1550
Autó 200.000 Ft alatt
-
#1469 :)
Elsőkerekes a kocsi. Meg padlógázzal mégsem megyünk hajtűkanyarba bele, nem? :) -
#1468 :DD
Előjel a padlógáz+hátsókerék meghajtás volt nem?:PP -
#1467 A csúszásról saját tapasztalat Tátrában: egyik autón széria autó /70 gumival, szerpentinen szépen el kezdett csikorogni a gumi és kis lassítás amíg csak alig-alig nyikkan. Másik autón keményített és ültetett futómű, sportszilentek, /45-ös gumi, ez meg sem szólalt, csak akkor amikor az egyik hajtű kanyarban nyomtam vele egy majd 180-as fordulót minden előjel nélkül, akkor viszont szólt rendesen :) -
#1466 Ott hibázol a dologban, hogy azt hiszed, hogy csak a súly miatt tudsz jobban kanyarodni az Audival, mint a kocka Ladával pedig nagyon nagy eltérések vannak a 2 autó műszaki fejlettsége között, ha jól tudom az Audi már független kerékfelfüggesztésű a Lada meg merevtengelyes, és még sok egyéb dolog. Szal inkább bejátszik a futómú fejlettség ezen esetben.
Egyébkén van egy ismerősöm, akinek vagy egy kb. 650 kg-os Lotus Elise-e és egy 1300-1400 kg-os Ford Mondeo-ja. Ért is a szakmához valamelyest, mert olyan területen dolgozik, ahol a technika sokat számít, és főleg a súlycsökkentésre mennek rá. Ha gondolod megadom az elérhetőségét, és beszélhetsz vele a súly vs. kanyarsebesség kérdéséről :)
Amúgy szvsz valóban érdemes lezárni a témát, mert olyan dolgokról vitázunk amiről alig van lövésünk. A tapadási együtthatókat nem ismerjük (vagy csak 1-2 adatot tudunk, mert nem igazán lehet erről adatokat találni), aztán bejönnek olyan dolgok is, mint a gumi oldalkúszása, autó súlypontáthelyeződése kanyarban, futóműgeometria változása (nem biztos hogy minden gumi a full felületével tapad) stb. Szal javarészt csak tapasztalatokról beszélhetünk, az meg mindenkinek más és más :)
Stabilizátor vs. rúgó keményítés. Úgy a legjobb a megoldás, ha együtt van változtatva a kettő, így egyiket sem kell "túltuningolni" :)
Amúgy az a gáz a nagyon kemény futóművel, hogy ha valaki ilyet csinál az már általában eléggé peres gumit is használ, így e kettő hatása (keményítés + peres gumi) az lesz, hogy az autó kevésbé toleránsabban viselkedik a kanyarban. Azaz nem lehet érezni a kúszást (mert gyakorlatilag nem is lesz), az autó ha megcsúszik akkor minden átmenet nélkül teszi azt, és ezt megcsúszási határt nagyon nehéz érezni ill. kontrollálni. Tehát: csak okosan a keményítéssel, meg utána nem árt 1-2 napot eltölteni valamelyik vezetéstechnikai pályán, hogy tisztába legyen az ember az autója képességeivel :) -
#1465 Én is. Feleslegesnek látom az egészet. -
[Walaki]D`Lair #1464 Ja és NEM tévesztek össze ilyesmiket, volt egy Oltcitom, azt sűrűn kellett szerelni... -
[Walaki]D`Lair #1463 hmm ez a smart és a volvo a király minden topikban előjön, pedig már párszor elmondtam, hogy melyek az általam favorizált gépjárművek...
viszont én itt lezárom a vitát magamrészről, ha ti akarjátok szegjétek meg a fizika törvényeit, ezentúl csak mosolygok... -
#1462 Hidd el nekem hogy értek annyit én is a témához, hogy ne tévesszem össze a kettőt! RÚD-at írt ezért asszociáltam a toronymerevítóre, mert az rúd kb. Azt hittem nem tudja a nevét pontosan ezért kisegítettem, ellentétben veled aki beszól. Különben azt a stabilizátort sosem hívták "stabilizátor rúdnak"amire ő gondol, de szemantikai vitába nem akarok bonyolódni...
