124
Másold ide a termék összetevőit
  • Garrett27
    #124
    Amúgy teljesen mindegy már, melyik élelmiszert vesszük, nem beszélve a teszkós zöldség-gyümölcsről, reggel a Spektrumon elvették már a maradék kedvem is legalább néhai alma vásárlástól az ilyen boltokban.. mutatták, a sok vegyszerezés pl. azt okozta Franciaországban a búzával, hogy nagyon rossz minőségű lett, kenyérsütésre nem alkalmas, ezért importálniuk kell a búzát (!), a talaj gyakorlatilag halott, se giliszta, semmi, és évről évre keményedik, a traktorozás következtében. Ezek után nem lepődöm meg, miért dugnak ezernyi dolgot a kenyérbe, csak hogy jó nagyot süssenek maroknyi lisztből.
  • gregtom6
    #123
    Ha tudtok, mondjatok olyan élelmiszereket, amikben nincsenek ilyen káros anyagok, kíváncsi lennék, h tudtok-e mondani, és h mik lennének azok, amikből tulképpen élnünk kellene...
  • gregtom6
    #122
    Tök jó, a Delmában van kalcium-dinátrium-EDTA, ezt írták róla:
    A kálcium-dinátrium-EDTA-t ezenkívül mosó- és tisztítószerekben, valamint a papír- és textiliparban használják. A mosószerekből származó EDTA-t a tisztítóművek általában nem tudják kiszűrni, így visszakerül az ivóvízbe.

    Normálisak-e ezek, h ilyeneket raknak bele?
  • Tetsuo
    #121
    lol mindent szidnak, de nezd azt is hogy kik azok..
    a tojas nagy mertekben karosan hat pl az 1ik B-vitamin felszivodasara, vagyis antivitamin van benne.. ez teny. De csak agyament testepitoknel realis a napi 8 tojas..
    A tejet a magyar es kornyezo nepek mar jo regota tudjak emeszteni.. aki nem az ugyis rajon (fosik). Ha jol van tartva a tehen (ami ma mar egyre valoszinutlenebb), akkor a nyers tejjel sincs semmi baj.
    A regi megszokott etelek es a hosszu idon alakult) hagyomanyos etrend szinte tokeletes volt, ahhoz az eletmodhoz amit oregapaink es az O oregapjuk elt.

    Ma mar mas a helyzet, a legtobb elelmiszer alapveto mergeket tartalmaz, szinte kivedhetetlen.. a gyumolcsok vitamintartalma mar nincs fele sem, mint pl 200 eve.
    A vagottmarhak tobbsege nem latott fuvet soha.. a taplaleklancban felhalmozodik egy csomo szar, amibol sok cuccnak meg nem is ismerjuk a hatasat.
    A Fold nepessege 1re no, de mar most is ehezik 1 milliard ember (minden 7.) a felmelegedes es egyeb kornyezetszennyezesek pedig tovabb csokkenti a muvelheto teruletet.
    A genetikai modositasok, lehet h javulast hoznak az egyik oldalon (10% hozamnovekedes), de senki nem tudja, mit hoznak a masikon..

    Egy jó oldal: Tudatos Vasarlo - etel-ital

    Egy jo film: kotelezo lenne minden embernek..
  • Willenbrock
    #120
    A margarin
  • Willenbrock
    #119
    A margarin az tényleg gáz:egy csomó kezelésen megy át,pl az extrahálásnál a magpréselvényből általában benzinnel oldják ki a mardék olajat-emiatt nagyon jó rákkeltő állítólag.A kész margarin egy ízetlen,színtelen büdös cucc amit színezékkel és aromákkal tesznek ehetővé meg vitaminokat is raknak bele.A napraforgóolaj ha nem hidegen szűzen préselt hanem átment ezen a benzines kioldós kezelésen szintén rákot kelt.A sima zsír meg vaj jobb.
  • Willenbrock
    #118
    Se sör,se kóla,se szóda?Én ezeket szeretem,időnként iszok belőlük nem minden nap.Egészséges szervezetnek időnként nem ért egy kis szénsav.
    Amúgy már szinte minden kajáról terjengtek olyan hírek hogy egészségtelen,aztán sokszor pár hónappal később az ellenkezőjét írják.Tojást,tejet,spenótot(!)is szidták már-nameg a fehérkenyeret-aztán máskor meg az ellenkezőjét bizonygatták.
    A tejről pl. olyat hallani hogy a laktózt vagy melyik részét a szervezet nem tudja lebontani mert nincs rá enzimje és az felgyűlve méreggé válik vagy mi.Tojás meg koleszterines,de újabban arról is írnak hogy viszont többnyire "jó" koleszterin van benne stb.
    Én iszok tejet naponta mert szeretem és egészséges ital,a tojást szintén minden formájában szeretem(kivéve zápnak).A húst utálom úgyhogy ebből a szempontból egészségesen étkezem-kivéve szalámi és kolbász,virsli formájában mert úgy szeretem.Sajtburgert is szeretem,havonta kb. 1X jutok el egy gyorsétterembe és akkor eszek is belőle-ennyi még biztos nem árt.
  • gregtom6
    #117
    Rákkeltő akkor a téliszalámi is? pedig az még drága is szalámihoz képest...
  • gregtom6
    #116
    Hát nemtom, én is sokszor megnézem, hogy egy-egy termék miből készült, és majdnem minden e-számhoz az van írva, hogy ártalmatlan...
    Amúgy meg az se megoldás, ha mindenből bio-t veszünk, az sem egészségesebb...
    Valamint a vegetáriánusok meg tönkreteszik magukat, mivel hús KELL a szervezetnek...(kiváncsi vok, hány vegetáriánus esik nekem, akkor is nekem van igazam ebben...)

