124
Másold ide a termék összetevőit
-
#124 Amúgy teljesen mindegy már, melyik élelmiszert vesszük, nem beszélve a teszkós zöldség-gyümölcsről, reggel a Spektrumon elvették már a maradék kedvem is legalább néhai alma vásárlástól az ilyen boltokban.. mutatták, a sok vegyszerezés pl. azt okozta Franciaországban a búzával, hogy nagyon rossz minőségű lett, kenyérsütésre nem alkalmas, ezért importálniuk kell a búzát (!), a talaj gyakorlatilag halott, se giliszta, semmi, és évről évre keményedik, a traktorozás következtében. Ezek után nem lepődöm meg, miért dugnak ezernyi dolgot a kenyérbe, csak hogy jó nagyot süssenek maroknyi lisztből. -
gregtom6 #123 Ha tudtok, mondjatok olyan élelmiszereket, amikben nincsenek ilyen káros anyagok, kíváncsi lennék, h tudtok-e mondani, és h mik lennének azok, amikből tulképpen élnünk kellene... -
gregtom6 #122 Tök jó, a Delmában van kalcium-dinátrium-EDTA, ezt írták róla:
A kálcium-dinátrium-EDTA-t ezenkívül mosó- és tisztítószerekben, valamint a papír- és textiliparban használják. A mosószerekből származó EDTA-t a tisztítóművek általában nem tudják kiszűrni, így visszakerül az ivóvízbe.
Normálisak-e ezek, h ilyeneket raknak bele? -
#121 lol mindent szidnak, de nezd azt is hogy kik azok..
a tojas nagy mertekben karosan hat pl az 1ik B-vitamin felszivodasara, vagyis antivitamin van benne.. ez teny. De csak agyament testepitoknel realis a napi 8 tojas..
A tejet a magyar es kornyezo nepek mar jo regota tudjak emeszteni.. aki nem az ugyis rajon (fosik). Ha jol van tartva a tehen (ami ma mar egyre valoszinutlenebb), akkor a nyers tejjel sincs semmi baj.
A regi megszokott etelek es a hosszu idon alakult) hagyomanyos etrend szinte tokeletes volt, ahhoz az eletmodhoz amit oregapaink es az O oregapjuk elt.
Ma mar mas a helyzet, a legtobb elelmiszer alapveto mergeket tartalmaz, szinte kivedhetetlen.. a gyumolcsok vitamintartalma mar nincs fele sem, mint pl 200 eve.
A vagottmarhak tobbsege nem latott fuvet soha.. a taplaleklancban felhalmozodik egy csomo szar, amibol sok cuccnak meg nem is ismerjuk a hatasat.
A Fold nepessege 1re no, de mar most is ehezik 1 milliard ember (minden 7.) a felmelegedes es egyeb kornyezetszennyezesek pedig tovabb csokkenti a muvelheto teruletet.
A genetikai modositasok, lehet h javulast hoznak az egyik oldalon (10% hozamnovekedes), de senki nem tudja, mit hoznak a masikon..
Egy jó oldal: Tudatos Vasarlo - etel-ital
Egy jo film: kotelezo lenne minden embernek.. -
#120 A margarin -
#119 A margarin az tényleg gáz:egy csomó kezelésen megy át,pl az extrahálásnál a magpréselvényből általában benzinnel oldják ki a mardék olajat-emiatt nagyon jó rákkeltő állítólag.A kész margarin egy ízetlen,színtelen büdös cucc amit színezékkel és aromákkal tesznek ehetővé meg vitaminokat is raknak bele.A napraforgóolaj ha nem hidegen szűzen préselt hanem átment ezen a benzines kioldós kezelésen szintén rákot kelt.A sima zsír meg vaj jobb. -
#118 Se sör,se kóla,se szóda?Én ezeket szeretem,időnként iszok belőlük nem minden nap.Egészséges szervezetnek időnként nem ért egy kis szénsav.
Amúgy már szinte minden kajáról terjengtek olyan hírek hogy egészségtelen,aztán sokszor pár hónappal később az ellenkezőjét írják.Tojást,tejet,spenótot(!)is szidták már-nameg a fehérkenyeret-aztán máskor meg az ellenkezőjét bizonygatták.
A tejről pl. olyat hallani hogy a laktózt vagy melyik részét a szervezet nem tudja lebontani mert nincs rá enzimje és az felgyűlve méreggé válik vagy mi.Tojás meg koleszterines,de újabban arról is írnak hogy viszont többnyire "jó" koleszterin van benne stb.