Még valami.Ne "kicsiszívemezz" le mert :
1. Arra fogsz ráébredni, hogy homokosnak tartanak, ami EZ után nem csoda.
2. Megnéztem a fényképedet és egy suttyó vagy hozzám képest, akinek akár nevelő célzatú fülest is leadnék alkalom adtán. így a beszólásodról annyit.
Inkább azt próbáld bebizonyítani amit itt napokon keresztül állítottál és saját bevallásod szerint is f@szág volt.
A további viták elkerülése végett ajánlom, hogy szerelj, olvass, tapasztalj, vezess! Mert egyre jobban úgy tűnik, hogy NEKED pl. addig tart ez a téma hogy Smart és Volvo király! De amíg az adagolót összekevered a gyútógyertyával addig szerintem semmi értelem okoskodnod!
a többiektől elnézést az OFF ért. -
Cvd #1461 Na itt már több dolog nem tetszik, pl:
"Ha a futóműben lévő stabilizátorokat keményíted, azzal ugyanúgy kiküszöbölhető a kasztni dőlése, ezáltal a súlyponteltolódás is, mégsem rázza le a vesédet a futómű. Szvsz a szarrá ültetett és keményített Golf-ot simán lenyom kanyarban egy dinamikusan állítható keménységű stabilizátorral rendelkező BMW. " - Teljesen igaz. Viszont nem egyértelműen jobb egy normál futóműből keményített stabilizátorokkal kihozni a "merevséget", ez embertől függ. Van aki erre esküszik, van aki a rugózás merevítésére. Az adott Golf esetében a nagyon pici rugóút miatt ugyanúgy nem nagyon tud dőlni a kasztni mint az általad írt esetben. Csak a stabilizátoros dolog csak kanyarodásnál jó, míg a rugózás keményítése egyenesben is sokat ér (jó úton persze, mint írtam). Vagyis összességében az én esetemben sokkal többet ér a keményítés. Az meg butaság hogy a BMW lenyom, kérdezd meg Walaki-t, ő állítja hogy a könyebb kocsi (esetünkben a Golf) a király.:)))
A Clio-s kérdésben meg csak annyit, hogy naív az aki hatalmasnak állítja be a különbséget a két autó között. Nem állítom hogy nincs külömbség a a Clio javára, de szerintem meglehetősen aprócska. Tekintve hogy 4 millió az ára egy ilyen Clio-nak, nem kétséges hogy azért olyan hatalmas versenytechnika nem igazán áll mögötte. Sőt amennyire az adatait ismerem (180 ló, 220-as végsebesség, 6,5s 0-100-ra), nemegy szériaautó lenyomná a pályán jó gumikkal. Ne sztároljuk túl, mert ezekkel az adatokkal még az utcán is beleolvad lassan a tömegbe.
No most sikeresen kiragadtam mondatokat az egyébként sokszor helyes megállapításaid közül, aztán azokat magukban támadtam. Nem szép dolog, dehát nem én kezdtem:)
-
Cvd #1460 Ebben igazad lehet, lejjebb leírtam hogy régen tanultam fizikát, és akkor se túl lelkiismeretesen.:) Viszont a végével vitatkoznék. Az addig tiszta hogy kisebb súly kisebb erővel akar kivágódni. A legutolsó mondattal vitatkoznék:
"Szal ha adott két autó autó, amin ugyanolyan méretű gumik vannak, tutira a kisebb súlyúval lehet gyorsabban kanyarodni...".
Van szerencsém a kezemben tartai egy KRESZ könyvet, ifézek belőle:
"A tapadóerő egyenesen arányos a kerekeket a talajra szorító erővel, valamint a gumitól és az úttól függő tényezővel, a tapadási tényezővel." Vagyis a nagyobb súlyú autónál ugyanakkora gumiméret esetén nagyobb tapadóerő keletkezik. És szerintem ennek az előnye nagyobb mint a nagyobb súlyból adódó centripetális erő hátránya.
