbb annál, ha csak úgy tekintünk az egészre, mint 43 induló, de csak azoknak kiszámíthatóbb, akik időt fordítanak a kiszámolására.
    :-)

Tehát annak, aki nem mászik bele ennyire a számokba, úgy tűnhet, hogy az egész csak a szerencsén múlik, pedig ez nem igaz. Igazából nincs is szerencse, de ez egy másik kérdés.

A szerencsét csak egy dologgal lehet kapcsolatba hozni: szerencsére még mindig messze nem annyira megjósólható a Cup, mint az F1, köszönhetően a hasonlóbb technikáknak, a kisebb különbségeknek, a verseny szabályrendszerének, a több indulónak, a több versenynek és az oválnak.

Azt hiszem, mindketten ezt gondoljuk, csak másképpen közelítettük meg.
  • Dougie
    igen, miért még mi alapján lehet (ha a szimpátiát, megérzést stb.-t kizárjuk)
  • Dougie
    tehát kis utánanézéssel könnyebben megjósolható a győztes kiléte, mint szimpla megérzéssel/vakszerencsével/véletlenszerűen (mondjuk ez egyértelmű volt eddig is)
    de márcsak egy olyan statisztika kellene, hogy tavaly (ok, tavaly Stewart volt megjósolható) tavalyelőtt/azelőtt stb. mennyire volt tendencia, hogy az nyeri a versenyt, akinek a legnagyobb rá az esélye
    mert szerintem most erre nagyobb az esély mint régebben (de ez is csak egy feltételezés, ami bizonyításra szorulna)
  • Totya000
    Számok alapján tűnt egyértelműnek Harvick első helye a számodra?
  • Dougie
    és ez mit bizonyít? azt hogy nekem van igazam (kiszámíthatóbb a dolog, mint ahogy azt gondolnánk elsőre, nem?)
  • Dougie
    ezt kifejtenéd bővebben, hogy miért? vagy ez az összes véleményed a témáról... :)
  • Dougie
    Ha én számokkal szeretném bizonyítani egy-egy szezon változatosságát, akkor szeritem az megfelelő adat, hogy évente hányad kerültek a top5-be.
    ezzel egyetértek, de most tök nem erről volt szó (mert a változatosságot nem lehet összekeverni a kiszámíthatósággal) pl. Denny Hamlin győzelme még múltkor? változatos a dolog, de kiszámíthatóbb (persze nem annyira kiszámítható, mint ahogy azt egy külső ember gondolná, de kiszámíthatóbb, mint ahogy arra számítani lehetne - legalábbis szerintem)

Oldjuk már meg ezt a dolgot, Dougie! :-) Tudom, hogy szeretsz nyomozni.
    végülis te vagy a jó emberismerő, nem? :)
    neked kéne megoldani (na jó, megpróbálok segíteni)
    én pl. személy szerint azért tippeltem most Harvickra, mert egyértelműnek tűnt az 1. helye, és ezt egyszer már megszívtam Hamlinnal, amikor majdnem mindenki rá tippelt, mindenki rá számított, neki volt a legnagyobb esélye akkor, és én meg azt mondtam magamban, hogy "bárkinek" nagyobb esélye van nyerni, mint egy embernek, ezért másra tippeltem - és meg is szívtam --> szóval nem akartam 2-szer megszívni (ha csak ez lett volna a 2. ... volt már Johnson, Kahne, és Kenseth is egyértelmű esélyes a verseny előtt és meg is nyerték) (én meg akkor is szívtam)

de hogy a többiek miért tippeltek Harvickra (vagy miért nem) azt már nekik kéne elmondani...
    és utána összegezni a dolgokat és levonni az következtetést (ami persze lehet téves következtetés is...)
  • Totya000
    19. verseny óta a statisztikák alapján tippelek és 3-szor találtam el a győztest. Ez minden harmadik versenyt jelenti. Vagyis csak ráérzéssel "nagyon nehéz megtippelni" az elsőt, viszont a statisztikák segítségével már csak szimplán nem könnyű.

Az első 18 versenyt megérzésből tippeltem és egyszer találtam el a győztest.

89 pontot szereztem 18 verseny alatt (4,94 pont versenyenként).
    Az utána lévő 8 versenyen pedig 70 pontot (8,75 pont versenyenként).

Ez nem szerencse, hanem statisztika. :-)
  • ChevyG #9405
  • ChevyG #9404
    http://www.sg.hu/galeria/10838294501147028118.gif
  • ChevyG #9403
  • ChevyG #9402
    jogos
  • Totya000
    Én nem állítottam, hogy számok alapján megtippelhető a győztes biztosan, csak azt, hogy a statisztikák segítenek abban, hogy kiknek van a legjobb esélye a győzelemre. Akinek a legjobb esélye van, rá tippelek. De azért azt erősnek tartom, hogy a győztes kiléte csak a szerencsén múlik. Ezt nem gondolhatod komolyan.
  • Totya000
    Ha én számokkal szeretném bizonyítani egy-egy szezon változatosságát, akkor szeritem az megfelelő adat, hogy évente hányad kerültek a top5-be.

Oldjuk már meg ezt a dolgot, Dougie! :-) Tudom, hogy szeretsz nyomozni.

világos, hogy sokan tippelnek megérzésből vagy a kedvenceikre, de engem jelen esetben most csak az érdekelne, hogy volt-e olyan, aki statisztika alapján nem Harvick-ra tippelt? Neked hogy jött ki Harvick?