    És valami miatt a mostani emberek csak tovább élnek, mint pár ezer évvel ezelőtt a mesterséges anyagok nélküli táplálékot fogyasztó emberek, lehet hasznos is, csak nem is tudjuk:D(legalábbis nem annyira káros)
  • erik10
    #115
    Májk et hóm. -.-
  • Garrett27
    #114
    ne csodálkozz! Az embereket NEM érdekli az a sok "E..."hadova! Ha megfigyelted úgy általában, ami nem öl azonnal, az ellen az emberek hajlamosak nem védekezni, ezért van az, hogy még mindig zömében a csomagolás számít, nem az ami benne van.. Nálunk pl már maga a mindennapi kenyér van teleszennyezve állomány javítóktól kezdve szinte mű-élesztőkig :C és ezért kérnek el 1,5 eurónak megfelelő összeget !!!
  • gettobuxa
    #113
    érdekes h tetszhalott maradt a topik az E412 balhé alatt is...
  • BenceYCE
    #112
    És az ilyen cégek véleménye és kimutatása számomra olyan mintha elolvasnám a Tesco Titok c. könyvet és utánna egy Tesco-s előadó számolna be a minőségirányítási alapelveikről. Szóval kösz, de az iromány tele van "lehetséges" szavakkal. Márpedig ami nincs kizárva arról nemigen kéne álást foglalnia. A bocs tévedtemmel meg tele lenne a pádlás ha egyáltalán volna bőr az ilyen emberek képén ekkora bakiknál előállni a bocsánatkéréssel.
  • BenceYCE
    #111
    A bevitt készforrásokat pedig nem tisztje egyik cégnek sem ellenőrizni. Így akár többszöröse is szervezetbe kerülhet valaminek aminek nem kéne.
  • BenceYCE
    #110
    Ja és itt egy érdekes videó.
    Ekkora bizniszben pedig elkallódnak néha a pénzek egy részei éhes zsebekbe.
  • BenceYCE
    #109
    Ezeket is azok engedélyezték és vizsgálták mint az Aszpartam-ot?
  • Magnificat
    #108
    forrás?
  • Magnificat
    #107
    http://hvg.hu/egeszseg/20070612_adalekanyag_e_szamok_elelmiszer/page1.aspx
    ezt érdemes lehet elolvasnod :)
  • Kongy
    #106
    Hamburgert 1 évben max 1-szer eszek,pizzát,Pontino-t többször is (mivel a kedvenc kajám) menzakaját sajna sokszor...sülthúst,rántotthúst,salátát,mindent!
    és SOHASEM ISZOK SZÉNSAVAS INNIVALÓT!
  • Garrett27
    #105
    nézek erre, bár ritkán, ami meg azt illeti, sajnos ma már csak kevés embert érdekli, mit eszik, éppen ezért megy oly jól a "rákkeltő biznisz" az élelmiszer-iparnak. Környezetemben néha elég furán néznek, ha mindig csekkolom a vásárlandó termék csomagját, hogy melyik E-fajtát tartalmazza...
  • horakulum
    #104
    Jah, a legjobb recept az egészségeseBB életre az az, ha minél kevesebb feldoglozott élelmiszert vesztek és esztek, tehát inkább táplálékkal táplálkoztok, bár azt hozzáteszem, hogy ma már semmi sem biztos, csak az talán, amit te termelsz meg magadnak. De jobban jártok, ha nem vásároltok kész, vagy félkész ételeket, mert ezekben vannak az adalékanyagok. hA csokit kívánsz csinálj magadnak. Ha gyümölcslevet, azt is. Ha leveskét, azt is főzz, husikából, meg zöldségekből, ne porból. Vegyél husit - megbízható helyről és lehetőleg magyart - és azt készítsd el. Szerintem tudjátok ti is... :)

    Üdv
  • horakulum
    #103
    Kedves Adlez!