-
Cvd #1459 Ne felejtsük el hogy az elején írtál még vagy 4-5 dolgot ami miatt szerinted király a Smart kanyarban, ebből egyedül a súly maradt vitatéma, a többi eleve hülyeség volt, és én már azok miatt "hülyének nézlek":)))
A súlyra visszatérve pedig mondhat nekem bárki bármit, tény hogy pl. ugyanaz az autó jobban fekszik nagyobb súllyal kanyarban, úgyhogy a tapadáson keresztül igenis van pozitív hatása a nagyobb súlynak. Konkrét példaként meg felemlegethetném egy 7-8 éve történt esetet, amikor majdnem "megöltem" egy haveromat. Én helyben voltam, ő látogatóba jött, nem ismerte az utat. Én egy kocka 100-as audival bezúgtam egy dupla jobb kanyarba 120-szal belső íven megszokásból, elfelejtve hogy a haver 2107-essel jön mögöttem és nem ismeri az utat. Szállt is kifelé keményen, szerencsére volt esze és engedte utána a kormányt de a szembejövő sávban tudta csak megfogni a kocsit. Ez forgalmas főútvonalon történt, szinte havonta szállnak el ott autók. Hihetetlen szerencséje volt hogy nem jött szembe senki. Namost ha neked annyira igazad van, akkor nekem kellett volna elszállnom nem neki. -
#1458 Na ne ugass!!! -
[Walaki]D`Lair #1457 Toronymerevítő nem egyenlő stabilizátor kicsiszívem.... -
[Walaki]D`Lair #1456 HÁT EZT UGATTAM!!! AZT MINDENKI HÜLYÉNEK NÉZETT!!! KURVAISTENITNEKI!!!! -
[Walaki]D`Lair #1455 Köszönöm! -
#1454 "Nem annyira utcai mint amennyire gondolod..."ezt írtam.
Mi ebben a baj? Nem mindennapi Golf hidd el nekem...De asszem mindegy is. -
#1453 #1440?
Vagy a Cliora gondoltál, hogy az nem utcai? Mert akkor mea culpa :) -
#1452 kb nálam is. nem én mondtam hogy nem utcai. -
#1451 Emmég nálam az utcai kategória :) Csak szarrá van tuningolva. Egyébként az én autómon is vannak ilyenek (toronymerevítő nincs, mert nem fér el), mégsem mondom rá, hogy nem utcai...
Ami nálam a nem utcai kategória az ott kezdődik, hogy 5-6 kg/Le vagy jobb arány, szekvenciális váltó, sperr diffi, 4-6 dugattyús fékek, merevített kasztni (ekkor már toronymerevítő sem kell, ami egyébként nálam nem stabilizátor rúd, mert a stabilizátor rúd az teljesen más, minden autóban van), futóműtuning ahogy le volt írva, minden fölösleges szemét kipakolva az autóból (kárpitok, hátsó ülés stb.) -
#1450 Sportrugó, csillapító, felni, gumi, ültetés, toronymerevítő/nálad stabilizátor rúd, de ua./, más áttétel a fogaslécen...ÜTŐS!!!
bár azért full racing Clio ellen nem tudom, nem tudom.... -
#1449 Ja, ebből indultam ki én is -
#1448 -
#1447 Hát valóban kiesik, mert a centripetális erő az (m*v^2)/r a súrlódási meg m*g*n (n a súrlódási együttható). Ha ez a kettő egyenlő, és átrendezed a dolgot sebességre, akkor valóban kiesik a tömeg és az jön ki, hogy v=sqr(g*n*r) -
#1446 Mondd már el légyszíves, hogy mitől nem utcai? Komolyan érdekel. -
#1445 az nem annyira utcai mint ahogy gondolod, már bocs... -
#1444 Én is utánanéztem anno, és majdnem leestem a székről, mikor a tömeg egyszerűen kiesett az egyenletből... Akkor szerinted itt volt a hiba?? -
#1443 #1359
Golf 1 valóban rulla, az 5 viszont már suxxx szvsz. -
Cat #1442 örüljön ha a feléért el tudja adni
aki már 20 milliót költ autóra az se vesz használtat, nemhogy 50 millióért egy széthajtott sportkocsit... nevetséges -
#1441 Hol volt szó verseny clio-ról?
