11617

Auto szimulátorok TOPIC-jai: | rFactor | iRacing | LFS | GTR2 | GTL | RACE/07 | GTR | GTR-E | CRS | STCC | nK-Pro | ARCA | RBR | GPL |

Repülo szimulátorok TOPIC-jai: | FSX | FS2004 | Falcon 4 | Lock On | IL2 Sturmovik |

Helikopter szimulátorok TOPIC-jai: | DCS:BS | Enemy Engaged 2 | Enemy Engaged: Comanche Vs Hokum |

• Pummis
    Sziasztk ezt hol lehet letölteni http://www.x-simulator.de/beta/setup.html ?
  • Gilb3rto
    Közülteke valaki GTR masters tag? vagy hogy kerül ide ez a bannerba?:)
  • zsika0524
    igen
  • rbal
    Jó lesz! Sztem valami érintkezési probléma lesz, hogy a ledek, meg néha a szegmensek nem világítanak. A kettő összefüggésben lehet, mert ugye sok led a szegmens felől kap energiát. Amúgy a mikrochipet te programoztad?
  • zsika0524
    Még mindig nem tökéletes de alakul: http://www.youtube.com/watch?v=DvzhoApQQ6c
  • PetiqeZSIR
    Sajnos Auto Blip="0" kivételével minden így van.
  • pointer4
    Pedig ezt kell.(csak ez épp az EVO configfileja)

Ezeknek elvileg nincs köze hozzá, de még a plr fileban ezt is érdemes (ugyan ott van) átírni.
    Auto Clutch="0" ///autokuplung
    Auto Lift="0" ///váltásnál magától ad gázt
    Auto Blip="0" ///visszaváltásnál auto gázfröccs
    Shift Mode="0" // ez nemtommi, de nekem így van épp :D és van üres.
    Mondjuk még lehet az is gond, hogy a configban gombra van hozzárendelve az üres..?
  • PetiqeZSIR
    Köszi a választ megnéztem és sajnos az van ott beállítva mégis ha kiveszem üresbe akkor is abban a sebességben marad a játéknál amiben volt.. ráadásul a kuplung sem az igazi,mert anélkül is tudok váltani akármelyik autóban (auto clutch kikapcsolva természetesen) ha megállok sebességben lefullad de váltásnál nem kell neki,ez normális ? :s
  • pointer4
    Jaja, elvileg az elektronika bírna 90A-is. Kicsit nagyító alá kell küldeni :D
  • rbal
    Tök tetszik az a LEGO BMW F1! :)

Amúgy ez az ablaktörlőmotor modell?
    Kösz a kormányinfót!
  • bzs770316
    Te egy állat vagy POI!Nagyon komoly!
  • solo
    debuzi xDDDDDDDDDD grat: D
  • pointer4
    PetiqeZSIR:
    rFactor\UserData\teneved\controller.ini
    Gear Select Button Hold="1"

Ezt állítsd.

rbal:

Jóóólbírja!! Ennél volt 1cm-el hosszabb tengelyen, akkor már karcsúnak tűnt a ház ereje (így most 10cm-plussz), de most így nagyonfasza. Szépen részletesen lehet 900°-al ívekre vadászni, mintha sokkal szélesebb lenne a pálya :D

Amúgy nem is lustálkodtam:

De szar egérrel menni :D Sajna az sub-sorosport adaptermet nem szereti, nem tudtam messzebb menni a géptől.
  • PetiqeZSIR
    Megtudja valaki mondani hogy rfactorban g25el hogy állítom be hogy ha nincs semmilyen sebességben a váltó kar akkor üresben legyen a játékban is ? ugyanis ez nem müxik.
    Leszedtem azt a supra-t amit itt mutatott valaki,beszarás milyen szépen kidolgozott mindenhol.
  • rbal
    Mi van ma? Nagyon pang a topic! Pointer írhatnál valamit a 350mm-es "OMP" ről hogy tetszik, hogy bírja a G25 ház, hogy érzed, mekkora az erőkar, nem kell e félni, hogy töröd a tengelyt tőben... Engem nagyon érdekel! Nem jöttek meg a hiányzó cuccaim az XRDisplayhoz, és elkezdtem törni a fejem a köv projekten. Az pedig az F1 féle kormány, meg egy rendes autókormány. De mivel még nem tudom műkszik e a kijelző, addig nem akarok F1 kormánynak nekiállni, mivel 6mm-es aluból szeretném, és az kiba drága, addig nem akarom megrendelni. Az sem egyszerű, ugyanis csak táblában kapni 2 m2/tábla, 46000pénz, és nem vágnak, max rendelnek akkora méretet amekkorát akarok. Kéne min. 30×20cm es darab. Meg kéne az autó kormány, hogy a távolságot egyformára csináljam, ne kelljen a G25 ház felfogatásán variálni kormánycserélgetéseknél. Szal egyenlőre agyalok, képeket, vidiket nézek.
  • rbal
    Na akkor gyűjteni a tapasztalatokat, aztán lehet hogy én is belevágok 1be.
  • Gilb3rto
    Nah annyi haladás az ügyben hogy a chipet már megrendeltem fel is prormaozzza a srác 1300 FT a többi apróság meg van kb 800 meg vettem az egésznek egy szép dobozt az + 500 2600FT-ből meg is lesz márcsak a nyáklapot kell megcsinálnom!
  • rbal
    Inkább így:
    http://kephost.com/view-335_K_p_465.jpg
    http://kephost.com/view-322_K_p_468.jpg
    http://kephost.com/view-249_K_p_469.jpg
  • rbal
    Vazze mindenki cint, meg forrasztót ragad! :)
    Alakulok én is, már csak a PIC, meg az IC hiányzik, remélem holnap meglesz!

• Gilb3rto
    Rbal nagyon szépen köszi az infot így már nem is veszek leobodnar cuccot 6 ezerért megépítem inkább magam 3 ezerből:) Olvastam róla egy srác megépítette müködik is neki, szóval yeeeah jövhéten már építem is össze és a pedál + váltó is erről fog menni:)
  • Gilb3rto
    A gyártó régi mjár megszünt olalának a teljes mentése:) Itt minden van leírás keymapperek stb!
  • tomi555
    32 gombut tud win + pov. Na szóval gondolkodtam még a LeoBodnaroson is:D nem hagy nyugodni:) Majdnem teljesen biztos vagyok benne hogy ez egy PIC, olyan amilyet én is hasnálok. Namost azon pont elég láb van a 8analóg és 6x6-os mátrixhoz tehát amit előbb kigondoltam kilőve. Azért kíváncsi lennék hogy az alján vannak-e smd ellenállatok ugyanis ha tényleg pic akkor pár lábhoz kéne a bementethez felhúzó ellenállás elvileg. (na meg pdf szerint az analog bementekhez is 1-1 2.5k-s) Viszont azt még mindig nem tudom hogy dedektálja hogy rá van-e dugva a poti.
  • Gilb3rto
    Itt lehet kapni hozzá a chipet!

Itt pedig leírás+ PCB rajz!
  • rbal
    Ennyire nem mélyedtem bele, csak láttam hogy ilyennel oldottak meg egész repcsifedélzetet, tekerőkkel, kijelzőkkel, gombokkal(világítókkal), meg még talán beszélt is. :) De azt láttam valami rajzon, hogy használja az usb-t, meg a printer csatit is.
  • pointer4
    Azért az nem olyan egyszerű kérdés, a DirectX egy vezérlőről max 36 gombot fogad el (ha jó tudom) és ők ezt valami mapperral a billentyűzetre terjesztették át, vagy ilyasmi, így lett 100+ gomb :D