Én iszok tejet naponta mert szeretem és egészséges ital,a tojást szintén minden formájában szeretem(kivéve zápnak).A húst utálom úgyhogy ebből a szempontból egészségesen étkezem-kivéve szalámi és kolbász,virsli formájában mert úgy szeretem.Sajtburgert is szeretem,havonta kb. 1X jutok el egy gyorsétterembe és akkor eszek is belőle-ennyi még biztos nem árt. -
gregtom6 #117 Rákkeltő akkor a téliszalámi is? pedig az még drága is szalámihoz képest... -
gregtom6 #116 Hát nemtom, én is sokszor megnézem, hogy egy-egy termék miből készült, és majdnem minden e-számhoz az van írva, hogy ártalmatlan...
Amúgy meg az se megoldás, ha mindenből bio-t veszünk, az sem egészségesebb...
Valamint a vegetáriánusok meg tönkreteszik magukat, mivel hús KELL a szervezetnek...(kiváncsi vok, hány vegetáriánus esik nekem, akkor is nekem van igazam ebben...)
És valami miatt a mostani emberek csak tovább élnek, mint pár ezer évvel ezelőtt a mesterséges anyagok nélküli táplálékot fogyasztó emberek, lehet hasznos is, csak nem is tudjuk:D(legalábbis nem annyira káros) -
#115 Májk et hóm. -.- -
#114 ne csodálkozz! Az embereket NEM érdekli az a sok "E..."hadova! Ha megfigyelted úgy általában, ami nem öl azonnal, az ellen az emberek hajlamosak nem védekezni, ezért van az, hogy még mindig zömében a csomagolás számít, nem az ami benne van.. Nálunk pl már maga a mindennapi kenyér van teleszennyezve állomány javítóktól kezdve szinte mű-élesztőkig :C és ezért kérnek el 1,5 eurónak megfelelő összeget !!! -
gettobuxa #113 érdekes h tetszhalott maradt a topik az E412 balhé alatt is...
-
BenceYCE #112 És az ilyen cégek véleménye és kimutatása számomra olyan mintha elolvasnám a Tesco Titok c. könyvet és utánna egy Tesco-s előadó számolna be a minőségirányítási alapelveikről. Szóval kösz, de az iromány tele van "lehetséges" szavakkal. Márpedig ami nincs kizárva arról nemigen kéne álást foglalnia. A bocs tévedtemmel meg tele lenne a pádlás ha egyáltalán volna bőr az ilyen emberek képén ekkora bakiknál előállni a bocsánatkéréssel. -
BenceYCE #111 A bevitt készforrásokat pedig nem tisztje egyik cégnek sem ellenőrizni. Így akár többszöröse is szervezetbe kerülhet valaminek aminek nem kéne. -
BenceYCE #110 Ja és itt egy érdekes videó.
Ekkora bizniszben pedig elkallódnak néha a pénzek egy részei éhes zsebekbe. -
BenceYCE #109 Ezeket is azok engedélyezték és vizsgálták mint az Aszpartam-ot? -
#108 forrás? -
#107 http://hvg.hu/egeszseg/20070612_adalekanyag_e_szamok_elelmiszer/page1.aspx
ezt érdemes lehet elolvasnod :) -
#106 Hamburgert 1 évben max 1-szer eszek,pizzát,Pontino-t többször is (mivel a kedvenc kajám) menzakaját sajna sokszor...sülthúst,rántotthúst,salátát,mindent!
és SOHASEM ISZOK SZÉNSAVAS INNIVALÓT! -
#105 nézek erre, bár ritkán, ami meg azt illeti, sajnos ma már csak kevés embert érdekli, mit eszik, éppen ezért megy oly jól a "rákkeltő biznisz" az élelmiszer-iparnak. Környezetemben néha elég furán néznek, ha mindig csekkolom a vásárlandó termék csomagját, hogy melyik E-fajtát tartalmazza... -
horakulum #104 Jah, a legjobb recept az egészségeseBB életre az az, ha minél kevesebb feldoglozott élelmiszert vesztek és esztek, tehát inkább táplálékkal táplálkoztok, bár azt hozzáteszem, hogy ma már semmi sem biztos, csak az talán, amit te termelsz meg magadnak. De jobban jártok, ha nem vásároltok kész, vagy félkész ételeket, mert ezekben vannak az adalékanyagok. hA csokit kívánsz csinálj magadnak. Ha gyümölcslevet, azt is. Ha leveskét, azt is főzz, husikából, meg zöldségekből, ne porból. Vegyél husit - megbízható helyről és lehetőleg magyart - és azt készítsd el. Szerintem tudjátok ti is... :)
Üdv
-
horakulum #103 Kedves Adlez!