De,fanatikus vok...1-es Golf rulla!!!..:)) -
#1440 Ebben semmi fika nem volt. Ha az neked fika, hogy kimondom, hogy egy utcai Golf nem veheti fel a versenyt egy verseny Clioval, akkor bocs, de azért nem kell ennyire fanatikusnak lenni :) -
#1439 Golf-okat nem fikázunk!! -
#1438 -
#1437 Látom Cvd a fő észosztó és már-már meggyőző lenne, de amikor ezt olvastam:
"Most tisztán csak a kanyarsebességről van szó ugye? Ha annyira vágod, akkor meg tudod mondani nekem hogy az ültetésen és a keményítésen kívül még mit csinálnak a Clio futóművével amiről én nem tudok, de ami miatt esélye sincs ellene a Golfnak?" akkor hirtelen nem tudtam hogy sírjak-e vagy nevessek inkább :P
Már eleve az a feltevés, hogy csak a keményítés és ültetés hozhat jó kanyarsebességet nevetséges. Ha a futóműben lévő stabilizátorokat keményíted, azzal ugyanúgy kiküszöbölhető a kasztni dőlése, ezáltal a súlyponteltolódás is, mégsem rázza le a vesédet a futómű. Szvsz a szarrá ültetett és keményített Golf-ot simán lenyom kanyarban egy dinamikusan állítható keménységű stabilizátorral rendelkező BMW.
A Clio futóművénél még elég sok mindent változtatnak az említetteken kívül (gátlók, rúgók, összetartás, nyomtáv, kerékdőlés, guminyomás stb.) PL. az említett stabilizátor rudakat is állíthatóvá teszik, a szilenteket kicserélik vagy keményebbre, vagy abszolút nem rugalmasra (fémre), az utánfutást módosítják, könnyebb anyagokat használnak (rúgózás opitimalizálása miatt) meg még vagy 1000 apró de lényeges dolgot. Ha szerinted az utcai tuningolt Golfoddal felveszed a versenyt egy versenyautóvá alakított autóval kanyarsebességben, akkor csak szánni tudlak a naivitásod miatt. -
#1436 Nemtom véget ért-e már a kanyar vs. tömeg téma, de nagyon sok baromságot hordanak itt össze páran, nem tdudtam szó nélkül hagyni. A Forma1-es példa úgy szar ahogy van, mert az egy dolog, hogy ott vannak a szárnyak amik bazi nagy erővel szorítják az útra az autót, de az autó súlya ettől még 600 kg környékén van. Ha ismernétek a fizikát (és nem csak példálóznátok vele), akkor nem vonnátok az F1 példája és a nagy tömegű autó között. Ugyanis az F1 autó kis súlya miatt kicsi a centrifugális erő ami letérítené a kanyarívről, ehhez jön hozzá a szárnyak által keltett leszorítóerő.
Ha pl. a versenyautó súlya 600 kg, és ehhez jön 600 kg súlynak megfelelő leszorító erő a szárnyakon (az egyszerűbb példa miatt), az k..ra nem ugyanazt jelenti, mint egy 1400 kg súlyú autó...
Tegyük fel, hogy ugyanolyan méretű kerekek vannak a 2 autón. Mivel a centripetális erő az a tömeg szorozva a sebesség négyzetével és elosztva a fordulási sugárral, ezért a fele olyan súlyú F1 autóra fele akkora centripetális erő hat (ami igyekszik letéríteni az ívről). Ami az úton tartja az autót, az a gumikon fellépő súrlódási erő, de az mindkét autónál ugyanakkora mert feltételeztük, hogy ugyanolyan kerekeken mennek.
Szóval minél kisebb a centripetális erő (azaz a tömeg), annál nagyobb kanyarsebességet lehet elérni ugyanolyan tapadási viszonyok között. A tapadás viszont függ a leszorító erőtől is, így meg kell találni az optimumot, vagy növelni a kerék méretet, ezáltal a tapadási felületet és a súrlódási erőt. Szal ha adott két autó autó, amin ugyanolyan méretű gumik vannak, tutira a kisebb súlyúval lehet gyorsabban kanyarodni... -
#1435 meglesz -
#1434 köszi, neked is! -
#1433 Jó vakációt mindenkinek!!!! -
#1432 Végre... -
#1431 Vége a sulinak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! -
#1430 Autó 200.000 Ft alatt