    Módosítok. Alaposabban utánajártam - lásd OÉTI - és kiderült, hogy az említett E 1422 eredete csak akkor ismert, ha azt a gyártó a gyártmánylapon feltünteti, vagy ismerteti, mert nem csak kukorica eredetű lehet, hanem akár más gabona eredetű is. Azaz lehet allergén. Nos, én is mindig tanulok. :)))

    Üdv!
  • Pharaoh
    #102
    A narancs is sok vizet tartalmaz, csak valószínűleg besűrítik, majd a palackozó üzemben visszahígitják az eredeti térfogatára vizzel.
  • csgery
    #101
    Úristen, ez elég lehetett leírni
  • BenceYCE
    #100
    Adalékanyagok kódjai
    Az "E" betűből és egy háromjegyű számból állnak, amely lehetővé teszi az anyagok csoportba sorolását:

    E100 - E199: Élelmiszerfestékek.
    Helyettesítik, kiegészítik vagy kiemelik az élelmiszerek színét.
    E200 - E299: Tartósítószerek.
    Az élelmiszerek tartósságának meghosszabbítására használják.
    E300 - E321: Antioxidánsok.
    Általában pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, de főzéssel vagy sütéssel toxikus anyagok keletkezhetnek belőlük.
    E322 - E495: Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok.
    Bebiztosítják az élelmiszerek megfelelő konzisztenciáját hosszabb időre.
    E500 - E619: Savak, bázisok, …
    E620 - E637: Íz-javítók.
    Javítják az élelmiszerek ízét.
    E900 - E925: Különféle adalékanyagok.

    Élelmiszer-adalékanyagok jegyzéke

    N - ártalmatlan
    ! - veszélyes
    a - allergia veszélye
    ? - gyanús
    !! - egészség megkárosítása
    !!! - rákkeltő

    E100 N, E101 N, E102 !a, E103 N, E104 !a, E105 N, E107 !a, E110 !a, E111 N, E120 !a, E121 N, E122 !a, E123 !!!a, E124 !a, E125 ?, E126 N, E127 !a, E128 !a, E129 a, E130 N, E131 !!!, E132 !a, E133 !a, E140 N, E141 ?, E142 !!!a, E150 ?, E151 !a, E152 N, E153 ?, E154 !a, E155 !a, E160 N, E160b a, E161 N, E162 N, E163 N, E170 N, E171 ?, E172 ?, E173 N, E174 N, E175 ?, E180 !a, E181 N

    E200 !!a, E201 a, E202 a, E203 N, E210 !!!a, E211 !!!a, E212 !a, E213 !!!a, E214 !!!a, E215 !!!a, E216 !!!a, E217 !!!a, E218 !a, E219 !a, E220 !!a, E221 !!a, E222 !!a, E223 !!, E224 !!, E225 a, E226 !, E227 !, E228 ?, E230 !!, E231 !!, E232 !!, E233 !!, E234 ?, E235 ?, E236 !, E237 N, E238 N, E239 !!!, E240 ?, E241 ?, E242 ?, E249 !!!, E250 !!!, E251 !!!, E252 !!!, E260 N, E261 N, E262 N, E263 N, E270 N, E280 a, E281 ?, E282 ?, E283 ?, E284 a, E285 ?, E290 N, E296 N, E297 N

    E300 N, E301 N, E302 N, E303 N, E304 N, E305 N, E306 N, E307 N, E308 N, E309 N, E310 !a, E311 !!a, E312 !!, E320 !!a, E321 !!a

    E322 N, E325 N, E326 N, E327 N, E330 !, E331 N, E332 N, E333 N, E334 N, E335 N, E336 N, E337 N, E338 !!, E339 !!, E340 !!, E341 !!, E350 N, E351 N, E352 N, E353 N, E355 N, E363 N, E370 N, E375 ?, E380 N, E381 N, E382 N, E385 !, E400 N, E401 N, E402 N, E403 N, E404 N, E405 N, E406 N, E407 !a, E408 N, E410 N, E411 N, E412 N, E413 ?, E414 N, E415 N, E416 N, E420 N, E421 N, E422 N, E430 !, E431 !, E432 ?, E433 ?, E434 ?, E435 ?, E436 ?, E440 N, E442 ?, E450 !!, E451 ?, E452 ?, E460 ?, E461 !!, E462 ?, E463 !!, E464 ?, E465 !!, E466 !!, E467 N, E471 N, E472 N, E473 N, E474 N, E475 N, E477 ?, E480 N, E481 N, E482 N, E483 N, E491 N, E492 N, E494 N, E495 N