Itt a topicja.
  • rbal
    Nem tom ismeritek e, de létezik az Mjoy16 nevű szerkezet, amit szintén házilag elkészíthető, minden van hozzá. Összeségében kenterbe veri a Leo-t, ahogy nézegettem a repszimesek ezt használják többen. Ugyanis vagy 40 gomb, meg egy valag axis, meg mittomén mit rá nem lehet kötni. Képeket, vidiket nézve nekik világít is a gomb, nem tom az benne van e a cuccban. Link egy hosszú használati útmutatójáról érdemes lehet szemezgetni.
    http://home.versateladsl.be/verlejan/Download_bestand/Mjoy16%20manuel.pdf
  • tomi555
    Valószúnűleg tristate lábak, tehát lehet kimenetis, bemenet is és programból van lekezelve a dolog. Bár azt nem tudom hogy oldhatta meg hogy a kimenet mikor ráköti testr legyen védelem bár most belegondolva van egy tippem ami választ adna arra is hogy detektálja hogy van-e rádugva poti.
  • koanla
    Igen, ezt nem vágom én sem. Mindazonáltal ha megnézed Pointer #4138-át, akkor ott a linken két variációt látsz. Az egyik szerint mátrixban minden bemenet: sorok és oszlopok, ugye. Míg a 12 kapcsolós metódusnál IS azok, csak akkor nem a két bementet kötöd, hanem GND-t kapcsolsz rájuk.
    Hát erre már nincs ötletem, míg az IC belsejét nem látom. :-)
  • tomi555
    Nem hiszem hogy mind1ik bemenet lenne, akkor az csak lógbna levegőben és nem tudná hogy mit nyomott le. Valószínűleg az oszlopok kimenetek a sorok bemenetek. Esetleg azt tudnám elképzelni hogy a kimenetek re 1-1 áramgen ami mondjuk 15mA-t biztosít és az menne rá a mátrixra. Csak ezzel meg az a gond hogy ha több LED világít egyszerre akkor csökken a fényerő (oszlik a 15mA)
  • koanla
    Itt azt írja, hogy van mód NEM mátrixba is kötni a kapcsolókat, de akkor ugye nem 6x6, hanem csak 2x6 kapcsolót lehet rákötni:
    "or simplified direct connection to any of GND pins "
    Ugyanitt azt is írja, hogy 100mA-ig terhelhető a cucc:
    "•Use other sensors with 0..+5v output, e.g. ratiometric magnetic Hall sensors. You may use spare +5V and Gnd pins to draw some power (up to 100mA) "
    Ha nem mátrixos ÉS bírja a 100mA-t, akkor rá lehet kötni a LED-et egy egyszerű előtéttel, még Si dióda sem kell mellé sorba.
    Viszont még mindig nem vágom, mi van az IC-ben, de majd este próbálok túrni valami belső rajzot, de legalább valami specifikációt. A más táp bevitele a körbe ott aggályos, hogy nem tuod, mit fog csinálni az IC-vel - vagy a plusz betáppal. Esetleg - ha ennyire fontos a LED - , akkor még inkább egy olyan kapcsoló kéne, ami párhuzamosan kapcsol mondjuk két szeparált kört. Az egyiken menne a bemenetek izgatása, a másikon pedig külön mehetne a plusz táp és a LED-ek.
  • pointer4
    Da pl ha csak 3-4 darabra akar leset, és a dióda mellé beszúr valami picinyke relének megfelelő elektronikát, és más tápról kapcsolná a ledjét? Nem kellene az mind a 36 gombnál !
  • koanla
    Húha, ez nem fog menni. Attól tartok, a mátrix mindkét sora (függőleges és vízszintes egyaránt) bemenet. Annak meg akkora ellenállása van, hogy azon nem fog 15mA folyni, De még talán a mikroamperes tartomány is sok. Tehát nem arról van szó, hogy sok volna az IC-nek, hanem - előtéttel vagy anélkül - nem fog akkora áram folyni, hogy világítson a cucc. Akkor ez így felejtős.
    Tika, szori, ha reményt keltettem fölöslegesen!
  • pointer4
    Elkészítettem az ábrát amit kértél, de én is bazi sokat szívtam az USB-vel. Hun-ot kötöttem HUB-ba régen, mind erősítős, meg több USB szálat húztam ki mert ha működött is vele a windows, a pc bekapcsolásakot a startup sequence alatt befagyott a bios pl, de csak hideg indításból.
    Csak úgy tudtam megoldani hogy menjen (minden extra HUB, és több kábel nélkül), hogy egy USB kábelre kapcsolót szereltem, a zöld-fehér - D+,D- ereket. De az 5V-ot pl átengedi, tehát a készüék kap áramot, csak a bejelntkezésre vár az adat porton. Lehet ez a trükk az egészben, amire véletlenül, tudtomon kívül jöttem rá.
    Igaz, olyan minden 10-15. bekapcsolásnál a G25 van hogy elbóbiskol és nem középre, hanem kicsitt balrább kalibrál, de akkor nyomik egy ki-be-t, és így elindul amit látsz a képen mind.