Módosítok. Alaposabban utánajártam - lásd OÉTI - és kiderült, hogy az említett E 1422 eredete csak akkor ismert, ha azt a gyártó a gyártmánylapon feltünteti, vagy ismerteti, mert nem csak kukorica eredetű lehet, hanem akár más gabona eredetű is. Azaz lehet allergén. Nos, én is mindig tanulok. :)))
Üdv!
-
#102 A narancs is sok vizet tartalmaz, csak valószínűleg besűrítik, majd a palackozó üzemben visszahígitják az eredeti térfogatára vizzel. -
#101 Úristen, ez elég lehetett leírni -
BenceYCE #100 Adalékanyagok kódjai
Az "E" betűből és egy háromjegyű számból állnak, amely lehetővé teszi az anyagok csoportba sorolását:
E100 - E199: Élelmiszerfestékek.
Helyettesítik, kiegészítik vagy kiemelik az élelmiszerek színét.
E200 - E299: Tartósítószerek.
Az élelmiszerek tartósságának meghosszabbítására használják.
E300 - E321: Antioxidánsok.
Általában pozitív hatással vannak az emberi szervezetre, de főzéssel vagy sütéssel toxikus anyagok keletkezhetnek belőlük.
E322 - E495: Emulgátorok, stabilizátorok, zselésítő anyagok.
Bebiztosítják az élelmiszerek megfelelő konzisztenciáját hosszabb időre.
E500 - E619: Savak, bázisok, …
E620 - E637: Íz-javítók.
Javítják az élelmiszerek ízét.
E900 - E925: Különféle adalékanyagok.
Élelmiszer-adalékanyagok jegyzéke
N - ártalmatlan
! - veszélyes
a - allergia veszélye
? - gyanús
!! - egészség megkárosítása
!!! - rákkeltő
E100 N, E101 N, E102 !a, E103 N, E104 !a, E105 N, E107 !a, E110 !a, E111 N, E120 !a, E121 N, E122 !a, E123 !!!a, E124 !a, E125 ?, E126 N, E127 !a, E128 !a, E129 a, E130 N, E131 !!!, E132 !a, E133 !a, E140 N, E141 ?, E142 !!!a, E150 ?, E151 !a, E152 N, E153 ?, E154 !a, E155 !a, E160 N, E160b a, E161 N, E162 N, E163 N, E170 N, E171 ?, E172 ?, E173 N, E174 N, E175 ?, E180 !a, E181 N
E200 !!a, E201 a, E202 a, E203 N, E210 !!!a, E211 !!!a, E212 !a, E213 !!!a, E214 !!!a, E215 !!!a, E216 !!!a, E217 !!!a, E218 !a, E219 !a, E220 !!a, E221 !!a, E222 !!a, E223 !!, E224 !!, E225 a, E226 !, E227 !, E228 ?, E230 !!, E231 !!, E232 !!, E233 !!, E234 ?, E235 ?, E236 !, E237 N, E238 N, E239 !!!, E240 ?, E241 ?, E242 ?, E249 !!!, E250 !!!, E251 !!!, E252 !!!, E260 N, E261 N, E262 N, E263 N, E270 N, E280 a, E281 ?, E282 ?, E283 ?, E284 a, E285 ?, E290 N, E296 N, E297 N
E300 N, E301 N, E302 N, E303 N, E304 N, E305 N, E306 N, E307 N, E308 N, E309 N, E310 !a, E311 !!a, E312 !!, E320 !!a, E321 !!a
E322 N, E325 N, E326 N, E327 N, E330 !, E331 N, E332 N, E333 N, E334 N, E335 N, E336 N, E337 N, E338 !!, E339 !!, E340 !!, E341 !!, E350 N, E351 N, E352 N, E353 N, E355 N, E363 N, E370 N, E375 ?, E380 N, E381 N, E382 N, E385 !, E400 N, E401 N, E402 N, E403 N, E404 N, E405 N, E406 N, E407 !a, E408 N, E410 N, E411 N, E412 N, E413 ?, E414 N, E415 N, E416 N, E420 N, E421 N, E422 N, E430 !, E431 !, E432 ?, E433 ?, E434 ?, E435 ?, E436 ?, E440 N, E442 ?, E450 !!, E451 ?, E452 ?, E460 ?, E461 !!, E462 ?, E463 !!, E464 ?, E465 !!, E466 !!, E467 N, E471 N, E472 N, E473 N, E474 N, E475 N, E477 ?, E480 N, E481 N, E482 N, E483 N, E491 N, E492 N, E494 N, E495 N
E500 N, E501 N, E502 N, E503 N, E504 N, E507 N, E508 ?, E509 N, E510 ?, E512 ?, E513 !, E514 !, E515 N, E516 N, E518 ?, E524 N, E525 N, E526 N, E527 N, E528 N, E529 N, E530 N, E535 !, E536 !, E540 ?, E541 !, E542 N, E544 ?, E545 !, E551 N, E552 N, E553 N, E554 N, E555 N, E556 N, E558 N, E559 N, E570 N, E572 ?, E575 N, E576 N, E577 N, E578 N
E620 a, E621 !a, E622 ?, E623 ?, E624 ?, E625 ?, E627 !, E631 N, E635 !, E636 N, E637 ?