Ha csak az első helyet nézzük, akkor nem lehet 43 esélyessel számolni, hiszen potenciálisan kb. csak 15 versenyző közül választjuk ki a győztest vagy még annyi sem.
  • gordon 24
    Az elsőt eltalálni nem lehet számok alapján , ez csak szerencsén múlik. Fölleg itt lehet hogy egy nagy stár x-szer nyert itt és sokszor volt top 5-ben. De elég egy sárga vagy egy rosz rajt vagy egy eltört emelő stb és máris 30-dik nem első.

Most hétvégén volt Motogp ausztráliában ezen a pályán 6x-nyert Rossi zsinorban ezért mindenki rátippelt volna, és most mégsem ő nyert hanem Mellandri.
  • gordon 24
    Ebben egyetértek veled jelen esetben van kb 10 emberke aki esélyes egy futam győzelemre. Ha ezt a tizet berakod a top 10-be akkor elég sok esélyed van arra hogy sok pontot kapsz egy versenyért. Az első kérdése? Hát az pedig csak szerencsén műlik főlleg NASCARban itt egy sárga eldöntheti a futam végét, ebbe nem értek egyet veled az elsőt nagyon nehéz megtippelni itt. És ez látszik is az eredményeken én pl 22-szer tippeltem ha jól tudom. Igaz többnyire Gordonra de idáig ha 2x-el találtam ki nyer sokat mondok.De ez más sportra is igaz.
  • Dougie
    azért nem tippeltek rá (gondolom, mert én rá tippeltem, szóval most mások nevében beszélek) mert a drukkolás bejátszott mégiscsak, illetve aki számított rá, hogy Harvick lesz az, az mégse írta be, abban bízva, hogy mégiscsak nagyobb esélye van annak, hogy bárki más lesz az első, mint hogy konkrétan 1 adott ember (ha nem így lett volna, akkor Harvick-nak több mint 50%-os esélye lett volna a győzelemre indulás előtt, és 42 másiknak kevesebb mint 50 összesen, ami tökéletesen valószínűtlen)
  • Dougie
    én nem azt mondom, hogy nem változatos a szezon, csak azt, hogy kiszámíthatóbb

pl. adott versenyen jobban meg lehet mondani hogy ki fog nyerni, legnagyobb valószínűség szerint, stb. (nem azt jelenti, hogy mindig ugyanaz, változatos, de jobban megjósolható a kimenetel)

ez a #9395-ben említett statisztika egy teljesen más kérdésre lehet válasz

viszont a #9393-ben és a #9394-ben említett kérdések tetszenek :)
    tényleg jók
  • Totya000
    2005.:
    30 különböző versenyző ért el top5-öt

2004.:
    31 különböző versenyző ért el top5-öt

Idén 26 verseny alatt 27-en értek el top5-öt. Szerintem az ilyen adatok mutatják meg egy-egy szezon változatosságát leginkább.
  • Totya000
    Nem is. Az utolsó kérdés inkább úgy szól: volt-e olyan tippelő, aki számok alapján nem Harvick-ra tippelt? A megérzéses tipp most nem játszik.
  • Totya000
    Majd a végén kiderül, de attól mert az első helyezett kiléte most érezhető volt, még az egész Cup nem lesz kiszámíthatóbb. Ezen kívül, ahogy Lori is írja, tavaly szerintem nem szántunk ennyi energiát a tippek kialakítására.

Ha Harvick győzelme olyan egyértelmű lett volna, mindenki rátipplet volna, de messze nem így történt. Az érdekes kérdés most az lenne, hogy aki Harvick-ra szavazott, hogyan jutott el eddig a döntésig? Valamint a többiek miért nem rá tippeltek?
  • B Lori
    Szerintem semmivel sem kiszámíthatóbb mint tavaly vagy 2 éve,a tippelok lettek számítóbbak
  • Dougie
    és azt akarod majd a szezon végén bizonyítani, hogy nem lett kiszámíthatóbb a nascar?
    mindenképpen sikerülni fog (az ellenkezője) :)
  • Totya000
    Harvick és a az egész Childress csapat nagy trükköző. Egész évben pengeélen táncolnak. Tudják, meddig feszíthetik a húrt. Most is volt gond az autókkal a verseny után.
  • B Lori
    Hmmm...ez onmagáért beszél
  • B Lori
    Az o teljesítménye a 2006-os Tony-ra emlékeztet.......csak o nem "csalt" vagy ha úgy tetszik trukozott
  • Totya000
    Ezt pár napon belül javítani fogják, szerintem. Még nekik is új a Chase.
  • robotnyk
    ráadásul hogy kerülnek a 0ások előre?
  • Totya000
    #9324 ----> Ezen már túl vagyunk. :-)
  • ChevyG work
    a jól értem kerry 1ik fia Jeff
  • Totya000
    Harvick győzelme most majdnem papírforma volt, szerintem. Jó formában van az utolsó versenyek alapján (az ezt megelőző 10 Cup versenyből 7 top10 és mind a 10 top15). Első practice-on 2. lett, a másodikon 1. és a Happy Hour-on szintén Ő volt a leggyorsabb. Megszerezte a pole-t is közben.
  • Totya000
    "Jeffrey Earnhardt" - így lehet próbálkozni még. Engem elsősorban képek érdekelnének róla. Állítólag hasonlít Juniorra, de a vezetési stílusa inkább a nagyapjáé.
  • Totya000
    Szent hátsó felfüggesztés! Mi történt az ESPN-en? Volt róla szó, hogy csapatot kell váltani, de sokan ezt elfelejtették megtenni?
  • Jeff Gordon
    Harvick nyert, Gordon 3. grt mindkettöjüknek.

most nézem, elég sokan tippeltétek Harvickot, ennyire egyértelmü lett volna?:)