Szájharmónika

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Pink Tiger
a blues with the feeling engem mindenképp érdekelne, ez a könyvecském nincs meg, sõt mégcsak soha bele se néztem, szóval az érdekel, persze mennyiért adod? van hozzá hanganyag?

Nightingdale is érdekel, megfújnám, fogalmam sincs milyen.. az mibe van?
de max pénzt adok érte, gondolom a 6210 csereakció csak viccvót😄 szerintem nemsok 6210 tulajdonos van aki pont egy ilyet szeretne😄😄

Egy igazi jóbarát segít költözni és elrejteni a holttesteket! :)

ZilogR
csak azt nem mondtam, hogy egy Seydel-rõl van szó...

-=ZR=-

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
még rá is fizetek kicsit, bár ez a hangszer 150 éves fennállásra kiadott sorozatból van és nekem se vót ócsó, megleptem vele magam karácsonyra hogy felidézzem a Debreceni napjaimat, de nem volt szívem belefújni... Volt egy nagyon jó Hohnerem, azt egyetemista koromban egy aluljáró zenésznek a kalapjába tettem... Meg is állt azonnal, hogy meglesse, mi a fenét kapott. Az tényleg szuper volt...!

-=ZR=-

*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!

ZilogR
Nekem van olyanom, hogy "Blues With Feeling" Szájharmonikiaiskola. Oridzin kiadás még Debrecenben vettem. De már leálltam a dologgal... Ellenben van egy C-dúros fabetétes Nightingdale-em eladó, ami soha meg nem volt fújva. Ha kell valakinek, odaadom könyvestül egy Nokia 6210-esért vagy 8210-esért vagy 7110-esért, stb, az a lényeg hogy infra modemnek lehessen használni! Írdd meg privátba, ha kell neked egy ilyen, én meg szívesen veszek valami ócska de mûködõ Nokiát!

-=ZR=-

Pink Tiger
hello engem bacsek istván kb 5-6 évvel ezelõtt kiadott albuma érdekelne, ha valakinek esetleg megvan

Egy igazi jóbarát segít költözni és elrejteni a holttesteket! :)

Glpetyus

Match
ügyes vagy 😊

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Glpetyus

mondtam:sorry

Match
gondolom elsõ alkalom hoyg ennyire boldog vagy....

Glpetyus
Tegnap úgy leszájharmónikáztak,mint állat...
(sorry)

Jano
Szájhar Mónika.

- Have you ever had déja-vu? - Didn't you just ask me that?

Match
ismerem...nézegettem is már eccer.
de mégis jobb megbeszélni így, meg tudok kérdezni ha valami nem megy 😊

Lazarus
Találtam leírást effektekrõl, nekem amúgy sose volt szájharmónikám...

Effektek

Ebben a menüpontban bizonyos áramforrást nem igénylõ effektekrõl lesz szó. Itt találsz egy pár technikai elemet, amelyek a játék színesítésére szolgálnak.

A fújás, szívás nyomatékosítását például egy "t" hanggal tehetjük meg. Így egyébként a 2-es és 3-as fokozatú hajlítás sokkal könnyebb.

Tónus
A harmonika hangzása alapvetõen a játékostól függ, így nagyon fontos a harmonika megszólaltatásának módja. Valahol azt olvastam, hogy akkor játszhatsz igazán jól, ha a hangok a lábadból jönnek. Az igazán öblös, tónusos hang úgy érhetõ el, hogy a szádat a lehetõ legjobban kinyitod. A szádat próbáld a lehetõ legöblösebben tartani, mintha ásítanál. Ez például fontos lehet west-coastban. Ha ugyanis a hangokat kicsire nyitott szájjal képzed, hangzásod közel áll majd John Mayalléhoz, csak hogy ismert embert említsek. Persze még úgy is szólhat ízlésesen köztes állapotban, ugyanis a folkharmonikásoknál inkább a kicsit vékonyabb hangzás jön be. (Ami ugyanúgy nagyon király!!!)

Staccato vonat-effektus
Gyakori technikai elem, nem csak az akusztikus harmonikások, hanem elektromos zenészek is alkalmazzák (pl.: Ferenczi György). Fõleg Chicago- és folkbluesban használatos. Lényege, hogy a harmonika több hangja szól (1,2,3,4 vagy 2,3,4 lyukak, de két szomszédos lyukon is alkalmazható). A levegõ különbözõ megszaggatásai, ritmizálás hozza létre a különös hangzást. A ritmizálást a nyelvünkkel végezzük a tiki-taki szavak mondogatásával.
Szabó Tamás egy train song-jában ilyesmit csinál:

hö-taka-höhö-taka hö-taka-höhö
-- ---- ++-- --++ -- ---- ++--
tá titi titi titi tá titi tátá

Jelmagyarázat: tá-titi - ritmus; "--" - szívás; "++" - fújás

Pörgetés
Gyakorlásához a Blues With The Feeling címû számot ajánlom a Palermo Boogie Gang feldolgozásában.

Lebegtetés
Minden technikás, komoly zenész alkalmazza. Ezt a "nyerítésszerû" technikai elemet két évi harmonikázás után tudtam normálisan alkalmazni. Szerintem erre a legnehezebb rátalálni, hogy is kell. Leírni nagyon nehéz : a torok g-g-g szerû mozgást végez, míg a gyomor fokozatosan "adagolja" a levegõt. Legintenzívebben a magas hangnemekben(D, E, F) szólal meg, persze minden hangnemben lehet alkalmazni. Csak azokon a szívott hangokon végezhetõ, melyeken hajlítani is lehet.

Wah-wah
A kéz mozgatásával hozzuk létre. Zárt kezû játék közben hirtelen kinyitjuk a kezünket tölcsért formálva. Ezen mozdulatok (nyitás, zárás) ismétlésével érhetjük el a wah-wah effektet.

Megfigyelhetõ néhány harmonikásnál, hogy nyitott tenyérrel játszik. Ilyen Sonny Terry is, aki játék közben különbözõ kéztartásokat alkalmaz. Például játszik teljesen nyitott tenyérrel, játszik úgy, hogy a csuklóját nyomja a harmonika elé, játszik úgy, hogy a szabad kezével egy tölcsért formál, és azt kifelé tartja. Továbbá néha megüti a harmonikáját. Mind-mind másmilyen hangzást eredményez, vagy jó show-elem. Továbbá a kézzel való legyezgetés a harmonika elõtt érdekes hangzást eredményez.
Lazarus
http://szajharmonika.lap.hu 😊
Match
Valaki tud játszani rendesen? ma vettem egyet, eddig 1x próbálkoztam akkor egész jó volt, de most hoyg van, kéne egy pár instrukció (szám, gyakorlatok) hoyg miket tanuljak.

← ElőzőOldal 2 / 2