Amúgy inkább küld át skypeon a képeket, és én felteszem neked ide sg szerverre :D
  • tomi555
    Meg udje a bemenetet át is kell billentenie, tehát a LED nem fix testra van kötve hanem bementre.
  • pointer4
    Én is ezen kezdtem el gondolkodni az írásod közepén, hogy ha már világít 10 led, akkor az összeadódó áramot kibírja-e az a szegény IC.
    Kapcsolásban csak ez az egy van megadva:

Itt van róla az összes elérhető info, gondolom az IC típusát nem adja meg, se a firmware-t, érthető okokból :D
  • koanla
    Öööö, egyre jobban nem tetszik ez a dolog, ahogyan gondolkodom rajta. :-)
    Az ellenállással való osztozás záróirányban megbukik. Pontosabban valóban osztozik, de olyan - ebben az esetben kedvezőtlen - arányban, hogy gyakorlatilag az ellenálláson nem fog feszültség esni. Záróriányban a diódát szakadásnak tekinthetjük. Ahhoz képest akár egy 1kOhmos ellenállás sem lesz jelentős, így a LED viseli a teljes zárófeszt. Namost így, hogy a limit csak 5V, elég rizikós lehet a dolog. Ajánlott mellészúrni sorosan egy "sima" diódát is. Az előtétet pedig a következőképp tudod kiszámolni: R=("Táp"-LED nyitófeszültsége-dióda nyitófeszültsége)/nyitóáram. A LED nyitófeszültsége - típustól függően 1,3-25V körül esik. Egy Si diódáé olyan 0,6V. A "Táp" értelemszerűen a kapcsok közti feszültség, ami szerinted itt 5V lehet. A nyitóráam pedig az az áram lesz, ami a fényerősséget meghatározza. Általában 20mA fölé nem nagyon szoktak menni (persze ez is LED-függő), szóval ezt lehetne tervezni 15mA-re. Így a képlet a következőképp alakul: R=(5V-2,2V-0,6V)/15mA~147 Ohm. Ehhez a közel eső szabványérték mondjuk a 150 Ohm lesz. Ha tehát ha az adatok, nyitófeszültésgek megfelelőek (A LED nyitóófeszének 2,2V-ot használtam, ami változhat! Emellett még a nyitóáram igénye is lehet más.), akkor a 150 Ohmmal jó kell legyen. A tegnap leírt három határértékből kettővel meg is vagyunk: a nyitóráam nem lesz túl nagy, a zárófeszt elintézed egy szilícium-diódával. De nem tudni, mi lesz a nyitóárammal. jelesül, le tud-e adni a cucc 15mA-t (vagy amennyit be szeretnél állítani az előtéttel). Érzésem szerint itt fog megbukni a cucc, vagyis egyszerűen nem lesz elég nagy az áram és nem fog világítani a LED. Van esetleg egy kapcsolásod, nem nagyon rémlik ez a mátrix-dolog? De ha jól tévedek, akkor valami IC-bemenetről van szó, ami elvileg (főleg, hogy ez valami logikai IC) nem nagy áramokra készül, főleg nem a bemenet esetén. A kapcsolási rajzzal már kicsit beljebb lennénk. Persze az IC jellemzői még úgy is kérdésesek lesznek.
  • pointer4
    Ennek a szimunak láttam a bemutatóját, az a csöcsikés szimus műsorba, a G27 tesztjénél.
    Hát szerintem nem stabil, az az egy krómozott cső tartja csak a kormányt, bár jó vsatag, de kilengedezhet oldalra tuti ha erősen markolászom a kormányt...
    Bár szép nagy dobozban jön, és tuti élmény lehet összerakni :D
  • pointer4
    9,17,18 megy csak :D
  • pointer4
    200€ a cucc +20€ a szállítás kompletten. De pl nekem amerikából is jött már csomagom, amire elfelejtettek vámot tennni.
    A gyártósor nem bírja a rendeléseket, igazából túl olcsón adják.
  • Tika
    Na itt mar nincs senki, akkor en is lefekszem par percre, nemsokara hoszzu szolgalati utra idulok.
    Azert irjatok, szombaton majd atnezem