65
Herflisek jöjjenek.
  • Tsol
    Vettem kezdésnek egy ilyet. Ti hogy oldjátok meg hogy csak egy hang szóljon? Én próbálom, de mindig belefújok a mellette lévőbe.

• Amigoss
    Halgassatok bob dylan-t!:)
  • Aquir
    jó zenék, naon bejön :) Hova valósiak vagytok?
  • zozoharp
    Szájharmonika tanítást vállalok!!!!
    Többet rólam: www.jackcannon.hu

Üdv:
    Zozó
  • Aquir
    Na, karácsonyra egyetlen dolgot kértem.
    Kromatikus darab, 27e Ft, majd idővel kitapasztaljuk.

• occsebogyo
    Sziasztok!

El szeretnék kezdeni szájharmónikázni, és érdekelne hogy milyen márkát/típust ajánlotok. Blues-os irányzat érdekelne. Van valami hasznos könyv amit érdemes forgatni a tanuláshoz, esetleg ismertek tanárt aki vállal oktatást Pesten?
  • bcrics
    hja és A-s
  • bcrics
    hy,most vettem hering free blues harmónikát,,egész faszányos..szóval mien oldalakon vannak tabok,,és a pocsolyába léptem takáts tamás dal hangjait nem tudja vki?..

• C7
    Én a felső ajkam összehúzom, és csak ott fújom\szívom, persze most a Melody Staron el vannak jobban választva a lyukak, könnyebb, szerintem ahogy neked kényelmes, úgy nyomd...
  • C7
    Szétszedtem, megnéztem, nem rezgett a lamella, el volt repedve, hozzáértem, eltört... Kínai gagyi volt. Most egy Hohner Melody Starom van, 8 lyuk, két oktáv, nem blues hangolás, nagyon bejön...
  • Borgi
    ügy, lett egy ilyen csodám, és nézegetek itt ott, ezt azt.
    annyit szeretnék nálamnál okosabbaktól megérdeklödni, hogy ér-e nyelvel irányitgatni a levegő utját egy lukba, vagy inkább a fütyülős ajakformálós teknikával irányitsam egy lukba?
    mert, ha fütyülös szájtartás teknikával csinálom, akkor angyon jol lehet TÉ betüket mondogatva ritmusozgatni, deviszont a nyelvel irányitgatós meg sokkal pontosabb. kellő idő után a fütyülős szájtartásos tekinka is jó esz? gylátalán ha az a frankó verzió?!
  • C7
    Most a fújt hatos teljesen néma, szétszedtem, tisztítgattam, semmi nem segít.
  • C7
    Tegnap vettem diatonikus G harmonikát (csak ez volt a boltban), Chicago BLUES, nem ismerem a márkát. Az alsó, felső fémlemez mozog, egy csavar enm volt rendesen becsavarva. A harmadik, negyedik szívott sokszor nem volt jó, de rájöttem, a technikámmal volt a gond. A szívott kettes és a fújt hármas nem ugyanaz, a fújt hármas majd egy nagy szekunddal feljebb van. Mit tehetek? Mozgassam a fémlemezeket, kísérletezzem, hol tiszta? A harmonikán minden más hang a helyén van, legalábbis a gitár-hangológépem szerint.
  • Amigoss
    Sziasztok, én is most akarok venni,Johnson Blues King-re gondoltam, azt írják boltba hogy (E, F, G, A, C, D) hangolásokban kapható,csak az a gond hogy rendelős a bolt,és nincs külön rakva a C vagy a G,tehát ezt így akkor hogy lehet megrendelni??:))Köszi
    Egyébként én is Gitározok
  • Aquir
    10-esen hajlítani kell a félhangokat
    max annyit tudok hogy talán diatonikus C-szoktak kezdeni
  • C7
    12-lyukú harmonikára már megtaláltam, melyik hang hol van. 10-lyukú harmonikán hogy helyezkednek a hangok? 16-lyukú kromatikuson? Milyet érdemes venni?
  • kaiserfires
    Sziasztok!