E900 N, E901 a, E903 N, E904 ?, E905 !, E907 N, E920 N, E924 !, E925 !, E926 ?, E927 N, E951 ?, E999 ?
Egészség megkárosítása (!!)
Káros a belekre: E220, E221, E222, E223, E224
Káros az emésztésre: E338, E339, E340, E341, E407, E450, E461, E463, E465, E466
Bőrbetegségeket okozhat: E230, E231, E232, E233
B12-vitamint tönkreteszi: E200
Koleszterint növeli: E320, E321
Idegek érzékenységét károsíthatja: E311, E312
Rákkeltő adalékanyagok (!!!)
E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239
Főleg füstölt húsárukban: E249, E250, E251, E252
-
horakulum #99 Megkésve bár, de törve nem , ahogy a vers is mondja. :) Bár lehet, már senki nem néz erre, és hiába is a válasz, de hátha nem. :)
Kedves Adlez!
Az E-1422, módosított kukoricakeményítő, tehát nem tartalmaz glutént, nem allergén eredetű.
Garret 27 nem jól tudja, bár segíteni akart. :)
A jelenlegi magyarországi jogszabályok kötelezővé teszik, hogy az 1. számú mellékletben szereplő "keményítő" megnevezést mindig ki kell egészíteni a nővényi eredet megjelölésével, ABBAN AZ ESETBEN, ha a felhasznált anyag glutént tartalmazhat.) Élelmiszerek jelöléséről szóló 19/2004. (II.26.)FVM-ESZCSM-GKM együttes rendelet és módosításai, 1. melléklet)
Üdv: horakulum -
mod #98 Hát ha 1% alma van benne, akkor örömujjongásban török ki! -
orkenyid #97 Miért, miből készül az almalé? :) -
#96 ez télleg megtévesztő, de ez "narancslé", nem kifacsart narancs... mit szólna ehhez egy nyelvész?... -
#95 Olvass el egy 100%-os narancslét:
narancssürítmény, víz.
(No comment) -
#94 Szerintem sokkal jobb, hogy nem tudjuk miből van az, amit megeszünk. Egyik ismerősöm volt egy almalégyárban, elmondta, mikémnt készül az almalé. Azóta nem iszom almalevet. Úgyanígy vagyok a párizsival is. Még visszagondolni is rossz, hogy miminden belekerül, és mitől lesz olyan, amit lát az ember. -
#93 márkátlan állítólagosan 90% százalékos almalé asszongya:
-sürített alma koncentrátum
- víz
- cukor
- édesítőszerek
-(E303, E446, E543, E213)
- savanyúságot szabályozó anyagok
vicces :D -
#92 Cukor, ivóvíz, glükóz, hidrogénezett növényi zsír, kakaópor, zselésítő anyag: pektin, étkezési sav: citromsav, savanyúságszabályozó: szódabikarbóna, természetazonos aromák, emulgeálószer: szójalecitin. Bevonatarány: 20%. Nyomokban mogyorót, földimogyorót és tejport tartalmazhat! -
Goth #91 10 dkg manna -
Prank #90 fanta:) -
#89 Majdnem :-P -
Prank #88 mirinda? -
#87 Huhh azt hittem sose írom már le -
#86 Van egy ötletem:
Leírom az összetevőket, ti meg kitaláljátok hogy mi az.
Víz, fruktóz-glükózszörp, narancslé 5%, szén-dioxid, savanyúságot szabályozó anyag, tartósítószer, antioxidáns, színezékek, stabilizátor. -
#85 szia, tan mar meg is tudtad, sajnos csak most olv.el a kerdesed. Megtudtam, hogy az E1422 nem mas, mint kemenyito. De allitolag a gyarto nem koteles feltuntetni, hogy kukorica-, burgonya-, rizs-, vagy modositott kemenyitorol van-e szo (ez ervenyes Szlovakiaban, de az EU szabalyzat miatt gondolom Magyarorszagon is ervenyes lehet).