    E500 N, E501 N, E502 N, E503 N, E504 N, E507 N, E508 ?, E509 N, E510 ?, E512 ?, E513 !, E514 !, E515 N, E516 N, E518 ?, E524 N, E525 N, E526 N, E527 N, E528 N, E529 N, E530 N, E535 !, E536 !, E540 ?, E541 !, E542 N, E544 ?, E545 !, E551 N, E552 N, E553 N, E554 N, E555 N, E556 N, E558 N, E559 N, E570 N, E572 ?, E575 N, E576 N, E577 N, E578 N

    E620 a, E621 !a, E622 ?, E623 ?, E624 ?, E625 ?, E627 !, E631 N, E635 !, E636 N, E637 ?

    E900 N, E901 a, E903 N, E904 ?, E905 !, E907 N, E920 N, E924 !, E925 !, E926 ?, E927 N, E951 ?, E999 ?


    Egészség megkárosítása (!!)

    Káros a belekre: E220, E221, E222, E223, E224
    Káros az emésztésre: E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E463, E465, E466
    Bőrbetegségeket okozhat: E230, E231, E232, E233
    B12-vitamint tönkreteszi: E200
    Koleszterint növeli: E320, E321
    Idegek érzékenységét károsíthatja: E311, E312

    Rákkeltő adalékanyagok (!!!)

    E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
    Főleg füstölt húsárukban: E249, E250, E251, E252
  • horakulum
    #99
    Megkésve bár, de törve nem , ahogy a vers is mondja. :) Bár lehet, már senki nem néz erre, és hiába is a válasz, de hátha nem. :)


    Kedves Adlez!

    Az E-1422, módosított kukoricakeményítő, tehát nem tartalmaz glutént, nem allergén eredetű.

    Garret 27 nem jól tudja, bár segíteni akart. :)

    A jelenlegi magyarországi jogszabályok kötelezővé teszik, hogy az 1. számú mellékletben szereplő "keményítő" megnevezést mindig ki kell egészíteni a nővényi eredet megjelölésével, ABBAN AZ ESETBEN, ha a felhasznált anyag glutént tartalmazhat.) Élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II.26.)FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet és módosításai, 1. melléklet)

    Üdv: horakulum
  • mod
    #98
    Hát ha 1% alma van benne, akkor örömujjongásban török ki!
  • orkenyid
    #97
    Miért, miből készül az almalé? :)
  • Garrett27
    #96
    ez télleg megtévesztő, de ez "narancslé", nem kifacsart narancs... mit szólna ehhez egy nyelvész?...
  • atlagember
    #95
    Olvass el egy 100%-os narancslét:
    narancssürítmény, víz.
    (No comment)
  • atlagember
    #94
    Szerintem sokkal jobb, hogy nem tudjuk miből van az, amit megeszünk. Egyik ismerősöm volt egy almalégyárban, elmondta, mikémnt készül az almalé. Azóta nem iszom almalevet. Úgyanígy vagyok a párizsival is. Még visszagondolni is rossz, hogy miminden belekerül, és mitől lesz olyan, amit lát az ember.
  • RaZoK
    #93
    márkátlan állítólagosan 90% százalékos almalé asszongya:

    -sürített alma koncentrátum
    - víz
    - cukor
    - édesítőszerek
    -(E303, E446, E543, E213)
    - savanyúságot szabályozó anyagok

    vicces :D
  • Kata
    #92
    Cukor, ivóvíz, glükóz, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor, zselésítő anyag: pektin, étkezési sav: citromsav, savanyúságszabályozó: szódabikarbóna, természetazonos aromák, emulgeálószer: szójalecitin. Bevonatarány: 20%. Nyomokban mogyorót, földimogyorót és tejport tartalmazhat!
  • Goth
    #91
    10 dkg manna
  • Prank
    #90
    fanta:)
  • DEXTER92
    #89
    Majdnem :-P
  • Prank
    #88
    mirinda?
  • DEXTER92
    #87
    Huhh azt hittem sose írom már le
  • DEXTER92
    #86
    Van egy ötletem:
    Leírom az összetevőket, ti meg kitaláljátok hogy mi az.
    Víz, fruktóz-glükózszörp, narancslé 5%, szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer, antioxidáns, színezékek, stabilizátor.
  • Garrett27
    #85
    szia, tan mar meg is tudtad, sajnos csak most olv.el a kerdesed. Megtudtam, hogy az E1422 nem mas, mint kemenyito. De allitolag a gyarto nem koteles feltuntetni, hogy kukorica-, burgonya-, rizs-, vagy modositott kemenyitorol van-e szo (ez ervenyes Szlovakiaban, de az EU szabalyzat miatt gondolom Magyarorszagon is ervenyes lehet).