Nagyon szeretnék szájharmónikán tanulni.
    Ha esetleg valaki tudna tanárt az légyszi írjon a [email protected]
    Előre is köszönöm!
  • Aquir
    Heló. Én gitározok is, ezért egyszer (vagyis most) a tesóm vett nekem pont egy Handy Harp-ot, mint amit alább említettek:) C-s. Én majd most nézegetek videókat a neten meg mindent, mert még új vagyok ebben, pár hajlítást tudok rajta :)
  • Balthazar
    sziasztok.elhatároztam,hogy elkezdek szájharmónikázni.a probléma scak annyi,hogy még kezdő vagyok.Handy Harp-harmónikát ajánlottak nekem,1800 ft-be kerül.szerintetek jó választás?a választ előre is köszi.
  • Pink Tiger
    itt egy jó kis link

link
  • Pink Tiger
    hát azért tanítgatni mást azért nem mernék:)
    van egy szájharmónika topic az origón, ott segíteni fognak neked a srácok
  • Match
    Hello!
    Kissé régen nyitottam a topicot, azóta azt hittem meghalt.
    Ha régen herfliztél, tudnál segíteni?
    Évek óta nem foglalkoztam a herflivel, de most kedvet kaptam hozzá, és szeretnék megint venni egyet (az előzőt a hugom leamortizálta :D).

Először is, ha tudsz ajánlatot adni, hogy milyet vegyek, annak örülnék.
    Amúgy gitáros vagyok, és valahogy nekem nagyon nem volt kényelmes a C-s herfli. Inkább a kromatikusra hajlanék, de az meg kurva drága.
    Esetleg A-s vagy E-s lehet jobb lenne, bár nem tudom, mert sosem játszottam a C-ssel se senkivel.

A nyújtások úgy ahogy mentek (némelyik lyukon).
    Pl az örömódát el tudtam játszani 2 lyukon, de mást már nem :D

Ha még aktív vagy az SG-n, és nagyon ráérsz, segíthetnél 1-2 leckével.

Köszi
  • kozitomee
    http://musicminutes.hu/components/com_phpshop/show_image_in_imgtag.php?filename=3e983d2fdcfa618551318f045fbf2aff.jpg&&newxsize=90&&newysize=90&&fileout=
  • kozitomee
    Hali!
    Hát a napokban érkezett meg az első harmónikám ami egy Hering Blues Master C hangnem (mivel azt mondták azzal érdemes kezdeni) Viszonylag jó angolos vagyok de arra lennék kiváncsi hogy van-e magyar képző oldal mert angolt sokat találtam ígyhát egy pár dolgot megtanultam róluk (pl.: Bluesra az F az isteni...stb.) De nekem nagyon nehéz megtanulni mert jó dalok nem ugranak be és mivel még ezen kívül hangszer nem igen akadt a kezembe midössz 1 gitár az is pár percig... Én igazából csak az alapokra lennék kiváncsi...
    Nah mind1 remélem valaki válaszol azért...
    Itt a kép a herfimről
  • Pink Tiger
    rengeteg hangzású herfli van de én ezekben nem vagyok otthon
    mindenesetre minden herfli hangjával sokat lehet játszani ha erősítőn/torzítón kersztül fújsz mikrofonba (itt: úgynevezett bicikllámpába)... egyébként kezdetben mindegy milyen herflit veszel, sőt jobb aaz alap blues hangzás mert vszeg blues zenéken keresztül fogsz herflizni tanulni, ha az megy és nagyon jól megy akkor próbálkozhatsz inkább érdekesebb más dolgokkal... addig nem is menne, első az alapok
  • Pink Tiger
    semmi extra dologal nem kell tisztogatni, ha koszos töröld meg és kész
  • Pink Tiger
    nekem minden harmónikám sokkal tovább tartott, de lehet hogy kevesebbet fújtam mint a nagyok szóval nem tudom hogy van ez pontosan, egy mindenesetre biztos, előbb utóbb tönkre fog menni és akkor kell venned egy újat helyette vagy netalán ha valami nagy profi leszel már (ebből élsz meg ilyenek) és valami kis nagyon drága cuccod lesz akkor majd visszaküldöd a gyártóhoz hogy javítsa ki neked a lamellatörést meg egyebeket, de ez a jövő és az mindig bizonytalan:)
  • zvaragabor
    Hali! Azt szeretném tudni, hogy vannak e olyan szájharmónikák, amik használhatók ilyen rockosabb hangzásra is. Tehát nem kifejezetten blues együttesben használni, hanem sokkal inkánbb rock együttesben. Mint például ahogy a Rammstein - Los ban, vagy a Motörhead - Worehouse Blues. Mondjuk az utóbbi szám kifejezetten blues, de maga a Motörhead az rock együttes. És hogy ha van ilyen, akkor ezekkel érdemesebb egy együtessel együtt játszani, vagy lehet egyedül is vele? Ha van, akkor olyan 3-4 ezer forintig lenne jó árban. Köszi szépen előre is.
  • ricso22
    Mivel érdemes tisztítani a szájharmónika külső krómozott részét?
  • ricso22
    Hogy kell rendesen irányítani a fújást és a szívást? Tényleg csak max.3 hónap egy harmónika élettartama?
  • Pink Tiger
    kezdetnek vegyél egy olcsót, pl hero szájharmonikát (ha még létezik a márka) olcónak számít amit 3ezer ft körül vagy alatt megkapsz

gyűjtsél olyan számokat a neten amikben harmónikáznak és próbáld meg leutánozni, fújni kell éjjel nappal, van néhány szájharmónikás kiadvány, pl blues with the feeling és nannak mások is, ez egy kicsit segíthet a kezdetekben, egyébként meg van az origón egy szájharmónika fórum keresd mg ott is sokat tudnak sztem neked segíteni
  • Che
    jah előre is köszi a segítséget!
  • Che
    Szervusztok!
    Én szeretnék meg tanulni szájharmónikázni, de hogy őszinte legyek fingom sincs hol kezdjem, vagy mivel?
    előszőr pl milyet szájharmónikát vvegyek? kb mennyi? hogy vagy hol tom megtanulni hogy számokat eljáccak...ilyesmi...
  • Pink Tiger
    nincs mit, szívesen!
  • daeemoon
    Köszi, hogy megosztottad tapasztalataidat :) Régen nekünk is volt (nem tom mien márka) állítólag azt ha földhöz vágtuk se ment tönkre :)
  • Pink Tiger
    én már nem vagyok aktív herflis de én annó mindig hero-t vettem, ez a legjobb minőségű a legrosszabbak között
    ebből kifolyólag a legolcsóbb
    régebben én 6-800 Ft-ért vettem darabját, ma tippem szerint 1000-1500 Ft-ot kérhetnek érte..
    de ha van 3 rugód vehetsz olyat is

én is hallottam hogy hamar szétesik egy herfli és bár én elég sokat fújtam őket (mondjuk ez relatív.. kb napi 2 órát) nekem valahogy nem esett szét nagyon egyik sem, beragadt egy-két hang de szétszedtem és kitisztítottam, lamella törésem sosem volt úgy emékszem

persze nekem mindig csak ilyen heroim voltak, szóval lehet hjogy ez olcsó és nem olyan szépen zengős de közben nagyonbrutál tartós... nemtom :)
  • sz4bolcs
    Szép is a hangja!
  • daeemoon
    ^,^ és még jól is néz ki. gondolom neten lehet rendelni :)
  • sz4bolcs
    3 ezeré. Hering :)

• daeemoon
    Egyszer olvastam, h' egy szájharmonika rendszeres használat mellet átlagosan 3 hónapig marad használható. Szal azután ki lehet dobni. Azt szeretném kérdezni, akik tapasztaltabbak ebben, hogy mennyire igaz? :) És hogy milyen árban lehet szerezni szájharmonikát? Egy kezdő szintüt. Igazából csak arra használnám, hogy próbálgassam, szal nem tuti, hogy komolyabban fogok vele "zenélni" :) Illetve, milyet javasoltok?